zaterdag 28 oktober 2017

Albumflitsen bij week 43 - 28 oktober 2017

Naast het #1-album van Niall Horan, kwamen er afgelopen vrijdag nog tien albums binnen in de Album Top 100. In deze albumflitsen gaan we daar dieper op in.

#2 Vuur: In This Moment We Are Free – Cities
Met haar groep the Gathering reikte ze nooit verder dan de twaalfde plaats (Nighttime Birds. In 1997). Ook solo, als Agua de Annique en onder haar eigen naam, Anneke van Giersbergen (Drive, #11 in 2009)  zat er geen top 10-notering in.

Dat lukt haar deze week wel met haar nieuwe band Vuur en het album In This Moment We Are Free – Cities. Even leek het er zelfs op dat het album de eerste plaats zou halen. maar het venijn zat ‘m weer eens in de staart, want op de laatste dag verkocht Flicker van Niall Horan net iets meer.

Begin 2016 besloot Anneke een andere muzikale weg in te gaan. Van een zangeres van folk-achtige liedjes koos ze voor een zangeres van een progressieve metalband, Vuur. De  bandnaam Vuur, dat staat voor passie en gedrevenheid, werd gekozen om aan te geven dat Anneke ook een andere, metal, kant heeft. Een omschakeling voor haar fans dus.
Naast Anneke, bestaat Vuur uit gitarist Jord Otto (ex-ReVamp, My Propane), gitarist Ferry Duijsens (The Gentle Storm, Agua de Annique), bassist Johan van Stratum (ex-Stream of Passion) en drummer Ed Warby (Ayreon, Gorefest). Ze bevindt zich dus tussen oude bekenden.

Overigens heeft Anneke één keer eerder een top 10-notering behaald. Dat was in 2009 met 01011001 van Ayereon (#2), het project van Arjen Lucassen, als één van de zangeressen.

#6 George Michael: Listen Without Prejudice Vol 1 / MTV Unplugged
In 1990 bracht de Britse muzikant George Michael het album Listen Without Prejudice Vol 1 uit, dat een jaar genoteerd stond met een tweede plek als hoogste plaats. Een tweede deel kwam er nooit, en waarom niet, dat weten alleen Michael en zijn platenmaatschappij. Aangezien Michael op eerste kerstdag 2016 is overleden, zullen we het nooit te weten komen.

Binnenkort zal de Nederlandse tv de documentaire ‘Freedom: George Michael’ uitzenden. Eerder had het Britse Channel 4 de primeur en afgelopen donderdag was de documentaire al te zien op het Belgische Canvas. In deze documentaire krijgt George Michael, samen met zijn collega's en vrienden, de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen: een verhaal over muziek, liefde en creatieve vrijheid.

Tegelijk met deze documentaire is Listen Without Prejudice Vol 1 / MTV Unplugged verschenen. Het originele album is geremastered. Zijn MTV unplugged optreden op 11 oktober 1996 in de Three Mills Island Studios in East London is voor het eerst op cd verschenen.
Daarnaast zit er een cd bij met remixen en bijzondere opnames. Daaronder het nummer ‘Fantasy ‘98’, destijds de b-kant van ‘Outside’, maar nu aangevuld met de gitaar van Nile Rodgers. Tenslotte krijg je er nog een DVD bij met onder andere een 50-minuten durend optreden uit The Southbank Show uit 1990.

In de Britse hitparade komt  Listen Without Prejudice Vol 1 / MTV Unplugged net als het originele album in 1986, binnen op de eerste plaats. Bij ons komt het nu niet verder dan de zesde plaats. Wel haalt het de eerste plaats in de Vinyl 33.

#9 Jacqueline Govaert: Lighthearted Years
Een eerste plaats zit er dit keer niet in voor Lighthearted Years, het derde soloalbum van  Jacqueline Govaert, voormalig zangeres van Krezip. Dat lukte haar wel in 2014 met Songs To Soothe. Wel is Lighthearted Years haar derde top 10-notering; Good Life, uitgebracht als Jacqueline, bereikte in 2010 de derde plaats.

trots op Krezip

Jacqueline Govaert over Lighthearted Years: “Het album gaat over ons gezin, ons leven, de community waarin ik leef en hoe we dat leven delen met elkaar. Het is een ode aan het leven en met wie ik leef”. Lange tijd moest ze niet zoveel hebben van de tijd met Krezip, maar tegenwoordig is ze weer trots op die liedjes. Op het album blikt ze in twee liedjes, ‘Old Records’ en ‘Falling’, terug op haar tijd met Krezip.
Lighthearted Years werd net als Songs To Soothe geproduceerd door de Amerikaanse producer Mitchell Froom (bekend van zijn productiewerk voor onder andere Sheryl Crow, zijn ex Suzanne Vega, Paul McCartney, Crowded House en Stevie Ann). Maar dit keer leverde hij ook tekstbijdragen.

De opnames vonden begin dit jaar plaats in Frooms studio in Los Angeles, onder begeleiding van muzikanten als Matt Chamberlain (Pearl Jam), Bob Glaub (Bob Dylan, John Lennon, Bruce Springsteen) en Davey Faragher (Elvis Costello, Willy DeVille, Sheryl Crow).

#10 Bangbros, Hef & Murda: Bruin Brood
Single ‘Wejo’ feat. Kevin, deze week op herhaling op #76, ging het album Bruin Brood van Bangbros voor. Bangbros staat voor de rappers Hef en Murda, die afzonderlijk van elkaar al diverse successen boekten. Op Bruin Brood worden ze naast Kevin, ook nog
ondersteund door Feis, Crooks, Scarface, Ronnie Flex, Idaly, Mario Cash en Bizzey.

#12 Joost: Scandinavian Boy
De titel Scandinavian Boy, zette ons even op het verkeerde been, maar de uitvoerende, Joost, is, ondanks zijn blonde haar, geen Scandinavische rapper, maar gewoon een Nederlandse hiphopper. Geboren als Joost Klein op 10 november 1997 in Leeuwarden. Op jonge leeftijd stierven kort na elkaar zijn vader (aan kanker) en moeder (een hartstilstand).

Onder de naam EenhoornJoost zette Joost diverse (absurdistische) filmpjes op YouTube, daaronder ook een serieuze documentaire over de tijd dat hij opgroeide in Friesland. Daarnaast maakt hij ook muziekfilmpjes. Vorig jaar bracht hij de EP Dakloos uit, die nu gevolgd word door de mixtape Scandinavian Boy.

#20 Future & Young Thug: Super Slimey
Zowel Future (echte naam: Nayvadius DeMun Wilburn) als Young Thug (Jeffery Lamar Williams) zijn los van elkaar succesvol. Maar samen troffen ze elkaar nog niet eerder. Super Slimey is geen album, geen EP, maar een mixtape, met dertien nummers.

#21 Tino Martin: Het Concert Van Mijn Dromen XL – Live In De Ziggo Dome
Op 28 mei 2016 gaf volkszanger Tino Martin een concert in de (toenmalige) Heineken Music Hall. De live-registratie daarvan, Hét Concert Van Mijn Dromen XL – Live In De HMH, bereikte een half jaar later de dertiende plaats in de Album Top 100 en een eerste plaats in de DVD Muziek Top 30.
De geschiedenis herhaalt zich, want op 10 juni van dit jaar stond Tino Martin opnieuw in Amsterdam, alleen een paar honderd meter verderop, in de Ziggo Dome. Voor 17.000 bezoekers gaf hij opnieuw alles en dat hoor je terug op Hét Concert Van Mijn Dromen XL – Live In De Ziggo Dome. En opnieuw pakt de DVD de eerste plaats in de DVD Muziek Top 30.

#27 Pierrii: Wijzer Met De Tijd
Negen nummers telt de EP Wijzer Met De Tijd van rapper Pierrii, waaraan onder andere Lijpe een bijdrage levert. Pierrii, echte naam Mounir, is afkomstig uit Roosendaal. De naam Pierrii kreeg hij van vrienden uit zijn buurt, die vonden hem altijd al een piraat.

#53 Sons of Apollo: Psychotic Symphony
Sinds 2012 vormen Mike Portnoy, Derek Sherinian (beiden ex-Dream Theater) en Billy Sheehan (the Winery Dogs, Mr. Big, David Lee Roth) met gitarist Tony MacAlpine de band PSMS. De band speelde instrumentale muziek en trad op tot in Tokyo.
Een tijdje terug vertrok MacAlipine en voegden zanger Jeff Scott Soto (ex-Journey, Yngwie Malmsteen's Rising Force) en Ron 'Bumblefoot ‘Thal’ (ex-Guns N’ Roses) zich bij de anderen en daarmee was een nieuwe supergroep geboren: Sons of Apollo.

De naam Sons of Apollo verwijst naar Apollo de Griekse God van onder andere de schone kunsten, muziek en dichtkunst. Hij leidde het koor van de Muzen, dochters van Zeus en Mnemosyne. Zijn attributen waren een pijl en een boog, omdat hij als zonnegod met zijn pijlen ook verderf kon zaaien.

#60 the Kelly Family: We Got Love - Live
In april stond het comebackalbum We Got Love van the Kelly Family een weekje op de achttiende plaats. Voor wie niet bij één van de optredens was de afgelopen maanden, is er nu de dubbel cd + DVD We Got Love – Live. De opnames vonden plaats van 19-21 mei in de Westfalenhalle in Dortmund.

1 opmerking:

  1. can you please reply to my email: draganhecimovic@t-online.de
    I have a question, thank you in advance!

    BeantwoordenVerwijderen