vrijdag 1 november 2013

Hitflits: album Jan Smit alsnog naar #1; Postume noteringen voor Lou Reed

Vorige week kwam ‘Unplugged – De Rockfield Sessies’ van Jan Smit op basis van slechts 1 verkoopdag binnen op de derde plaats. Niet verwonderlijk dus dat het album deze week door stijgt naar de eerste plaats, waarmee Jan zijn achtste #1-notering scoort in de Album Top 100.

Toch is die achtste #1 niet zo vanzelfsprekend. Tot donderdag was er een andere act dat de lijst aanvoerde. Ilse DeLange met haar verzamelalbum ‘After the hurricane – Greatest hits & more’. Daarop staan 19 nummers, waaronder haar enige #1-hit ‘So incredible’ uit 2008. Naast 16 hits, staan er ook nog 3 nummers op die we nog niet kenden. Als gevolg van het uitkomen van dit album, sprint de single ‘Blue bittersweet’ van 21 naar #13; hoogste plaats tot nu toe was #16 op 5 oktober, de datum van binnenkomst.

TOP 3

1   (3)  Jan Smit: Unplugged – De Rockfield Sessies (eerste week op #1)
2 E.W. Ilse DeLange: After the hurricane – Greatest hits & more
3 E.W. Ayreon: The theory of everything

‘Klaar voor de start (deel 34)’ van Kinderen voor kinderen, zakt na een derde week op #1 naar de vierde plaats. Vorige week vrijdag en zaterdag is de jaarlijkse tv-special opgenomen die volgende week zaterdag, 9 november, wordt uitgezonden op Nl.3.

De overige eerste weeks noteringen verdelen we even in twee groepen, de oude garde en de debutanten. Allereerst de oude garde
#5 Frans Duijts: Oud & vertrouwd
#6 Arcade fire: Reflektor
#12 Kraak & Smaak: Chrome waves
#30 Lois Lane: As one
#34 Linkin park: Recharged
#36 Andrea Bocelli: Love in Portofino
#42 André Rieu: Celebrates ABBA
#49 the Flower kings: Desolation rose
#51 Rigby: Island on mainland
#92 Waterboys: Fisherman’s box

De debutanten:
#7 Michael Prins: Rivertown fairytales
#14 Adje: Vossig
#19 Lorde: Pure heroïne
#22 Taymir: Phosphene, single 'Aaaah' is komende week Megahit op 3FM
#49 Back bottle riot: Soul in exile

Afgelopen zondag overleed de Amerikaanse zanger/componist Lou Reed op 71-jarige leeftijd. Direct nadat het nieuws de wereld in kwam, werden zijn nummers veel gedownload. Wat voor gevolgen dat heeft voor de singlelijst, vertellen we je zo.

In de albumlijst staat geen enkele notering van Lou Reed. Al zijn albums zijn goedkoop geprijsd en komen dan in aanmerking voor een plaatsje in de Midprice Top 30. Daarin staan zelfs 3 noteringen van Lou Reed, hier komen ze:
#4 Transformer, #6 in 973
#6 The very best of, ui 1999
#19 Berlin, ook uit 1973, miste destijds de toenmalige Elpee Top 10

SINGLES

Het was een bijzonder spannende week, waarin drie nummers vochten om de eerste plaats. Op maandag en dinsdag ging de strijd tussen Pharrell Williams (‘Happy’) en DVBBS & Borgeous (‘Tsunami’), en werd in het voordeel van Williams beslist. Op woensdag namen DVBBS & Borgeous het heft over, waarna op donderdag Williams het weer overnam. Je weet het, waar twee acts vechten om de eerste plaats, loopt de derde er mee heen.

Daar leek het echt op, want One direction (de derde) stond Williams op donderdag in de nek te hijgen met ‘Story of my life’. Het is echter Williams die de strijd wint en terugstijgt naar de  eerste plaats van de Single Top 100 en daarmee zeer ‘Happy’ is. Vorige week moest hij even wijken voor ‘Muziek’ van Marco Borsato feat. Bag2bank & Ali B, maar die vallen wel heel diep, waarover zo dadelijk meer.

Het ziet er naar uit dat ‘Story of my life’ van One direction ook in de Britse hitparade niet de eerste plaats zal halen. ‘The monster’ van Eminem & Rihanna, pas sinds dinsdag verkrijgbaar, komt er met zeven mijl laarzen aan en pakt daar waarschijnlijk de eerste plaats.

TOP 3

1  (3)   Pharrell Williams: Happy (tweede week op #1)
2 ( 2)   DVBBS & Borgeous: Tsunami
3 E.W. One direction: Story of my life

Er zijn twee nummers die flink doorstijgen in de top 10 en misschien op termijn wel kans maken #1 te komen. Dat zijn ‘Royals’ van Lorde (van 8 naar #4) en ‘Hey brother’ van Avicii (van 7 naar #5). Laatstgenoemde wordt momenteel het meest gestreamd. ‘Royals’ staat voor de vijfde week op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade en bereikte vorige week de eerste plaats van de Britse hitparade. Aanstaande donderdag wordt ze 17 jaar.

Aan de rand van de top 10, gestegen van 49 naar #11, staat ‘Wicked games’ van Parra for cuva feat. Anna Naklab. Daarachter op #12, gestegen van 18 in de elfde week, staat Drake met ‘Hold on , we’re coming’, dat afgelopen week pas Megahit werd.

minder muziek

Vorige week kon de vlag nog uit bij Marco Borsato feat. Bag2bank & Ali B, want ‘Muziek’ was zoals verwacht binnengekomen op de eerste plaats van de Single Top 100, waarmee Marco onder eigen naam zijn zeventiende #1-hit scoorde. We voorspelden toen al dat het nummer niet langer dan één week bovenaan zou redden, maar dat ‘Muziek’ zo’n grote val zou maken, dat hadden wij zelfs niet verwacht. In de tweede week zakt het nummer naar de 21e plaats en behoort daarmee tot de acht grootste zakkers. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu.
#14 Justin Bieber: Recovery
#25 Lou Reed: Perfect day, nummer uit 1973 dat nooit genoteerd stond; ‘Walk on the wild side’ gaat op herhaling op #37
#30 Lady Gaga: Venus
#32 Eminem & Rihanna: The monster, komende week Alarmschijf op 538
#41 Hardwell & Makj: Countdown
#57 Fit & Laura Jansen: Stapje terug
#71 Jordi Falcon: Laat me alleen
#75 Frank Verkooyen: Jou nog om me heen
#86 Eminem: Survival
#95 Katy Perry: Unconditional
#96 Calvin Harris & Alesso feat. Hurts: Under control

En mocht je het gemist hebben. Afgelopen woensdag hebben we de cover van een uniek hitboek geplaatst over 50 jaar hits bij de publieke omroep. Lees hier meer over het boek, dat eind deze maand op een bijzondere manier gepresenteerd zal worden.

De volledige lijsten kun je zoals gebruikelijk nazien op Dutch Charts. Albumflitsen volgen zaterdagmiddag op de nieuwspagina van 3FM en wij zijn er na het weekend weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten