zondag 22 oktober 2017

Albumflitsen bij week 42 - 21 oktober 2017

De eerste plaats van Beautiful Trauma van P!nk (zie de Hitflits van vrijdag), bewijst dat streams niet altijd bepalend zijn voor een #1-notering. En gelukkig maar, want anders wordt de Album Top 100 wel erg eenzijdig, omdat het vooral de rappers en hiphoppers zijn die veel gestreamd worden. In deze Albumflitsen met de overige nieuwe noteringen, blijkt het muzikale landschap zeer divers te zijn, en terecht.

#12 Ashafar: Aanslag
Hitsingles heeft Ashafar nog niet gescoord en dus maakt hij met de EP Aanslag zijn debuut. Ashafar, dat in het Marokkaans ‘dief’ betekent, is geboren in Nederland. Hij groeide op in Naarden, waar hij voetbalde met vrienden. Toen ontstond ook de interesse om zelf te gaan rappen. Vervolgens meldde hij zich aan voor een spitsessie bij het label Zonamo Underground en daarna is het snel gegaan. Aan de EP Aanslag werkten onder andere Zack Ink en Josylvio mee.

#14 Beck: Colors
Colors is het dertiende studioalbum van de Amerikaan Bek David Campbell, beter bekend als muzikant Beck. Van de elf nummers schreef hij er negen met Greg Kurstin (Sia, Lily Allen, Foo Fighters). Sinds 2013 werkten beide aan het album. Zijn laatste wapenfeit dateert dan ook uit 2014: het album Morning Phase, dat een vijfde plaats bereikte en daarmee nog steeds zijn best genoteerde album is. Op vinyl doet Colors het veel beter, want het komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. ‘Up All Night’, voormalig 5-sterren plaat, Megahit én Top Song, is de derde single van het album.

#27 Courtney Barnett & Kurt Vile: Lotta Sea Lice
Zowel de 29-jarige Australische zangeres Courtney Barnett als de 37-jarige Amerikaanse gitarist Kurt Vile hebben al eerder in de Album Top 100 gestaan. Barnett in 2015 met Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit (#26), waarvoor we destijds de prijs uitloofden voor de opvallendste albumtitel. Vile scoorde al twee keer, met Wakin On A Pretty Daze (#53 in 2013) en B’lieve I’m Going Down … (#15 in 2015). Op Lotta Sea Lice bundelen Barnett en Vile hun krachten.

#29 Robert Plant: Carry Fire
Sinds 2012 laat de Britse rockzanger Robert Plant zich begeleiden door de Sensational Space Shifters, een groep van wisselende muzikanten die hun sporen hebben verdiend. In 2014 speelde de band mee op het album Lullaby And … The Ceaseless Roar, dat bij ons de 15e plaats haalde.
Ook op Carry Fire, het elfde album van Plant sinds het einde van Led Zeppelin in 1980, waar hij de zanger van was, zijn de Sensational Space Shifters weer present, maar krijgen daar geen credit voor. Wij noemen ze wel, hier komen ze:
- Liam "Skin" Tyson (gitarist Cast)
- Justin Adams (gitarist + componist van blues & Afrikaanse stijlen)
- John Baggott (toetsenist, onder andere bij Massive Attack en Portishead)
- Juldeh Camara (afkomstig uit Gambia, en daarmee de enige niet Brit. Hij speelt op de Nyanyero,        een Afrikaanse fluit met één snaar)
- Billy Fuller (bassist, speelde op Helgoland van Massive Attack)
- Dave Smith (sessie drummer)
en voor het eerst
- Seth Lakeman (folkzanger)
Het nummer ‘Bluebirds Over The Mountain’, een cover van rockabilly zanger Ersel Hickey uit 1958, zingt Robert Plant met Chrissie Hynde van the Pretenders.

#41 Gucci Mane: Mr. Davis
Na Everybody Looking (#65 in 2016), is Mr. Davis de tweede notering voor de Amerikaanse rapper Gucci Mane. Zijn echte naam is Radric Delantic David, dus dan weet je ook waar de titel van zijn elfde studioalbum vandaan komt.

#42 St. Vincent: Masseduction
‘Hold Me Now’ was in 2004 een radiohitje (#76) voor The Polyphonic Spree. Twee jaar daarna verliet de Amerikaanse zangeres Anne Erin ‘Annie’ Clark de band en ging op tournee met Sufjan Stevens. In 2007 verscheen Marry Me, haar eerste soloalbum onder de naam St. Vincent.

Masseduction is inmiddels haar vijfde album, waarop ze haar eigen seksuele leven en lijden exploiteert. Producer Jack Antonoff (Lorde, Taylor Swift) gooit er nog een schepje boven op, door zwaar in te zetten op sensualiteit, pulserende bassen en de erotische spanning in Clarks stem.

#70 Wally Tax & the Outsiders: Cloudburst – Complete Album Collection
Na het verzamelalbum in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music van Wally Tax (#62 in 2015), verschijnt er opnieuw een album van deze Nederlandse zanger.
Cloudburst – Complete Album Collection is echter meer dan muziek van hem zelf. Deze box bevat 12 albums die Wally Tax opnam in zijn carrière, solo en met zijn groep the Outsiders. Daaronder alle 8 originele albums + 4 cd’s met bonusmateriaal. Zeven nummers zijn nog nooit eerder uitgebracht. Het eerste album, The Outsiders, verscheen precies 50 jaar geleden. Tax overleed in 2005 op 57-jarige leeftijd. Hij was net begonnen aan een nieuw album.

#79 Wu-Tang Clan: The Saga Continues
Vier hits scoorde Wu-Tang Clan (WTC) tussen 1998-2001, waaronder twee top 6-noteringen: ‘Say What You Want (All Day, Every Day)’, met Texas (in 1998) en ‘Gravel Pit’ (in 2000). Met uitzondering van WTC-lid U-God, die onenigheid heeft met de overige leden over royalties, doet de voltallige Wu-Tang Clan mee op The Saga Continues. Toch is het geen nieuw studioalbum van de hiphop groep uit Staten Island, NewYork. Alle leden leveren één of meer bijdragen, maar slechts twee van de achttien nummers nam WTC gezamenlijk op.

#91 Warhaus: Warhaus
Warhaus is het alter ego van Maarten Devoldere, frontman van de Belgische groep Balthazar. In het najaar van 2016 lasten de vijf leden, na zo’n zes jaar onafgebroken op tournee geweest te zijn, een pauze in. Maar nog datzelfde najaar kwamen drie leden al met een soloalbum.
Daaronder Maarten Devoldere, die met zijn vriendin Sylvie Kreusch (ex-Soldiers Heart frontvrouw) het duo Warhaus vormt. Hun album We Fucked A Flame Into Being bereikte voig jaar in eigen land de eerste plaats en kwam bij ons tot de 38e plaats.

bij de herders

In de aanloop naar het tweede album, verbleef Devoldere tien dagen in Kirgizië, waar hij leefde tussen de herders. Als werktitel koos hij voor The Light Years. Devoldere: “Deze titel was niet toevallig. Het vat deze periode in mijn leven perfect samen. Ik kan meer dan ooit genieten van eenvoudig, oppervlakkig geluk. Daar schuilt een intense schoonheid in die je gemakkelijk over het hoofd ziet.” Uiteindelijk kreeg het album de naam van het duo, Warhaus. Op tournee wordt het duo ondersteund door gitarist Jasper Maekelberg, die onder andere werkte met Bazart en Soldier’s Heart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten