vrijdag 17 februari 2012

Hitflits: Whitney Houston domineert hitlijsten; Adele vs Adele

Net als na de dood van Michael Jackson in 2009, wordt de Single Top 100 bijna een week na het overlijden van Whitney Houston, afgelopen zaterdag, gedomineerd door haar nummers. Michael scoorde een week na zijn dood 33 hits, van Whitney gaan er niet minder dan 12 op herhaling. De hoogste is ‘I will always love you’ (6x #1 in 1992/1993) op #5. Haar andere #1-hit was ‘I wanna dance with somebody (who loves me)’ (4x #1 in 1987), die nu scoort op #42.

Hier volgen ze alle twaalf:
#5 I will always love you
#28 Greatest love of all
#30 One moment in time
#39 All at once
#42 I wanna dance with somebody (Who loves we)
#48 I have nothing
#62 Saving all my love for you
#65 Didn't we almost have it all
#66 Run to you
#80 My love is your love
#87 I'm every woman
#100 How will I know

Ook de albums van Whitney zijn weer populair, maar daarover straks meer.

Life4you

Terug naar de reguliere singlehits van deze week. Het overlijden van Whitney, hoe triest ook, vormt geen enkele bedreiging voor ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló. Dat nummer houdt nu voor de zesde week stand, met een overwicht van 25% op ‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef, dat weer een plaatsje opschuift. De winst danken zij voor een belangrijk deel aan het optreden afgelopen zondag in ‘Life4you’.
Het programma werd afgesloten door Racoon met het nummer ‘Don’t give up the fight’. Dat nummer was, na een kleine inzinking (#74 in januari), weer aan het opkrabbelen, en stijgt in de achtste week van 64 naar #43. Het hoogtepunt was #37 en dat werd al op 31 december 2011 bereikt. Hun album ‘Liverpool rain’ stijgt in de 41e week terug de top 10 in, van 11 naar #8. In mei 2011 kwam het album binnen op de 2e plaats.

Met ingang van deze week heeft Birdy haar tweede top 10-notering te pakken. Na de #1-hit ‘Skinny love’ (deze week op #8), bereikt ook ‘People help the people’ de top 10. Het nummer stijgt in de negende week van 13 naar #10. Beide nummers zijn covers, de eerste van Bon iver, de tweede van de Britse band Cherry ghost van hun album ‘Thirst for romance’ uit 2007. Aan de rand van de top 10 staat ‘I won’t give up’ van Jason Mraz dat in de zevende week een plaatsje winst boek en nu op #11 staat.

vrije val

Vorige week nog binnen op #2, ‘Give me all your luvin’’ van Madonna feat. Nicki Minaj & M.i.a., maakt in de tweede week een grote val, naar #22. Ook hoog binnen vorige week, op #12, waren Winne feat. U-niq met ‘Het legioen’, dat deze week zelfs helemaal verdwenen is uit de singlelijst. Het nummer staat nog wel in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, op #141. Schijnbaar hebben alle fans van Feyenoord het nummer al (il)legaal gedownload, waardoor het nu bijna niet meer verkoopt. De val die ‘Het legioen’ maakt is echter niet de grootste val. Dat is sinds 21 juli 2007 ‘Het zwaard van Damocles’ dat vanaf #10 verdween naar #156.

Behalve de 12 hits van Whitney Houston die op herhaling gaan, zijn er ook nog 9 eersteweeks noteringen en dat zijn de volgende:
#50 Emilé Sandé: Next to me (komende week Megahit op 3FM)
#57 VanVelzen: The rush of life
#79 Jaman: Dat ging snel voorbij
#81 Holtberg: Superboeren
#85 Alyssa Reid featuring Jump smokers: Alone again
#89 Elske DeWall: This game (theme tv-serie ‘Moordvrouw’)
#92 Michael Calfan: Resurrection
#93 Lana Del Ray: Born to die
#96 René Eshuijs: Het licht op groen

Albumlijsten

Adele vs Adele

Er was een tv-uitzending voor nodig om Adele terug te krijgen aan kop van de Album Top 100. Afgelopen zaterdagavond zond de NTR het concert uit dat ze gaf op 22 september 2011 in de Royal Albert Hall. 547.000 mensen zagen het concert en een deel daarvan zorgt er voor dat de cd/DVD “Live at the Royal Albert Hall’ terugstijgt naar #1. Het album staat nu voor de vierde keer bovenaan. De afgelopen drie weken werd de eerste plaats bezet door Birdy (1x met ‘Birdy’) en Leonard Cohen (2x met ‘Old ideas’).

Dankzij de concertregistratie, maar zeker ook de uitreiking van de Grammy Awards heeft daar aan meegedragen, waar Adele er zes kreeg, zit haar album ‘21’ weer in de lift. In de 56e week stijgt het album van 7 naar #2. Even leek het er deze week zelfs op dat ‘21’ terug zou stijgen naar #1. Het verschil tussen beide albums is bijna 9%. Wellicht volgende week een nieuw record voor Adele?

In de Britse albumlijst pakt Adele aanstaande zondag hoogstwaarschijnlijk ook de eerste plaats. Niet met ‘21’ of ‘19’, maar met haar album ‘Our version of events’. We hebben het dan ook niet over Adele Blue Atkins, maar over Adele Emeli Sandé, die zich, vanwege de andere Adele, kortweg Emeli Sandé noemt. Ook bij ons is het de hoogste eersteweeks, maar scoort een stuk lager, op #9. Ook in de singlelijst scoort ze het hoogst van alle echte binnenkomers met ‘Next to me’ op #50.

En daarover gesproken, hier volgt het restant van de eersteweeks albumnoteringen en daar kunnen we kort over zijn, want het is er maar één: ‘Feest & flauwekult’ van het Feestteam op #78.

Geen Whitney Houston?

Inderdaad, in de reguliere albumlijst staan geen albums van Whitney, maar in de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, staat ze wel genoteerd. Ondanks de hausse van Whitney albums, blijft ‘19’ van Adele de #1, nu voor de 67e week.

Dat Whitney wel in lijst met oudere albums staat, heeft te maken met de prijs van de albums. Die ligt onder de minimumprijs die geldt voor de Album Top 100. Met de twee albums van Amy Winehouse in 2010 was het net andersom, daarvan werd de minimumprijs juist verhoogd, waardoor deze wel in de reguliere albumlijst kwamen. ‘Frank’ van Amy Winehouse is inmiddels weer in prijs verlaagd en staat dus niet meer in de reguliere albumlijst, ‘Back to black’ nog wel.

Platenmaatschappij SONY heeft het deze week even geprobeerd met twee albums van Whitney Houston. Kort na haar overlijden werden in de Britse iTunescatalogus, ‘The ultimate collection’ 3 en ‘Greatest hits’ 2 pond duurder. In deze tijd van internet, werd dit feit snel aan de kaak gesteld en SONY moest door het stof om toe te geven dat er een fout was gemaakt en bood daarvoor excuses aan. Volgens de maatschappij was het ‘een fout van een medewerker’. Altijd handig om je daarachter te verschuilen, want wie zal daartoe opdracht hebben gegeven?? Juist!

Geen albums dus van Whitney in de Album Top 100, wel vijf in de Back Catalog Top 50 en dat zijn de volgende, met tussen haakjes de positie als ze wel in de albumlijst hadden gestaan:
#2 The ultimate collection (13)
#6 Whitney Houston (44)
#8 The bodyguard (63)
#13 I look to you (87)
#46 My love is your love (geen notering)

Zo’n 1,5 miljoen mensen vieren dit weekend carnaval. Daarnaast gaat er nog eens een grote groep op weg naar de diverse ski-gebieden. Wij blijven op onze stek, en dus kun je na het weekend weer een nieuwe Megaman tegemoet zien. Alaaf!

2 opmerkingen:

  1. hey,

    waar vind ik je site?

    grtz

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @anoniem: daar zit je op! Ik heb niets van doen met andere sites die ook de naam Megaman gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen