zaterdag 28 oktober 2017

Albumflitsen bij week 43 - 28 oktober 2017

Naast het #1-album van Niall Horan, kwamen er afgelopen vrijdag nog tien albums binnen in de Album Top 100. In deze albumflitsen gaan we daar dieper op in.

#2 Vuur: In This Moment We Are Free – Cities
Met haar groep the Gathering reikte ze nooit verder dan de twaalfde plaats (Nighttime Birds. In 1997). Ook solo, als Agua de Annique en onder haar eigen naam, Anneke van Giersbergen (Drive, #11 in 2009)  zat er geen top 10-notering in.

Dat lukt haar deze week wel met haar nieuwe band Vuur en het album In This Moment We Are Free – Cities. Even leek het er zelfs op dat het album de eerste plaats zou halen. maar het venijn zat ‘m weer eens in de staart, want op de laatste dag verkocht Flicker van Niall Horan net iets meer.

Begin 2016 besloot Anneke een andere muzikale weg in te gaan. Van een zangeres van folk-achtige liedjes koos ze voor een zangeres van een progressieve metalband, Vuur. De  bandnaam Vuur, dat staat voor passie en gedrevenheid, werd gekozen om aan te geven dat Anneke ook een andere, metal, kant heeft. Een omschakeling voor haar fans dus.
Naast Anneke, bestaat Vuur uit gitarist Jord Otto (ex-ReVamp, My Propane), gitarist Ferry Duijsens (The Gentle Storm, Agua de Annique), bassist Johan van Stratum (ex-Stream of Passion) en drummer Ed Warby (Ayreon, Gorefest). Ze bevindt zich dus tussen oude bekenden.

Overigens heeft Anneke één keer eerder een top 10-notering behaald. Dat was in 2009 met 01011001 van Ayereon (#2), het project van Arjen Lucassen, als één van de zangeressen.

#6 George Michael: Listen Without Prejudice Vol 1 / MTV Unplugged
In 1990 bracht de Britse muzikant George Michael het album Listen Without Prejudice Vol 1 uit, dat een jaar genoteerd stond met een tweede plek als hoogste plaats. Een tweede deel kwam er nooit, en waarom niet, dat weten alleen Michael en zijn platenmaatschappij. Aangezien Michael op eerste kerstdag 2016 is overleden, zullen we het nooit te weten komen.

Binnenkort zal de Nederlandse tv de documentaire ‘Freedom: George Michael’ uitzenden. Eerder had het Britse Channel 4 de primeur en afgelopen donderdag was de documentaire al te zien op het Belgische Canvas. In deze documentaire krijgt George Michael, samen met zijn collega's en vrienden, de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen: een verhaal over muziek, liefde en creatieve vrijheid.

Tegelijk met deze documentaire is Listen Without Prejudice Vol 1 / MTV Unplugged verschenen. Het originele album is geremastered. Zijn MTV unplugged optreden op 11 oktober 1996 in de Three Mills Island Studios in East London is voor het eerst op cd verschenen.
Daarnaast zit er een cd bij met remixen en bijzondere opnames. Daaronder het nummer ‘Fantasy ‘98’, destijds de b-kant van ‘Outside’, maar nu aangevuld met de gitaar van Nile Rodgers. Tenslotte krijg je er nog een DVD bij met onder andere een 50-minuten durend optreden uit The Southbank Show uit 1990.

In de Britse hitparade komt  Listen Without Prejudice Vol 1 / MTV Unplugged net als het originele album in 1986, binnen op de eerste plaats. Bij ons komt het nu niet verder dan de zesde plaats. Wel haalt het de eerste plaats in de Vinyl 33.

#9 Jacqueline Govaert: Lighthearted Years
Een eerste plaats zit er dit keer niet in voor Lighthearted Years, het derde soloalbum van  Jacqueline Govaert, voormalig zangeres van Krezip. Dat lukte haar wel in 2014 met Songs To Soothe. Wel is Lighthearted Years haar derde top 10-notering; Good Life, uitgebracht als Jacqueline, bereikte in 2010 de derde plaats.

trots op Krezip

Jacqueline Govaert over Lighthearted Years: “Het album gaat over ons gezin, ons leven, de community waarin ik leef en hoe we dat leven delen met elkaar. Het is een ode aan het leven en met wie ik leef”. Lange tijd moest ze niet zoveel hebben van de tijd met Krezip, maar tegenwoordig is ze weer trots op die liedjes. Op het album blikt ze in twee liedjes, ‘Old Records’ en ‘Falling’, terug op haar tijd met Krezip.
Lighthearted Years werd net als Songs To Soothe geproduceerd door de Amerikaanse producer Mitchell Froom (bekend van zijn productiewerk voor onder andere Sheryl Crow, zijn ex Suzanne Vega, Paul McCartney, Crowded House en Stevie Ann). Maar dit keer leverde hij ook tekstbijdragen.

De opnames vonden begin dit jaar plaats in Frooms studio in Los Angeles, onder begeleiding van muzikanten als Matt Chamberlain (Pearl Jam), Bob Glaub (Bob Dylan, John Lennon, Bruce Springsteen) en Davey Faragher (Elvis Costello, Willy DeVille, Sheryl Crow).

#10 Bangbros, Hef & Murda: Bruin Brood
Single ‘Wejo’ feat. Kevin, deze week op herhaling op #76, ging het album Bruin Brood van Bangbros voor. Bangbros staat voor de rappers Hef en Murda, die afzonderlijk van elkaar al diverse successen boekten. Op Bruin Brood worden ze naast Kevin, ook nog
ondersteund door Feis, Crooks, Scarface, Ronnie Flex, Idaly, Mario Cash en Bizzey.

#12 Joost: Scandinavian Boy
De titel Scandinavian Boy, zette ons even op het verkeerde been, maar de uitvoerende, Joost, is, ondanks zijn blonde haar, geen Scandinavische rapper, maar gewoon een Nederlandse hiphopper. Geboren als Joost Klein op 10 november 1997 in Leeuwarden. Op jonge leeftijd stierven kort na elkaar zijn vader (aan kanker) en moeder (een hartstilstand).

Onder de naam EenhoornJoost zette Joost diverse (absurdistische) filmpjes op YouTube, daaronder ook een serieuze documentaire over de tijd dat hij opgroeide in Friesland. Daarnaast maakt hij ook muziekfilmpjes. Vorig jaar bracht hij de EP Dakloos uit, die nu gevolgd word door de mixtape Scandinavian Boy.

#20 Future & Young Thug: Super Slimey
Zowel Future (echte naam: Nayvadius DeMun Wilburn) als Young Thug (Jeffery Lamar Williams) zijn los van elkaar succesvol. Maar samen troffen ze elkaar nog niet eerder. Super Slimey is geen album, geen EP, maar een mixtape, met dertien nummers.

#21 Tino Martin: Het Concert Van Mijn Dromen XL – Live In De Ziggo Dome
Op 28 mei 2016 gaf volkszanger Tino Martin een concert in de (toenmalige) Heineken Music Hall. De live-registratie daarvan, Hét Concert Van Mijn Dromen XL – Live In De HMH, bereikte een half jaar later de dertiende plaats in de Album Top 100 en een eerste plaats in de DVD Muziek Top 30.
De geschiedenis herhaalt zich, want op 10 juni van dit jaar stond Tino Martin opnieuw in Amsterdam, alleen een paar honderd meter verderop, in de Ziggo Dome. Voor 17.000 bezoekers gaf hij opnieuw alles en dat hoor je terug op Hét Concert Van Mijn Dromen XL – Live In De Ziggo Dome. En opnieuw pakt de DVD de eerste plaats in de DVD Muziek Top 30.

#27 Pierrii: Wijzer Met De Tijd
Negen nummers telt de EP Wijzer Met De Tijd van rapper Pierrii, waaraan onder andere Lijpe een bijdrage levert. Pierrii, echte naam Mounir, is afkomstig uit Roosendaal. De naam Pierrii kreeg hij van vrienden uit zijn buurt, die vonden hem altijd al een piraat.

#53 Sons of Apollo: Psychotic Symphony
Sinds 2012 vormen Mike Portnoy, Derek Sherinian (beiden ex-Dream Theater) en Billy Sheehan (the Winery Dogs, Mr. Big, David Lee Roth) met gitarist Tony MacAlpine de band PSMS. De band speelde instrumentale muziek en trad op tot in Tokyo.
Een tijdje terug vertrok MacAlipine en voegden zanger Jeff Scott Soto (ex-Journey, Yngwie Malmsteen's Rising Force) en Ron 'Bumblefoot ‘Thal’ (ex-Guns N’ Roses) zich bij de anderen en daarmee was een nieuwe supergroep geboren: Sons of Apollo.

De naam Sons of Apollo verwijst naar Apollo de Griekse God van onder andere de schone kunsten, muziek en dichtkunst. Hij leidde het koor van de Muzen, dochters van Zeus en Mnemosyne. Zijn attributen waren een pijl en een boog, omdat hij als zonnegod met zijn pijlen ook verderf kon zaaien.

#60 the Kelly Family: We Got Love - Live
In april stond het comebackalbum We Got Love van the Kelly Family een weekje op de achttiende plaats. Voor wie niet bij één van de optredens was de afgelopen maanden, is er nu de dubbel cd + DVD We Got Love – Live. De opnames vonden plaats van 19-21 mei in de Westfalenhalle in Dortmund.

vrijdag 27 oktober 2017

Hitflits: Niall Horan evenaart met #1-album Flicker succes 1D-maatje Harry Styles

In tegenstelling tot zijn One Direction maatje Harry Styles, die al vrij snel na zijn eerste single ‘Sign Of The Times ’met een album kwam, heeft Niall Horan ruim een jaar gewacht met zijn album. ‘This Town’ was een jaar geleden de eerste hit voor Horan, waarna ‘Slow Hands’ en ‘Too Much Too Ask’ volgden.
Het wachten wordt beloond, want net als Styles met Harry Styles (op 20 mei), pakt ook Horan met zijn debuutalbum Flicker de eerste plaats in de Album Top 100. Nu Liam Payne en Louis Tomlinson nog en alle leden van One Direction hebben een #1-album gescoord. Zayn Malik, die in 2015 uit de band stapte, kwam vorig jaar al met zijn album Mind Of Mine, maar reikte niet verder dan de derde plaats.

Net als de #1-albums in de afgelopen vijf weken, zal Flicker van Niall Horan het ook maar één week volhouden bovenaan de Album Top 100. Volgende week is het weer de beurt aan een Nederlandstalige hiphopper: Jonna Fraser met zijn EP Blessed 2.

ALBUM TOP 5

1. EW  Niall Horan: Flicker
2. EW  Vuur: In This Moment We Are Free – Cities (op ruim 4%) 
3. (5)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng! (38)
4. (3)   Lil’ Kleine: Alleen
5. (2)   Sevn Alias: Picasso (op bijna 40%)

Na één week op de eerste plaats zakt Beautiful Trauma van P!nk naar de zevende plaats.

Noemen we nog even de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#6 George Michael: Listen Without Prejudice Vol 1 / MTV Unplugged (#1 in de Vinyl 33)
#9 Jacqueline Govaert: Lighthearted Years
#10 Bangbros, Hef & Murda: Bruin Brood
#12 Joost: Scandinavian Boy
#20 Future & Young Thug: Super Slimey
#21 Tino Martin: Het Concert Van Mijn Dromen XL – Live In De Ziggo Dome
#27 Pierrii: Wijzer Met De Tijd
#53 Sons of Apollo: Psychotic Symphony
#60 the Kelly Family: We Got Love - Live

Van The Queen Is Dead (#11 in 1986) van the Smiths, is een deluxe editie verschenen, waardoor het album op herhaling gaat op de 68e plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag (vierde week op #1)
2. (2)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar (op ruim 16%)
3. EW  Frenna & Diquenza: Vervloekt
4. (5)   Dua Lipa: New Rules
5. (4)   Josylvio: Ride Or Die

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week voor je
#60 Taylor Swift: Gorgeous
#70 NF: Let You Down
#77 Joost: Scandinavian Boy
#92 Post Malone: I Fall Apart

Dit weekend gaat (voor het laatst?) de wintertijd in en hebben we een uur meer. Als we niet van slag raken, staat er aan het eind van dit weekend weer een Megaman voor je klaar. Denk aan het verzetten van de klok!

zondag 22 oktober 2017

Megaman bij week 42 – 21 oktober 2017

Eerste plaats Patsergedrag nog onbedreigd

En verder in deze Megaman:
-          Combi zit in de lift
-          Charlie Puth weet de aandacht vast te houden
-          Jamie Lidell maakt zijn debuut als componist
-          Freestyle loopt uit op volledig nummer
-          Lorde strikt rappers voor remix
-          Reis door Irak opende de ogen van Sam Smith

In de albumflitsen lees je alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Eerste plaats Patsergedrag nog onbedreigd

#1 Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag
     *** derde week op #1 ***

In de Album Top 100 is Sevn Alias met Picasso al na één week de eerste plaats kwijt aan P!nk met Beautiful Trauma. Maar in de Single Top 100 houdt  ‘Patsergedrag’ van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef voor de derde week stand. In geen velden of wegen is er een nummer te bekennen dat ‘Patsergedrag’ van de eerste plaats kan verdrijven, dus zal het nummer nog wel even de bovenste beste in de Single Top 100 blijven. Van de zestien tracks van zijn album Picasso, blijven er deze week nog negen over.

Combi zit in de lift

#15 SBMG & Navi: Drop Top
       *** hoogste eerste weeks ***

‘Drop Top’ is niet het eerste nummer waarmee SBMG & Navi scoren. In februari bereikte  ‘Concreet’ van deze combo de 72e plaats. Met de binnenkomst van ‘Drop Top’ op de 15e plaats, maken ze in acht maanden een flinke progressie. Het is echter ook gelijk de hoogste plaats voor het nummer. Net als de meeste Nederlandstalige hiphop nummers zal ‘Drop Top’ volgende week een flinke duikeling maken en is het enkele weken daarna alweer vergeten. Dan melden zich weer andere hiphopnummers aan voor een (kort) verblijf.

Charlie Puth weet de aandacht vast te houden

#67 Charlie Puth: How Long

‘Attention’ van Charlie Puth, deze week op #48, staat volgende week ook nog wel genoteerd en dat zal dan een half jaar zijn. In die 26 weken is het nummer nooit hoger gekomen dan de 20e plaats, dat was op 29 juli, in de 13e week. Met ‘Attention’ heeft Puth dus de aandacht weten vast te houden tot zijn nieuwe single ‘How Long’, die deze week binnenkomt op de 67e plaats. Beide nummers staan op Voicenotes, zijn tweede studioalbum, dat op 19 januari 2018 uitkomt.

Jamie Lidell maakt zijn debuut als componist

#77 Hailee Steinfeld & Alesso feat. Florida Georgia Line & Watt: Let Me Go

De uitvoerenden van ‘Let Me Go’ vormen een bijzondere combinatie. Een Amerikaanse actrice/zangeres (Hailee Steinfeld), een Zweedse dj/producer (Alesso), een country-duo (Florida Georgia Line) en een Amerikaanse zanger/gitarist (Andrew Watt).
En onder de componisten kwamen we ook nog een oude bekende tegen. Niemand minder dan Jamie Lidell (hij scoorde drie hits waaronder ‘Multiply’ in 2005), schreef mee aan ‘Let Me Go’. Dit nummer is voor zowel Florida Georgia Line als Watt het debuut. Tijd voor een kennismaking dus met beide, of zijn het er meer?

Florida Georgia Line wordt gevormd door Brian Edward Kelley (Ormond Beach, Florida, 26 augustus 1985) en Tyler Reed Hubbard (links op de foto) (Monroe, Georgia, 31 januari 1987). Beiden kwamen  in de plaatselijke kerk in aanraking met muziek. Toen ze naar Nashville verhuisden om te gaan studeren aan de Belmont University Hubbard liepen ze elkaar tegen het lijf. Hun beider interesse in muziek leidde in 2010 tot de start van het country-duo Florida Georgia Line.

Andrew Wotman (New York City, 20 oktober 1990), is bekend vanwege zijn vele gitaarwerk voor andere artiesten. We noemen the Roots, Justin Bieber en Cody Simpson. Maar ook andere muzikanten weten Watt te vinden. Op zijn EP Ghost In My Head uit 2015, drumden Chad Smith van the Red Hot Chili Peppers en Joey Castillo van the Queens of the Stone Age.

Freestyle loopt uit op volledig nummer

#85 Big Shaq: Man’s Not Hot

Laten we het maar direct melden, ook al zal het voor sommigen een teleurstelling zijn: Big Shaq bestaat niet. Zo dat is er uit. Big Shaq bestaat alleen als een typetje, bedacht en uitgevoerd door de Britse komiek Michael Dapaath.

Michael Dapaath (Croydon, Zuid-Londen, 10 januari 1991) begon zijn carrière met het online zetten kan korte komische sketches. Al snel bleken deze een succes. Vervolgens nodigde de Britse omroep BBC hem uit voor een optreden waar hij het nummer ‘Fire In The Booth’ deed. De video van deze freestyle ging viral op het internet, waarna hij er uiteindelijk een volledig nummer van maakte, ‘Man’s Not Hot’.

In ‘Man’s Not Hot’ zit een sample van ‘Let’s Lurk’ van By 67 feat. Giggs uit 2016.

Lorde strikt rappers voor remix

#92 Lorde feat. Khalid, Post Malone & SZA: Homemade Dynamite (remix)

Kopers/streamers van het album Melodrama van de Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde kennen dit nummer al, want zonder Khalid, Post Malone & SZA, staat het op haar album. Tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in augustus, zong Lorde het nummer niet, maar deed ze een dans op het nummer, wat veel positieve reacties opleverde. Kort daarop verscheen de ‘Homemade Dynamite(remix)’ feat. Khalid, Post Malone & SZA, en die scoort wel.

Reis door Irak opende de ogen van Sam Smith

#96 Sam Smith: Pray

De Britse zanger Sam Smith schreef ‘Pray’ na een verblijf van vijf dagen in de Iraakse stad Mosul, die zwaar te leiden heeft gehad onder de terreur van ISIS. Smith was daar voor de stichting War Child, dat als doel heeft kinderen met oorlog trauma’s weer een normaal kind-leven te geven. De reis door Irak had zijn ogen geopend; Smith was zich daarvoor niet bewust van de ellende in (dat deel) van de wereld en verwoordde dat in het nummer ‘Pray’.
‘Pray’, mede geschreven en geproduceerd door Timbaland, is de opvolger van ‘Too Good At Goodbyes’, de derde top 3-hit van Sam Smith. Beide nummers staan op het album The Thrill Of It All, dat op 3 november uitkomt. Op beide nummers wordt Smith ondersteund door de LJ Singers. Op 5 mei 2018 komt Smith naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat wordt een weerzien met zijn Nederlandse fans. In 2015 stond Smith in de Heineken Music Hall .

Albumflitsen bij week 42 - 21 oktober 2017

De eerste plaats van Beautiful Trauma van P!nk (zie de Hitflits van vrijdag), bewijst dat streams niet altijd bepalend zijn voor een #1-notering. En gelukkig maar, want anders wordt de Album Top 100 wel erg eenzijdig, omdat het vooral de rappers en hiphoppers zijn die veel gestreamd worden. In deze Albumflitsen met de overige nieuwe noteringen, blijkt het muzikale landschap zeer divers te zijn, en terecht.

#12 Ashafar: Aanslag
Hitsingles heeft Ashafar nog niet gescoord en dus maakt hij met de EP Aanslag zijn debuut. Ashafar, dat in het Marokkaans ‘dief’ betekent, is geboren in Nederland. Hij groeide op in Naarden, waar hij voetbalde met vrienden. Toen ontstond ook de interesse om zelf te gaan rappen. Vervolgens meldde hij zich aan voor een spitsessie bij het label Zonamo Underground en daarna is het snel gegaan. Aan de EP Aanslag werkten onder andere Zack Ink en Josylvio mee.

#14 Beck: Colors
Colors is het dertiende studioalbum van de Amerikaan Bek David Campbell, beter bekend als muzikant Beck. Van de elf nummers schreef hij er negen met Greg Kurstin (Sia, Lily Allen, Foo Fighters). Sinds 2013 werkten beide aan het album. Zijn laatste wapenfeit dateert dan ook uit 2014: het album Morning Phase, dat een vijfde plaats bereikte en daarmee nog steeds zijn best genoteerde album is. Op vinyl doet Colors het veel beter, want het komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. ‘Up All Night’, voormalig 5-sterren plaat, Megahit én Top Song, is de derde single van het album.

#27 Courtney Barnett & Kurt Vile: Lotta Sea Lice
Zowel de 29-jarige Australische zangeres Courtney Barnett als de 37-jarige Amerikaanse gitarist Kurt Vile hebben al eerder in de Album Top 100 gestaan. Barnett in 2015 met Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit (#26), waarvoor we destijds de prijs uitloofden voor de opvallendste albumtitel. Vile scoorde al twee keer, met Wakin On A Pretty Daze (#53 in 2013) en B’lieve I’m Going Down … (#15 in 2015). Op Lotta Sea Lice bundelen Barnett en Vile hun krachten.

#29 Robert Plant: Carry Fire
Sinds 2012 laat de Britse rockzanger Robert Plant zich begeleiden door de Sensational Space Shifters, een groep van wisselende muzikanten die hun sporen hebben verdiend. In 2014 speelde de band mee op het album Lullaby And … The Ceaseless Roar, dat bij ons de 15e plaats haalde.
Ook op Carry Fire, het elfde album van Plant sinds het einde van Led Zeppelin in 1980, waar hij de zanger van was, zijn de Sensational Space Shifters weer present, maar krijgen daar geen credit voor. Wij noemen ze wel, hier komen ze:
- Liam "Skin" Tyson (gitarist Cast)
- Justin Adams (gitarist + componist van blues & Afrikaanse stijlen)
- John Baggott (toetsenist, onder andere bij Massive Attack en Portishead)
- Juldeh Camara (afkomstig uit Gambia, en daarmee de enige niet Brit. Hij speelt op de Nyanyero,        een Afrikaanse fluit met één snaar)
- Billy Fuller (bassist, speelde op Helgoland van Massive Attack)
- Dave Smith (sessie drummer)
en voor het eerst
- Seth Lakeman (folkzanger)
Het nummer ‘Bluebirds Over The Mountain’, een cover van rockabilly zanger Ersel Hickey uit 1958, zingt Robert Plant met Chrissie Hynde van the Pretenders.

#41 Gucci Mane: Mr. Davis
Na Everybody Looking (#65 in 2016), is Mr. Davis de tweede notering voor de Amerikaanse rapper Gucci Mane. Zijn echte naam is Radric Delantic David, dus dan weet je ook waar de titel van zijn elfde studioalbum vandaan komt.

#42 St. Vincent: Masseduction
‘Hold Me Now’ was in 2004 een radiohitje (#76) voor The Polyphonic Spree. Twee jaar daarna verliet de Amerikaanse zangeres Anne Erin ‘Annie’ Clark de band en ging op tournee met Sufjan Stevens. In 2007 verscheen Marry Me, haar eerste soloalbum onder de naam St. Vincent.

Masseduction is inmiddels haar vijfde album, waarop ze haar eigen seksuele leven en lijden exploiteert. Producer Jack Antonoff (Lorde, Taylor Swift) gooit er nog een schepje boven op, door zwaar in te zetten op sensualiteit, pulserende bassen en de erotische spanning in Clarks stem.

#70 Wally Tax & the Outsiders: Cloudburst – Complete Album Collection
Na het verzamelalbum in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music van Wally Tax (#62 in 2015), verschijnt er opnieuw een album van deze Nederlandse zanger.
Cloudburst – Complete Album Collection is echter meer dan muziek van hem zelf. Deze box bevat 12 albums die Wally Tax opnam in zijn carrière, solo en met zijn groep the Outsiders. Daaronder alle 8 originele albums + 4 cd’s met bonusmateriaal. Zeven nummers zijn nog nooit eerder uitgebracht. Het eerste album, The Outsiders, verscheen precies 50 jaar geleden. Tax overleed in 2005 op 57-jarige leeftijd. Hij was net begonnen aan een nieuw album.

#79 Wu-Tang Clan: The Saga Continues
Vier hits scoorde Wu-Tang Clan (WTC) tussen 1998-2001, waaronder twee top 6-noteringen: ‘Say What You Want (All Day, Every Day)’, met Texas (in 1998) en ‘Gravel Pit’ (in 2000). Met uitzondering van WTC-lid U-God, die onenigheid heeft met de overige leden over royalties, doet de voltallige Wu-Tang Clan mee op The Saga Continues. Toch is het geen nieuw studioalbum van de hiphop groep uit Staten Island, NewYork. Alle leden leveren één of meer bijdragen, maar slechts twee van de achttien nummers nam WTC gezamenlijk op.

#91 Warhaus: Warhaus
Warhaus is het alter ego van Maarten Devoldere, frontman van de Belgische groep Balthazar. In het najaar van 2016 lasten de vijf leden, na zo’n zes jaar onafgebroken op tournee geweest te zijn, een pauze in. Maar nog datzelfde najaar kwamen drie leden al met een soloalbum.
Daaronder Maarten Devoldere, die met zijn vriendin Sylvie Kreusch (ex-Soldiers Heart frontvrouw) het duo Warhaus vormt. Hun album We Fucked A Flame Into Being bereikte voig jaar in eigen land de eerste plaats en kwam bij ons tot de 38e plaats.

bij de herders

In de aanloop naar het tweede album, verbleef Devoldere tien dagen in Kirgizië, waar hij leefde tussen de herders. Als werktitel koos hij voor The Light Years. Devoldere: “Deze titel was niet toevallig. Het vat deze periode in mijn leven perfect samen. Ik kan meer dan ooit genieten van eenvoudig, oppervlakkig geluk. Daar schuilt een intense schoonheid in die je gemakkelijk over het hoofd ziet.” Uiteindelijk kreeg het album de naam van het duo, Warhaus. Op tournee wordt het duo ondersteund door gitarist Jasper Maekelberg, die onder andere werkte met Bazart en Soldier’s Heart.