vrijdag 22 januari 2010

Hitflits: Caro Emerald naar #1; verlies en winst voor Jurk!

De hele week zat Caro Emerald de heren van Jurk! in de nek te hijgen. En uiteindelijk lukt het haar om met ‘A night like this’ de eerste plaats in de Single Top 100 van de heren af te snoepen, waarmee gefeliciteerd! Het verschil met ‘Zou zo graag’ is 14%. ‘Back it up’, haar vorige single, kwam nooit verder dan de zestiende plek. Beide nummers staan ook op haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, dat nu in de winkels ligt. Morgen, zaterdag, is het de Strepenmeester in de ‘De strepen van Spits’ op Radio 2. Nieuwsgierig naar het album? Surf dan naar de site, waar je alle nummers kunt beluisteren!

De top 10 lijkt wel een slagveld. Alleen ‘Fireflies’ van Owl city blijft op zijn (vijfde) plek. Niet minder dan vier nummers komen de top 10 binnen. De hoogste is ‘Geef mij de sleutel van jouw voordeur’ van de Gebroeders Ko dat van 23 naar #4 stijgt en de broers hun achtste top 10-hit bezorgd. Daarentegen is Jan Leliveld met ‘Mijn nummer één’, dat stijgt van 13 naar #8, toe aan zijn tweede top 10-notering. Ook ‘Gewoon muziek’ bereikte in september de achtste plaats. Vorige week nieuw op #14, en nu doorgestegen naar #9, is Iyaz met ‘Replay’.

Maar de opmerkelijkste stijger deze week, is ‘Sorry’ van Kyteman, dat in de 22ste week van 45 naar #6 gaat. Eind september stond ‘Sorry een weekje op de tweede plaats. Vorige week ging het nummer nog van 14 naar #45 en leek het er op dat het nu echt gebeurd was. Maar toen kwam afgelopen zaterdag Noorderslag, waar hij als de grote favoriet, de Popprijs 2009 in de wacht sleepte. Gevolg: veel van de nummers van het album ‘The hermit sessions’ werden veel gedownload, waarvan ‘Sorry’ het meest. ‘Sorry’ schreef Colin Benders zo’n twee jaar geleden na een stuk gelopen relatie en hij er volledig doorheen was. Op Noorderslag, waar het een jaar geleden muzikaal voor hem begon, maakte Colin bekend dat de twee inmiddels weer bij elkaar zijn. Ook het album ‘The hermit sessions’ profiteert van de Popprijs 2009, want het gaat in de 48ste week van 19 naar #5. In maart 2009 bereikte het album de vierde plaats.

Nog een paar flinke stijgers: van 25 naar #11 ‘Eva’ van Acda en de Munnik, ‘Use somebody’ van Laura Jansen boekt tien plaatsen winst en komt op #14, ‘No surrender’ van Kane gaat van 30 naar #17, ‘Bella bella signorina’ van Willem Barth van 40 naar #21, ‘Bad boys’ van Alexandra Burke feat. Flo rida van 58 naar #32 en ‘Hey’ van Waylon stijgt in de vierde week van 93 naar #43.

Over naar de binnenkomers. Dat zijn er 21 (!), waarvan er vijf op herhaling gaan. De echte binnenkomers zijn:
#24 Danny de Munk: ‘Dit is mijn leven’ (zijn vijftiende notering en voorloper van het gelijknamige album)
#39 Deurzakkers & Lucretia Martina: ‘Dushi dushi (happy hour)’ (eerste hit voor Wendy van Dijk)
#44 Helemaal Hollands: ‘De ober’ (hét kermislied van de Volendammers)
#56 Edward Maya: ‘This is my life’
#64 Lifehouse: ‘Halfway gone’
#73 Larry Tee feat. Roxy Cottontail: ‘Let’s make nasty’
#77 Dikdakkers: ‘Hakkestamp’
#84 Double Dj’s: ‘Boven op de berg’
#87 Destine: ‘Spiders’
#92 Lawineboys: ‘Ik ben liever vrijgezel’
#93 DJ Maurice Daim Vega: ‘Red horse’
#94 Max Jens: ‘Op een berg (eeehooo)’
#95 Paramore: ‘Brick by boring brick’
#96 Rob Ronalds: ‘Single’
#98 Monique Smit: ‘We gaan ervoor (kom maar op)’
#99 André van Duin: ‘Ome Cor heb een drilboor’

In de Single Top 100 moeten ze hun eerste plaats afstaan (zie daar). Maar in de nieuwe Album Top 100 doen ze hetzelfde als in de Singelijst vorige week: op #1 binnenkomen. We hebben het over Jeroen van Koningsbrugge & Dennis van de Ven, alias Jurk! met hun album ‘Avondjurk’, dat 1/5 meer verkoopt dan ‘MaMaSé!’ van K3.

Zoals gezegd bij ‘Sorry’ (zie daar) boekt ook het album ‘The hermit sessions’ van Kyteman een flinke winst en stijgt van 19 naar #5.


Wat het aantal nieuwelingen betreft, blijft het nog steeds rustig in de Album Top 100. Het zijn er 9, waarvan er 5 op herhaling gaan. De hoogste eersteweeks weet je al: ‘Avondjurk’ van Jurk! op #1. Resteren er nog drie:
#19 Eels: ‘End times’
#52 Ke$ha: ‘Animal’
#96 Jon Allen: ‘Dead man’s suit’ (31 jaar is deze Britse zanger, maar hij klinkt veel doorleefder. Hij nam vijftien jaar voor zijn debuut)

Zolang hoef je niet op de nieuwe Megaman te wachten. Want na het weekend zijn we er al weer met alle feitjes achter de nieuwste hits. Fijn weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten