vrijdag 17 februari 2012

Hitflits: Whitney Houston domineert hitlijsten; Adele vs Adele

Net als na de dood van Michael Jackson in 2009, wordt de Single Top 100 bijna een week na het overlijden van Whitney Houston, afgelopen zaterdag, gedomineerd door haar nummers. Michael scoorde een week na zijn dood 33 hits, van Whitney gaan er niet minder dan 12 op herhaling. De hoogste is ‘I will always love you’ (6x #1 in 1992/1993) op #5. Haar andere #1-hit was ‘I wanna dance with somebody (who loves me)’ (4x #1 in 1987), die nu scoort op #42.

Hier volgen ze alle twaalf:
#5 I will always love you
#28 Greatest love of all
#30 One moment in time
#39 All at once
#42 I wanna dance with somebody (Who loves we)
#48 I have nothing
#62 Saving all my love for you
#65 Didn't we almost have it all
#66 Run to you
#80 My love is your love
#87 I'm every woman
#100 How will I know

Ook de albums van Whitney zijn weer populair, maar daarover straks meer.

Life4you

Terug naar de reguliere singlehits van deze week. Het overlijden van Whitney, hoe triest ook, vormt geen enkele bedreiging voor ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló. Dat nummer houdt nu voor de zesde week stand, met een overwicht van 25% op ‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef, dat weer een plaatsje opschuift. De winst danken zij voor een belangrijk deel aan het optreden afgelopen zondag in ‘Life4you’.
Het programma werd afgesloten door Racoon met het nummer ‘Don’t give up the fight’. Dat nummer was, na een kleine inzinking (#74 in januari), weer aan het opkrabbelen, en stijgt in de achtste week van 64 naar #43. Het hoogtepunt was #37 en dat werd al op 31 december 2011 bereikt. Hun album ‘Liverpool rain’ stijgt in de 41e week terug de top 10 in, van 11 naar #8. In mei 2011 kwam het album binnen op de 2e plaats.

Met ingang van deze week heeft Birdy haar tweede top 10-notering te pakken. Na de #1-hit ‘Skinny love’ (deze week op #8), bereikt ook ‘People help the people’ de top 10. Het nummer stijgt in de negende week van 13 naar #10. Beide nummers zijn covers, de eerste van Bon iver, de tweede van de Britse band Cherry ghost van hun album ‘Thirst for romance’ uit 2007. Aan de rand van de top 10 staat ‘I won’t give up’ van Jason Mraz dat in de zevende week een plaatsje winst boek en nu op #11 staat.

vrije val

Vorige week nog binnen op #2, ‘Give me all your luvin’’ van Madonna feat. Nicki Minaj & M.i.a., maakt in de tweede week een grote val, naar #22. Ook hoog binnen vorige week, op #12, waren Winne feat. U-niq met ‘Het legioen’, dat deze week zelfs helemaal verdwenen is uit de singlelijst. Het nummer staat nog wel in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, op #141. Schijnbaar hebben alle fans van Feyenoord het nummer al (il)legaal gedownload, waardoor het nu bijna niet meer verkoopt. De val die ‘Het legioen’ maakt is echter niet de grootste val. Dat is sinds 21 juli 2007 ‘Het zwaard van Damocles’ dat vanaf #10 verdween naar #156.

Behalve de 12 hits van Whitney Houston die op herhaling gaan, zijn er ook nog 9 eersteweeks noteringen en dat zijn de volgende:
#50 Emilé Sandé: Next to me (komende week Megahit op 3FM)
#57 VanVelzen: The rush of life
#79 Jaman: Dat ging snel voorbij
#81 Holtberg: Superboeren
#85 Alyssa Reid featuring Jump smokers: Alone again
#89 Elske DeWall: This game (theme tv-serie ‘Moordvrouw’)
#92 Michael Calfan: Resurrection
#93 Lana Del Ray: Born to die
#96 René Eshuijs: Het licht op groen

Albumlijsten

Adele vs Adele

Er was een tv-uitzending voor nodig om Adele terug te krijgen aan kop van de Album Top 100. Afgelopen zaterdagavond zond de NTR het concert uit dat ze gaf op 22 september 2011 in de Royal Albert Hall. 547.000 mensen zagen het concert en een deel daarvan zorgt er voor dat de cd/DVD “Live at the Royal Albert Hall’ terugstijgt naar #1. Het album staat nu voor de vierde keer bovenaan. De afgelopen drie weken werd de eerste plaats bezet door Birdy (1x met ‘Birdy’) en Leonard Cohen (2x met ‘Old ideas’).

Dankzij de concertregistratie, maar zeker ook de uitreiking van de Grammy Awards heeft daar aan meegedragen, waar Adele er zes kreeg, zit haar album ‘21’ weer in de lift. In de 56e week stijgt het album van 7 naar #2. Even leek het er deze week zelfs op dat ‘21’ terug zou stijgen naar #1. Het verschil tussen beide albums is bijna 9%. Wellicht volgende week een nieuw record voor Adele?

In de Britse albumlijst pakt Adele aanstaande zondag hoogstwaarschijnlijk ook de eerste plaats. Niet met ‘21’ of ‘19’, maar met haar album ‘Our version of events’. We hebben het dan ook niet over Adele Blue Atkins, maar over Adele Emeli Sandé, die zich, vanwege de andere Adele, kortweg Emeli Sandé noemt. Ook bij ons is het de hoogste eersteweeks, maar scoort een stuk lager, op #9. Ook in de singlelijst scoort ze het hoogst van alle echte binnenkomers met ‘Next to me’ op #50.

En daarover gesproken, hier volgt het restant van de eersteweeks albumnoteringen en daar kunnen we kort over zijn, want het is er maar één: ‘Feest & flauwekult’ van het Feestteam op #78.

Geen Whitney Houston?

Inderdaad, in de reguliere albumlijst staan geen albums van Whitney, maar in de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, staat ze wel genoteerd. Ondanks de hausse van Whitney albums, blijft ‘19’ van Adele de #1, nu voor de 67e week.

Dat Whitney wel in lijst met oudere albums staat, heeft te maken met de prijs van de albums. Die ligt onder de minimumprijs die geldt voor de Album Top 100. Met de twee albums van Amy Winehouse in 2010 was het net andersom, daarvan werd de minimumprijs juist verhoogd, waardoor deze wel in de reguliere albumlijst kwamen. ‘Frank’ van Amy Winehouse is inmiddels weer in prijs verlaagd en staat dus niet meer in de reguliere albumlijst, ‘Back to black’ nog wel.

Platenmaatschappij SONY heeft het deze week even geprobeerd met twee albums van Whitney Houston. Kort na haar overlijden werden in de Britse iTunescatalogus, ‘The ultimate collection’ 3 en ‘Greatest hits’ 2 pond duurder. In deze tijd van internet, werd dit feit snel aan de kaak gesteld en SONY moest door het stof om toe te geven dat er een fout was gemaakt en bood daarvoor excuses aan. Volgens de maatschappij was het ‘een fout van een medewerker’. Altijd handig om je daarachter te verschuilen, want wie zal daartoe opdracht hebben gegeven?? Juist!

Geen albums dus van Whitney in de Album Top 100, wel vijf in de Back Catalog Top 50 en dat zijn de volgende, met tussen haakjes de positie als ze wel in de albumlijst hadden gestaan:
#2 The ultimate collection (13)
#6 Whitney Houston (44)
#8 The bodyguard (63)
#13 I look to you (87)
#46 My love is your love (geen notering)

Zo’n 1,5 miljoen mensen vieren dit weekend carnaval. Daarnaast gaat er nog eens een grote groep op weg naar de diverse ski-gebieden. Wij blijven op onze stek, en dus kun je na het weekend weer een nieuwe Megaman tegemoet zien. Alaaf!

maandag 13 februari 2012

Megaman bij week 6 – 11 februari 2012

Welkom bij deze Megaman, waarin Michel Teló de grootste Braziliaanse #1-hit scoort, waardoor Madonna haar zesde #1-hit misloopt, Feynoord-Ajax gelijk staat, René Froger een eerbetoon brengt aan zijn ouders en Rochelle alleen nog wil zingen voor mensen die naar haar luisteren. Dat en nog meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

‘Ai se eu te pego!’ nu grootste Braziliaanse én Portugese #1-hit

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** vijfde week op #1 ***

De grote vraag was deze week: zou het Madonna met ‘Give me all your luvin’’ lukken om ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló van de eerste plaats te verdrijven? Na het weekend spande het er even om, want Madonna nam de leiding over. Dat was echter maar voor één dag, en al snel werd duidelijk dat zelfs Madonna de hegemonie van ‘Ai se eu te pego!’ niet kon doorbreken.

Daarmee staat het nummer van Michel Teló, geboren in Brazilië, voor de vijfde week bovenaan de Single Top 100 en is het de grootste Braziliaanse #1-hit. Tot deze week was dat ‘Lambada’ van Kaoma, dat in 1989 vier weken bovenaan stond. Kaoma was een multinationaal gezelschap, waarvan zangeres Loalwa Braz geboren is in Rio de Janeiro, ook in Brazilië. De derde en laatste Braziliaanse act dat een #1-hit bij ons scoorde, is het duo Cidinho e Doca (ook uit Rio) met ‘Rap das armas’, drie weken #1 in 2009. Er is nog een overeenkomst tussen deze drie Braziliaanse #1-hits, en dat is dat ze drie in het Portugees worden gezongen.

De enige cover van ‘Ai se eu te pego!’ die nog genoteerd staat, is ‘Dan voel je me beter’ van Gerard Joling, dat van 8 naar #4 stijgt.

Madonna loopt zesde #1-hit mis

Madonna feat. Nicki Minaj & M.i.a.: Give me all your luvin’ (2) *** hoogste eersteweeks ***

Ze is een groot fan van Nicki Minaj en M.i.a. en dus zijn beide artiesten te horen op ‘Give me all your luvin’’. Madonna: “Ik wilde graag met ze samenwerken omdat ik groot fan ben van hun muziek. Ik hou van hun onafhankelijke geest. Ze zijn brutaal en uniek en hebben een eigen geluid. Het zijn geen alledaagse popsterren, ik bewonder ze allebei enorm.” Beide acts mogen haar dankbaar zijn, want hierdoor scoren ze hun grootste hit. Bovendien vangen ze ook nog royalties, want beiden hebben meegeschreven aan het nummer, dat werd geproduceerd door Martin Solveig.
Aanvankelijk leek het er op dat Madonna haar zesde #1-hit kon bijschrijven want aan het begin van de week werd het nummer nog het meest gedownload. Dat was echter een reactie op het uitkomen van het nummer en het optreden van de drie zangeressen tijdens de Superbowl afgelopen zondag, waar 113 miljoen Amerikanen naar hebben gekeken. Na maandag nam het aantal downloads af in plaats van toe. Hoewel ‘Give me all your luvin’’, haar 61e notering, binnenkomt op de tweede plaats, verkoopt het nummer bijna een derde minder dan de #1, ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló. De kans dat het de komende week de andere kant opgaat, is dan ook zeer klein.

‘Give me all your luvin’’ is de 39e top 10-notering voor Madonna en de zesde die eindigt op de tweede plaats. Het nummer is de voorloper van ‘M.d.n.a.’, haar twaalfde studioalbum, dat op 26 maart uitkomt. Het is het eerste album dat Madonna uitbrengt bij platenmaatschappij Interscope Records, met wie ze een contract tekende voor drie albums en naar schatting #40 miljoen voor krijgt.

naar Nederland

Op 7 en 8 juli, ruim drie maanden na het album, geeft ze, in het kader van haar wereldtournee die op 29 mei in Israël begint, twee concerten in het nieuwe Ziggo Dome in Amsterdam. Afgelopen zaterdag ging de voorverkoop van het eerste concert van start, dat binnen een half uur was uitverkocht.

Rappers schrijven Feyenoord lied

Winne feat. U-niq: Het legioen (12)

Afgelopen zondag is voetbalclub Feyenoord weer een plaatsje gestegen in de landelijke competitie. Door met 3-1 Vitesse te verslaan, wisselen de Rotterdammers van positie met FC Twente, en staan ze nu op de vierde plaats. We kunnen dus wel zeggen, dat ‘Het legioen’, dat zijn de voetballers en de supporters, een goede dag hebben gehad. ‘Het legioen’ van Winne feat. U-niq is dan ook niet toevallig de titel van de tiende hitsingle rond Feyenoord.

Winne, echte naam Winston Bergwijn (Paramaribo, 20 april 1978) verhuisde op zeer jonge leeftijd naar Rotterdam. Hij begint raps te schrijven en treedt samen met jeugdvrienden DCO en Alee Rock op. Winne maakte vijf albums en is te horen op het album ‘Rotterdam’ van U-niq.

Als Winne van Eredivisie Live het verzoek krijgt een nummer te schrijven over Feyenoord, hoeft hij niet lang na te denken. Hij belt U-niq, waarvan hij wist dat die een echte voetballiefhebber is. U-niq (= Anthony Pengel, Rotterdam, 10 juli 1976) heeft vroeger zelfs bij het jeugdelftal van Feynoord gespeeld, dus wilde graag meewerken.
Beide dragen Feyenoord een warm hart toe en hebben het nummer met liefde gemaakt, zonder bijbedoelingen. Daarnaast spelen vrienden van de twee bij Feyenoord, dat het nummer nog net iets intenser maakt voor hen. Ze willen het beste voor die jongens en wilden gewoon een extra nummer maken voor de Kuip om ze te motiveren voor een wedstrijd. Hun spreuk luidt dan ook: ‘Sterker door strijd’.

Feyenoord – Ajax: 14 - 14

‘Het legioen’ is de veertiende hitsingle rond de voetbalclub Feyenoord. De grootste was ‘Feyenoord is het toverwoord’ van Feyenoord selectie 2004 – 2005 (#2 in 2004), de kleinste ‘Mijn Feyenoord’ van Lee Towers (#40 in 1999). Towers is toevallig ook de voorlaatste die een Feyenoord-hit scoorde, ‘Feyenoord voor altijd’ (#22 in 2008). Het aantal Feyenoord hits staan nu weer gelijk aan die van Ajax, want daarover zijn ook 14 hits gescoord.

René Froger brengt eerbetoon aan zijn ouders

René Froger: Het verleden kruist het heden (17)

René Froger groeide op met de muziek van zijn ouders, Jan en Mien Froger van Es, die het duo (Bolle) Jan & (Tante) Mien vormden. Daarnaast runde zijn vader het café ‘Bolle Jan’, waar ook veel werd gezongen. Op zijn 19de mocht René op kosten van zijn vader het nummer ‘Disco a la carte’ opnemen. Het eerste succes kreeg hij met de single ‘Love leave me’ (#39 in 1987) en zijn doorbraak kwam met ‘Winter in America’ (#10 in 1988).

In november 2011 bracht René met ‘Froger’, zijn eerste album in vier jaar uit, dat zijn meest persoonlijke album is geworden. Hij was genezen van prostaatkanker en in 2009 overleden kort na elkaar zijn beide ouders. Voor ‘Het verleden kruist het heden’ schreef hij zelf de tekst en is een eerbetoon aan zijn ouders. Op 5 november 2010, de 50ste verjaardag van René, is een beeld van zijn ouders onthuld, gemaakt door Dominic Grant, zanger van Grant & Forsyth, maar ook beeldhouwer.

de Hoop geeft zich (nog) niet bloot

de Hoop: Waar is de meisje? (35)

Vlaanderen levert bijzondere zo niet aparte hits. Vorig jaar hadden we al het nummer ‘Waar is da feestje?’ van de Pitaboys (#83), dat even later als ‘Waar is dat feestje?’ een grotere hit werd in de uitvoering van Helemaal Hollands (#21). Of dit keer ook een Nederlandse act zich geroepen voelt om ‘Waar is de meisje?’ van de Hoop van een andere versie te voorzien, is nog even afwachten.

Achter de Hoop gaan drie rappers schuil, MC Hoop, DJ Speck en Gebaar. De drie hebben elkaar via internet leren kennen en wensen (nog) anoniem te blijven. MC Hoop daarover: “We zijn alle drie afkomstig uit verschillende muzikale milieus en draaien al veel langer mee in verschillende projecten. We willen niet dat mensen ons beoordelen op dingen die we in het verleden gedaan hebben.” Over de naam de Hoop zegt hij: “Iedereen heeft hoop. Arm, rijk, dik, dun, wit en paars. Het is ook belangrijk dat mensen dat blijven koesteren.”

Over het nummer ‘Waar is de meisje’ in plaats van ‘Waar is het meisje?’, wil hij het volgende kwijt: “De meisje klinkt gewoon veel cooler dan het meisje. Het gaat ook niet eens zo zeer om een meisje alleen. De titel is een soort metafoor voor alles waar we naar op zoek zijn. Zekerheid, werk, et cetera. Dat wilden we vangen in één zinnetje en dat is ‘Waar is de meisje?’ geworden.”

‘Waar is de meisje!’ is geschreven door twee muzikanten uit Antwerpen, Tijs Delbeke en Alban Sarens, die bij hoog en laag beweren niets met de Hoop te maken te hebben.

Henk Damen wil ook scoren in de winter

Henk Damen: Maria Maria (38)

Na diverse ballads te hebben uitgebracht, komt Henk Damen (verre familie van Grad Damen, de vaders van Henk en Grad zijn neven van elkaar) nu met een zonnig nummer. Hij zal wel denken, als Michel Teló met ‘Ai se eu te pego!’, midden in de winter kan scoren, dan kan ik het ook proberen. ‘Maria Maria’, zijn zestiende notering, staat niet op zijn album ‘Het beste van’, dat in december een weekje op #99 stond.

Is Erna Temming de opvolger van Marianne Weber?

Erna Temming: Ik heb je lief (61)

Ruim drie jaar geleden, in december 2008, debuteerde Danny Temming, broer van zus Erna met het nummer ‘Ik hou het meest van jou’. Van Danny verschijnt binnenkort een nieuwe single, een cover uit de jaren ’80. Het zou dus zomaar kunnen dat broer en zus binnenkort samen in de hitparade staan, want Erna komt deze week binnen met ‘Ik heb je lief’.

Erna Temming (Utrecht, 9 september 1970) kreeg het zingen met de paplepel ingegoten. Haar ouders maakten jarenlang deel uit van het dansorkest the Twilights. Er werd dan ook volop thuis gezongen door Erna met haar drie zussen en broer Danny. Op een avond had haar moeder keelontsteking en moest Erna haar vervangen. Dat was een succes en al snel sloot ze zich aan bij het dansorkest.

Tijdens een optreden ontmoette Erna het Holland duo, dat toen bestond uit Jan Verhoeven en Marianne Weber. In 1997 ging Weber solo en vroeg Verhoeven aan Erna of zij met hem verder wilde gaan. Dertien jaar vormde ze met hem het Holland duo, waarna ook Erna haar eigen weg ging.

Emile Hartkamp & Norus Padidar, die menig hit schreven voor onder anderen Frans Bauer, Jannes en Marianne Weber, hebben het label Goldstar Music opgericht, waarop Erna de eerste artiest is. De twee liedjesschrijvers presenteren Erna als de nieuwe volkszangeres, die de lijn Zangeres zonder naam, Corry Konings en Marianne Weber moet voortzetten. ‘Ik heb je lief’, binnen op #61, is de voorloper van haar album ‘Zo klinkt het leven’.

Rochelle wil alleen zingen voor mensen die naar haar luisteren

Rochelle: What a life (68)

Onlangs liet Rochelle Perts, winnares van X factor in 2011, weten niet onder de indruk te zijn van Iris Kroes, winnares van de tweede editie van The voice of Holland. Rochelle: “Tja, Iris… die harp is fantastisch. Kan alleen niet zeggen dat ik nou zo weg ben van haar stem.”

Volgens Eric van Tijn (jurylid en producer) heeft Rochelle de beste stem van alle talentenshows die hij heeft meegemaakt en/of waaraan hij heeft meegewerkt. Dat mag ze binnenkort waarmaken als haar langverwachte debuutalbum verschijnt. Voor dat album dat opgenomen is in de Fendal en Soundwise studio’s van Eric, hebben onder andere Robert Pronk en Emeli Sandé liedjes aangeleverd.

interesse tonen

Rochelle is niet van plan om voor grote mensenmassa’s op te treden. “Ik wil liever optreden voor een groepje mensen die echt naar mij willen luisteren dan in een groot stadion staan vol mensen die het geen bal interesseert wie de artiest is”, laat ze in het Algemeen Dagblad weten. Daarop vult Eric aan met: “Rochelle is niet het type Madonna, maar het type pure zangeres waar we er in Nederland te weinig van hebben.”

Nog even een blik op de hits uit de tweede editie van The voice of Holland. Dat zijn er nog drie deze week: ‘Time after time’ (op #40) en ‘The a team’ (op #72), beide van Chris Hordijk en ‘I can’t make you love me’ (op #88) van Iris Kroes, de winnares. Van Iris verschijnt volgende week haar eerste echte single ‘Just more’.

Hitmakers willen ook zelf scoren

Miike snow: Paddling out (79)

In hitparadenoteringen mag Miike snow een debutant zijn, de drie mannen die achter deze Zweedse band zitten, zijn dat allerminst. Onder de naam Bloodshy & Avant, schreven Christian Karlsson (ex-rapper) and Pontus Winnberg hits voor onder anderen 98° (‘Because of you’, #43 in 1999), Christina Milian (‘AM to PM’, #8 in 2000), Britney Spears (‘Toxic’, #6 in 2004) en zelfs Guus Meeuwis (‘Ik wild dat ons land juicht’, #2 in 2006, een bewerking van ‘This is how a heart breaks’). Daarnaast werkten de twee, die elkaar al kennen sinds hun jeugd en speelden in diverse bands, waaronder Goldmine, met Madonna, Kylie Minogue en Kelis.

In 2003, tijdens de opnamen van ‘In the zone’, het album van Britney Spears, liepen de twee de Amerikaanse componist Andrew Blakemore Wyatt tegen het lijf. In 2007 besloten de drie samen te gaan werken onder de naam Miike snow, waarvan Wyatt de leadzanger is. Overigens heeft Wyatt zelf ook naam gemaakt met composities voor onder andere Daniel Merriweather feat. Wale (‘Change’, #71 in 2009) en Bruno Mars (‘Grenade’, #3 in 2010). ‘Paddling out’ van Miike snow is de voorloper van het album ‘Happy to you’.

Bonnie en de Biertjes hebben (altijd) dorst

Bonnie en de Biertjes: Ik heb zo’n dorst (80)

Hoewel velen ons anders willen doen geloven, draait het carnaval, dat aanstaand weekend begint, vooral om veel, heel veel bier. Bas en Mark zingen er over in ‘Neem er nog één!’ (zie #87). En ook Bonnie en de biertjes hebben het goudgele gerstenat als onderwerp gekozen op ‘Ik heb zo’n dorst’.

Achter Bonnie en de biertjes zitten de dames Mira van Leur , Mijke Verhoeven-van de Hoek, Suzanne Raaijmakers en Tazia Meulenbroeks. Mira (= Bonnie) en Tazia zijn beide Communicatiemedewerker bij Diagnostiek. Daarvoor studeerde Tazia aan de Fontys Pabo Eindhoven, waar Suzanne studieloopbaan begeleider is. Mijke is eigenaar van het bedrijf ‘Kijk op keukens’.
In december 2011 doken de vier de kroeg eh studio in voor het opnemen van ‘Ik heb zo’n dorst’, waarvan de voorbereidingen al op 13 juli waren gestart. Het nummer is een bewerking van ‘Dr. Bernhard’ van Bonnie St. Claire (#6 in 1976). Daarop nam Ron Brandsteder de rol van Dr. Benhard voor zijn rekening. Op ‘Ik heb zo’n dorst’ wordt de rol van barman waargenomen door Onno de producer.

Volgende week maandag, malle maandag, zal de echte Bonnie optreden op de markt in Eindhoven. We verwachten niet dat Bonnie en de biertjes even zullen komen kijken, want op dat moment zullen ze wel in een kroeg verblijven, om hun dorst te stillen! Misschien wel in de ‘Krazy Kangaroo’, waar op 29 december 2011 de videoclip is geschoten.

Bas en Mark maken minst slechte carnavalshit

Bas en Mark: Neem er nog één! (87)

Jaarlijks doet 3FM dj Giel Beelen in zijn ochtendprogramma iets met carnavalsnummers. In andere jaren ging het vaak om het beste of het slechtste carnavalsnummer, dit jaar ging Giel op zoek naar de ‘minst slechte carnavalshit’, waarvoor iedereen een nummer kon insturen.

finale

Van alle inzendingen bleven er drie over, die afgelopen woensdag 8 februari 2012, de finale ingingen. Fabrizio en Jacky Baggen met ‘Hakke takkie’, Bas en Mark met ‘Neem er nog één!’ en de Wannebiezz met ‘Het zal me een worst wezen’ waren de finalisten. Ze moesten drie opdrachten uitvoeren: wie kan het snelste een biertje atten (glas leegdrinken en leeg op het hoofd zetten), de langste alaaaf uitkramen en de langste polonaise vormen.
Fabrizio en Jacky en Bas en Mark eindigden elk met 5 punten, de Wannabiezz kwamen niet verder dan 2. Met een gelijke stand was geen rekening gehouden, maar omdat Giel toch nog even met Wolter Kroes zou bellen, mocht die het verlossende woord uitspreken. Wolter ging voor Bas en Mark uit Breda. Wolter: “Ik ga voor de Brabantse versie, omdat ik het Brabants makkelijker versta dan Limburgs.”

bedreigd

Die opmerking viel echter slecht bij een aantal fanatieke Limburgers, die daarop Wolter via Twitter en Facebook met de dood bedreigden. Ook Bas en Mark werden bedreigd, waardoor een aantal optredens zijn afgezegd. De dag daarop maakte Wolter Kroes zijn excuses bij Giel: “Dat was helemaal niet lullig bedoeld. Ik wil Limburg niet tekort doen. Het is niet te geloven dat er dan zoveel negatieve reacties komen... Het is carnaval jongens. Het is feest!” Goed bedoelt Wolter, alleen het zal die tien Limbo’s niet meer bereikt hebben …

Terug naar Bas en Mark die met ‘Neem er nog één!’ het predikaat ‘minst slechte carnavalshit’ op hun naam hebben staan. Bas Bakker en Mark van Tilborgh zijn dj’s bij Stadsradio Breda (programma ‘Huiswerkradio’ respectievelijk ‘Weekendhits’) en kwamen op het idee om een carnavalshit op te nemen. De uitdaging was om zonder enig zangtalent, toch een feestelijk nummer op te nemen en uit te brengen. Via Arie Ribbens (‘Polonaise Hollandaise’) en Johan Vlemmix, belandden ze bij producer Manfred Jongenelis.
Met hem namen ze een nummer op, dat volgens Bas (die iets minder slecht zingt dan Mark), ‘verschrikkelijk’ klonk. Hun plan leek dus te mislukken, totdat hun manager met ‘Neem er nog één!’ aankwam en de rest is geschiedenis. Mark is accountmanager bij Clubmobiel, Bas studeert Media & Entertainment management en moest die woensdag ook nog tentamen doen, dat hij heeft gehaald. Dubbel feest dus voor Bas!

Coldplay feat. Rihanna zingen samen

Coldplay feat. Rihanna: Princess of China (92)

Vorige week kondigden we al dat Rihanna, naast ‘Talk that talk’, haar single met Jay-Z (deze week op #62), zou komen met nog een single. Dat is deze week al het geval, alleen met dit verschil dat op ‘Princess of China’ niet zij de leadvocals heeft, maar Chris Martin met zijn band Coldplay. Toen het album ‘Mylo xyloto’ van Coldplay verscheen, bleek dit nummer direct al één van de populairste tracks, dus een single kon niet uitblijven.
Rihanna heeft al diverse keren met andere artiesten samengewerkt. Naast het nummer met Jay-Z. staat ze ook nog genoteerd met Calvin Harris en ‘We found love’ (op #26). Voor Coldplay is het nog maar de tweede keer dat de band een hit scoort met een andere artiest. De eerste keer was op ‘Lost!’ (#39 in 2008) met … Jay-Z!. Overigens vinden wij dat de bijdrage van zowel Chris Martin als Rihanna op ‘Princess of China’ beter had gekund. Na al het eerste couplet vallen ze in lala. Van twee van zulke sterren hadden we een beetje meer creativiteit verwacht.

René Karst wil dit jaar nog drie singles uitbrengen

René Karst: Nog steeds niet klaar met jou (100)

In juni 2011 debuteerde René Karst met zijn tweede album ‘Hellup’ dat een weekje op #51 stond. Vier jaar daarvoor was zijn eerste album, ‘Supergavetijd’, verschenen. In tegenstelling tot zijn zus Erika, die optreedt als Erikah Karst, heeft René nog niet eerder een singlehit gescoord; Erika stond al met drie singles genoteerd.

René Karst (Hoogeveen, 13 augustus 1966) schreef al op zijn tiende zijn eerste liedje. Samen met zijn moeder, Jannie Karst-Dubbelboer, vormde hij dertig jaar lang het Duo Karst, dat 25 (!) albums uitbracht. Toen zijn moeder zich terugtrok, ging hij, na een korte bezinningsperiode, solo verder. Daarnaast schrijft en produceert hij voor anderen, waaronder zijn zus Erika. Ook René heeft een liedje ingeleverd om mee te dingen naar het Eurovisie Songfestival, dat echter niet is uitgekozen. Wel zal hij dat nummer binnenkort op single uitkomen, naast de drie singles die hij sowieso al wilde uitbrengen dit jaar. ‘Nog niet klaar met jou’ is geschreven door Tony Neef en Eelco Claassen.