zondag 24 november 2013

Rein Mercha zingt eerste Nederlandse versie van ‘Hurt’

Rein Mercha: Ik heb pijn (89)

Nadat Rein Mercha (echte naam: Reinard Dewus) in mei tweede werd tijdens Bloed, Zweet en Tranen, de zoektocht naar een nieuwe volkszanger(es), is het hem beter afgegaan dan de winnaar Jason Bouman. Mercha scoorde daarop in juli een #1-notering met het album ‘Vol passie & emotie’. Bouman scoorde een hit met ‘Het laatste huis’ (#8 in juni), maar zijn album laat nog altijd op zich wachten.

Voor zijn vierde notering koos Mercha het nummer 'Ik heb pijn', origineel ‘Hurt’ van de Amerikaanse zanger Roy Hamilton die het nummer in 1954 opnam met het orkest van O.B.Masingill.

Bekend werd het nummer echter door de souluitvoering die zangeres Timi Yuro er van maakte in 1961. Op 25 september 1981 zong ze het nummer opnieuw tijdens de Platen 10daagse  in de Rotterdamse Ahoy en kreeg een staande ovatie. Een maand later bereikt de nieuwe versie de tweede plaats van de Nationale Hitparade. Het album ‘All alone am I’ verkocht binnen drie maanden zo goed, dat het het bestverkochte album van het jaar werd, de eerste keer voor een zangeres.

Mercha is de eerste die met ‘Hurt’ in het Nederlands scoort. We zetten alle hitversies nog even op een rijtje:
1973: Bobby Vinton (#3)
1976: Manhattans (#12)
1981: Timi Yuro (#2)
1989: Carina Bos, winnares Soundmixshow (#50)
2013: Rein Mercha: Ik heb pijn (#89)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten