zondag 24 november 2013

Het ware verhaal achter ‘Look right through’

Storm queen: Look right through (64)

Opvallend hoe slecht dj’s (soms) geïnformeerd zijn. De een roept dat ‘Look right through’ van Storm queen al weken de Britse hitparade aanvoert, de ander roept dat het nummer daar nog steeds #1 staat. Dan nu de echte feiten: het nummer van Storm queen stond één week op #1 en dat was aan het einde van week 46, gedateerd op 16 november. De week daarop zakte het nummer naar de 6de plaats en nam Martin Garrix met ‘Animals’ de eerste plaats over.

In de Britse hitparade van dit weekend neemt Lily Allen met ‘Somewhere only we know’ de eerste plaats over van Garrix (die zakt naar #6) en zakt ‘Look right through’ naar #7. Ook voor de juiste cijfers moet je dus bij de Megaman zijn. En mochten wij fout zijn, corrigeer ons dan!

straatzanger

En nu we toch bezig zijn met de juiste cijfers, ook maar even het ware verhaal achter ‘Look right through’ van Storm queen. Eerst maar even de verhalen die de ronde gaan: de zang van
Damon C. Scott zou pas dit jaar zijn toegevoegd aan het instrumentale nummer. En Scott, een straatzanger in de New Yorkse metro in 86th Street, zou ontdekt zijn door Storm queen. Allemaal niet waar.

Earth, wind & fire

Achter Storm queen zit de Amerikaanse dj Morgan Geist, afkomstig uit Wayne, New Jersey. Geist is de ene helft van het house duo Metro Area, dat hij al sinds 1998 vormt met Darshan Jesrani. Damon Cicero Scott heeft hij leren kennen via een vriend, die nummers van Scott liet horen. Scott, geboren in Chicago, Illinois, was in het begin vooral bezig met het beheersen van verschillende instrumenten (trompet, piano, drums), maar kwam er achter dat hij beter kon gaan zingen. En dat zingen heeft hij niet van een vreemde, want zijn moeder zong bij Earth, wind & fire. Scott zingt regelmatig in de New Yorkse metro in 86th Street, maar is daarmee geen straatzanger pur sang!

drie jaar oud


Geïnspireerd door de stem van Scott, begon Geist met het schrijven van dancenummers. Het resultaat stuurde hij naar Scott, die het van kritische noten voorzag. In 2010 vroeg Geist hem voor het inzingen van ‘Look right through’, dat dus al drie jaar oud is. Sindsdien zijn er diverse remixen van verschenen, die goed werden ontvangen in de clubs, maar een doorbrak naar het grote publiek zat er nog steeds niet in. Dat veranderde toen MK die ook één die remixen had gemaakt, een mailtje kreeg van Geist. MK ging weer aan de slag en kwam in september van dit jaar met het nummer zoals we het nu kennen van Storm queen.

MK is het pseudoniem van landgenoot Mark Kinchen. In de jaren ’90 scoorde hij dancehits in de Amerikaanse Bilboard lijsten. Hij maakte remixen voor onder andere Céline Dion, Enrique Iglesias en Ellie Goulding. Daarnaast produceerde hij nummers voor Will Smith en Pitbull.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten