vrijdag 2 juli 2021

Hitflits: Olivia Rodrigo houdt stand in single én albumlijst; twaalfde top 10-hit voor Ed Sheeran

Precies een week geleden bracht de Britse muzikant Ed Sheeran het nummer ‘Bad Habits’ uit.
Diezelfde dag gaf hij een live-stream op TikTok, dat door 5,5 miljoen kijkers werd bekeken, een record. Dat schept hoge verwachtingen, die vooralsnog resulteren in een vijfde plaats voor ‘Bad Habits’, waarmee Sheeran zijn twaalfde top 10-notering scoort.
 
Olivia houdt stand
 
Een vijfde plaats voor ‘Bad Habits’ van Ed Sheeran is nog even verwijderd van de eerste plaats en dus blijft ‘Good 4 U’ van Olivia Rodrigo de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de vijfde week. Ook haar album Sour boekt een week er bij en staat nu voor de zesde week bovenaan de Album Top 100. Met beide #1-noteringen scoort ze nu al vijf weken achtereen een dubbelslag. Wellicht heeft het promotiefilmpje ‘The Sour Prom Concert’ dat Rodrigo afgelopen dinsdag op YouTube gaf, daar aan meegeholpen. Twee weken geleden, op 19 juni, is de 18-jarige zangeres afgestudeerd aan High school.
 
10e  Britse 1-notering
 
Nog even terug naar ‘Bad Habits’ van Ed Sheeran. Bij ons dus een vijfde plaats voor het nummer, maar in de Britse hitparade scoort hij daarmee dit weekend zijn tiende #1-notering en is pas de negende act die dat presteert. Het meeste aantal #1-hits, 21, staat op naam van Elvis Presley. Halverwege de week stond de teller van ‘Bad Habits’ op 53.119 stuks en uiteindelijk werden het er 92.086 stuks, waarvan 6.028 cd-singles (ja ja, die worden daar nog steeds verkocht) en 18.134 downloads. Daarnaast is ‘Bad Habits’ daar 8,7 miljoen keer gestreamd.
 
Fred Again
 
Tot voor een maand of twee zou de naam Fred Gisbson je niet zoveel zeggen. Maar sinds hij als zijn alter ego Fred Again een hit soort ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ met the Blessed Madonna (deze week op #13), wordt er meer van hem bekend en blijkt hij al jaren actief te zijn voor anderen. Als mede componist/producer scoorde hij tien hits voor/met Ed Sheeran. ‘Bad Habits’ is zijn derde top 10-notering voor Ed Sheeran. Aan de meeste nummers op het album No. 6 Collaborations Project van Ed Sheeran schreef Fred Again mee of produceerde hij. 
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Good 4 U (vijfde week op #1)
2. (2)   Måneskin : Beggin’ (op 10,07%)
3. EW  Lijpe: Selfmade
4. (3)   Måneskin : I Wanna Be Your Slave
5. EW  Ed Sheeran: Bad Habits
 
Naast ‘Selfmade’ van Lijpe op #3, waarmee hij zijn negende top 10-notering scoort, en ‘Bad Habits’ van Ed Sheeran op #5, zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:
#11 Chivv / Jandro / Jonna Fraser / Diquenza: Come Online
 
Qlas & Blacka geven zich (eindelijk) bloot
 
Op 22 mei stond ‘Spacebae’ al een weekje op #82, toen met als uitvoerende DrillNL feat. Qlas & Blacka. Een maand later was er de versie van Allesgelekt feat. Qlas & Blacka, die niet verder kwam dan een tipnotering. En deze week komt ‘Spacebae’ binnen op #38, maar dan als Qlas & Blacka. Zij waren alle keren de uitvoerenden. Vanwege rechten moesten de heren het onder een andere naam uitbrengen.
 
#56 Olivia Rodrigo: Traitor
Vijfde track van haar #1-album Sour.
 
#59 Doja Cat & the Weeknd: You Right
 
#63 Shouse: Love Tonight
Achter Shouse zit het duo Ed Service and Jack Madin uit Melbourne, Australië. De twee onmoetten elkaar in 2016 en begonnen Shouse. ‘Love Tonight’ stamt al uit 2017, maar wordt nu dankzij diverse remixen, onder andere van David Guetta, alsnog een hit.
 
#81 Noizu: Summer 91 (Looking Back)
In 2020 bracht dj Noizu (= Damian Rhodes uit Los Angeles) het nummer ‘Summer 91’ uit. Vanwege de lockdown kon hij het nummer nergens laten horen en dus maakte hij een nieuwe versie, ‘Summer 91 (Looking Back)’. In het nummer gebruikt hij diverse samples, waaronder de Yeah van Jocelyn Brown in ‘Love's Gonna Get You’ uit 1985.
 
‘Love's Gonna Get You’ van Jocelyn Brown is een populair nummer om te samplen. Ook Moby gebruikte de Yeah in ‘Go’ (#9 in 1991). De zin ‘I’ve Got The Power’ werd gesampled in ‘The Power’ van Snap! (#1 in 1990). En twee regels uit het nummer van Jocelyn Brown, werden opnieuw ingezongen door Angie Brown voor ‘I’m Gonna Get You’ van Bizarre Inc. (#3 in 1992).
 
#83 3Robi: Rebels
#89 Tyler, the Creator: Wusyaname
 
#100 Big2 & Antoon: Leuk
‘Leuk’ is afkomstig van het album Heilig Water uit 2020 van Antoon & Big2. Antoon stijgt met zijn eigen nummer ‘Hyperventilatie’ van de tiende naar de zevende plaats.

EK-hits (3) - slot
 
Hoewel het EK nog even doorgaat, stoppen wij met deze rubriek. Doordat het Nederlands Elftal al in de achtste finales is uitgeschakeld, zullen er geen EK-gerelateerde noteringen meer bijkomen. Het resultaaat was al mager tijdens de poulewedstrijden (max. 2 hits), en blijft tin de laatste week op 2 noteringen steken. Wel zit daar een nieuwe notering bij, waaroover zo dadelijk meer.

‘We Are The People (het officiële FIFA lied)’ van Martin Garrix feat. Bono & the Edge, zakt van de 15e naar de 23e plaats. Afgelopen maand is het nummer het meest gedraaid op de Nederlandse radio. Volgens SoundAware, dat de airplay bijhoudt, bijna 600 keer!
 
De nieuwe notering is ‘The Moment’ van Remme op #93.
Remme ter Haar is afkomstig uit Eindhoven en stond in de voorprogramma’s van onder andere Kovacs en James Morrison. ‘The Moment’ schreef Remme met in het achterhoofd de vele keren dat hij naar het  voetbalstadion ging. Maar eigenlijk is ‘The Moment’ geen echt EK-nummer. De link met het EK is er, omdat het nummer dagelijks is te horen aan het begin van het tv-programma ‘NOS Studio Europa’.
Eerder leverde dit programma in al zijn variaties noteringen op in/voor:
2006/WK: Wir Sind Helden: Wenn Es Passiert, #24
2008/EK:  Sina:  ‘Wänn Nit Jetzt Wänn Da’, #53
2008/EK:  One Night Only: Just For Tonight, #4
2010/WK: Mafikozolo: Marab (thema Sportzomer), #10
2010/WK: Ginger Ninja: Sunshine, #12
2010/WK: Youp van ‘t Hek & Guus Meeuwis: Majesteit, #2
2012/EK:  Rudimental feat. John Newman: Feel The Love, #2
2012/OS:  Handsome Poets: Sky On Fire, #2
2021/EK: Remme: The Moment, #93
 
Tenslotte vermelden we nog een voetbal gerelateerde notering, zei het niet van dit EK:
#26 (27) Vegedream: Ramenez La Coupe à la Maison
Het nummer stamt uit 2018 en werd gebruikt om het wereldkampioenschap te vieren van het Franse nationale voetbalelftal dat jaar. De titel betekent dan ook ‘breng de cup naar huis’. Dat wordt hem nu niet meer, want les Bleus, het Franse elftal, werd verslagen door Zwiterland en is zonder cup teruggevlogen naar Frankrijk. 
 
ALBUMS
 
Op 21 november 2020 gaf de Amerikaanse groep Toto vanuit Los Angeles een concert dat wereldwijd werd gestreamd. Van dat concert is nu een cd/DVD verschenen, With A Little Help From My Friends, dat binnenkomt op de derde plaats van de Album Top 100, de hoogste notering sinds het studioalbum XIV (#2 in 2015).
 
Nu zijn er wel meer live albums van Toto verschenen, zes haalden een notering, maar With A Little Help From My Friends wijkt daarvan af. Tijdens de stream presenteerden Toto-leden Steve Lukather, Joseph Williams en David Paich, de nieuwe line-up van de band, waarmee ze ook de wereld overgaan.
 
Naast Lukather en Williams (Paich doet niet meer mee), zijn dat niet de minsten. Lees even mee. Sinds 21 november 2020 bestaat Toto ook uit bassist John Pierce (Huey Lewis & The News), drummer Robert Searight (Snarky Puppy), toetsenist Steve Maggiora,  achtergrondzanger Dominique Taplin (ex-Prince, ook op toetsen) en multi-instrumentalist/zanger Warren Ham (Ringo Starr)'. 
In deze bezetting zal Toto ons land volgend jaar twee keer aandoen. Op 15 juli in de Ziggo Dome en drie dagen eerder, op 12 juli, 013 in Tilburg. Voor het concert in 013 zijn maar 3.000 kaartjes verkrijgbaar, want het wordt een intieme show. Beide concerten staan in het teken van de wereldtournee ‘Dogs of Oz-tour.
 
ALBUM TOP 7
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (zesde week op #1)
2. (2)   Måneskin: Teatro d'ira: Vol. I (op 27,72%
3. EW  Toto: With A Little Help From My Friends
4. EW  Tyler, the Creator: Call Me If You Get Lost
5. EW  Jordymoney9: Echte Werkers
6. (4)   Dua Lipa: Future Nostalgia + The Moonlight Edition
7. EW  Doja Cat: Planet Here
 
Dankzij de release vorige week van Carnage van Nick Cave & Warren Ellis op vinyl én cd, ging het album op herhaling op de derde plaats en behaalde het de eerste plaats van de Vinyl 33. In de vinyllijst handhaaft de elpee deze week de #1-positie. In de Album Top 100 zakt het album naar de 58e plaats, omdat de verkoop van de elpee meer dan met driekwart is afgenomen en de verkoop van de cd dit bij lange na niet compenseert.
 
Het Bliksembezoek van Måneskin, twee weken geleden, ebt nog even door. Naast drie hitsingles en twee  albums in de top 15, scoort de Italiaanse groep nu ook met meerdere elpees in de Vinyl 33:
#2 (9) Il Ballo Della Vita
#11 Chosen, in 2017 op cd verschenen en nu op elpee
#18 Teatro d'ira: Vol. I
 
Terug naar onze Album Top 100, met nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
 
#85 Dream Theater: Lost Not Forgotten Archives: Images and Words: Live In Japan, 2017
Registratie van het concert dat de Amerikaanse progressieve rockband Dream Theater gaf op 11 september 2017 in de legendarische Budokan in Tokyo. Het album is de eerste uit de serie ‘Lost Not Forgotten Archives’, met nog niet eerder uitgebrachte nummers.
 
#89 Pestilence: Exitivm
De Nederlandse metalband Pestilence beleeft zijn derde leven. Tijdens het eerste, 1986-1994, scoorde de band één notering: Spheres (#49 in 1993). In 2008 volgde een eerste reünie die tot 2013 duurde.
Vijf jaar geleden, in oktober 2016, volgde de tweede reünie, die al het album Hadeon opleverde, dat geen notering kreeg. Maar met Exitivm, het negende studioalbum, lukt het de groep, waarvan Patrick Mameli nog het enige oorspronkelijke lid is, wel.

Het eerste halfjaar zit er op en dus maken we ons op voor de Halfjaarflits met het overzicht van de singles en albums over het afgelopen halfjaar. Ergens dit weekend kun je deze verwachten, mis ‘m dus niet!

update 4-7: de halfjaarflits komt in de komende week online