vrijdag 1 november 2013

Hitflits: album Jan Smit alsnog naar #1; Postume noteringen voor Lou Reed

Vorige week kwam ‘Unplugged – De Rockfield Sessies’ van Jan Smit op basis van slechts 1 verkoopdag binnen op de derde plaats. Niet verwonderlijk dus dat het album deze week door stijgt naar de eerste plaats, waarmee Jan zijn achtste #1-notering scoort in de Album Top 100.

Toch is die achtste #1 niet zo vanzelfsprekend. Tot donderdag was er een andere act dat de lijst aanvoerde. Ilse DeLange met haar verzamelalbum ‘After the hurricane – Greatest hits & more’. Daarop staan 19 nummers, waaronder haar enige #1-hit ‘So incredible’ uit 2008. Naast 16 hits, staan er ook nog 3 nummers op die we nog niet kenden. Als gevolg van het uitkomen van dit album, sprint de single ‘Blue bittersweet’ van 21 naar #13; hoogste plaats tot nu toe was #16 op 5 oktober, de datum van binnenkomst.

TOP 3

1   (3)  Jan Smit: Unplugged – De Rockfield Sessies (eerste week op #1)
2 E.W. Ilse DeLange: After the hurricane – Greatest hits & more
3 E.W. Ayreon: The theory of everything

‘Klaar voor de start (deel 34)’ van Kinderen voor kinderen, zakt na een derde week op #1 naar de vierde plaats. Vorige week vrijdag en zaterdag is de jaarlijkse tv-special opgenomen die volgende week zaterdag, 9 november, wordt uitgezonden op Nl.3.

De overige eerste weeks noteringen verdelen we even in twee groepen, de oude garde en de debutanten. Allereerst de oude garde
#5 Frans Duijts: Oud & vertrouwd
#6 Arcade fire: Reflektor
#12 Kraak & Smaak: Chrome waves
#30 Lois Lane: As one
#34 Linkin park: Recharged
#36 Andrea Bocelli: Love in Portofino
#42 André Rieu: Celebrates ABBA
#49 the Flower kings: Desolation rose
#51 Rigby: Island on mainland
#92 Waterboys: Fisherman’s box

De debutanten:
#7 Michael Prins: Rivertown fairytales
#14 Adje: Vossig
#19 Lorde: Pure heroïne
#22 Taymir: Phosphene, single 'Aaaah' is komende week Megahit op 3FM
#49 Back bottle riot: Soul in exile

Afgelopen zondag overleed de Amerikaanse zanger/componist Lou Reed op 71-jarige leeftijd. Direct nadat het nieuws de wereld in kwam, werden zijn nummers veel gedownload. Wat voor gevolgen dat heeft voor de singlelijst, vertellen we je zo.

In de albumlijst staat geen enkele notering van Lou Reed. Al zijn albums zijn goedkoop geprijsd en komen dan in aanmerking voor een plaatsje in de Midprice Top 30. Daarin staan zelfs 3 noteringen van Lou Reed, hier komen ze:
#4 Transformer, #6 in 973
#6 The very best of, ui 1999
#19 Berlin, ook uit 1973, miste destijds de toenmalige Elpee Top 10

SINGLES

Het was een bijzonder spannende week, waarin drie nummers vochten om de eerste plaats. Op maandag en dinsdag ging de strijd tussen Pharrell Williams (‘Happy’) en DVBBS & Borgeous (‘Tsunami’), en werd in het voordeel van Williams beslist. Op woensdag namen DVBBS & Borgeous het heft over, waarna op donderdag Williams het weer overnam. Je weet het, waar twee acts vechten om de eerste plaats, loopt de derde er mee heen.

Daar leek het echt op, want One direction (de derde) stond Williams op donderdag in de nek te hijgen met ‘Story of my life’. Het is echter Williams die de strijd wint en terugstijgt naar de  eerste plaats van de Single Top 100 en daarmee zeer ‘Happy’ is. Vorige week moest hij even wijken voor ‘Muziek’ van Marco Borsato feat. Bag2bank & Ali B, maar die vallen wel heel diep, waarover zo dadelijk meer.

Het ziet er naar uit dat ‘Story of my life’ van One direction ook in de Britse hitparade niet de eerste plaats zal halen. ‘The monster’ van Eminem & Rihanna, pas sinds dinsdag verkrijgbaar, komt er met zeven mijl laarzen aan en pakt daar waarschijnlijk de eerste plaats.

TOP 3

1  (3)   Pharrell Williams: Happy (tweede week op #1)
2 ( 2)   DVBBS & Borgeous: Tsunami
3 E.W. One direction: Story of my life

Er zijn twee nummers die flink doorstijgen in de top 10 en misschien op termijn wel kans maken #1 te komen. Dat zijn ‘Royals’ van Lorde (van 8 naar #4) en ‘Hey brother’ van Avicii (van 7 naar #5). Laatstgenoemde wordt momenteel het meest gestreamd. ‘Royals’ staat voor de vijfde week op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade en bereikte vorige week de eerste plaats van de Britse hitparade. Aanstaande donderdag wordt ze 17 jaar.

Aan de rand van de top 10, gestegen van 49 naar #11, staat ‘Wicked games’ van Parra for cuva feat. Anna Naklab. Daarachter op #12, gestegen van 18 in de elfde week, staat Drake met ‘Hold on , we’re coming’, dat afgelopen week pas Megahit werd.

minder muziek

Vorige week kon de vlag nog uit bij Marco Borsato feat. Bag2bank & Ali B, want ‘Muziek’ was zoals verwacht binnengekomen op de eerste plaats van de Single Top 100, waarmee Marco onder eigen naam zijn zeventiende #1-hit scoorde. We voorspelden toen al dat het nummer niet langer dan één week bovenaan zou redden, maar dat ‘Muziek’ zo’n grote val zou maken, dat hadden wij zelfs niet verwacht. In de tweede week zakt het nummer naar de 21e plaats en behoort daarmee tot de acht grootste zakkers. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu.
#14 Justin Bieber: Recovery
#25 Lou Reed: Perfect day, nummer uit 1973 dat nooit genoteerd stond; ‘Walk on the wild side’ gaat op herhaling op #37
#30 Lady Gaga: Venus
#32 Eminem & Rihanna: The monster, komende week Alarmschijf op 538
#41 Hardwell & Makj: Countdown
#57 Fit & Laura Jansen: Stapje terug
#71 Jordi Falcon: Laat me alleen
#75 Frank Verkooyen: Jou nog om me heen
#86 Eminem: Survival
#95 Katy Perry: Unconditional
#96 Calvin Harris & Alesso feat. Hurts: Under control

En mocht je het gemist hebben. Afgelopen woensdag hebben we de cover van een uniek hitboek geplaatst over 50 jaar hits bij de publieke omroep. Lees hier meer over het boek, dat eind deze maand op een bijzondere manier gepresenteerd zal worden.

De volledige lijsten kun je zoals gebruikelijk nazien op Dutch Charts. Albumflitsen volgen zaterdagmiddag op de nieuwspagina van 3FM en wij zijn er na het weekend weer met een nieuwe Megaman.

woensdag 30 oktober 2013

Uniek boek over 50 jaar hitparade op de publieke omroep: de historie én alle data

Eigenlijk hadden we het vorige week al willen melden, maar toen kregen we nog geen groen licht. Vanavond kregen we dat wel en dus kunnen we je al de cover laten zien van een heel bijzonder boek, waar we de afgelopen tijd aan hebben meegewerkt en dat precies over een maand verschijnt. In dit boek wordt 50 jaar hitparade (van de Tijd Voor Teenagers Top 10 tot de huidige Mega Top 50) belicht zoals die sinds 30 november 1963 op de publieke omroep is uitgezonden.

Je krijgt een uniek kijkje achter de schermen van de omroepen, de dj’s (van Herman Stok tot Bart Arens), de producers, de samenstellers, allen die op de een andere manier zijn betrokken bij de hitparade. De 50 hoofdstukken zijn voorzien van unieke documenten (vaak uit privéverzamelingen), gedrukte exemplaren, foto’s etc. Daarnaast wordt elk jaar afgesloten met een bijzondere hit uit dat jaar en is van ieder jaar de jaarlijst opgenomen. Tenslotte is er het Mega Hitarchief, met alle hits uit de afgelopen 50 jaar met bio’s, credits én (voor het eerst) de radioschijven zoals die op Hilversum III /Radio 3 / 3FM langskwamen.

Dit is hét hitboek bij uitstek, want voor het eerst wordt de geschiedenis beschreven van de voorlopers van zowel de Mega Top 50 als de Single Top 100. Tevens worden, ook voor het eerst, de hitnoteringen op een rijtje gezet. Van de Single Top 100 worden de noteringen tot 1 mei 2004 gebruikt. Daarna is 3FM een eigen koers gaan varen en zijn de gegevens van de 3FM Mega Top 50 gebruikt. Wij weten wel wat we aan de Goed Heiligman moeten vragen!

zondag 27 oktober 2013

Megaman bij week 43 – 26 oktober 2013

Welkom bij de Megaman, waarin Marco Borsato met de tijd meegaat, Justin Bieber een dubbelhit scoort, Aloe Blacc eindelijk erkenning krijgt, Fedde le Grand en Di-rect rekening houden met hun fans, 20e notering voor Byentl een cover is, Berget Lewis zichzelf heeft gevonden en Mr. Probz Digitzz helpt. Dat en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Op de nieuwspagina van 3FM kun je terecht voor de albumflitsen van deze week, waarin een album v van Kinderen voor kinderen voor het eerste terug stijgt naar #1. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. En aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits met de nieuwe lijsten. Daar zal ongetwijfeld het overlijden van Lou Reed (vandaag, 71 jaar) in terug te zien zijn. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Marco Borsato gaat met z'n tijd mee

Marco Borsato feat. Bag2Bank & Ali B: Muziek (1)       *** hoogste eersteweeks ***

Natuurlijk, ‘Muziek’ van Marco Borsato feat. Bag2Bank & Ali B komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. We hadden ook niet anders verwacht, maar wel met een klein overwicht. Stond het nummer aan het begin van de week nog op 46% voorsprong op de #2, ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous, dat werd snel minder: 36 (di), 29 (wo), 18 (do) en nog  14% op vrijdag. Dat geeft toch wel een beetje de populariteit van het nummer aan. (nog) Niet alle fans zijn om.

Voor de statistieken schrijft Marco er weer een #1-hit bij, zijn zeventiende op eigen naam. Daarnaast stond hij met ‘One thousand voices’ met de coaches uit het tweede seizoen van The voice of Holland in 2011 op de eerste plaats en maakte hij deel uit van het artiestencollectief Artiesten voor Azië dat met ‘Als je iets kan doen’ in 2005 de hit van het jaar scoorde.

nerveus

Maandag 14 oktober presenteerde Marco Borsato, een tikkeltje nerveus, ‘Muziek’, zijn nieuwe single aan het publiek. Want hoe zou die worden ontvangen? Het nummer is de eerste single van het album ‘1000 spiegels’ dat op 22 november verschijnt, het eerste studioalbum in drie jaar. Ter promotie van ‘Muziek’ maakte Borsato een rondje langs de verschillende radiozenders en maakte één ding duidelijk, en dat is hij met z’n tijd mee wil en moet gaan.

dance en rap

Daarom is gekozen om het nummer samen te schrijven met DJ/producers Baggi Begovic en Addy van der Zwan. Daarnaast werd Ali B (tevens coach in The voice of Holland) benaderd voor de rap. In 2004 had Ali al bewezen dat te kunnen met de rap in het nummer ‘Wat zou je doen’ (een bewerking van ‘Nooit meer een morgen’). Hij zong het nummer destijds met Borsato tijdens diens concerten in de Kuip in Rotterdam. ‘Wat zou je doen’ stond drie weken bovenaan de Single Top 100.

Baggi Begovic, de van oorsprong Bosnische Ajdin Begoviç (Brčko, 1979) woont en werkt sinds 1995 in Nederland. Samen met Peter Gelderblom begon hij de platenmaatschappij Rhythm Import. Addy van der Zwan (volledige naam: Adriaan van der Zwan) remixte samen met Koen Groeneveld in de jaren ’90 de ‘Turn up the bass’ verzamelalbums. Beiden werkten ook onder de naam Klubbheads. Van der Zwan maakte onder verschillende aliassen nummers, waaronder IttyBitty.

eerste #1 voor John Ewbank

Bag2Bank staat voor de samenwerking tussen Baggi Begovic en John Ewbank, de vaste componist van Marco Borsato. Ewbank schreef al menig #1-hit voor Borsato, maar scoorde er zelf nog nooit een. Het eerste en tot nu toe enige hitfeit onder zijn eigen naam is ‘Als het ons niets zou doen’, zijn duet met Glennis Grace (#92 in september). Daarnaast was hij met 51 vocalisten en diverse muzikanten betrokken bij ‘Het koningslied’ (#1 in april), dat werd uitgebracht als Nationaal Comité Inhuldiging.

75x muziek

Het is voor het eerst dat een nummer met alleen ‘Muziek’ in de titel een hit wordt in Nederland. En dat terwijl er al jaren over wordt gezongen! Maar in totaal zijn er wel 75 hits waarin muziek, music, muzik of musica in de titel voorkomt. Borsato is niet de eerste die er een #1-hit mee scoort. drie acts waren hem al voor:
1976: John Miles: Music (1x)
1990: Raymond van het Groenewoud: Liefde voor muziek (5x)
2007: Rihanna: Don’t stop the music (6x)
‘Don’t stop the music’ en ‘Music’ zijn tevens de titels die het meest voorkomen: beide 4 keer.

Justin Bieber scoort dubbelhit

Justin Bieber: Hold tight (14)
Tyga & Justin Bieber: Wait for a minute (31)

Justin Bieber brengt in tien weken tien nieuwe singles uit en dus zijn we deze week toe aan single #3: ‘Hold tight’. Van de vorige twee, is alleen ‘All that matters’ overgebleven, dat zakt van 11 naar #99, een val van 88 plaatsen! Dat is veel, maar nog niet de grootste val aller tijden.

Onderuit!

De grootste val staat op naam van een Nederlander en is nog maar kort geleden geweest. Vorige week namelijk toen Steffen Morrison in de tweede week zakte van #4 naar #94, dat is 90 plaatsen naar beneden. Schrale troost voor Bieber, die val kan hij niet meer overtreffen met ‘Hold tight’, want dat staat deze week op #14. Maar niet te vroeg gejuicht, want er volgen nog zes Bieber singles …

dubbelhit

Naast ‘Hold tight’, zijn zeventiende, scoort Justin Bieber deze week ook gelijk zijn achttiende. Nou ja, hij lift mee op een nummer van Tyga: ‘Wait for a minute’, binnen op #31. Tyga, werkelijke naam Michael Ray Nguyen-Stevenson (Crompton, Californië, 19 november 1989), scoorde eerder dit jaar met ‘Bubble but’, van Major Lazer feat. Bruno Mars (#65 in juni). Travie McCoy, bekend van ‘Billionaire’, dat hij samen met Bruno Mars zong (#4 in 2010), is zijn neef.

Aloe Blacc krijgt eindelijk erkenning

Aloe Blacc: Wake me up (24) / I need a dollar (72)

Elf weken lang stond ‘Wake me up!’ van Avicii bovenaan de Single Top 100 en al die weken werd Aloe Blacc niet vermeld als zanger, omdat Avicii het zo wil. Een week geleden, op vrijdag 18 oktober, stond Blacc ineens in De Wereld Draait Door en zong hij daar dé zomerhit van 2013, maar nu zonder Avicii. De gevolgen bleef niet uit, want zijn versie werd de afgelopen week flink gedownload, genoeg om binnen te komen op #24.

Aloe Blacc, geboren op 7 januari 1979 als Egbert Nathaniel Dawkins III in Orange County, Californië, kennen we al van zijn hit ‘I need a dollar’ (#53 in 2010), dat deze week op herhaling gaat op #72. Blacc begon op jonge leeftijd met trompet spelen. Daarnaast leerde hij  zichzelf gitaar en piano spelen. Tijdens de middelbare school ontmoette hij producer Exhile, met wie hij 15 jaar lang het hiphop duo Emanon vormde. In 2003 sloot Blacc een platencontract, dat in 2006 leidde tot het album ‘Shine through’. In 2010 verscheen de opvolger, ‘Good things’ met de hit ‘I need a dollar’.

Lady Gaga presenteert Artpop in Berlijn

Lady Gaga feat. R. Kelly: Do what u want (27)

‘Do what u want’ van Lady Gaga feat. R. Kelly, is voor Kelly de eerste hit in twee jaar, sinds ‘When a woman loves’ (#38 in 2011). Het nummer is na ‘Applause’ (#15 in augustus en deze week gezakt naar #59) de tweede single van het album ‘Artpop’ van Lady Gaga, waar ze twee jaar aan heeft gewerkt. Afgelopen vrijdag presenteerde ze het album in Club Berghain in Berlijn. Vanaf 5 november is het album exclusief te beluisteren via een Ap van de streamingdienst O2 Tracks, maar alleen in het Verenigd Koninkrijk. O2 telde eerder al $20 miljoen neer voor een deal met Jay-Z. Officieel verschijnt ‘Artpop’ op 11 november. Officieel, immers de single ‘Applause’ lekte ook al eerder uit …

Fedde le Grand en Di-rect hielden rekening met hun fans

Fedde le Grand & Di-rect: Where we belong (57)

Dat hadden de leden van de Haagse band Di-rect nooit voor mogelijk gehouden, dat een single van hen in primeur zou gaan tijdens het Amsterdam Dance Event! Is Di-rect dan op de dancetoer? Een beetje wel, want op ‘Where we belong’ werken ze samen met dj/producer én Eindhovenaar Fedde le Grand.

Fedde le Grand zei daarover op Nu.nl het volgende: “Ik werk graag met artiesten samen, bekend of onbekend. Ik krijg veel verzoeken en sla veel remixen af. Toen ik in contact kwam met Di-Rect, was ik meteen enthousiast. Er was een goede sfeer, we konden het goed met elkaar vinden.” Het nummer begon een jaar geleden met een piano en een gitaarmelodie. Doordat Fedde een volle agenda heeft en Di-rect bezig is met een nieuw album, was het moeilijk om momenten te vinden waar ze echt samen konden werken.

hoe zou de achterban het vinden?

Daarbij was het nog van belang dat het nummer bij de achterban van beide acts, goed zou vallen. Bas van Wageningen, bassist van Di-rect: “We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt. Maar we zijn het er allemaal mee eens dat een liedje universeel moet zijn. Als het goed is, steekt dat boven alles uit. Of je er nu een ballad van maakt of een elektronisch nummer. Het zijn toch dezelfde melodieën die bij de bezoeker in het hoofd blijven hangen.”

Zowel Di-rect als Fedde zagen de samenwerking als een uitdaging. Marcel Veenendaal, zanger van de band: “We wilden niet het zoveelste dancelied zijn met alleen vocalen en voorgeprogrammeerde beats. Dat kon door er met de volledige band voor te gaan.”

Half moon run is nu zelf het hoofdprogramma

Half moon run: Full circle (70)

Eind augustus, in de week na Lowlands, kwam het album ‘Dark eyes’ van Half moon run
de albumlijst binnen op #48. Het album kwam uit 2012, maar de vier leden van deze Canadese band hadden op 17 augustus zoveel indruk gemaakt met hun optreden in de India-tent, dat velen nieuwsgierig waren naar nog meer nummers. Het optreden werd zelfs bestempeld als dé verrassing van deze Lowlands editie.
Half moon run bestaat sinds 2010 en wordt gevormd door Devon Portielje (gitaar), Dylan Phillips (drums),  Conner Molander (gitaar, keyboard) en Isaac Symonds (percussie, keyboard, gitaar). Alle vier zingen ze ook. Begin dit jaar vormden ze nog het voorprogramma van Mumford & sons, maar gisteren, zondag 27 oktober, stonden ze in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam. Waarschijnlijk de laatste keer in een kleine zaal!

Rafiki treedt in de voetsporen van zijn vader

Rafiki: Samurai (74)

Zijn vader Peter de Wijn schreef nummers voor onder andere G’race, Koos Alberts en Gerard Joling; ‘Ticket voor de tropics’, Joling zijn eerste #1-hit uit 1985, is van de Wijn zijn hand. Maar toen was Rafiki nog niet geboren, want hij is pas 17 jaar. Rafiki, van oorsprong klassiek pianist, treedt met ‘Samurai’ in de voetsporen van zijn vader, want het is zijn eerste hit. Dat is niet helemaal alleen zijn verdienste, want de Britse producer Nicky Howard maakte er een dancenummer van.

Amerikaanse dj maakt Nederlandse dance muziek

Deorro: Yee (77)

Het blijkt toch altijd weer moeilijk om een titel voor een nummer te verzinnen. Toen de Amerikaanse dj/producer Erick Orrosquieta, die zichzelf Deorro noemt, bezig was aan een nieuw nummer, riep hij een paar keer Yee en daarmee had hij een titel. Deorro, geboren in Los Angeles, Californië, begon op zijn veertiende met dj-en. Drie jaar later produceerde hij zijn eerste nummers en noemde zich nog Tonic. Inmiddels draait hij over de hele wereld. Deorro, 22 en vader van twee kinderen, zegt vooral beïnvloed te zijn door de dance muziek uit Nederland die hij nu zelf maakt.

Jeroen van Zelst leerde het dj-en in Spanje

Arjon Oostrom feat. Jeroen van Zelst: Ze is veel ouder (82)

Arjon Oostrom kennen we al van vier (cover) feesthits, Jeroen van Zelst, ook actief in dit genre, maakt deze week zijn hitparadedebuut met ‘Ze is veel ouder’, dat hij opnam met Oostrom. Van Zelst, 24, afkomstig uit Sprang-Capelle, draait al plaatjes sinds zijn vijftiende. Jaren draaide hij in Spanje in Platja d’Aro, waar de naam DJ Joene is ontstaan. Sinds 2011 zingt Jeroen ook en heeft hij al enige singles uitgebracht.

Ze is veel ouder’ is een cover van ‘Blanket on the ground’ van Blanket on the ground (#15 in 1975). In 1981 kwamen Hepie & Hepie met hun versie, getiteld ‘Ik heb alleen nog maar die foto’, zelfs een plekje hoger, op #14. De Nederlandse tekst was destijds van Tom Peters en ene Hugo Postma, waar Hugo Sinzheimer schuil achterging, zanger van de popgroep Meteors.

20e notering voor Byentl is een cover

Byentl: Inside your heart (83)

Het ziet er niet naar uit dat Byentl haar record, vijf hitsingles in een jaar, zal verbeteren of op z’n minst evenaren. ‘Inside your heart’ is ‘nog maar’ haar derde hitsingle dit jaar, dus voor een evenaring van haar record, moeten er nog twee nakomen. Wel is het nummer inmiddels haar 20e notering, in 5 jaar tijd, dus dat is gemiddeld 4 per jaar.

geen nieuw nummer

Het is helemaal niet erg als je een nummer opneemt van een andere artiest. Maar wees daar dan wel eerlijk over. Op de site van Byentl staat: “Grammy Award winners Jason Blume and Melissa Manchester write new song for BYentl.” Het nummer in kwestie, ‘Inside your heart’ is echter niet speciaal voor haar geschreven, maar is al bijna vier jaar oud.

Jason Blume, één van de schrijvers heeft het nummer zelf op 3 december 2009 uitgebracht. Toen was het nog een countrynummer. Nu, door nieuwe arrangementen van Jeff Borrenbergs and Matthijs van de Ven, haar producers, is het een soulballad geworden. Het nummer is de voorloper van haar vijfde album dat nog dit jaar moet verschijnen.

vriend

Melissa Manchester, zelf zangeres, schreef nummers voor onder andere Barbra Streisand en Indigo girls. Lisa Lois nam ‘I know who I am’ op voor haar album ‘Smoke’ in 2009, dat mede gecomponeerd was door Manchester. Bekendste nummer van Manchester, is ‘Whenever I call you ‘friend’ dat ze schreef met zanger Kenny Loggins, die er een #15-hit mee had in 1978. Hij zong het met Stevie Nicks. Blume schreef nummers voor ondere andere Britney Spears en Backstreet boys.

Berget Lewis heeft zichzelf gevonden

Berget Lewis: Aviator (89)

Berget Lewis is één van de beste zangeressen die we in Nederland hebben. Haar zangkwaliteiten worden door iedereen bejubeld, maar de grote doorbraak laat nog altijd op zich wachten. ‘Aviator’, haar eerste eigen hit na een aantal samenwerkingsverbanden, moet daar nu voor zorgen.

zichzelf gevonden

‘Aviator’ is afkomstig van haar nieuwe album, dat ze volgende week maandag, 4 november, presenteert in Paradiso in Amsterdam. Begin dit jaar heeft ze het album opgenomen in Londen, met producer Andreas Olsson  (Jason Mraz, Mary J. Blige) en het muzikantencollectief The Suppliers. Volgens Berget Lewis ‘is het eindelijk het album dat ze altijd heeft willen maken’, persoonlijk, openhartig, goudeerlijk en muzikaal onovertroffen. “Ik ben zo trots op deze cd. Ik heb echt het gevoel dat ik mezelf heb gevonden en dat dit is wie ik wil zijn.”

Voor Frank van Etten kan 2013 niet meer stuk

Frank van Etten: Grijp je kans en voel je vrij (90)

2013 is wederom een goed jaar voor Frank van Etten, want ‘Grijp je kans en voel je vrij’ is al z’n derde hit dit jaar. Leuk voor Frank, want eerder dit jaar vierde hij zijn 10-jarig artiestenjubileum.  In augustus kreeg hij uit handen van zijn producer Eric van Tijn een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren van de single ‘Als je lacht’, dat vreemd genoeg in de Single Top 100 slechts de 20e plaats bereikte

Mr. Probz hielp Digitzz

Digitzz: The jam (95)

De tijd dat hij onderdeel uitmaakte van het hiphopcollectief Nouveau riche is voorbij. In plaats van partynummers maakt Digitzz nu nummers die meer bij hem passen. Zijn vader is  een Amerikaanse militair die hier zijn Nederlandse vrouw leerde kennen. Digitzz (24), echte naam Nigel Williams, is dan ook hier geboren, in Noord-Brabant. Zijn vader draaide veel muziek van Snoop dogg en Lil’ Wayne.

zoekmachine

Vroeger had hij een cassettetape en hoorde het woord digitz. Dat zocht hij na op internet en bracht hem op het idee om er een nog een z achteraan te plakken, zodat als je het woord digitz intypt altijd bij hem uitkomt.

Mr. Probz

Eerder dit jaar werkte Digitzz samen met het producers collectief Soulsearching aan de tracks voor zijn EP ‘The good stuff’. Dennis Princewell Stehr alias Mr. Probz, was toevallig die dag ook in hetzelfde gebouw. Hij pikte op wat ze aan het doen waren en gaf wat ideeën voor het refrein dat leidde tot het nummer ‘The jam’. Digitzz werkt momenteel aan een volgende EP.

Counting stars: kleinste hit voor OneRepublic

OneRepublic: Counting stars (98)

Twee in Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland en zelfs #1 in de Britse hitparade. Maar bij ons staat er een kare #98 op het menu voor ‘Counting stars’ van OneRepublic. Precies het tegenovergestelde van ‘If I lose myself’ van Alesso vs OneRepublic, dat in mei niet verder dan #89 kwam. Beste hitfeit voor OneRepublic: #2 in 2007 voor ‘Apoligize’ met Timbaland. Het kan dus wel!