vrijdag 19 maart 2021

Hitflits: tweede #1-album voor Snelle, Groningse band debuteert op #1 in Vinyl 33

Zijn album Vierentwintig staat al 73 weken onafgebroken genoteerd, deze week gestegen naar de 25e plaats. In november 2019 (3x) en in januari 2020 (2x) stond Vierentwintig op de eerste plaats van de Album Top 100 en in de jaarlijst van 2020 stond het op de negende plaats. Een prachtig resultaat voor Lars Bos, ofwel muzikant Snelle. Maar het schept ook hoge verwachtingen voor een vervolg. 
Deze week lost hij die verwachting in met de #1-positie voor Lars, zijn tweede volwaardige album, dat ruim een derde meer verkoopt dan Verzegeld van Lijpe, de #1 van vorige week. Refereerde de titel van zijn vorige album, Vierentwintig, nog naar zijn leeftijd, Lars is vernoemd naar zijn eerste voornaam, Lars. Het album is een vervolg op de EP Sebastiaan, uitgebracht in november 2020. Drie nummers van de EP staan ook op Lars.
 
Over zijn album Lars zegt Snelle: “het voelt voor het eerst als een album, niet meer als een verzameling nummers met andere artiesten. Bovendien heeft mijn producer Arno Krabman er een prachtig geheel van gemaakt. Het is veel professioneler.”
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  Snelle: Lars (eerste week op #1)
2. (1)   Lijpe: Verzegeld (op 35,48%)
3. (5)   Dua Lipa: Future Nostalgia Deluxe (The Moonlight Edition)
4. (3)   Broederliefde: Medaille
5. (4)   the Kid Laroi: F*ck Love (Savage)
 
(nog) niet de Highest
 
Het album van Frenna mag dan de titel Highest hebben, het is niet de hoogste eerste weeks. Dat is zoals we weten Lars van Snelle. Highest binnen op de zesde plaats, had wél de hoogste plaats kunnen pakken deze week, als het niet op maandag, maar gewoon op vrijdag was uitgebracht. De kans dat het album volgende week alsnog de eerste plaats pakt, is zeker aanwezig. Het hoeft alleen maar meer te verkopen dan Justice van Justin Bieber, dat vandaar is uitgekomen.
 
In 2019 ontstaan uit de resten van Ten Years Today, heeft de band the Vices in de afgelopen twee jaar veel fans verzameld. Ook de popcritici zijn enthousiast over deze garageband uit Groningen. En nu na twee EP’s is er dan eindelijk een heel album, Looking For Faces.
Zanger Floris van Luijtelaar, drummer Mathijs Louwsma, gitarist Jonathan Kruizenga en bassist Simon Bleeker hadden zich geen betere start kunnen wensen: de eerste plaats in de Vinyl 33. Na Limburg vorige week (Noisy Fairytales van Heideroosjes) gaat er deze week niets boven  Groningen! Dankzij de vinylnotering krijgt het album ook een notering in de Album Top 100, waar het binnenkomt op de 37e plaats.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
#42 Central Cee: Wild West
Central Cee is een 23-jarige rapper uit West-Londen. Wild West is zijn eerste mixtape
 
#52 Selena Gomez: Revellacíon EP
#70 Thunder: All The Right Noises
#74 Israel Nash: Topaz
 
In mei 2020 scoorde de toen 25-jarige Giveon Dezmann Evans, kortweg Giveon, uit Long Beach, California, een hitje met ‘Chicago Freestyle’ samen met Drake. In maart 2020, nu dus een jaar geleden, bracht Giveon de EP Take Time uit en een half jaar later de EP When It’s All Said And Done uit. Beide EP’s zijn samengevoegd tot één album: When It’s All Said And Done … Take Time. Toch is het Take Time dat een notering krijgt op de 78e plaats.
 
#79 Kali Uchis: Sin Miedo (Del Amor Y Otros Demonds)

SINGLES
 
Voor de tweede week voert ‘501’ van Bilal Wahib feat. Ronnie Flex, de Single Top 100 aan. Daarmee evenaart Wahib zijn vorige #1-hit ‘Tigres’, dat in juni en juli vorig jaar ook twee weken op de eerste plaats stond. We zijn benieuwd of er nog meer in zit voor ‘501’.
 
Spijkerbroek (2)
 
Vorige week schreven we dat ‘501’ geënt is op het bekende spijkerbroekenmerk Levis. We meldden toen dat Sam Cooke met ‘Wonderful World’, de eerste en enige #1-hit scoorde dankzij een reclamespot voor Levis 501. Gelukkig nemen jullie niet alles voor zoete koek aan.
 
Zo liet Mafe ons weten dat the Steve Miller Band de #1-hit The Joker’ in 1990, ook te danken had aan een reclamespot voor Levis 501. Inderdaad, die hadden we helemaal over het hoofd gezien! Bedankt! Het nummer ‘The Joker’, dat in 1973 niet hoger kwam dan de achttiende plaats, ging in september 1990 op herhaling op #84 en bereikte zeven weken later de eerste plaats, waar het twee weken doorbracht.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Bilal Wahib feat. Ronnie Flex: 501 (tweede week op #1)
2. (2)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (eerste week op 12,10%)
3. (3)   Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)
4. (6)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine re-edit)
Het is gelukt. ‘Friday (Dopamine re-edit)’ is een grotere hit geworden dan ‘Push The Feeling On’ van the Nightcrawlers, waarop het gebaseerd is. Dat nummer bereikte in 1995 de zesde plaats. ‘Friday (Dopamine re-edit)’ staat nu al twee plaatsen hoger
5. (4)   Suzan & Freek: Goud
 
Resteren nog de eerste weeks noteringen van deze week.
#7 JoeYAK feat. Lil  Kleine & Kevin: Geen Hype
#11 Ashafar feat. Mula B, Josylfio, 3Robi & JoeYAK: Nike Tech

De voorlaatste notering voor rapper Boef was ...‘Quarantaine Sessie 2’ feat. 3Robi dat in december de 15e plaats bereikte. Met een dreigende/heersende derde coronagolf zat het er natuurlijk dik in dat Boef ook hier een nummer aan zou wijden. ‘Quarantaine Sessie 3’, binnen op de 26e plaats, is in totaal de achtste coronahit sinds maart 2020. Klik hier voor een overzicht. Laten we hopen dat er niet ook nog een vierde golf komt!

#45 Snelle: Zonder Jas Naar Buiten
#47 Frenna feat. Yemi Alade: Handle It
Yemi Alade is een Nigeriaanse zangeres. In november was ze te horen op ‘Taka’ van Yung Felix, Lil Kleine & Poke. Verder dan #100 kwam het nummer niet. ‘Handle It’ is één van de zestien tracks op het album Highest van Frenna, dat binnenkomt op de 6e plaats (zie albums)
 
#72 Ronnie Flex feat. Murda: Crooswijk Freestyle
#82 Giveon: Heartbreak Anniversary
 
#88 Tungevaag, Sick Individuals & Marf: Miss You
 
Zanger/componist Flemming Viguurs (24) uit Vught schrijft al nummer sinds zijn zestiende.  Nederlandstalig, Engelstalig, dance en pop, hij kan het allemaal. Filmpjes die hij maakte, werden opgemerkt door de manager van Marf, waarachter 27-jarige Marcus Adema uit Oisterwijk schuil gaat.
Hij bracht hen in contact met het bekende duo Jochem Fluitsma en Erik van Tijn  (’15 Miljoen Mensen’). Tijdens een schrijfsessie, waarbij ook Rinze ‘Ray’ Hofstee en Joep ‘Jim’ Smeele, alias Sick Individuals, aanschoven, ontstond binnen een half uur de basis voor ‘Miss You’. Vervolgens bleef het nummer een jaar op de plank liggen
 
Uiteindelijk werd ‘Miss You’ opgepakt door de Noorse dj/producer Tungevaag (de 27-jarige Martin Tungevaag). Via Zoom hadden ze contact met hem en werd het nummer afgemaakt. Eind november kwam het uit en deze week komt het nummer binnen op de 88e plaats.
 
twee singles van Imagine Dragons
 
De voorlaatste notering van Imagine Dragons was in juni 2019 met het nummer ‘Heart Upon My Sleeve’, dat niet verder kwam dan de 96 plaats. Het nummer was een cover van Avicii en een track van het postuum uitgebrachte album Tim van Avicii.
‘Follow You’, binnen op #90, is geen cover, maar een nieuw nummer en voorloper van het  vijfde album van Imagine Dragons. Maar de band bracht nog een nieuw nummer uit: ‘Cutthroat’, dat ook op het nieuwe album komt te staan.