maandag 23 juli 2007

MM29: Zwaard van Damocles daalt neer op Sef en Frans


Sef Thissen & Lange Frans: Zwaard van Damocles (175)

Onder de Single Top 100 bevindt zich nóg een top 100: de Bubbling Under, ofwel de platen op de posities 101 tot en met 200. Normaliter besteedt de Megaman daar geen aandacht aan, maar deze week is er wel iets héél bijzonders aan de hand: ‘Zwaard van Damocles’, een duet tussen de Limburgse operazanger Sef Thissen en de Diemense rapper Lange Frans, kwam vorige week verrassend op #10 binnen in de Single Top 100. Minstens zo verrassend is het verlies dat de single deze week doormaakt: het plaatje valt in één klap uit de top 100 weg; we vinden het pas terug op positie #175 ! Een nog nooit eerder vertoond feit, waarbij weer een paar records gebroken worden. Zo is het ‘Zwaard van Damocles’ de plaat die de grootste val maakt vanuit de top 10, de plaat die vanaf de hoogste positie verdwijnt uit de hitlijst en de hoogstgenoteerde plaat die slechts één week genoteerd staat.

De single is vorige week met een speciale verkoopactie aan de man gebracht, waardoor heel veel mensen in één keer het singletje kochten en de hoge notering op #10 ontstond. En blijkbaar is het singletje deze week helemaal niet verkocht… De klassering op #175 duidt wellicht op de verkoop van één enkele download en verder niets. Wellicht is vanwege de vakantieperiode de notering van deze single en van ‘Johnny’ van Di-rect in de hitparade geglipt, terwijl wellicht normaliter de verkopen uit de acties uit de lijst zouden zijn gefilterd; we zullen het waarschijnlijk nooit weten. Er gebeuren hele rare dingen in de hitparade! Over een ‘Zwaard van Damocles gesproken’…

Klik hier voor een overzicht van de hoogste posities voor platen in hun laatste week
Klik hier voor een overzicht van hoogstgenoteerde platen die slechts één week genoteerd staan

Van alle platen die na slechts één week vanaf een hoge positie de hitparade verlaten, is ‘Zwaard van Damocles’ de enige die meteen uit de top 100 valt. Alle andere hooggenoteerde éénwekers stonden genoteerd in de Nationale Hitparade; die lijst bestond tot halverwege 1978 uit slechts dertig platen en daarna uit vijftig noteringen. Dat maakt de (wan)prestatie van ‘Zwaard van Damocles’ des te opvallender.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten