vrijdag 29 november 2013

Hitflits: tweede dubbelslag voor Marco Borsato: #1-album én #1-single

De vraag was niet óf het album ‘Duizend spiegels’ van Marco Borsato op #1 zou binnen komen, maar met wát voor overwicht. Van het album zijn meer dan 50.000 stuks besteld (= platina), dus dan mag je er van uitgaan dat daar in de eerste week een flink aantal van zal worden verkocht. Relatief gezien ten opzichte van ‘Klaar voor de start (deel 34)’ van Kinderen voor kinderen, verkoopt Marco ruim 5x meer. De Kinderen staan echter op #3, want op #2 komt ‘Midnight memories’ van One direction binnen, dat iets minder dan de helft verkoopt van het aantal van ‘Duizend spiegels’, het tiende #1-album van Marco Borsato.

Het is dubbel feest in huize Borsato, want ook zijn single ‘Samen voor altijd’ knalt binnen op de eerste plaats. Straks meer over deze #1-hit. Nu eerst verder met de albumnoteringen.

TOP 3

1 E.W. Marco Borsato: Duizend spiegels (eerste week)
2 E.W. One direction: Midnight memories
3  (1)   Kinderen voor kinderen: Klaar voor de start

record verkoop

Dit keer geen #1-notering voor One direction, wat hen een jaar geleden wel lukte met ‘Take me home’ (deze week gestegen van 39 naar #17). In de Britse albumlijst is de boyband onderweg naar een recordverkoop dit jaar voor een #1-album. Het record stond tot deze week nog op naam van Daft punk met ‘Random access memories’, waarvan in mei 165.091 stuks werden verkocht. Dat aantal heeft One direction nu al overtroffen, want vanochtend stond de teller op 187.660 stuks!

Resteren de andere binnenkomers:
4 E.W. K3: Loko le
#5 Sandra van Nieuwland: Banging on the doors of love
#13 Normaal: De wilde joaren, met nooit eerder vrijgegeven radio-actief materiaal
#30 Clouseau: Clouseau
#31 Los Angeles the voices: Dit zijn wij (voor het eerst zonder Gordon)
#43 Tee-set: Emotion, eerste lp uit 1966, nu op cd met extra, nooit eerder uitgebrachte nummers
#50 Barbara Streisand: Back to Brooklyn
#57 Wally Tax: Bridges are burning, anthology van de zanger van the Outsiders
#71 Susan Boyle: Home for christmas
#85 Eller van Buuren: Presents acoustic dance music

#82 Rodriguez: Coming from reality, album uit 2011. Dit album staat nu opnieuw in de belangstelling vanwege de herhaling afgelopen zondag van de documentaire ‘Searching for Sugar man’ dat op herhaling gaat op #32 en gaat over Sixto Rodriguez. Zijn album ‘Cold fact’  (#67 in februari) gaat op herhaling op #80. Meer over de drie noteringen in de albumflitsen.

SINGLES

Onder eigen naam is ‘Samen voor altijd’ de negentiende #1-hit, en de derde dit jaar voor Marco. Twee keer eerder scoorde hij 3 #1-hits in één hitjaar, in 2006 en 2008, maar nooit binnen 6 weken! Daarnaast gooit Marco zichzelf van de eerste plaats (‘Ik zou het zo weer overdoen’ zakt naar  #7) en dat overkomt hem voor het eerst. Meer over wisselen van de eerste plaats, in de nieuwe Megaman, alsmede de dubbelslag die Marco voor de tweede keer maakt.

TOP 3

1 E.W. Marco Borsato, Jada Borsato, Willem Frederiks, Lange Frans, Day Ewbank, John Ewbank: Samen voor altijd (eerste weeks)
2  (4)   Pharrell Williams: Happy
3  (2)   Avicii: Hey brother

7 hits

In de albumlijst mist One direction de eerste plaats, maar in de singlelijst boeken ze wel mooi een record. Naast de nieuwe tracks Strong (#4), Don’t forget where you belong (#31) en  You & I (#32), staan ze ook nog genoteerd met ‘Story of my life’ (op #25 van #20), ‘Midnight memories’ (op #62 van #5), ‘Diana’ (op #75 van #3) en ‘Best song ever’ (op herhaling op #87). Met 7 noteringen boeken ze daarmee wel een record dit jaar, waarover meer in de nieuwe Megaman.

Enige nieuweling bij de bovenste tien is ‘Timber’ van Pitbull feat. Ke$ha, dat in de zevende week van 11 naar #9 stijgt.

De overige eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#10 Chawki feat. Pitbull & Do: Habibi I love you (Prod: RedOne)
#22 Justin Bieber: Roller coaster
#36 B-brave: Bij mij
#38 Racoon: Shoes of lightning, anthem 3FM Serious Request 2013
#60 René Schuurmans: Ik ben nou eenmaal zo
#64 Marcel Kapteijn: Hands of time
#65 Sam Means: Yeah yeah
#67 Fat boy slim and Riva Starr feat. Beardyman: Eat sleep rave repeat (Calvin Harris remix)
#78 Stanley Hazes: De tranen in je ogen
#80 Ladies of soul (Edsilia Rombley, Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis & Glennis Grace): I’ll carry you
#84 Frans Bauer: De mooiste jaren … die komen nog
#89 Ariana Grande: Love is everything

Wanneer de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM staan, weten we niet. 3FM viert namelijk morgen een feestje: 50 jaar hitparade op de publieke omroep, met een marathonuitzending van 9 tot 6 uur van de 100 populairste #1-hits. Elk uur schuift er een oud-dj aan bij Bart Arens. Wij vieren dat feestje mee met de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek 50 jaar hitparade op de publieke omroep aan Herman Stok, presentator van de eerste Tijd Voor Toen Top 10 op 30 november 1963, exact 50 jaar geleden. Daarna storten we ons op de nieuwe Megaman.

zondag 24 november 2013

Megaman bij week 47 – 23 november 2013

Welkom bij de Megaman, waarin Borsato voor de tweede week klinkt als Borsato, One direction een dubbelhit scoort, Matt Andersen meer is dan een bluesmuzikant en Knarsetand allang geen experiment meer is. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week, zoals het ware verhaal achter ‘Look right through’ van Storm queen.

Mocht je de albumflitsen hebben gemist, deze kun je ze nog nalezen op de nieuwspagina van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts en vrijdag zijn wij er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Tweede week voor Marco Borsato die weer klinkt als Marco Borsato

Marco Borsato met Trijntje Oosterhuis: Ik zou het zo weer overdoen (1)   *** tweede week ***

Afgelopen vrijdag kwam het album ‘Duizend spiegels’ van Marco Borsato uit en nog diezelfde dag stonden 12 van de 14 nummers in de iTuneslijsten. Aanstaande vrijdag wordt het album zijn tiende #1-notering. Het populairste nummer was (en is nog steeds) ‘Samen voor altijd’, het duet van Marco met zijn dochter Jada, Willem Frederiks (zoon van Lange Frans), Day (dochter van John Ewbank) en John Ewbank zelf. Zonder Willem kwam het nummer vrijdagavond al langs in ‘RTL Latenight’. De derde #1-hit is dus onderweg.

Voorlopig moeten we het in deze Single Top 100 nog even doen met de tweede #1-hit, ‘Ik zou het zo weer overdoen’, het duet van Marco Borsato met Trijntje Oosterhuis. Zoals vorige week min of meer al voorspeld, blijft het nummer deze week de bovenste beste in de singlelijst. Niet verwonderlijk, want de meeste mensen vinden het een typisch Borsato-nummer, iets dat ze node misten met ‘Muziek’, feat. Bag2Bank & Ali B. Dat nummer zakt in de vijfde week naar de 90e plaats.

Album lekt uit; dubbelhit voor One direction

One direction: Diana (3)      *** hoogste eerste weeks ***
Midnight memories (5)

Voor zo’n 1000 Nederlandse fans van One direction was zaterdagavond, de avond van hun leven. In bioscoop Cinemac in Ede, waren ze via een livestream uit Los Angeles getuige van '1D Day'. Tijdens dit evenement presenteerden de vijf bandleden nummers van het nieuwe album ‘Midnight memories’, dat komende week verschijnt. Daarnaast traden tal van beroemdheden op, waaronder Robbie Williams en Nicole Scherzinger. In Nederland gaf B-brave een optreden.
Afgelopen maandag, 18 november, lekte het album al uit via iTunes, waardoor de platenmaatschappij wel genoodzaakt was de nummers te koop aan te bieden. Daardoor krijgt naast ‘Diana’ (op #3), ook ‘Midnight memories’ (op #5) een notering. Daarmee staat het aantal hits van de boyband op negen.

Matt Anderson is meer dan een bluesmuzikant

Matt Andersen: Broken man (52)

Even leek het er op dat ook ‘Somewhere between’, een album uit 2008 van Matt Andersen, een notering zou krijgen. Maar op het laatst is het album (voorlopig) aangewezen op de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Album Top 100. Aanleiding voor zoveel aandacht voor deze 30-jarige bluesgitarist/zanger is het concert dat hij maandag 11 november gaf in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven, maar misschien nog wel meer een week later, het optreden in het tv-programma ‘Voetbal International’. Andersen doet een tour van 10 dagen door Nederland.
Andersen, geboren in het dorpje Perth-Andover in de Canadese provincie New Brunswick, begon zijn muzikale carrière in 2002, bij de plaatselijke Brunswich band. In datzelfde jaar bracht hij het album ‘One size never fits’ uit. Hij deed veel optredens in binnen en buitenland en deelde het podium met onder andere Randy Bachman, Bo Diddley en America.

beloning

In 2010 werd het harde werken beloond met de prijs voor beste zanger tijdens de International Blues Challenge in Memphis. Volgens zijn fans is hij meer dan een bluesmuzikant. ‘Zijn grote kracht ligt in zijn bedrevenheid op de akoestische slidegitaar. Op dat gebied is hij een ware meester’. Volgend jaar komt Andersen met een nieuw album, getiteld ‘Weightless’ en zal hij zeker weer een tour doen door ons land.

Gebroeders Ko laten hun alter ego's een langzame dood sterven

Gebroeders Ko: Niet uit Volendam (60)

Twee jaar geleden bereikte het duo (Koen) Huisman & (Sander) Van Diepen met het nummer ‘Niet uit Volendam’ de 68e plaats. Het was toen onduidelijk wie er achter zaten. Mike & Colin, Helemaal Hollands, het Feestteam, maar ook de Gebroeders Ko werden genoemd. Dat laatste zou uit de videoclip blijken.

Vlak voordat de inzendingstermijn sloot voor het aanleveren van nummers voor het Nationale Songfestival 2012, heeft het duo in september 2011, het nummer ‘Jamaheja’ gedropt. Toen was al duidelijk dat achter Huisman & Van Diepen de Gebroeders Ko schuil gingen. Zoals we weten werd niet het duo, maar Joan Franka afgevaardigd naar Azerbeidzjan, om ons land te vertegenwoordigen met ‘You and me’ en was zij de laatste die de finale niet haalde.

Op de site van Huisman & Van Diepen staat al een tijd te lezen ‘Nog even geduld a.u.b. We zijn druk bezig met de website’. Nu iedereen weet wie het zijn, zal de site wel snel worden opgedoekt. Het geeft de Gebroeders Ko de gelegenheid ‘Niet uit Volendam’ nog een keer op te nemen, nu in een feestversie en onder hun eigen naam. Met het oog op de Oosterburen komt er ook een Duitstalige versie van, waarschijnlijk getiteld ‘Nein wir kommen nicht, nicht aus Ost Tirol’.

Het ware verhaal achter ‘Look right through’

Storm queen: Look right through (64)

Opvallend hoe slecht dj’s (soms) geïnformeerd zijn. De een roept dat ‘Look right through’ van Storm queen al weken de Britse hitparade aanvoert, de ander roept dat het nummer daar nog steeds #1 staat. Dan nu de echte feiten: het nummer van Storm queen stond één week op #1 en dat was aan het einde van week 46, gedateerd op 16 november. De week daarop zakte het nummer naar de 6de plaats en nam Martin Garrix met ‘Animals’ de eerste plaats over.

In de Britse hitparade van dit weekend neemt Lily Allen met ‘Somewhere only we know’ de eerste plaats over van Garrix (die zakt naar #6) en zakt ‘Look right through’ naar #7. Ook voor de juiste cijfers moet je dus bij de Megaman zijn. En mochten wij fout zijn, corrigeer ons dan!

straatzanger

En nu we toch bezig zijn met de juiste cijfers, ook maar even het ware verhaal achter ‘Look right through’ van Storm queen. Eerst maar even de verhalen die de ronde gaan: de zang van
Damon C. Scott zou pas dit jaar zijn toegevoegd aan het instrumentale nummer. En Scott, een straatzanger in de New Yorkse metro in 86th Street, zou ontdekt zijn door Storm queen. Allemaal niet waar.

Earth, wind & fire

Achter Storm queen zit de Amerikaanse dj Morgan Geist, afkomstig uit Wayne, New Jersey. Geist is de ene helft van het house duo Metro Area, dat hij al sinds 1998 vormt met Darshan Jesrani. Damon Cicero Scott heeft hij leren kennen via een vriend, die nummers van Scott liet horen. Scott, geboren in Chicago, Illinois, was in het begin vooral bezig met het beheersen van verschillende instrumenten (trompet, piano, drums), maar kwam er achter dat hij beter kon gaan zingen. En dat zingen heeft hij niet van een vreemde, want zijn moeder zong bij Earth, wind & fire. Scott zingt regelmatig in de New Yorkse metro in 86th Street, maar is daarmee geen straatzanger pur sang!

drie jaar oud


Geïnspireerd door de stem van Scott, begon Geist met het schrijven van dancenummers. Het resultaat stuurde hij naar Scott, die het van kritische noten voorzag. In 2010 vroeg Geist hem voor het inzingen van ‘Look right through’, dat dus al drie jaar oud is. Sindsdien zijn er diverse remixen van verschenen, die goed werden ontvangen in de clubs, maar een doorbrak naar het grote publiek zat er nog steeds niet in. Dat veranderde toen MK die ook één die remixen had gemaakt, een mailtje kreeg van Geist. MK ging weer aan de slag en kwam in september van dit jaar met het nummer zoals we het nu kennen van Storm queen.

MK is het pseudoniem van landgenoot Mark Kinchen. In de jaren ’90 scoorde hij dancehits in de Amerikaanse Bilboard lijsten. Hij maakte remixen voor onder andere Céline Dion, Enrique Iglesias en Ellie Goulding. Daarnaast produceerde hij nummers voor Will Smith en Pitbull.

Lily Allen wil een statement maken

Lily Allen: Hard out here (84)

In 2009 had Lily Allen even schoon genoeg van het maken van muziek. Ze gaf aan zich te willen storten op acteren. Als eerste werd dat de hoofdrol in ‘Reasons to be pretty’, een stuk dat gaat over de vernietigende cultuur waarin mooie, jonge meisjes opgroeien. Een thema dat ook al in ‘The fear’ en haar nieuwe single ‘Hard out here’ langs komt.
Sinds 2009 heeft Lily Allen zakelijk gezien niet stil gezeten. In 2010 lanceerde ze samen met haar zuster Sarah de kledinglijn ‘Lucy in disguise’ en het jaar daarop begon ze haar eigen platenlabel ‘In the name of’. Datzelfde jaar trouwde ze met Sam Cooper, met wie ze twee dochters heeft. Sinds juni 2012 zit ze regelmatig in de studio met Greg Kurstin, producer van haar eerste twee albums. Met hem en Alecia Moore (P!nk) schreef ze onder haar trouwnaam Lily Rose Cooper, het nummer ‘True love’, dat ze opnam met P!nk (#57 in mei).

‘Hard out here’ schreef ze ook met Greg Kurstin. Het nummer is de eerste single, weer onder haar meisjesnaam Allen, van haar derde album dat volgend jaar verschijnt. Dat zal zijn voor het legendarische Glastonbury festival, want daar zal ze de nummers voor het eerst voor een groot publiek spelen.

statement

Met ‘Hard out here’ wil Lily Allen een statement afgeven. Zij geeft haar kijk op seksisme in de muziekindustrie. In de videoclip parodieert ze de ‘bling-bling’ rap videoclips, waarin vooral veel dure auto's, drank, halfnaakte vrouwen en geld te zien is. Robin Thicke en Miley Cyrus krijgen ook een sneer in deze clip. Allen zingt: “I don't need to shake my ass for you because I've a brain”.

twee singles

Bij ons is ‘Hard out here’ de nieuwe single van Lily Allen. In Groot-Brittannië heeft ze twee nummers uit. Vorige week kwam haar versie uit van Keane’s ‘Somewhere only we know’, opgenomen voor de kerstcommercial van het warenhuis John Lewis. Dit weekend scoort ze daarmee haar derde #1-hit. Het verschil met de #2, ‘Of the night’ van Bastille, is slechts 660 singles! ‘Hard out here’ is daar ook uitgebracht en komt binnen op de 9e  plaats.

Rein Mercha zingt eerste Nederlandse versie van ‘Hurt’

Rein Mercha: Ik heb pijn (89)

Nadat Rein Mercha (echte naam: Reinard Dewus) in mei tweede werd tijdens Bloed, Zweet en Tranen, de zoektocht naar een nieuwe volkszanger(es), is het hem beter afgegaan dan de winnaar Jason Bouman. Mercha scoorde daarop in juli een #1-notering met het album ‘Vol passie & emotie’. Bouman scoorde een hit met ‘Het laatste huis’ (#8 in juni), maar zijn album laat nog altijd op zich wachten.

Voor zijn vierde notering koos Mercha het nummer 'Ik heb pijn', origineel ‘Hurt’ van de Amerikaanse zanger Roy Hamilton die het nummer in 1954 opnam met het orkest van O.B.Masingill.

Bekend werd het nummer echter door de souluitvoering die zangeres Timi Yuro er van maakte in 1961. Op 25 september 1981 zong ze het nummer opnieuw tijdens de Platen 10daagse  in de Rotterdamse Ahoy en kreeg een staande ovatie. Een maand later bereikt de nieuwe versie de tweede plaats van de Nationale Hitparade. Het album ‘All alone am I’ verkocht binnen drie maanden zo goed, dat het het bestverkochte album van het jaar werd, de eerste keer voor een zangeres.

Mercha is de eerste die met ‘Hurt’ in het Nederlands scoort. We zetten alle hitversies nog even op een rijtje:
1973: Bobby Vinton (#3)
1976: Manhattans (#12)
1981: Timi Yuro (#2)
1989: Carina Bos, winnares Soundmixshow (#50)
2013: Rein Mercha: Ik heb pijn (#89)

Knarsetand is allang geen experiment meer

Knarsetand: My escape (96)

Anderhalf week geleden, op vrijdag 15 november, mocht Knarsetand  in De Wereld Draait Door een minuutje laten horen van ‘My escape’. Dat op zich is voor een band al fantastisch ( er kijken gemiddeld meer dan 1 miljoen mensen iedere avond), maar presentator Matthijs van Nieuwkerk maakt het nog mooier door te melden dat de band mag spelen op Noorderslag, begin januari in Groningen. Ze moeten wel wachten tot half drie ‘s nachts, want ze mogen het festival afsluiten.

11 december 2011 is niet alleen de 19de verjaardag van de in Leiden geboren Martijn Holtslag, maar min of meer ook de start van de band Knarsetand uit Oost-Nederland. Op die dag trad Holtslag, die inmiddels in Markvelde woont, met zijn band, die nog uit negen andere muzikanten bestaat, op tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland. Sindsdien is Knarsetand een echte groep, daarvoor was het nog een experiment van Holtslag.
Naast Holtslag, bestaat Knarsetand verder uit Arjan Houwers, Miou Amadée, Tom van Sadelhoff, Anne-Maarten van Heuvelen,  Pim Kokkeler, Pieter van Houte, Daniel van Loenen, Erik van der Heijden en Lorenzo Lorenzoni.

Holtslag, producer, dichter en rapper, begon al op zijn tiende met het schrijven van teksten en het componeren van beats om de teksten muzikaal te ondersteunen. Onder de naam Ongeordend nam hij als rapper in 2001 het album ‘Op eigen kracht’ op. Sindsdien heeft hij meerdere albums uitgebracht.

Caro Emerald getipt voor James Bond thema

Caro Emerald: I belong to you (99)

‘I belong to you’ is officieel de derde single van het album ‘The shocking Miss Emerald’ van Caro Emerald dat in mei zowel in de Nederlandse als Britse albumlijst de eerste plaats bereikte. ‘Tangled up’ kwam in februari tot #6, Liquid lunch’ de tweede, waarvan verwacht werd dat het een grote zomerhit zou worden, flopte genadeloos.
Het origineel van ‘I belong to you’, dat binnenkomt op #99, is getiteld ‘(You are) My way of life’ van Bert Kaempfert and his Orchestra en komt uit 1968. De versie van Emerald is echter niet daarop gebaseerd, maar op de melodie van de versie die Frank Sinatra in 1968 opnam. De versie van Caro roept James Bond sferen op en daarom wordt ze al getipt voor het thema van de nieuwe James Bond film.

live

Van ‘The shocking Miss Emerald’ is onlangs een deluxe edition verschenen, met drie nieuwe nummers: ‘The bullet’, ‘No charge’ (opgenomen in de Abbey Road Studio’s in Londen) en een live uitvoering van ‘ If you go away (Ne me quitte pas)’van Jacques Brel. Daarnaast krijg je er ook nog een live cd bij met 18 tracks, opgenomen in de Royal Concert Hall in Glasgow.

zwanger

De Arena-tour in Groot-Brittannië, gepland voor maart 2014, is uitgesteld tot oktober 2014, omdat Caro zwanger is. Tegen de zomer hoopt ze weer festivals in Nederland te kunnen doen. Hoe ze dat gaat doen met een klein kind straks, weet ze nog niet. Maar model Doutzen Kroes ziet ze als een voorbeeld, die het klaarspeelt een kind met werk en reizen te combineren.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Deze week zijn de oudgedienden:

Justin Bieber feat. R. Kelly: Pyd (19)

Wat Justin Bieber ook uit de kast trekt, nu met R. Kelly, na ‘Heartbreaker’(#5 op 12 oktober), is het hem niet meer gelukt een top 10-hit te scoren. ‘Pyd’ scoort van de zeven zelf het slechts: #19. Hij heeft nog drie weken de tijd voor een klapper.

Jason Derulo: Trumpets (51)

Met ‘Talk dirty’ feat. 2 Chainz scoorde Jason Derulo zijn grootste hit. Het nummer stond zowel in september als oktober een week op de vijfde plaats. Deze week zakte ‘Talk dirty’ naar #23. Maar er is al weer een nieuwe hit onderweg: ‘Trumpets’, binnen op #51.

Ariana Grande: Last christmas (59)

Let op: zodra Sinterklaas is geweest, worden we overspoeld met kerstnummers. Daaronder ongetwijfeld ‘Last christmas’ van Wham!, dat dan voor de zestiende keer (!) zijn entree zal maken. Tegen die tijd komen we daar op terug, alsmede de covers die er van gemaakt zijn. Daar valt dan ook de versie de actrice/zangeres Ariana Grande er van maakte.

Hardwell feat. Matthew Koma: Dare you (61)

Hij mag #1 van de wereld zijn, maar echte hits blijven uit voor Hardwell. Na ‘Countdown’ met Makj (deze week gezakt naar #50), komt hij nu met ‘Dare you’ feat. Matthew Koma. Achter Koma zit de Amerikaan Matthew Bair, die als Koma een hit scoorde met  ‘Years’ van Alesso (#86 in 2012), ook al geen grote hit.

Wim Rijken: Ik wil wel weer (97)

‘Ik wil wel weer’ is het eerste hitfeit voor zanger Wim Rijken dit jaar. Sinds 2010 is hij elk jaar van de partij en altijd in de tweede helft van het jaar. Wat doet Wim dan de rest van het jaar?