vrijdag 22 januari 2010

Hitflits: Caro Emerald naar #1; verlies en winst voor Jurk!

De hele week zat Caro Emerald de heren van Jurk! in de nek te hijgen. En uiteindelijk lukt het haar om met ‘A night like this’ de eerste plaats in de Single Top 100 van de heren af te snoepen, waarmee gefeliciteerd! Het verschil met ‘Zou zo graag’ is 14%. ‘Back it up’, haar vorige single, kwam nooit verder dan de zestiende plek. Beide nummers staan ook op haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, dat nu in de winkels ligt. Morgen, zaterdag, is het de Strepenmeester in de ‘De strepen van Spits’ op Radio 2. Nieuwsgierig naar het album? Surf dan naar de site, waar je alle nummers kunt beluisteren!

De top 10 lijkt wel een slagveld. Alleen ‘Fireflies’ van Owl city blijft op zijn (vijfde) plek. Niet minder dan vier nummers komen de top 10 binnen. De hoogste is ‘Geef mij de sleutel van jouw voordeur’ van de Gebroeders Ko dat van 23 naar #4 stijgt en de broers hun achtste top 10-hit bezorgd. Daarentegen is Jan Leliveld met ‘Mijn nummer één’, dat stijgt van 13 naar #8, toe aan zijn tweede top 10-notering. Ook ‘Gewoon muziek’ bereikte in september de achtste plaats. Vorige week nieuw op #14, en nu doorgestegen naar #9, is Iyaz met ‘Replay’.

Maar de opmerkelijkste stijger deze week, is ‘Sorry’ van Kyteman, dat in de 22ste week van 45 naar #6 gaat. Eind september stond ‘Sorry een weekje op de tweede plaats. Vorige week ging het nummer nog van 14 naar #45 en leek het er op dat het nu echt gebeurd was. Maar toen kwam afgelopen zaterdag Noorderslag, waar hij als de grote favoriet, de Popprijs 2009 in de wacht sleepte. Gevolg: veel van de nummers van het album ‘The hermit sessions’ werden veel gedownload, waarvan ‘Sorry’ het meest. ‘Sorry’ schreef Colin Benders zo’n twee jaar geleden na een stuk gelopen relatie en hij er volledig doorheen was. Op Noorderslag, waar het een jaar geleden muzikaal voor hem begon, maakte Colin bekend dat de twee inmiddels weer bij elkaar zijn. Ook het album ‘The hermit sessions’ profiteert van de Popprijs 2009, want het gaat in de 48ste week van 19 naar #5. In maart 2009 bereikte het album de vierde plaats.

Nog een paar flinke stijgers: van 25 naar #11 ‘Eva’ van Acda en de Munnik, ‘Use somebody’ van Laura Jansen boekt tien plaatsen winst en komt op #14, ‘No surrender’ van Kane gaat van 30 naar #17, ‘Bella bella signorina’ van Willem Barth van 40 naar #21, ‘Bad boys’ van Alexandra Burke feat. Flo rida van 58 naar #32 en ‘Hey’ van Waylon stijgt in de vierde week van 93 naar #43.

Over naar de binnenkomers. Dat zijn er 21 (!), waarvan er vijf op herhaling gaan. De echte binnenkomers zijn:
#24 Danny de Munk: ‘Dit is mijn leven’ (zijn vijftiende notering en voorloper van het gelijknamige album)
#39 Deurzakkers & Lucretia Martina: ‘Dushi dushi (happy hour)’ (eerste hit voor Wendy van Dijk)
#44 Helemaal Hollands: ‘De ober’ (hét kermislied van de Volendammers)
#56 Edward Maya: ‘This is my life’
#64 Lifehouse: ‘Halfway gone’
#73 Larry Tee feat. Roxy Cottontail: ‘Let’s make nasty’
#77 Dikdakkers: ‘Hakkestamp’
#84 Double Dj’s: ‘Boven op de berg’
#87 Destine: ‘Spiders’
#92 Lawineboys: ‘Ik ben liever vrijgezel’
#93 DJ Maurice Daim Vega: ‘Red horse’
#94 Max Jens: ‘Op een berg (eeehooo)’
#95 Paramore: ‘Brick by boring brick’
#96 Rob Ronalds: ‘Single’
#98 Monique Smit: ‘We gaan ervoor (kom maar op)’
#99 André van Duin: ‘Ome Cor heb een drilboor’

In de Single Top 100 moeten ze hun eerste plaats afstaan (zie daar). Maar in de nieuwe Album Top 100 doen ze hetzelfde als in de Singelijst vorige week: op #1 binnenkomen. We hebben het over Jeroen van Koningsbrugge & Dennis van de Ven, alias Jurk! met hun album ‘Avondjurk’, dat 1/5 meer verkoopt dan ‘MaMaSé!’ van K3.

Zoals gezegd bij ‘Sorry’ (zie daar) boekt ook het album ‘The hermit sessions’ van Kyteman een flinke winst en stijgt van 19 naar #5.


Wat het aantal nieuwelingen betreft, blijft het nog steeds rustig in de Album Top 100. Het zijn er 9, waarvan er 5 op herhaling gaan. De hoogste eersteweeks weet je al: ‘Avondjurk’ van Jurk! op #1. Resteren er nog drie:
#19 Eels: ‘End times’
#52 Ke$ha: ‘Animal’
#96 Jon Allen: ‘Dead man’s suit’ (31 jaar is deze Britse zanger, maar hij klinkt veel doorleefder. Hij nam vijftien jaar voor zijn debuut)

Zolang hoef je niet op de nieuwe Megaman te wachten. Want na het weekend zijn we er al weer met alle feitjes achter de nieuwste hits. Fijn weekend!

maandag 18 januari 2010

Megaman bij week 3 – 16 januari 2010

In deze Megaman blijkt Jurk! al tien jaar te bestaan en levert een twitteractie een #1-hit op, testen de Gebroeders Ko hun carnavalssingles en is het voor het Feestteam altijd feest, eren Acda en de Munnik alle Eva’s en is Diggy Dex er naar op zoek, komen Ray & Anita weer bij elkaar, wint Kyteman de Popprijs en bezingt Antje haar overleden zus. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Jurk! bestaat al tien jaar

Jurk!: Ik zou zo graag (1) *** hoogste eersteweeks ***

Het jaar is nog maar drie weken jong, en de eerste downloadactie levert al een #1-hit op. ‘Ik zou zo graag’ van Jurk!, een nummer dat ze al begin 2009 op YouTube zetten, komt met een verschil van 20% op de #2, ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Sef & Gers, binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Vorig weekend deed Jeroen van Koningsbrugge voor de grap een oproep via zijn twitter-account: Als ‘Ik zou zo graag’ op #1 zou komen, volgt er een gratis concert voor iedereen die het nummer via Itunes download. Vele Nederlanders, waaronder een paar bekenden zoals Jan Smit, Paul de Leeuw, Gerard Ekdom, Frits Spits, René Froger en Gerard Joling, volgden de ‘tweet’. Voor Jeroen was het een grap, om te kijken wat zo’n oproep zou opleveren. Maar inmiddels laat hij weten compleet overdonderd te zijn. “Ik ben niet vaak sprakeloos maar weet niet goed wat ik moet zeggen”. Maar even later vult hij aan met “Laat die sterallures maar komen, want we zijn nu popsterren!”. Uiteraard gaan we het beloofde concert met veel plezier organiseren.” Ook Dennis van de Ven is verrast door het succes, maar gooit het niet op de ludieke actie, maar het nummer zelf. “Ik ben heel blij dat onze muziek zo wordt gewaardeerd door het publiek. We kijken erg uit naar de theatertour waarin we alle nummers live kunnen gaan spelen”. Die theatertournee is getiteld ‘Jurk!’, start op 28 januari in Arnhem en wordt op 1 april (geen grap, hoewel, je weet het nooit) afgesloten in Rotterdam. Dan spelen de heren nummers van het album ‘Avondjurk’ dat afgelopen vrijdag is uitgekomen.

Jurk! levert te weinig op

Jurk! is het theaterproject van Jeroen Bernardus Jozef Nicolaas van Koningsbrugge (Roosendaal en Nispen, 3 september 1973) en Dennis van de Ven (Weert, 28 januari 1973), die zich nu vooral laten gelden als de mensen van ‘Draadstaal’, dat wekelijks bij de VPRO is te zien. Jurk! is echter niet de opvolger van ‘Draadstaal’, maar de voorloper! Al in 2000 zijn de twee onder de naam Jurk! een samenwerking aangegaan. Hun cabaretprogramma, met Dennis aan de piano, bevatte veel serieuze liefdesliedjes. Toch zou het nog tot eind 2008 duren dat ze begonnen aan de opname van twaalf liedjes voor een cd (‘Avondjurk’); de tijd ontbrak hen er gewoon voor. Wel zorgen de drukke werkzaamheden van de afgelopen tijd voor een financiële basis voor Jurk! Want van de aankomende theatertournee kunnen ze niet leven.

nieuwe Acda en de Munnik?

De liedjes van Jurk! worden al vergeleken met die van Veldhuis & Kemper en vooral Acda en de Munnik. Toch zegt Jeroen daar niet door geïnspireerd te zijn. Wel deed hij in 2000 auditie voor de Kleinkunstacademie met het liedje ‘Als het vuur gedoofd is’ van Acda en de Munnik.

What’s in a name!

De naam Jurk! ontleenden ze aan de oma van Jeroen, die leidde aan aversie (niet meer de zaken kunnen benoemen), en zo’n beetje overal jurk van maakte. Een actnaam met een ! (uitroepteken) in de naam, is geen unicum. Wij vonden er ruim 30. Denk maar aan Altijd Lazerus! (dat zich tegenwoordig het Feestteam noemt, zie onder #100), de band krijgt kinderen!, Bis!, Bobbysocks!, Is ook schitterend!, P!nk, Sash! en Volumia! Ook is Jurk! niet de eerste act met een ! in de naam, dat een #1-hit scoort. Denk maar aan Wham!, Snap! en Ch!pz.

Iyaz is ontdekt door Sean Kingston

Iyaz: Replay (14)

Vorige week hield ‘Replay’ van Iyaz onze eigen Sidney Samson feat. Wizard Sleeve van de eerste plaats van de Britse hitparade met zijn ‘Riverside (let’s go)’. Deze week blijft ‘Replay’ daar op #1 en zakt Sidney naar de derde plaats.

Iyaz, geboren als Keidran Jones in 1987 in Tortola, dat valt onder de Britse Virgin eilanden, komt uit een muzikale familie. Zijn beide ouders en zusje zingen, en zelf zong hij ook in het kerkkoor, waar de liefde ontstond voor muziek. Hij studeerde digitale opnametechniek en was veelvuldig te horen op de radio in de Carribean. Vervolgens werd hij op zijn MySpace pagina benaderd door Sean Kingston, die zelf zijn sporen heeft verdiend met hits als ‘Beautiful girls’ (bij ons #11 in 2007, maar #1 in de Britse hitparade). Maar Iyaz, dat ‘man aan de leiding’ betekent, geloofde niet dat het de echte Sean Kingston was. Maar na aandringen van Sean, reageerde Iyaz toch maar even. Vervolgens introduceerde Sean hem bij producer J.R. Rotem, die hem een platencontract aanbood. Na de wereldwijde hitsingle ‘Replay’, komt in maart zijn album ‘My life’ uit.

Go back to the zoo werkt aan een volle Wembley Arena

Go back to the zoo: Electric (15)

Een beter begin van 2010 hadden de broers Teun en Cas Hieltjes, schoolvriend Bram Kniest
en Lars Kroon, Go back to the zoo dus, zich niet kunnen wensen. ‘Electric’, hun tweede single was de eerste Megahit op 3FM en deze week is het de op twee na hoogste binnenkomer in de Single Top 100.

Voor Go back to the zoo, hadden gitarist Teun en zanger Cas, die al sinds hun dertiende muziek maken, samen met drummer Bram de band the Pax, waarbij ze zelfs het voorprogramma verzorgden van Editors en Mando diao. Toch viel the Pax uit elkaar en in de zomer van 2007 voegde drummer Lars zich bij hen en was Go back to the zoo een feit. Hun oefenruimte werd ‘The Cave’, een kelder in het grachtenpand in Utrecht, waar Boudewijn Büch zijn zoölogische collectie hield. Er volgde een tour naar Denemarken en in 2008 namen ze samen met Torre Florim van de Staat, een EP op. Het nummer ‘Beam me up’ werd gebruikt in een internationale reclamecommercial van Nike, met het gevolg dat ze gevraagd werden voor een optreden in ‘De Wereld Draait Door’. Vervolgens werden ze door Universal benaderd voor een platencontract. Het wachten is nu op een heel album. Grootste wens van zanger Cas, is volgend jaar een optreden in een volle Wembley Arena!

Gebroeders Ko testen carnavalssingle uit

Gebroeders Ko: Geef mij de sleutel van jouw voordeur (23)

In de nazomer van 2009 namen de Gebroeders Ko met ‘Vuvuzela’ al een voorproefje op het WK voetbal van 2010. Daar komt later dit jaar zeker een vervolg op. Vervolgens hadden de broers Ton en Gerard Koopmans een Sinterklaasnummer in de planning, maar door ziekte kwam het er niet van. Maar het carnavalsseizoen zullen ze nooit overslaan. ‘Geef de sleutel van jouw voordeur’ is hun bijdrage aan het feestseizoen en levert hen de 25ste notering op sinds ‘Boswandeling’ uit 2002 (#67). Sinds drie jaar testen ze hun carnavalssingle uit, tijdens de traditionele Unox Nieuwjaarsduik op 1 januari in Scheveningen.

Acda en de Munnik eren alle Eva’s

Acda en de Munnik: Eva (25)

Na ‘Love over healing’ van Kane (zie onder #27), opnieuw een nummer dat in een film wordt gebruikt. Nu gaat het om ‘Eva’ van Acda en de Munnik, dat ze speciaal schreven voor de film ‘Lover or loser’ naar het gelijknamige boek van Carrie Slee. Thomas en Paul kregen het verzoek van regisseur Dave Schram om het themanummer te schrijven. In de film wordt ‘Eva’ gezongen door Martijn Lakemeijer (die Mees speelt) en Lucas Hamming (die Sem speelt). ‘Eva’, de 24ste notering voor Acda en de Munnik, staat ook op hun album ‘Jouw leven lang bij mij’, dat in oktober de tweede plaats bereikte in de Album Top 100. Voor de videoclip van ‘Eva’ werd in samenwerking met de pagina ‘Vrouw’ in de Telegraaf, Eva’s in Nederland opgeroepen. Het duo dacht dat er zo’n 30 of 40 zouden reageren, het werden er zo’n 1860! Daarvan kwamen er 200 in december, jong en oud, naar het Telegraafgebouw. En dan te bedenken dat de vrouw in de film Julia heet …

eigen track

Sinds 8 januari is de theatertournee ‘ODE’ van start. Tijdens deze tournee die tot en met 31 maart duurt, kunnen de bezoekers na afloop zelf hun favoriete nummer kiezen van die avond. Deze track kan de dag daarop worden gedownload via live.acdaendemunnik.nl, waarbij ook het nummer ‘Eva’ meegaat. En zo kan de bezoeker in principe het hele concert downloaden.

Kane staat nummer af aan film

Kane: Love over healing (27)

2009 was een beslissend jaar voor Kane. Na het over geproduceerde album ‘Everything you want’ in 2008, kwamen Dennis van Leeuwen en Dinand Woesthoff vorig jaar met ‘No surrender’, waarop ze weer teruggaan naar hun begintijd: een bandje dus. Single en album bereikten moeiteloos de tweede plaats. De tweede single, ‘Love over healing’, is de titelsong van de film ‘Komt een vrouw bij de dochter’ naar het gelijknamige boek van Kluun, maar is niet speciaal voor de film geschreven. Het nummer was al af voordat Reinout Oerlemans, regisseur van de film, contact zocht met Dinand. Reinout had gehoord dat er een nieuw Kane-album aan zat te komen. Reinout: “Het werk van Kane volg ik al jaren en ik ben een groot fan. Ik heb veel bewondering voor Dinand als artiest. Bij het horen van het nummer ‘Love over healing’ was ik meteen verkocht. Het was het perfecte nummer voor de titelsong van mijn film, zo breekbaar en mooi. Maar bovenal raakt het de kern van de film en dat maakt het voor mij essentieel. Deze titelsong voelt als een soort bekroning na een lang en zeer inspirerend proces. Ik ben zeer blij om met Dinand samen te kunnen werken.”

niet op single

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om ‘Love over healing’ op single uit te brengen. Kane had heel andere plannen voor de singles van het album ‘No surrender’. Maar wanneer je liedje in de grootste bioscoophit sinds tijden zit, ontkom je er niet aan. Regisseur Reinout Oerlemans maakte een videoclip voor de heren met materiaal dat niet in de film zit.

liefde boven alles

‘Love over healing’ gaat niet over de eigen ervaringen van Dinand met kanker, die in 2004 zijn vrouw Guusje Nederhorst aan de ziekte verloor. Het is dus geen autobiografisch liedje. Maar onwillekeurig wordt door de verfilming van Kluuns boek ook Dinand zijn verleden weer opgerakeld. Dinand: “Ik ging heel anders om met de ziekte van mijn vrouw. Waar Kluun linksaf ging, ben ik een totaal andere weg ingeslagen. Die twee dingen kunnen niet verder uit elkaar liggen.” Ondanks dat Dinand monogamie ontzettend belangrijk in een relatie, verklaarde hij onlangs in een interview er wel mee te kunnen leven als zijn vrouw Lucy Hopkins een keer over de schreef zou gaan. Dinand: “Vroeger riep ik altijd dat het dan meteen klaar zou zijn, maar dat is niet zo. Dat is ook waar het nummer ‘Love over healing’ over gaat. Liefde boven pijn, verdriet en verraad.”

return to Java

Aanstaande zaterdag, 23 januari, gaat de voorverkoop van start van het concert dat Kane op vrijdag 18 juni geeft op het Amsterdamse Java eiland. In 2004 stonden ze daar ook en sindsdien is het één van hun drie favoriete plekken om op te treden. Dinand: “De locatie is fantastisch, met veel Amsterdamse bootjes en een toppubliek. Nu, zes jaar later, gaan we er weer spelen. ‘Return to Java’ noemen wij Indo's het met een glimlach. We gaan weer op Java spelen! Of liever gezegd, mogen we weer op Java spelen. Geweldig!"

Ray & Anita zijn muzikaal weer bij elkaar

Ray & Anita: In da name of love (28)

Veertien jaar geleden stapten Ray Slijngaard en Anita Doth uit de danceformatie 2 unlimited, waarmee ze wereldwijd zo’n 20 miljoen platen verkochten. De reden om er mee te stoppen, waren zakelijke en muzikale meningsverschillen met de producers en onderlinge ruzie. Dat laatste hebben ze altijd tegen gesproken; wel werd onlangs bekend dat ze destijds een relatie hadden. Na 2 unlimited begon Anita een carrière als rtv-presentatrice bij TMF en Radio 538, terwijl Ray zijn eigen project VIP allstars opzette. Beiden brachten ook solosingles uit.

weer samen optreden

Sinds 2005 trad Anita regelmatig op met de grootste 2 unlimited hits. Bijna een jaar geleden, in februari 2009, werden de meningsverschillen opzij gezet en werd bekend dat de twee weer samen zouden optreden op 11 en 12 april op ‘I love the 90’s – the party’ in de Ethias Arena in het Belgische Hasselt. Dat optreden viel zo goed in de smaak, dat de twee besloten meer optredens te gaan doen. Het eerste gezamenlijke optreden in Nederland was op Koninginnedag op het Museumplein in Amsterdam. Daarna volgden nog enkele optredens in Antwerpen onder de naam Ray en Anita, want de naam 2 unlimited is eigendom van producer Phil Wilde, die het project in 1991 had opgezet samen met Jean-Paul De Coster.

Natuurlijk gingen vorig jaar de geruchten rond dat er meer aan zat te komen dan een paar optredens, hoewel Ray & Anita dat destijds ontkenden. Maar op 20 december 2009 moesten ze toegeven dat ze in de studio bezig waren met nieuw werk. Het eerste product is er nu met de single ‘In da name of love’, dat binnenkomt op #28.

schaduw

De comeback van het duo wordt overschaduwd door de mededeling van Anita dat ze borstkanker heeft en een jaar lang een chemokuur moet ondergaan. Anita: “We willen veel gaan optreden, maar ik kan vanwege mijn gezondheid niet alles doen. We moeten het een beetje per keer bekijken.” Toch is Anita blij dat ze weer met Ray kan optreden “Het geeft me ook veel kracht.”

Willem Barth zingt Italiaanse klassieker

Willem Barth: Bella bella signorina (40)

In 2009 scoorde Willem Barth zijn grootste hit met ‘Aan alle mooie meiden’ dat tot #29 kwam. Dan lijkt zijn notering van ‘Bella bella signorina’, nieuw op #40, een hoopvol begin. De versie van Willem Barth kent zijn oorsprong (had je het anders verwacht?) in Italië. Dan heet het ‘Guaglione’, voor het eerst opgenomen in 1956 door Aurelio Fierro.


Daarna is het nummer diverse keren gecoverd, door onder andere Dalida als ‘Bambino’ (1956) en Udo Jürgens als ‘Peppino’ (1957). In 1957 nam Dean Martin, die zijn roots had in Italië, het nummer op voor de film ‘Ten thousands bedrooms’ als ‘The man who plays the mandolino’, de eerste versie in het Engels. In 1995 werd de instrumentale versie van Perez Prado uit 1958 gebruikt in een reclamespot voor Guinness bier en haalde daardoor bijna de eerste plaats van de Britse hitparade.

Popprijs 2009 voor Kyteman, wie anders?!

Kyteman: Sorry (45)

Op een poll van 3FM was hij al de populairste, maar ook in de zalen van de Oosterpoort in Groningen, bleek hij de torenhoge favoriet. Niet verwonderlijk dan ook dat afgelopen zaterdagavond, even na half twaalf juryvoorzitter Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem), bekendmaakte dat Kyteman, het hiphop orkest van Colin Benders, de Popprijs 2009 had gewonnen. De Popprijs wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt op Noorderslag en gaat naar een artiest of band die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de popmuziek. De prijs is een beeldje van kunstenaar Theo Mackaay en een geldbedrag van € 10.000,--. Het juryrapport luidde:
“Ze doen alles anders dan je zou verwachten. Authentiek, bron van inspiratie, eigenzinnig en zeer succesvol. Nog nooit was de jury zo snel klaar en nooit eerder ging de popprijs naar zo’n groot gezelschap. De logische winnaar van de Popprijs 2009, heet Kyteman’s hiphop orkest!”

Colin wist het al enkele maanden, maar zijn meer dan twintig koppen tellende hiphop orkest hoorde het pas rond 7 uur ’s avonds in de bus, die aanvankelijk richting Duitsland zou gaan voor een optreden in Hamburg. Niet dus, en na de bekendmaking en de opdracht dit nieuws nog voor zich te houden (dus niet bellen, twitteren!), reed de bus richting Groningen. Na afloop van de bekendmaking speelden ze een klein uur nummers van het met goud bekroonde album ‘The hermit sessions’. Deze week staat het op de negentiende plek van de Album Top 100, maar wij verwachten het aanstaande vrijdag hoog in de top 10. Ook de single ‘Sorry’, deze week op #45, zal weer gaan stijgen. En terecht!

Paultje Poets kan overal naar toe

Paultje Poets: Als we straks naar Tirol gaan (56)

Eind juni stond Paultje Poets een weekje op #100 met ‘Als we op vakantie gaan’. Dat moet beter kunnen, zal de zanger uit Ochten gedacht hebben, en dus heeft hij dat nummer bewerkt tot een Après-skilied met de titel ‘Als we straks naar Tirol gaan’. En het werkt, want het nummer staat nu al op #66. Wij hebben nog een paar suggesties voor zijn volgende hits, waarbij hij telkens dezelfde melodie kan gebruiken. Vul op het woordje ‘vakantie of Tirol’ naar keuze in: ‘Oslo’ (Eurovisie Songfestival), ‘Zuid-Afrika’, maar mag ook een stad in Zuid-Afrika zijn (Wereldkampioenschap voetbal), ‘Vancouver’ (Olympische spelen) of ‘Frankrijk’ (Tour de France) in. Alleen dit jaar levert het hem al vijf hits op!

Alexandra Burke wil Amerika veroveren

Alexandra Burke featuring Flo rida: Bad boys (58)

Een sprong van veertig plaatsen, maar dan de verkeerde kant op, maakt ‘Halleluja’ van Lisa, in 2009 het bestverkochte nummer. Lisa won vorig jaar X-factor, iets wat de Britse Alexandra Burke twee jaar daarvoor lukte. Alexandra nam daarop ‘Halleluja’ op, dat voor de Britten ook de hit van het jaar werd, twee jaar voor Lisa dus. Bij ons is de versie van Alexandra nooit uitgebracht. En dus is ‘Bad boys’ featuring Flo rida het hitparadedebuut van Alexandra in Nederland. Alexandra Imelda Cecelia Ewan Burke (Islington, London, 25 augustus 1988) begon al op haar vijfde met zingen. Het zingen heeft ze niet van een vreemde, want haar moeder, Melissa Bell, was de leadzangeres van Soul II soul, dat hits scoorde met onder andere ‘Back to life (however do you want me)’. Op haar negende deed Alexandra samen met haar moeder een optreden in Bahrain. Voor X-factor deed Alexandra, op haar twaalfde, ook al mee aan een andere talentenjacht, ‘Star for a night’, dat werd gewonnen door Joss Stone.

Twee keer deed Alexandra mee aan de Britse editie van X-factor. De eerste keer in 2005, kwam ze niet verder dan de audities; winnaar werd Shayne Ward. Drie jaar later lukte het haar wel en op 13 december 2008 won ze met een verschil van bijna 17% op JLS. Van het winnende liedje ‘Halleluja’ zijn in Groot-Brittannië meer dan 1 miljoen stuks verkocht, waarmee ze de eerste Britse zangeres is die dat presteert.

Met het oog op de Amerikaanse markt staan er op haar debuutalbum ‘Overcome’, twee duetten met Amerikaanse rappers. ‘Good light good morning’ featuring Ne-Yo en ‘Bad boys’ featuring Flo rida, die het ook goed doen in de Britse hitparade. Het album ‘Overcome’ zal later dit jaar in een afwijkende versie in Amerika worden uitgebracht. Cheryl Cole, winnares van X-factor 2009, komt volgende week met haar single ‘Fight for this love’.

Dominique Vos is ‘Trots’ op ‘zijn jongens’

Dominique Vos: Trots (66)

‘De nieuwe Nederlandse sensatie’, wordt hij genoemd. Dominique Vos, geboren op 22 april 1985 in Zwolle, speelde vier jaren trompet, maar ontdekte op zijn twintigste toch beter te kunnen zingen. Hij volgde zanglessen en nam een aantal covernummers op. In 2007 meldde hij zich als infanterist bij de Luchtmobiele brigade. Vlak voor hij eind december 2008 zelf voor vijf maanden werd uitgezonden naar Afghanistan, schreef hij samen met Bram de Koning het nummer ‘Hoog in de lucht’, waarmee hij alle militairen en hun familie een hart onder de riem wilde steken. Ondanks veel positieve reacties, kwam het nummer niet verder dan de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. Beter vergaat het Dominique nu met ‘Trots’, dat binnenkomt op #66. ‘Trots’ is een Nederlandstalige cover van ‘Calypso’ (#2 in 1975) van John Denver. In 2007 nam Jan Smit de Engelse versie op ‘samen met’ de stem van John Denver, en werd het de tweede track op ‘Dan volg je haar benen’ (#1).

Diggy Dex ging op zoek naar lokale Eva’s voor zijn clubtour

Diggy Dex: Vandaag (69)

Dankzij Diggy Dex (=Koen Jansen uit Amersfoort), werd ‘Fantastig toch?’ van de Vlaamse zangeres Eva de Roovere, alsnog een hit. Hij bedacht een eigen tekst, samplede het refrein en vroeg Eva om toestemming. Zij vond zijn versie direct heel tof en met veel respect gedaan. Ze hoorde zichzelf er nog helemaal in en zou, als ze ooit rapster zou worden, zulke raps maken als deze. De nieuwe versie van ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ bereikte de tweede plaats.

op zoek naar Eva

Ook al komt Diggy met een nieuwe single, ‘Vandaag’, tijdens de aanstaande clubtour komt hij niet onderuit ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’. En dus ging hij op zoek naar zangeressen die het nummer dan met hem kunnen zingen, de lokale Eva’s dus. Er werd daarvoor een heuse auditie opgezet, waarbij je jouw versie van ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ kon mailen. De filmpjes zijn nog te zien op www.youtube.com/representagency. ‘Vandaag’ is de voorloper van zijn derde album dat in april verschijnt.

De rapper op ‘Vandaag’ en ook te zien in de videoclip, is Skiggy Rapz, geboren als Marcel Tegelaar in Maassluis. In 2003 won Skiggy in de categorie ‘hiphop/r&b’, ‘De Grote Prijs van Nederland’. Het jaar daarop verscheen zijn eerste album ‘Boatdrinks’. Sinds 2005 vormt hij samen met MC en producer Master Surreal, het duo Keynote speakerz. ‘Vandaag’ is niet de eerste samenwerking van Skiggy Rapz met Diggy Dex. In 2006 was Skiggy producer van de meeste nummers op het album ‘Verhalen uit de Sofa’ van Diggy. Tijdens de clubtour van Diggy is Skiggy dan ook van de partij. In mei 2009 kwam van hem de ‘Bang to the boogie EP’ uit, dat de voorloper is van het hele album ‘Bang to the boogie’, dat later dit jaar verschijnt.

P!nk genomineerd voor twee Grammy Awards

P!nk: I don’t believe you (74)

In het eerste decennium van de jaren ’00 scoorde P!nk 21 hits. Daaronder zaten zes top 10-noteringen met als grootste hit ‘Lady Marmelade’, samen met Christina Aguilera, Mya en Lil’ Kim (#2). In die tien jaar verkocht ze wereldwijd 32 miljoen platen, waarvan 12 in Amerika. ‘Don’t believe you’ is de vijfde single van het album ‘Funhouse’, dat in oktober 2008 verscheen. Tijd dus voor nieuw werk!

Wellicht dat we daar iets van horen op 31 januari tijdens de Grammy Awards. Want P!nk is genomineerd voor twee: ‘beste album: Funhouse’ en ‘beste single voor een zangeres: Sober’, en zal dan zeker optreden. In juni 2010 geeft ze zes optredens in Groot-Brittannië tijdens haar ‘Summer carnival tour’.

Alicia Keys is verrukt over eigen nummer

Alicia Keys: Try sleeping with a broken heart (75)

“Ik houd van dit nummer. Ik wordt er opgewekt van, het geeft je (weer) moed om dingen aan te pakken. Het maakt niet uit hoe ik het speel, met heel veel begeleiding of simpel aan de piano”. Dat meldt Alicia Keys zelf over ‘Try sleeping with a broken heart’, dat ze schreef met Patrick ‘Plan Pat’ Reynolds en haar producer Jeff Bhasker. Het is haar zeventiende notering en de derde single van haar derde album ‘The element of freedom’. ‘Try sleeping with a broken heart’ staat ook op de DVD die je daarbij krijgt. Op dat album staat een akoestische versie van ‘Empire state of mind’. Het duet met Jay-Z, zakt in de zeventiende week naar de derde plaats.

Lasgo single verdeeld ontvangen

Lasgo: Over you (76)

Grappig. De één vind ‘Over you’ van Lasgo het beste nummer van hun album ‘Smile’, volgens een ander is het het slechtste nummer. Zo zie je maar, zoveel mensen, zoveel smaken. In ieder geval hebben de fans hun niet laten zakken, want ‘Over you’, hun negende single, komt binnen op #76. Lasgo is het project van de Vlamingen Peter Luts en Jef Martens en zangeres Jelle van Dael.

Deel Present danger verdient ook met muziek de kost

Present danger: Iron rain (77)

Na ‘Dark vision’ (#95 in februari 2009), scoort Present danger met ‘Iron rain’ hun grootste hit. Present danger uit Kaatsheuvel was in 2008 de publieksfavoriet op ‘The Clash of the coverbands’ competitie in 2007/2008. Dat deden ze met een eerbetoon aan Metallica. Present danger bestaat sinds 1996 en bestaat nu uit Thijs de Jong (lead gitaar/lead zang), Mike de Kruijff (gitarist, was vroeger geluidstechnicus en volgt Joost Hamers op), Gijs van Gorp (basgitaar/achtergrond zang) en Martijn de Jong (drums/ achtergrond zang). Er zijn maar weinig bandjes in Nederland die echt van muziek maken kunnen bestaan. Dat geldt ook voor Present danger. Optreden doen ze voornamelijk in het weekend, want er moet ook brood op de plank komen. Maar soms heeft dat brood een link met de hobby muziek. Dat geldt in ieder geval voor Thijs de Jong, die in het dagelijks leven leraar Music’school in Waalwijk is. Ook Mike de Kruijff is leraar, maar dan beeldende vakken. Gijs van Gorp is aannemer en Martijn de Jong is schilder bij zijn eigen eenmansbedrijf Martijn de Jong Schilderwerken.

Antje bezingt overleden zus

Antje Monteiro: Ineens (83)

Vier singles zijn er al van ‘100% Antje’ getrokken van Antje Johanna Maria Isabella Truggelaar (Utrecht, 12 april 1969), oftewel Antje Monteiro. Alle vier vonden hun weg naar de Single Top 100 en het beste deed ‘Je kent me’, dat veertien weken genoteerd stond en in juni 2009 de zeventiende plaats bereikte. ‘Ineens’ zal dan ook wel de laatste single van het album zijn.


Op 30 augustus 2007 overleed Marina, Antje’s oudere zus op 42-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Antje: “Ze was een déél van mij. We hebben ook zo veel samen beleefd… We waren bijvoorbeeld allebei tegelijk voor het eerst zwanger.” Het nummer ‘Ineens’, geschreven door Tony Neef, gaat over Marina. Bij de opname heeft Antje alle pijn en verdriet in het nummer gelegd; “het komt uit mijn tenen”.

Tim is ‘Superior’ wat instrumenten betreft

Tim Christensen: Superior (99)

In 2009 kwamen een aantal hits uit Noorwegen. Alexander Ryback won het Eurovisie Songfestival met ‘Fairytale’ en Maria Mena stond met drie nummers genoteerd. Afgelopen weekend stond Eurosonic in het teken van Noorse artiesten. Wellicht dat Denemarken in 2010 alle aandacht op zich eist. Het eerste succes uit Denemarken is van Tim Christensen (Kopenhagen, 2 juli 1974). Tot 1998 maakte hij deel uit van de groep Dizzy mizz lizzy. Op viool en drums na, bespeelt hij alle instrumenten op zijn derde soloalbum ‘Superior’.

Voor het Feestteam is het altijd feest

het Feestteam: Dromen zijn bedrog (100)

Sinds 2004 is het Feestteam ieder jaar van de partij met een après-skiversie van een bekend nummer. Het begon in 2004 met ‘Kon ik maar even bij je zijn’,(origineel Gordon, #1 in 1991), dat nog steeds hun grootste hit is: #36. En dus geldt dat ook voor hun nieuwste ‘Dromen zijn bedrog’, (origineel Marco Borsato, de hit van het jaar 1994, maar een vertaling van ‘Storie di tutti i giorni’ van Riccardo Fogli, die daarmee het San Remo festival won in 1982).

Het Feestteam bestaat uit Stan van de Dobbelsteen en Peter Loree, die eerder feestplaatjes maakten als Altijd lazerus! Die naam riep echter negatieve associaties op met drankmisbruik, en dus noemen ze zich sinds 2003 het Feestteam. Hun motto: ‘Het moet altijd feest zijn’. En dan kun je natuurlijk nog wel lazerus zijn.


Het Feestteam is niet de eerste die ‘Dromen zijn bedrog’ opnemen. Al in 1995 namen the Captains de ‘Mega hit medley vol. 1’ (#41) op, met nummers als ‘I will survive’, ‘No limit’ en ‘Dromen zijn bedrog’. En een jaar later bezong Cock van der Palm de grasmat van de Amsterdam ArenA in het nummer ‘Kom van dat gras af’ (#38). Dat was een medley met aangepaste teksten van nummers als ‘Kom van dat dak af’, ‘Als het gras twee kontjes hoog is’ en ‘Dromen zijn bedrog’.