zondag 21 februari 2016

Dubbelslag voor Lil’ Kleine

#1 Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Niet Omdat Het Moet                               *** hoogste eerste weeks ***

Lil’ Kleine voert niet alleen de Album Top 100 aan (zie de albumsnippers en de Hitflits), hij pakt ook de eerste plaats in de Single Top 100. Dat doet hij met het nummer ‘Niet Omdat Het Moet’, met, hoe kan het ook anders, Ronnie Flex. Beiden scoorden vorig jaar een #1-hit met ‘Drank & Drugs’ en kennen elkaar al jaren. Eind dit jaar komt Flex met zijn album, en daar zal Kleine zeker ook op een flink aantal tracks te horen zijn.
Het blijft echter niet bij ‘Niet Omdat Het Moet’, want Kleine scoort daarnaast nog met elf  nummers. De eerste elf komen van zijn album WOP!, de andere track ‘Zeg Dat Niet’, stond al 37 weken genoteerd en gaat deze week op herhaling op #93. Met elf nieuwe hits, komt Kleine in één klap op twintig noteringen. Flex, die op zeven van de elf tracks meedoet, brengt zijn score op negenentwintig noteringen!

Hier volgen nog de tien andere nieuwe noteringen van Lil’ Kleine:
#3 Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: 1,2,3
#9 Bel Me Op, feat. Ronnie Flex
#14 Bericht, feat. Frenna
#15 Stripclub, feat. Ronnie Flex
#16 Mist En Regen, feat. Ronnie Flex
#18 Zeg Dat Niet (Jack $hirak remix), feat. Ronnie Flex (het origineel uit 2015 gaat op herhaling op #93)
#20 Goud
#21 Zonder Reden, feat. Ronnie Flex
#22 Zoveel
#35 [Skit] Drank & Drugs

In de Single Top 100 van deze week is de stand: 15 noteringen voor Lil’ Kleine, 14 voor Ronnie Flex, 10 voor beide. Met 15 noteringen deze week blijft Kleine nog ver onder het record dat Justin Bieber in november scoorde: 19 stuks! 18 daarvan kwamen van zijn net verschenen album Purpose.

Lil’ Kleine wordt negen miljoen keer gestreamd, maar radiostations durven er (nog) niet aan

Tot voor een jaar werden de nummers van Justin Bieber mondjesmaat gedraaid op de landelijke radiostations. Pas toen Bieber in zee ging met onder andere Skrillex en een meer volwassen geluid presenteerde, was hij ineens salonfähig.

Zover zijn de muziek samenstellers van de Nederlandse radiostations, met uitzondering die van FunX, nog niet met de Nederlandstalige hiphop van Lil’ Kleine, Ronnie Flex etc. Ondanks dat hun nummers miljoenen keren (de elf tracks van WOP! meer dan 9 miljoen!) zijn gestreamd en de bijbehorende videoclips miljoenen keren zijn aangeklikt, onthouden deze radiozenders hun luisteraars deze muzieksoort nog steeds. Daardoor blijven noteringen in andere hitparades ver achter bij die in de Single Top 100, waar airplay niet wordt meegenomen in de samenstelling.

Acceptatie komt met de jaren

De geschiedenis lijkt zich (weer) te herhalen. Het duurde tot in de jaren ’90 dat house en rapmuziek algemeen geaccepteerd werd. Nu is de Nederlandstalige hiphop aan de beurt. Onlangs gaf 3FM toe dat ze er vorig jaar te laat achter kwamen dat ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex zo aansloeg. Inmiddels is het beleid van het station dan ook wel wat aangepast, en wordt hun muziek vaker gedraaid. Zowel in de ochtend bij Giel als in de avond bij Roosmarijn komen hun tracks regelmatig langs. Nu de andere stations dus nog.

Dubbelslag voor Lil’ Kleine

Lil’ Kleine staat dus zowel op de eerste plaats van de Album Top 100 met WOP! als van de Single Top 100 met ‘Niet Omdat Het Moet’ feat. Ronnie Flex. Gelijktijdig een #1-album en een #1-single scoren, is geen unicum, maar het blijft wel een bijzonder hitfeit. Kleine is nog maar de negende Nederlandse act die dat lukt, waarvan eentje het zelfs vier keer presteerde! Hier komen ze alle twaalf, met achtereenvolgens het jaar, de artiest, de #1-single / het #1-album en tussen haakjes het aantal weken dat single en album gelijktijdig op #1 stonden:

1994: Paul de Leeuw: Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Plugged (6) (niet op het album) (*)
1995: Irene Moors en de Smurfen: No Limit / Ga Je Mee Naar Smurfenland (3)
1997: Jantje Smit: Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen / Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen (1)
2006: Jan Smit: Als De Morgen Is Gekomen / Op Weg Naar Geluk (3)
2007: André Hazes & Gerard Joling: Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren) / Toppers In Concert 2007 (1) (in medley op album) (*)
2007: Frans Bauer: Heb Je Even Voor Mij / ’n Ons Geluk (5) (niet op het album) (*)
2012: Jan Smit feat. Roos van Erkel: Sla Je Armen Om Me Heen / Vrienden (1) (niet op het album) (*)
2013: Marco Borsato met Jada Borsato feat. Willem Frederiks & Lange Frans, Day Ewbank & John Ewbank: Samen Voor Altijd / Duizend Spiegels (1)
2014: the Common Linnets: Calm After The Storm / The Common Linnets (1)
2015: Kenny B.: Parijs / Kenny B (1)
2015 Jan Smit: Recht Uit M’n Hart / Recht Uit M’n Hart – Ballades (1)
2016: Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Niet Omdat Het Moet / WOP! (1)

(*) Voor vier noteringen geldt dat de hitversie niet op het album staat. Tellen we die vier niet mee, dan is ‘Niet Dat Het Moet’ van Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex dus de achtste in de rij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten