woensdag 30 oktober 2013

Uniek boek over 50 jaar hitparade op de publieke omroep: de historie én alle data

Eigenlijk hadden we het vorige week al willen melden, maar toen kregen we nog geen groen licht. Vanavond kregen we dat wel en dus kunnen we je al de cover laten zien van een heel bijzonder boek, waar we de afgelopen tijd aan hebben meegewerkt en dat precies over een maand verschijnt. In dit boek wordt 50 jaar hitparade (van de Tijd Voor Teenagers Top 10 tot de huidige Mega Top 50) belicht zoals die sinds 30 november 1963 op de publieke omroep is uitgezonden.

Je krijgt een uniek kijkje achter de schermen van de omroepen, de dj’s (van Herman Stok tot Bart Arens), de producers, de samenstellers, allen die op de een andere manier zijn betrokken bij de hitparade. De 50 hoofdstukken zijn voorzien van unieke documenten (vaak uit privéverzamelingen), gedrukte exemplaren, foto’s etc. Daarnaast wordt elk jaar afgesloten met een bijzondere hit uit dat jaar en is van ieder jaar de jaarlijst opgenomen. Tenslotte is er het Mega Hitarchief, met alle hits uit de afgelopen 50 jaar met bio’s, credits én (voor het eerst) de radioschijven zoals die op Hilversum III /Radio 3 / 3FM langskwamen.

Dit is hét hitboek bij uitstek, want voor het eerst wordt de geschiedenis beschreven van de voorlopers van zowel de Mega Top 50 als de Single Top 100. Tevens worden, ook voor het eerst, de hitnoteringen op een rijtje gezet. Van de Single Top 100 worden de noteringen tot 1 mei 2004 gebruikt. Daarna is 3FM een eigen koers gaan varen en zijn de gegevens van de 3FM Mega Top 50 gebruikt. Wij weten wel wat we aan de Goed Heiligman moeten vragen!

7 opmerkingen:

 1. Erg gaaf! Daar kijken wij (ik in elk geval wel) naar uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat ze van de Single Top 100 maar tot 1 mei 2004 hebben gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Single top 100 bestond toen nog helemaal niet dat was pas na mei 204 die vergissing wordt telkens gemaakt door verkoopfundamentalisten .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 50 jaar hitparade. daar hoort de top 40/alarmschijf ook bij. maar als dit verkooppraatje een goed beeld geeft van de inhoud ziet er het naar uit dat die dus worden doodgezwegen. jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @anoniem (reactie 9/11): de Top 40 wordt helemaal niet doodgezwegen. Deze lijst valt niet onder de 50 jaar hitparade op de publieke omroep die begint met de TVT-lijst in 1963 en loopt tot en met de huidige Mega Top 50.

  en @Anoniem (reactie 2/11): de huidige Single Top 100 is in naam in mei 2004 ontstaan, toen 3FM een eigen Mega Top 50 startte. Daarvoor heette de lijst Mega Top 100, Mega Top 50 etc. Geen verkooppraatje dus, maar gewoon een feit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De top 40 is toch ook via de publiek omroep uitgezonden nadat Veronica het zwijgen is opgelegd?

  BeantwoordenVerwijderen