vrijdag 27 juli 2007

Gerard Joling stijgt zowel met single als met album naar #1 !


Die Joling toch… hij zal een tevreden man zijn. Zowel met zijn single als met zijn album klimt hij deze week naar de bovenste positie van de hitparade. Beide keren doet hij dat overigens niet alleen. In de Single Top 100 heeft hij gezelschap van de stem van André Hazes. Samen verjagen ze Jannes, die de euvele moed had hen vorige week van de troon te stoten. Maar ‘Blijf bij mij’ is overtuigend terug, met een verkoopvoorsprong van 27%; het plaatje staat nu al voor de tiende week op #1!

Jannes heeft maar kort van zijn koppositie kunnen genieten en zakt al weer naar #2. Hij is wel pas de tweede Drent die ooit #1 heeft gestaan, na de groep Hydra, uit Assen, in 1975. Verderop in de top 10 schrijft de Franse producer David Guetta er een top 10-hit bij, door met ‘Love is gone’ van 19 naar #10 te stijgen. Prince komt deze week verrassend dicht bij die top 10; ‘Guitar’ stijgt van 26 naar #13. Als hoogste nieuwe komt het Zeeuwse Bløf met ‘Donker hart’ binnen op #14. Snelste stijger is het Friese Ilanois: hun ‘Pouring rain’ gaat van 99 naar #19.

Andere nieuwkomers zijn Timbaland en zijn gevolg op #28, met ‘The way I are’ en het thema van Sensation Black, ‘Blcker than blck’ van Black identity. Verder nog een serie coverhits nieuw binnen: op #40 the Sunclub met een jumpversie van ‘Fiesta’, op #61 Kate Ryan met een remake van het Franse ‘Voyage voyage’ en op #72 Beef met de reclamehit ‘I would stay’, oorspronkelijk van Krezip. De Tilburgers zelf debuteren met hun nieuwe single ‘Play this game with me’ op #78. Nieuwe singles van Djumbo (op #68), Tiësto (op #88) en Delain (op #94) completeren het lijstje.

Klik hier voor de volledige Single Top 100.

Zoals gezegd: ook in de Album Top 100 klimt Joling naar #1 en ook hier niet in z’n eentje. Nu krijgt hij hulp van René Froger en Gordon; hun concertregistratie ‘Toppers in concert 2007’ neemt het roer over van BZN, ook al is het maar nipt: de voorsprong op de Volendammers is slechts 5%. Prince doet ook goede zaken in albumland: ‘Planet earth’ debuteert op #3. En dat is een van de slechts drie nieuwe albums deze week; pas ergens diep onderin de Album Top 100 vinden we de andere twee debutanten. Ghosts komen met ‘The World is outside’ binnen op #96 en Unkle debuteert met ‘War stories’ op de een na onderste plek.

Klik hier voor de volledige Album Top 100.

Komende maandag komt de Megaman meer dan uitgebreid terug op beide lijsten. Dan hoor je bijvoorbeeld het antwoord op de vraag: waar hebben Hazes en Joling de mosterd vandaan, je ziet de commercial die Beef een hit bezorgt en je krijgt een overzicht van de artiesten die met single én album tegelijkertijd naar #1 wisten te klimmen. Verder natuurlijk een bespreking van de sterkste stijgers en alle nieuwkomers.

woensdag 25 juli 2007

Midweek 25 juli: Hazes & Joling terug naar #1, Toppers verslaan BZN alsnog


Met nog twee verkoopdagen te gaan -de definitieve lijsten worden vrijdag samengesteld- ziet het er nu al naar uit dat Jannes zijn eerste plaats kwijtraakt aan… André Hazes & Gerard Joling. ‘Blijf bij mij’ verkoopt al sinds het weekend ruim 20% meer dan ‘Laat de zon maar schijnen/Zie die ster’. Dat zou betekenen dat het nummer dan tien weken bovenaan staat, en dat is niet voorgekomen sinds vorig jaar toen ‘Rood’ van Marco Borsato het zelfs elf weken volhield. Vorige week zat het venijn in de laatste verkoopdag, waarmee Jannes zijn eerste plaatst opeiste. Dus Gerard, niet te vroeg juichen!

Ook in de Mega Album Top 100 kan het nog alle kanten op, ook al hebben de Toppers de eerste plaats in de tussenstand in handen met ‘Toppers in concert 2007’. Ook hier is het de #1 van vorige week, ‘Adieu BZN – the last show’, die zich niet zomaar laat wegsturen. Het verschil tussen de twee is ruim 10%.

Wellicht klimt Gerard Joling komende vrijdag dus twee keer naar nummer één! Zeker lijkt wel, dat de topposities in de Nederlandse hitlijsten ook komend weekend weer van Nederlandse makelij zullen zijn. Tenminste, als his Royal badness zich er buiten houdt!

maandag 23 juli 2007

Megaman 29

Megaman 29 staat voor je klaar, met daarin natuurlijk weer alle nieuwtjes uit de wereld van hitparade, muziek en entertainment, gebaseerd op de Single Top 100 en Album Top 100 van 21 juli 2007.

Veel leesplezier!

MM29: Jannes op #1 met dank aan DJ Ötzi


Jannes: Laat de zon maar schijnen/ Zie die ster (1) *** eerste week op #1***

Groot feest in Hoogeveen! Jannes Wolters zorgt voor een daverende verrassing, door met zijn nieuwe single in één knal op de bovenste positie van de Single Top 100 te debuteren! Jannes doet dat weliswaar met een hele kleine voorsprong; zijn single met dubbele A-track, ‘Laat de zon maar schijnen’ en ‘Zie die ster’, verkoopt slechts 4% meer dan de vorige nummer één, ‘Blijf bij mij’ van het duo Hazes en Joling, maar wie maalt daar om. Jannes staat op #1 en dat pakt niemand hem meer af.

Sinds begin dit jaar worden downloads meegeteld voor de Single Top 100, waardoor het moeilijker voor Nederlandse singles is om op #1 binnen te komen. Het zijn vooral de fysieke verkopen (singles in de winkel) waar deze acts het van moeten hebben, want een download is vaak (nog) niet beschikbaar. Het is dan ook bijzonder dat Jannes op #1 binnenkomt. Hij is de vierde act dit jaar die dat lukt. Vorig jaar waren dat er in totaal zeven stuks, en dat was een record. Met nog vijf maanden te gaan, zou dat dus wel doorbroken kunnen worden.

regio-artiest

Jannes is een typisch voorbeeld van een regio-artiest die rustig aan heel groot geworden is. Op 26 juni 1973 geboren in een woonwagenkamp in Emmen, komt hij via een muzikale familie al jong in aanraking met muziek. In 1999 brengt hij in eigen beheer zijn debuutsingle uit, ‘Ben jij bij me’, waarvan de populariteit beperkt blijft tot piratenzenders. In 2001 breekt hij door met het album ‘Van Casablanca naar Napoli’, waarvan er 30.000 verkocht worden. Het jaar daarop maakt hij zijn debuut in de Single Top 100, met een 50e plaats voor ‘Ga maar weg’. In 2004 komt hij onder de hoede van de topproducer in het Nederlandstalige genre, Emile Hartkamp. Vanaf april 2005 is zijn populariteit in de regio inmiddels zo groot, dat TV Oost een reality soap rondom zijn leven gaat uitzenden. Die wordt later door SBS6 overgenomen. Jannes breekt daardoor ook landelijk door en scoort een paar flinke top 10-singlehits. In de Album Top 100 bereikt hij zelfs al twee keer de bovenste plek: in 2005 staat hij een weekje bovenaan met ‘Als het zonnetje schijnt’ en in 2006 houdt hij het twee weken aan kop vol met ‘Laat me vrij’. En nu komt daar dus een #1 in de Single Top 100 bij!

Van wie is die ster?

‘Zie die ster’ was dit jaar al eerder een hit, maar dan in een andere versie. In mei van dit jaar bereikte het duo Helemaal Hollands een 29e plek met ‘Een ster vernoemd naar jou’; dezelfde compositie, maar een iets andere tekst. De gemeenschappelijke bron van Jannes en Helemaal Hollands is te vinden in Duitsland: aan het begin van dit jaar hadden DJ Ötzi en Nik P. een #1-hit met ‘Einen Stern (der deinen Namen trägt)’. Maar het nummer is nog ouder: Nik P. nam het acht jaar geleden al voor het eerst op, met zijn groep Reflex. Luister zelf hoe het nummer verandert van schlager via après ski-hit in een Nederlandse meezinger:

Klik hier voor Nik P. & Reflex: ‘Ein Stern der deinen Namen trägt’ (1999)
Klik hier voor DJ Ötzi & Nik P.: ‘Ein Stern (der deinen Namen trägt’ (2007)
Klik hier voor Helemaal Hollands: ‘Een ster vernoemd naar jou’
Klik hier voor Jannes: ‘Zie die ster’

De koppositie voor ‘Laat de zon maar schijnen’ en ‘Zie die ster’ heeft Jannes mede te danken aan een serie instore-verkopen die hij de afgelopen week hield. Jannes reisde de afgelopen zes dagen langs zes steden in het noorden en oosten van het land die beginnen met de letters J.A.N.N.E.S. Hij ving zijn promotietour dan ook aan in… Leeuwarden(?!). Hij noemt die stad zelf (L)Jouwerd, dus volgens de Drentse logica klopt het weer wel. Daarna reisde Jannes verder naar Almelo, Nijverdal, Nijmegen, Emmen en Stadskanaal, al handtekeningen zettend op zojuist door het massaal toegestroomde publiek gekochte singletjes, die natuurlijk allemaal meetellen bij de samenstelling van de Single Top 100. En dat hoeft heus niet alleen een cd-single te zijn: het plaatje verschijnt, in gelimiteerde oplage, ook op ouderwets 45 toeren-vinyl! Waarschijnlijk is Jannes dus de enige artiest in de Single Top 100 van wie zowel de verkopen op vinyl als op cd als op mp3 meetellen voor zijn positie!

En volgende week?

Het is overigens nog maar de vraag of Jannes het lang vol zal gaan houden aan de top. Zijn singles hebben nogal de neiging om weer snel te gaan zakken. Jannes kwam al twee keer eerder binnen bij de bovenste tien, maar had daar maar kort plezier van: ‘Een beetje meer’ debuteerde in 2005 op #3, maar zakte via #5 al weer snel de top 10 uit. En ‘Oh la la l’amour’, in 2006 binnen op #7, stond in z’n tweede week nog maar op #19. Misschien staan Hazes en Joling volgende week weer ‘gewoon’ bovenaan…

Van Jannes verschijnt binnenkort ook weer een nieuw album, maar daar moeten we nog vijf weken op wachten. Op 27 augustus vindt de officiële presentatie plaats van zijn nieuwe plaat, ‘Mijn naam is ...’. Dat zal dan ongetwijfeld zijn derde #1-album worden!

MM29: Hazes en Joling: tijdelijke terugval of voorgoed verslagen?


André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (2)

Slechts 4% schelen deze week de nummers 1 en 2 van elkaar. En ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling staat net aan de verkeerde kant, op #2 dus. Na negen weken zonder enige vorm van bedreiging bovenaan te hebben gestaan, zakt het nummer naar de tweede plek. En dat is eigenlijk wel jammer, want anders had het nummer tien weken op #1 gestaan, en was het toegetreden tot de ‘galerij der groten’. Die blijft nu dus beperkt tot een rijtje van tien singles die tien weken of langer op #1 stonden, met ‘Que si, que no’ van Jodi Bernal (vijftien weken op #1 in 2000) als absolute recordhouder. Misschien kunnen Hazes en Joling volgende week nog een poging wagen.

MM29: Jeroen van der Boom in de top 10


Jeroen van der Boom: Jij bent zo (7)

De Megaman feliciteert Jeroen van der Boom met zijn eerste top 10-notering. Niet zo verwonderlijk, want ‘Jij bent zo’ is gewoon een hele sterke compositie. Het origineel komt uit Spanje, heet ‘Silencio’ en is van David Bisbal. De platenmaatschappij van Bisbal is van plan om het singletje, gezien het succes van deze Nederlandstalige cover, ook in Nederland uit te brengen, maar het plaatje is nog niet gesignaleerd. Tot die tijd heeft Jeroen dus vrij spel!

Jeroen kan trouwens niet alleen goed zingen, maar is ook een zeer begenadigd imitator. Zo maakt hij deel uit van de cast van de animatieserie ‘Café de Wereld’ en zit hij in het cabaret van het programma ‘Koppensnellers’ van Jack Spijkerman.

MM29: Guetta en Willis zijn grootste stijgers


David Guetta Chris Willis: Love is gone (19)

Snelste stijger deze week is ‘Love is gone’ van producer David Guetta en zanger Chris Willis. De 47 plaatsen winst betekenen dat dit tweetal met de derde gezamenlijke hit bij dezen zijn hoogste notering behaalt. Vijf jaar terug kwam ‘Love, don’t let me go’ niet hoger dan #37. De Franse producer Guetta schakelde daarnaast voor zijn drie overige hits nog eens twee andere zangers in (JD Davis en the Egg), maar ook die singles bleven achter bij wat ‘Love is gone’ deze week presteert.

MM29: Cover Peter Gelderblom met instemming van de Peppers


Peter Gelderblom: Waiting 4 (30)

Gezien de naam dachten we in eerste instantie te maken te hebben met een nieuwe Nederlandse zanger. Dat ‘nieuw’ klopt wel waar het de hitparade betreft, maar zingen horen we ‘Mr. Dance Parade’ nog niet doen. Peter Gelderblom is namelijk dj en zal op 11 augustus de FFWD in Rotterdam openen met de track ‘The catwalk’, het thema van dit dansfestijn, dat hij maakte met MC Gee,

Peter Gelderblom (geboren in Rotterdam op 27 september 1964) draait al jaren in binnen- en buitenland, zwaaide de scepter over een aantal clubs en beheerde een platenlabel. Nog maar drie jaar geleden, in 2004, begon hij met het produceren van ook eigen platen. Éen van die tracks is ‘Waiting 4’, dat gebaseerd is op ‘By the way’ van de Red hot chili peppers (#12 in 2002). Gelderbloms remix werd een succes in de clubs en dat ontging ook de Peppers niet. Zij namen contact op met Peter, en vroegen hem of hij toestemming wilde om ‘Waiting 4’ officieel uit te kunnen brengen. Daar hoefde Peter niet lang over na te denken, en ziedaar: zijn eerste hit is een feit. Het nummer staat al hoog in de Portugese en Duitse hitparade en komt bij ons binnen op #30. De opvolger ligt al klaar: ‘Snap’

Klik hier voor een fragment van het origineel van de Peppers
Klik hier voor het eindresultaat door Peter Gelderblom.

Gelderblom is niet de eerste die een nummer van de Peppers samplet of covert. De volgende acts gingen hem voor:
- 1998: All saints: ‘Under the bridge’ (#18), enige #1 voor de Peppers (1992)
- 2001; Crazy town: ‘Butterfly’ (#8), bevat sample van ‘Pretty little ditty’ (1989)
- 2002: Busta Rhymes: ‘Break ya neck’ (#13), bevat sample van ‘Give it away’ (#42 in 1992)
- 2007: DJ Arnoud vs Iejay.nl: ‘Otherside 2007’ (#99), cover van ‘Otherside’ (#24 in 2000)

MM29: Laidback Luke en de Zweedse housemaffia


Axwell/Angello/Ingrosso/Laidback Luke: Get dumb (46)

Een beetje een jojo in de Single Top 100. Vijf weken geleden kwam ‘Get dumb’ op #45 binnen, waarna de plaat zakte via 60 naar #84. Hij steeg vervolgens naar #61 en belandt deze week op de zesenveertigste plaats, één plaatsje verwijderd van de hoogste positie tot nu toe: #45. Tijd dus voor een (hernieuwde) kennismaking.

Drie van de vier heren hebben er al noteringen opzitten, hetzij onder hun eigen naam, hetzij in samenwerkingsverbanden. En drie van de heren behoren tot de zogenaamde ‘Zweedse house maffia’, maar het zijn niet dezelfde drie hitmakers. Een overzicht:

- Axwell: zijn echte naam luidt Axel Hedfors en hij scoorde twee hits als Axwell: ‘Feel the vibe (til the morning comes)’ (#62) en ‘Watch the sunshine’ (#89), beide in 2006
- Angello: volledig Steve Angello, produceerde met Axwell ‘Tell me why’ als Supermode (#11 in 2006)
- Ingrosso: Sebastian Carmi Ingrosso, werkt samen met Steve Angello aan diverse projecten onder de namen Buy Now, Fireflies, General moders, Mode hookers, Outfunk en the Sinners
- Laidback Luke: zijn echte naam luidt Luke van Scheppingen, geboren in Manilla en opgegroeid in Nederland. Hij scoorde vier hits: ‘Rocking with the best’ (#92 in 2001), ‘Popmusic’ (#94 in 2002), ‘We can not get enough! [Dance valley theme 2003]’ (#5 in 2003) en ‘More than special’ (#98 in 2004)

‘Get dumb’, binnen op #46, ontstond als plaatje voor in de eigen sets van de vier dj’s/producers. En overal waar ze kwamen, ging iedereen uit z’n dak. Daarop besloten de heren het nummer uit te brengen en sindsdien pakken ook andere dj’s als Tiësto, Marco V, Armin van Buuren en Ferry Corsten het nummer op.

MM29: Amy Winehouse deugt nergens voor


Amy Winehouse: You know I’m no good (50)

Daar zijn vast al voldoende grapjes over gemaakt, over die titel… Feit is dat dit wel de meest toepasselijke titel is sinds ‘Al mijn platen floppen spontaan’ van Bonnie st. Claire negen jaar geleden. De single doet het overigens niet slecht: Amy Winehouse boekt onverwachts weer 22 plaatsen winst, en dat al in de negende week. Met haar vijftigste plek komt ze weer aardig in de buurt van de hoogste notering die het singletje zeven weken geleden behaalde: #45. En dat terwijl Winehouse (niet alleen de titel, maar ook haar achternaam is zeer toepasselijk) deze week tot twee keer toe negatief in het nieuws kwam. Eerst zegde ze op het laatste moment haar optreden af op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam; vorige week zondag zou ze daar optreden, maar ze cancelde haar show wegens oververmoeidheid. Op Pinkpop kwam ze ook al niet op het podium, maar toen was ze stomdronken… Als ze wel optreedt, is dat trouwens ook geen pretje: vorige week dinsdag stond Amy op het podium in het Britse Cornwall, alwaar ze behoorlijk in de war leek: ze sloeg zichzelf in het gezicht, mepte met de microfoon op haar hoofd, vergat haar songteksten, mompelde in plaats daarvan een serie scheldwoorden, spuugde naar het publiek en liet halverwege het laatste liedje haar microfoon vallen en wandelde het podium af. Een kaartje kostte daar zo’n vijftig euro.

Ook in Nederland zijn er blijkbaar nog masochisten genoeg die Amy wel kunnen waarderen: niet alleen haar single zit in de lift, maar ook met haar album, ‘Back to black’, gaat het goed: het stijgt in de Album Top 100 van 15 naar #4.

MM29: Di-rect vestigt nieuw dieptepunt


Di-rect: Johnny (51)

Zo gewonnen, zo geronnen… Het ene moment scoren de jongens van Di-rect hun hoogste notering in de Single Top 100, door met ‘Johnny’ binnen te komen op #2, maar het volgende moment zijn ze al weer de lachertjes van de hitlijst, door in hun tweede week maar liefst te zakken naar #51…

Nieuw op 2 en een week later al weggezakt uit de top 50, dat is iets dat werkelijk nog nooit eerder is gebeurd! Di-rect vestigt hier dus een record ‘wegzakken uit de top 50’, een record ‘wegzakken vanaf #2’ én een record ‘wegzakken na binnenkomst in de top 10’, maar de Megaman weet niet of de heren er trots op zijn.

Hun binnenkomst op #2 was vorige week al verrassend hoog. Dezelfde vier redenen die er vorige week voor zorgden dat de single zo hoog debuteerde, zorgen deze week echter voor de vrije val van het plaatje:
- het liedje was een hype op hyves; op de Di-rect-hyves stond het op #1 bij de verkiezing van de nieuwe single; de fans renden dus meteen naar de winkel toen het plaatje eindelijk uitkwam;
- de single was vorige week onderdeel van een speciale actie, waardoor een run op de platenzaken ontstond;
- op de cd-single staan een aantal akoestische nummers die nergens anders te krijgen zijn; een extra reden om zo snel mogelijk het singletje aan te schaffen;
- vanwege de zomervakanties worden er traditiegetrouw maar erg weinig singles verkocht in juli en augustus. Dezelfde groep fans die nu dit singletje koopt, zou in het najaar een veel minder grote invloed op de hitparade hebben gehad, maar de vorige week waren de Di-rect fans dus met z’n allen goed voor een tweede plaats in de verkooplijst.

Maar goed, we zijn een week verder: de hype is over, de echte fans hebben het singletje al gekocht en de invloed van een grote groep fans die tegelijkertijd naar de platenzaak holt, is uit de hitlijst verdwenen. Gevolg: een vrije val voor ‘Johnny’. Wil je weten hoe dramatisch de (wan)prestatie van Di-rect is, kijk dan eens naar de volgende drie overzichten:

Klik hier voor de top 10 van hoogste posities van waar platen uit de top 50 vallen
Klik hier voor de top 10 van hardste zakkers vanaf plaats #2
Klik hier voor de top 10 van platen die in hun tweede week uit de top 10 wegvallen

Het is dit jaar sowieso flink raak met platen die al in hun tweede week uit de top 10 wegzakken. De twaalf platen die na binnenkomst in de top 10 het hardst zakken, stammen allemaal uit de laatste drie jaar. Acht van de twaalf komen zelfs uit de afgelopen drie maanden!

MM29: Wat dacht je van Paula Paloma?


Paula Paloma: Wat dacht je? (57).

Nog een jojo, zoals veel nummers deze week: ‘Wat dacht je?’ van Paula Paloma. Vorige week dreigde het nummer uit de Single Top 100 te vallen, want het was de hekkensluiter, komend van #55. Maar deze week stijgt ze naar #57. Sowieso is ‘Wat dacht je?’ haar grootste hit. Vorig jaar scoorde ze met ‘De bloedkoralen bruidskurk (#94)’ en in maart was het raak met ‘Helemaal gehad met jou’ (#71).

Paula Paloma komt uit Nijmegen, en zingt al sinds haar twaalfde. Toen waren het nog nummers van Madonna, Abba, Barbra Streisand en vooral Anita Meijer. Tien jaar zat ze op zangles, deed aan verschillende talentenjachten mee en zong in het Nijmeegse orkest. In de Soundmix Show kroop ze in de huid van haar grote favoriet: Anita Meijer, en zong haar vertolking van ‘Sometimes when we touch’. Daarna maakte ze zo’n tien jaar deel uit van de feest/coverband ‘No name’. Na het uiteenvallen daarvan, zong ze vijf jaar bij het allround orkest ‘Rodeo’. En toen werd het tijd voor een solocarrière, die haar drie hits opleverde en het album ‘Wat dacht je?’, dat vorige maand verscheen. De nummers worden geschreven door Marcel Gertner en geproduceerd door Kees Tel.

MM29: Route 33: Britse producers dwars door Amerika


Route 33 featuring Alex James: Looking back (68)

Route 33 is een highway in het oosten van de Verenigde Staten, die, 1.150 kilometer lang, loopt van het noorden van de staat Indiana tot Deltaville in Virginia. En andersom natuurlijk.

Route 33 is bovendien een hot Brits producersduo, bestaande uit Kevin J. Ryan en Glenn Scott. En dat zijn zeker geen kleine jongens; het zijn de bazen van het productiebedrijf RiotAct. ‘Looking back’ bestaat al een tijdje: de mannen namen het al op in 2005. Vooral Pete Tong, de top-dj van de Britse zender Radio 1, is er gek op; hij draait het nummer al anderhalf jaar.

‘Looking back’ wordt gezongen door Alex James, een jonge singer/ songwriter. Nou is er nog een Alex James actief in de muziekwereld: de bassist van de groep Blur. Onze Alex James is echter een hele andere. Van hem kunnen we ook nog wel eens meer gaan horen: hij heeft net een solo-platencontract getekend.

MM29: Frans Duijts: drietalige zanger?


Frans Duijts: Samen op het strand (83)

Iemand die zijn naam géén eer aan doet: deze zanger heet Frans Duijts, maar hij zingt in het Nederlands… Bijna had Frans Duijts een dubbel debuut gehad deze week. Zijn vorige single, ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’, stond in de tussenstanden een aantal dagen bij de bovenste honderd genoteerd (94 en 92), maar moet uiteindelijk genoegen nemen met #145. Daarentegen lukt het wel met ‘Samen op het strand’, dat binnenkomt op #83.

Frans Duijts is niet alleen eigenaar van het gelijknamige artiestenbureau met artiesten als René Schuurmans, Gebroeders Ko en Dries Roelvink. Hij treedt ook op als een lookalike van André Hazes. Met ‘Samen op het strand’ treedt hij echter buiten de Hazes-paden.

MM29: Kelly & Eve: liever niet op herhaling

Kelly Rowland & Eve: Like this (85) *** op herhaling ***

Drie keer hadden Kelly Rowland & Eve er voor nodig om die 85e plek te pakken. Op 9 juni kwam ‘Like this’ binnen op #88, maar verdween meteen weer tot 7 juni, om dan even te bivakkeren op #90. In de derde week gaat het nummer op herhaling, maar het schiet maar niet op, dit keer op #85. Gelukkig weten de beide dames dat het ook anders kan, want in 2005 scoorden ze wél een grote hit met ‘Rich girl’ (#4).

Hopen dat ‘op herhaling’ niet slaat op het drankgebruik van Eve. Onlangs heeft ze namelijk in bezopen toestand haar gouden Maserati in de prak gereden in de middenberm van Hollywood Boulevard in Los Angeles. Als straf moest ze 45 dagen lang een elektronische enkelband dragen. Afgelopen vrijdag, 20 juli, is bekeken of ze uit de buurt van de drank is gebleven. Daarnaast kreeg ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete van driehonderd euro. En tenslotte is ze verplicht naar bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten te gaan en moet ze lessen over het gevaar van alcohol volgen. Nee, liever niet op herhaling voor Eve!

Ook Kelly Rowland staat niet altijd even stevig. Op 15 juli ging ze tijdens een optreden in Lagos, Nigeria, onderuit. Tijdens het nummer ‘Say my name’ stond ze te wankelen op haar benen en aan het einde stortte ze in elkaar. Niet vanwege overvloedig drankgebruik, maar, volgens Kelly zelf, door uitdroging. Er gaan echter geruchten dat ze een eetstoornis heeft en aan de drugs is. Hoe het ook zij, ook voor Kelly geldt: liever geen herhaling!

MM29: Ghosts: er zijn nog acht muzikale talenten voor u


Ghosts: The world is outside (89)

Zes echte binnenkomers en veel te laag komt daarvan de beste binnen op #89: ‘The world is outside’ van Ghosts. De band uit Cranleigh, Surrey, eindigde als negende in de BBC-poll voor grootste muzikale talenten van 2007, waar Mika en the Klaxons hoger scoorden. Ghosts bestaat uit Simon Pettigrew (zang/gitaar), Robbie Smith (basgitaar), Mark Treasure (toetsen) en Johnny Harris (drums). Ze kennen elkaar van school.

Maar voor ze zich Ghosts noemden, was er een andere zanger en heetten ze Polanski. Ze traden veel op, maar het echte succes bleef uit. Vervolgens stapte de zanger op en nam Simon het roer over. Simon: ‘Ik had het wel even gehad met de elektronische muziek die we maakten. We veranderden naar een lekker in het gehoor liggende poprockband. Met gitaarrifs en een redelijk vaste zangstem.’

Ze togen met z’n vieren naar Zweden en schreven daar in twee maanden tijd drie nieuwe nummers. Thuisgekomen werkten ze verder aan de nummers en veranderden ze hun groepsnaam in Ghosts. Over die naam zegt zanger Simon: ‘We zijn zeker niet duister of wat dan ook. Maar natuurlijk zit er wel een donker randje aan onze muziek. Ons album, ‘The world is outside’, begint positief en catchy maar verandert langzaamaan naar iets ongrijpbaars.’
Een demo belandde bij Atlantic, en zonder dat ze die nummers al live hadden gespeeld, kregen ze een platencontract, zuiver op het gehoor van zeven nummers.

MM29: Maximus misbruikt Ravel's Bolero


Maximus: SQ vibez (91) *** op herhaling ***

De tweede hit die deze week opnieuw binnenkomt is ‘SQ vibez’ van Maximus. Gedurende de eerste sessie had het nummer meer succes: 93, 64 en 57. Maximus, het alter ego van Ego Groen (’s-Hertogenbosch, 1 april 1984) probeerde het begin dit jaar met ‘I won’t let the sun go down’, dat vier weken genoteerd staat en tot #66 kwam. In 2005 boekte hij meer succes met ‘Take on me’ (#37) en ‘Zombie’ (#49).

Dat waren allemaal covers; ‘SQ vibez’ is een eigen nummer. Althans dat beweren E.Groen, J. van Dijk, K.Langeweg en M.Clerkx op de single. Wij menen toch echt de ‘Bolero’ van Maurice Ravel (1928) erin te horen. In 1980 scoorde Thijs van Leer er nog een redelijke hit mee, vooral dankzij de film ‘Ten’ met Bo Derek en Dudley Moore, waarin beide de liefde bedrijven op de muziek van Ravel. Daarna waren het Orchestre de Paris onder leiding van Daniel Barenboim (#31 in 1989) en Symphonic (#87 in 2002) die er mee scoorden.

Luister zelf maar:
hier vind je de klassieke uitvoering
hier is de houseversie die Maximus ervan maakte

MM29: Mark Dakriet shuffelt zich 60 kilo lichter


Mark Dakriet: MD shuffle (100)

‘Mark Dikriet’ werd ie al genoemd, maar dat is over! Sinds hij eerder dit jaar in ‘Afvallers met de sterren’ op SBS6 zo’n zestig kilo kwijtraakte en winnaar werd van de afslankwedstrijd, mag Mark zich weer met trots gewoon Dakriet noemen. “Dit is echt een nieuwe Mark Dakriet”, zegt hij. “Nadat ik al die kilo’s ben kwijt geraakt, barst ik van de levenslust en dat hoor je dus ook direct terug in mijn muziek. Ik kan eindelijk weer swingen, dus nu wil ik knallen ook!”

En Mark is zo trots, dat hij zelfs zijn nieuwe single naar zichzelf heeft genoemd. En om fit te blijven, doet hij er ook een vrolijk dansje bij. Knik met je hoofd, stap naar rechts, twee keer klappen, terug naar links, nog eens drie keer klappen, naar achter, naar voren; die Mark heeft het er maar druk mee. Kijk naar de clip en je leert het vanzelf. Je ziet dan bovendien nog een heel blik BN-ers langskomen: zangeressen Do en Nance, voetballer Arjen Robben, soapie Koert Jan de Bruin, veejay Jeroen Post, fotograaf Edwin Smulders, presentatrice Sonja Silva, de rappers van the Partysquad… de Megaman weet niet wat ze allemaal komen doen, maar Mark laat in ieder geval zien dat hij veel bekende vrienden heeft.

Als je het dansje ook wilt doen en je koopt het singletje, dan dien je bovendien nog een goed doel: de opbrengst van het plaatje gaat naar de Nederlandse Obesitas Vereniging. Mark: “Ik weet wat het is om te kampen met overgewicht. En ik weet als geen ander dat je zelf de beslissing moet nemen om er iets aan te doen. Maar een beetje hulp en begrip kun je daar goed bij gebruiken en daarom steun ik dus de Obesitas Vereniging”. Nu maar hopen dat de single nog wat gaat stijgen, want van een 100e plaats krijgt die Obesitas Vereniging niet echt een dikke portemonnee. En er moet nog heel wat gebeuren, want Mark Dakriet weegt nog altijd 121 kilo…

MM29: Zwaard van Damocles daalt neer op Sef en Frans


Sef Thissen & Lange Frans: Zwaard van Damocles (175)

Onder de Single Top 100 bevindt zich nóg een top 100: de Bubbling Under, ofwel de platen op de posities 101 tot en met 200. Normaliter besteedt de Megaman daar geen aandacht aan, maar deze week is er wel iets héél bijzonders aan de hand: ‘Zwaard van Damocles’, een duet tussen de Limburgse operazanger Sef Thissen en de Diemense rapper Lange Frans, kwam vorige week verrassend op #10 binnen in de Single Top 100. Minstens zo verrassend is het verlies dat de single deze week doormaakt: het plaatje valt in één klap uit de top 100 weg; we vinden het pas terug op positie #175 ! Een nog nooit eerder vertoond feit, waarbij weer een paar records gebroken worden. Zo is het ‘Zwaard van Damocles’ de plaat die de grootste val maakt vanuit de top 10, de plaat die vanaf de hoogste positie verdwijnt uit de hitlijst en de hoogstgenoteerde plaat die slechts één week genoteerd staat.

De single is vorige week met een speciale verkoopactie aan de man gebracht, waardoor heel veel mensen in één keer het singletje kochten en de hoge notering op #10 ontstond. En blijkbaar is het singletje deze week helemaal niet verkocht… De klassering op #175 duidt wellicht op de verkoop van één enkele download en verder niets. Wellicht is vanwege de vakantieperiode de notering van deze single en van ‘Johnny’ van Di-rect in de hitparade geglipt, terwijl wellicht normaliter de verkopen uit de acties uit de lijst zouden zijn gefilterd; we zullen het waarschijnlijk nooit weten. Er gebeuren hele rare dingen in de hitparade! Over een ‘Zwaard van Damocles gesproken’…

Klik hier voor een overzicht van de hoogste posities voor platen in hun laatste week
Klik hier voor een overzicht van hoogstgenoteerde platen die slechts één week genoteerd staan

Van alle platen die na slechts één week vanaf een hoge positie de hitparade verlaten, is ‘Zwaard van Damocles’ de enige die meteen uit de top 100 valt. Alle andere hooggenoteerde éénwekers stonden genoteerd in de Nationale Hitparade; die lijst bestond tot halverwege 1978 uit slechts dertig platen en daarna uit vijftig noteringen. Dat maakt de (wan)prestatie van ‘Zwaard van Damocles’ des te opvallender.

MM29: Albumsnippers


Album top 3:
1. NIEUW BZN: ‘Adieu BZN – the last show’
2. NIEUW Gerard*Gordon*René: ‘Toppers in concert 2007’
3. (-1) Michael Bublé: ‘Call me irresponsible’


‘Het kan verkeren’ zei Bredero, en dat bleek ook deze week. Toen op maandag de voorlopige cijfers bekend werden van de weekendverkopen, prijkte ‘Toppers in concert 2007’ van Gerard*Gordon*René fier op de eerste plaats met een voorsprong van 38% op ‘Adieu BZN – the last show’ van BZN. Twee dagen later echter waren de rollen omgedraaid, en ging BZN met 40% verschil aan kop. Uiteindelijk is het verschil op 31% uitgekomen. Zo zie je maar dat je niet te snel conclusies moet trekken uit de midweekcijfers!

Een verdiende #1-positie voor BZN en een mooi afscheid voor een band die 42 jaar het Nederlandse muzieklandschap voor een belangrijk deel bepaalde. Op zaterdag 16 juni namen de Volendammers afscheid van hun fans tijdens een rechtstreekse utzending vanuit het Rotterdamse Ahoy. Meer dan 1,6 miljoen mensen zagen dit historische optreden en het kon dus ook niet uitblijven of een aanzienlijk deel daarvan ging ook de dvd en/of cd aanschaffen. Beide dragers waren bij de release dan ook al ruim goud (een onderscheiding vanwege het aantal uitgeleverde plaatjes aan de winkeliers). De dvd komt deze week op #1 binnen in de Mega DVDMuziek Top 30. Het afscheidsconcert is dus niet alleen vaak uitgeleverd, maar gelukkig ook vaak verkocht.

En nog meer goed nieuws, want ‘Adieu BZN – the last show’ is het zeventiende #1-album voor de groep! Klik hier voor het complete overzicht.

Zoals je ziet is ‘We wish you a merry Christmas’ twee keer uitgebracht, in 1981 en 1982. En beide keren kwam het album op de eerste plaats terecht.

‘Adieu BZN – the last show’ is een registratie van het concert dat de groep gaf op 16 juni in Ahoy. Nog maar twee weken geleden stond er ook een album op de eerste plaats, opgenomen in datzelfde Ahoy: ‘Reünieconcert Ahoy 2007’ van de Dolly dots. Ahoy blijkt dus een goede locatie te zijn om een live-album op te nemen. Voor BZN is het hun tweede live #1-album, na ‘A symphonic night’ uit 1997, opgenomen in Breda. Op dat album hoorden we voor het eerst van, toen nog, Jantje Smit, in het nummer ‘Mama’. In totaal is ‘Adieu BZN – the last show’, het twintigste live-album dat de eerste plaats bereikt.

Zeventien #1-albums, dat is een aantal dat geen enkele andere act heeft bereikt in ons land. Sterker nog, er komt niemand ook maar in de buurt! Klik hier voor de lijst van acts met meeste #1-albums.

‘Adieu BZN – the last show’ is al het negende album dit jaar dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Vorig jaar waren het in totaal vijftien albums die dat presteerden. En vorig jaar werd het negende album pas bereikt op 26 augustus, 'Laat me vrij' van Jannes. Dit jaar zitten we dus al een maand eerder op het negende album, dus dat belooft nog wat voor de rest van het jaar!

(Nog) geen #1-album voor de Toppers dus. ‘Toppers in concert 2007’ is de derde in deze serie. De eerste ‘Toppers in concert’ kwam in 2005 nog tot #3. Vorig jaar bereikte het tweede deel, ‘Toppers in concert 2006’, de tweede plek. Dus je zou verwachten dat deel 3 nog wel op #1 komt.

Wat je echter als laatste zou verwachten, is dat je je als artiest druk maakt over de hoes van een album. Zo niet Gerard Joling, want hij is boos over de ‘Toppers’-cd. ‘De kwaliteit van de hoes is beneden peil. We staan er als reptielen op. Bovendien zijn wij (Gerard, Gordon & René) niet gekend in de samenstelling van de cd; normaal gesproken zoek je toch samen de foto’s uit?’ Gordon (die in Amerika zit) maakt zich er niet meer druk over. Het is niet bekend wat René Froger er van vindt. Qua uitlevering hebben de drie niet te klagen: ruim 40.000 stuks liggen er in de winkels, ze moeten alleen nog wel verkocht worden natuurlijk. De dvd verschijnt op 3 september; wellicht dat er nog wat aan die hoes gedaan kan worden?

de invloed van het North Sea Jazz festival

67.000 bezoekers trok vorig weekend de 91ste editie van het North Sea Jazz festival, dat voor de tweede keer werd gehouden in Rotterdam. Een van de optredende artiesten zou Amy Winehouse zijn. Gezien haar reputatie (op Pinkpop liet ze het op het laatst afweten omdat ze dronken was), hielden velen er rekening mee dat ze niet zou komen. En dat hadden ze goed gezien, want ook hier liet ze verstek gaan; ze zou oververmoeid zijn. Opvallend dat‘Back to black’, het album van Amy, een sprong maakt van veertien plaatsen en op #4 terecht komt. Daarmee is het nog één plaatsje verwijderd van de hoogste plaatst tot nu toe, #3 dus, die het op 24 februari innam.

Andere albums die wel dankzij het optreden winst boekten, waren:
#12 (38) Katie Melua: ‘Piece by piece’ (tevens wereldwijd het bestverkochte album in 2006 )
#15 (23) Joss Stone: ‘Introducing … Joss Stone’
#32 (54) Candy Dulfer: ‘Candy store’; tot deze week was de hoogste notering #38
#40 (84) Wouter Hamel: ‘Hamel’; het album is aan z’n derde sessie toe, en bereikt nu de hoogste positie
#42 (65) Trijntje Oosterhuis & MPO: ‘The look of love (Burt Bacharach songbook)’

Nieuw op #50 is ‘Free’ van Marcus Miller. Ook hij stond op NSJ, en stond gepland voor alle avonden. Vanwege het wegblijven van Amy Winehouse, werd hij gevraagd om het ontstane gat op te vullen. Om Winehouse niet af te vallen, begon de veteraan met een klein gedeelte uit ‘Rehab’ van Amy, hetgeen echter niet door het publiek in dank werd afgenomen. Daarna liet hij haar heel snel vergeten. ‘Free’ is het tweede album dat een notering krijgt van deze in New York geboren bassist, multi-instrumentalist, producer en labeleigenaar. In 1997 stond zijn album ‘Live and more’ vier weken genoteerd met als hoogste plaats #90.

Ook winst is er voor de veertienjarige Kim Hoorweg, die met haar album ‘Kim is back’ op herhaling gaat op #55. Het album bereikte op 16 juni de hoogste notering: #49, en verdween na vier weken uit de lijst. Kim stond op zaterdagavond in zaal Madeira, en zag daarmee haar grootste droom in vervulling gaan: zingen op North Sea Jazz! Kim maakte via haar vader, jazzpianist Erwin Hoorweg, kennis met de jazz. Vanaf haar zevende zat ze in
een zangclubje met vriendinnen, maar ze raakte in het American Songbook geïnteresseerd door haar vaders bijdrage aan het jazzalbum ‘Strange fruit’ van Trijntje Oosterhuis. Kim, afkomstig uit Vianen, beleefde haar eerste grote optreden op het Amersfoortse Jazzfestival. Volgens Trijntje heeft Kim ‘een heldere stem en nauwgezette timing’.

Overig albumnieuws

‘Song believer’ is al weer het derde album van Luckyfella. Op ‘It all begins with a smile’ (2004) en ‘Danceville (#63 in 2005) ging Marcel Kapteijn (voorheen van Ten sharp) over op muziek uit de jaren 40 en 50. Aanleiding tot deze albums was het vertrek van zijn muzikale partner Niels Hermes in september 2003, die met gezin naar Nieuw-Zeeland emigreerde. Als Luckyfella neemt Marcel samen met componist/producer Peter de Wijn de genoemde albums op. Aanstaande zaterdag treedt Luckyfella op in ‘TROS Muziekcafé’, te horen op Radio 2 tussen 4 en 6 uur..

Afgelopen vrijdagnacht ging het zevende deel van de Harry Potter-reeks in de verkoop. Met een verkoop wereldwijd van 15 exemplaren per seconde(!), ging het boek over de toonbank. Een week eerder was de verfilming van ‘The order of the phoenix’, het vijfde deel, in Nederland in première gegaan. Ook daarbij sneuvelden records: in één dag bezochten bijna 95.000 mensen de film, hetgeen € 717.429 opbracht en waarmee het vorige record van € 414.463, op naam van ‘Pirates of the Carribean 3: At world’s end’, werd verpletterd. In de eerste week bracht de vijfde Harry Potter-film alleen in ons land al € 3.357.074 op, dankzij een bezoekersaantal van 2.698.481. Natuurlijk hoort daar een soundtrack bij, die deze week binnenkomt op #82. Nu al de bestgeklasseerde, want de eerste kwam niet verder dan #97 (2001) en de derde, ‘Harry Potter and the prisoner of Azkaban’ stond een weekje op #94 (2004).

Gotan project is een gezelschap waarvan de kern wordt gevormd door de Fransman Philippe Solal, de Zwitser Christöph Muller en de Argentijn Eduardo Makaroff. In 2001 brachten ze het album ‘La revancha del tango’ uit, dat in ons land lauwtjes werd ontvangen met twee weken in de Mega Album Top 100, waarvan de hoogste plaats #82. Vorig jaar togen ze naar Argentinië om ‘Lunático’ op te nemen. Daarop zetten ze de voorliefde voor de tango voort, hoewel ze zelf helemaal niet graag dansen!

Op ‘Lunático’ zingt Cristina Vilallonga de sterren van de hemel en wordt meegewerkt door de groep Calexico, ook al zo ondergewaardeerd hier. De titel van het album verwijst naar ‘Lunático’, het racepaard van Carlos Gardel, de populairste tangozanger van Buenos Aires. Hij overleed zo’n zeventig jaar geleden, maar in Argentinië zeggen ze nog altijd dat hij elke dag beter zingt. Het album ‘Lunático’ beleeft inmiddels zijn vijfde sessie. De eerste sessie liep van 5 april tot en met 29 juli, met als hoogste plaats #40. In de drie volgende sessies kwam het album niet hoger meer dan #76, en dat blijft nu ook zo, want het komt opnieuw binnen op #88.

Voor ‘Live Earth’ had nog niemand gehoord van Gogol bordello. Maar daarna had iedereen het over die twee ‘zigeuners’ die Madonna assisteerden in ‘la Isla Bonita’. We hebben het over de New Yorkers Eugene Hütz en Sergey Ryabtzev die met hun groep Gogol bordello menig festival opfleuren. Zo stonden ze vorig jaar op Lowlands en dit jaar op Pinkpop. Hun groepsnaam ontlenen ze aan Nikolai Gogol, één van hun voorbeelden, omdat hij Ukraïne cultuur ‘smokkelde’ naar Europa. De mannen van Gogol bordello willen hun muziek ‘smokkelen’ naar de Engelstalige landen. Hun doel is dan ook het verspreiden van zigeunermuziek over de hele wereld. Met Live Earth hebben we ze daar alvast een voorproefje op genomen. ‘Super taranta!’ is hun vijfde album en komt binnen op #99.