zondag 27 oktober 2013

Marco Borsato gaat met z'n tijd mee

Marco Borsato feat. Bag2Bank & Ali B: Muziek (1)       *** hoogste eersteweeks ***

Natuurlijk, ‘Muziek’ van Marco Borsato feat. Bag2Bank & Ali B komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. We hadden ook niet anders verwacht, maar wel met een klein overwicht. Stond het nummer aan het begin van de week nog op 46% voorsprong op de #2, ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous, dat werd snel minder: 36 (di), 29 (wo), 18 (do) en nog  14% op vrijdag. Dat geeft toch wel een beetje de populariteit van het nummer aan. (nog) Niet alle fans zijn om.

Voor de statistieken schrijft Marco er weer een #1-hit bij, zijn zeventiende op eigen naam. Daarnaast stond hij met ‘One thousand voices’ met de coaches uit het tweede seizoen van The voice of Holland in 2011 op de eerste plaats en maakte hij deel uit van het artiestencollectief Artiesten voor Azië dat met ‘Als je iets kan doen’ in 2005 de hit van het jaar scoorde.

nerveus

Maandag 14 oktober presenteerde Marco Borsato, een tikkeltje nerveus, ‘Muziek’, zijn nieuwe single aan het publiek. Want hoe zou die worden ontvangen? Het nummer is de eerste single van het album ‘1000 spiegels’ dat op 22 november verschijnt, het eerste studioalbum in drie jaar. Ter promotie van ‘Muziek’ maakte Borsato een rondje langs de verschillende radiozenders en maakte één ding duidelijk, en dat is hij met z’n tijd mee wil en moet gaan.

dance en rap

Daarom is gekozen om het nummer samen te schrijven met DJ/producers Baggi Begovic en Addy van der Zwan. Daarnaast werd Ali B (tevens coach in The voice of Holland) benaderd voor de rap. In 2004 had Ali al bewezen dat te kunnen met de rap in het nummer ‘Wat zou je doen’ (een bewerking van ‘Nooit meer een morgen’). Hij zong het nummer destijds met Borsato tijdens diens concerten in de Kuip in Rotterdam. ‘Wat zou je doen’ stond drie weken bovenaan de Single Top 100.

Baggi Begovic, de van oorsprong Bosnische Ajdin Begoviç (Brčko, 1979) woont en werkt sinds 1995 in Nederland. Samen met Peter Gelderblom begon hij de platenmaatschappij Rhythm Import. Addy van der Zwan (volledige naam: Adriaan van der Zwan) remixte samen met Koen Groeneveld in de jaren ’90 de ‘Turn up the bass’ verzamelalbums. Beiden werkten ook onder de naam Klubbheads. Van der Zwan maakte onder verschillende aliassen nummers, waaronder IttyBitty.

eerste #1 voor John Ewbank

Bag2Bank staat voor de samenwerking tussen Baggi Begovic en John Ewbank, de vaste componist van Marco Borsato. Ewbank schreef al menig #1-hit voor Borsato, maar scoorde er zelf nog nooit een. Het eerste en tot nu toe enige hitfeit onder zijn eigen naam is ‘Als het ons niets zou doen’, zijn duet met Glennis Grace (#92 in september). Daarnaast was hij met 51 vocalisten en diverse muzikanten betrokken bij ‘Het koningslied’ (#1 in april), dat werd uitgebracht als Nationaal Comité Inhuldiging.

75x muziek

Het is voor het eerst dat een nummer met alleen ‘Muziek’ in de titel een hit wordt in Nederland. En dat terwijl er al jaren over wordt gezongen! Maar in totaal zijn er wel 75 hits waarin muziek, music, muzik of musica in de titel voorkomt. Borsato is niet de eerste die er een #1-hit mee scoort. drie acts waren hem al voor:
1976: John Miles: Music (1x)
1990: Raymond van het Groenewoud: Liefde voor muziek (5x)
2007: Rihanna: Don’t stop the music (6x)
‘Don’t stop the music’ en ‘Music’ zijn tevens de titels die het meest voorkomen: beide 4 keer.

2 opmerkingen: