maandag 23 juli 2007

MM29: Albumsnippers


Album top 3:
1. NIEUW BZN: ‘Adieu BZN – the last show’
2. NIEUW Gerard*Gordon*René: ‘Toppers in concert 2007’
3. (-1) Michael Bublé: ‘Call me irresponsible’


‘Het kan verkeren’ zei Bredero, en dat bleek ook deze week. Toen op maandag de voorlopige cijfers bekend werden van de weekendverkopen, prijkte ‘Toppers in concert 2007’ van Gerard*Gordon*René fier op de eerste plaats met een voorsprong van 38% op ‘Adieu BZN – the last show’ van BZN. Twee dagen later echter waren de rollen omgedraaid, en ging BZN met 40% verschil aan kop. Uiteindelijk is het verschil op 31% uitgekomen. Zo zie je maar dat je niet te snel conclusies moet trekken uit de midweekcijfers!

Een verdiende #1-positie voor BZN en een mooi afscheid voor een band die 42 jaar het Nederlandse muzieklandschap voor een belangrijk deel bepaalde. Op zaterdag 16 juni namen de Volendammers afscheid van hun fans tijdens een rechtstreekse utzending vanuit het Rotterdamse Ahoy. Meer dan 1,6 miljoen mensen zagen dit historische optreden en het kon dus ook niet uitblijven of een aanzienlijk deel daarvan ging ook de dvd en/of cd aanschaffen. Beide dragers waren bij de release dan ook al ruim goud (een onderscheiding vanwege het aantal uitgeleverde plaatjes aan de winkeliers). De dvd komt deze week op #1 binnen in de Mega DVDMuziek Top 30. Het afscheidsconcert is dus niet alleen vaak uitgeleverd, maar gelukkig ook vaak verkocht.

En nog meer goed nieuws, want ‘Adieu BZN – the last show’ is het zeventiende #1-album voor de groep! Klik hier voor het complete overzicht.

Zoals je ziet is ‘We wish you a merry Christmas’ twee keer uitgebracht, in 1981 en 1982. En beide keren kwam het album op de eerste plaats terecht.

‘Adieu BZN – the last show’ is een registratie van het concert dat de groep gaf op 16 juni in Ahoy. Nog maar twee weken geleden stond er ook een album op de eerste plaats, opgenomen in datzelfde Ahoy: ‘Reünieconcert Ahoy 2007’ van de Dolly dots. Ahoy blijkt dus een goede locatie te zijn om een live-album op te nemen. Voor BZN is het hun tweede live #1-album, na ‘A symphonic night’ uit 1997, opgenomen in Breda. Op dat album hoorden we voor het eerst van, toen nog, Jantje Smit, in het nummer ‘Mama’. In totaal is ‘Adieu BZN – the last show’, het twintigste live-album dat de eerste plaats bereikt.

Zeventien #1-albums, dat is een aantal dat geen enkele andere act heeft bereikt in ons land. Sterker nog, er komt niemand ook maar in de buurt! Klik hier voor de lijst van acts met meeste #1-albums.

‘Adieu BZN – the last show’ is al het negende album dit jaar dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Vorig jaar waren het in totaal vijftien albums die dat presteerden. En vorig jaar werd het negende album pas bereikt op 26 augustus, 'Laat me vrij' van Jannes. Dit jaar zitten we dus al een maand eerder op het negende album, dus dat belooft nog wat voor de rest van het jaar!

(Nog) geen #1-album voor de Toppers dus. ‘Toppers in concert 2007’ is de derde in deze serie. De eerste ‘Toppers in concert’ kwam in 2005 nog tot #3. Vorig jaar bereikte het tweede deel, ‘Toppers in concert 2006’, de tweede plek. Dus je zou verwachten dat deel 3 nog wel op #1 komt.

Wat je echter als laatste zou verwachten, is dat je je als artiest druk maakt over de hoes van een album. Zo niet Gerard Joling, want hij is boos over de ‘Toppers’-cd. ‘De kwaliteit van de hoes is beneden peil. We staan er als reptielen op. Bovendien zijn wij (Gerard, Gordon & René) niet gekend in de samenstelling van de cd; normaal gesproken zoek je toch samen de foto’s uit?’ Gordon (die in Amerika zit) maakt zich er niet meer druk over. Het is niet bekend wat René Froger er van vindt. Qua uitlevering hebben de drie niet te klagen: ruim 40.000 stuks liggen er in de winkels, ze moeten alleen nog wel verkocht worden natuurlijk. De dvd verschijnt op 3 september; wellicht dat er nog wat aan die hoes gedaan kan worden?

de invloed van het North Sea Jazz festival

67.000 bezoekers trok vorig weekend de 91ste editie van het North Sea Jazz festival, dat voor de tweede keer werd gehouden in Rotterdam. Een van de optredende artiesten zou Amy Winehouse zijn. Gezien haar reputatie (op Pinkpop liet ze het op het laatst afweten omdat ze dronken was), hielden velen er rekening mee dat ze niet zou komen. En dat hadden ze goed gezien, want ook hier liet ze verstek gaan; ze zou oververmoeid zijn. Opvallend dat‘Back to black’, het album van Amy, een sprong maakt van veertien plaatsen en op #4 terecht komt. Daarmee is het nog één plaatsje verwijderd van de hoogste plaatst tot nu toe, #3 dus, die het op 24 februari innam.

Andere albums die wel dankzij het optreden winst boekten, waren:
#12 (38) Katie Melua: ‘Piece by piece’ (tevens wereldwijd het bestverkochte album in 2006 )
#15 (23) Joss Stone: ‘Introducing … Joss Stone’
#32 (54) Candy Dulfer: ‘Candy store’; tot deze week was de hoogste notering #38
#40 (84) Wouter Hamel: ‘Hamel’; het album is aan z’n derde sessie toe, en bereikt nu de hoogste positie
#42 (65) Trijntje Oosterhuis & MPO: ‘The look of love (Burt Bacharach songbook)’

Nieuw op #50 is ‘Free’ van Marcus Miller. Ook hij stond op NSJ, en stond gepland voor alle avonden. Vanwege het wegblijven van Amy Winehouse, werd hij gevraagd om het ontstane gat op te vullen. Om Winehouse niet af te vallen, begon de veteraan met een klein gedeelte uit ‘Rehab’ van Amy, hetgeen echter niet door het publiek in dank werd afgenomen. Daarna liet hij haar heel snel vergeten. ‘Free’ is het tweede album dat een notering krijgt van deze in New York geboren bassist, multi-instrumentalist, producer en labeleigenaar. In 1997 stond zijn album ‘Live and more’ vier weken genoteerd met als hoogste plaats #90.

Ook winst is er voor de veertienjarige Kim Hoorweg, die met haar album ‘Kim is back’ op herhaling gaat op #55. Het album bereikte op 16 juni de hoogste notering: #49, en verdween na vier weken uit de lijst. Kim stond op zaterdagavond in zaal Madeira, en zag daarmee haar grootste droom in vervulling gaan: zingen op North Sea Jazz! Kim maakte via haar vader, jazzpianist Erwin Hoorweg, kennis met de jazz. Vanaf haar zevende zat ze in
een zangclubje met vriendinnen, maar ze raakte in het American Songbook geïnteresseerd door haar vaders bijdrage aan het jazzalbum ‘Strange fruit’ van Trijntje Oosterhuis. Kim, afkomstig uit Vianen, beleefde haar eerste grote optreden op het Amersfoortse Jazzfestival. Volgens Trijntje heeft Kim ‘een heldere stem en nauwgezette timing’.

Overig albumnieuws

‘Song believer’ is al weer het derde album van Luckyfella. Op ‘It all begins with a smile’ (2004) en ‘Danceville (#63 in 2005) ging Marcel Kapteijn (voorheen van Ten sharp) over op muziek uit de jaren 40 en 50. Aanleiding tot deze albums was het vertrek van zijn muzikale partner Niels Hermes in september 2003, die met gezin naar Nieuw-Zeeland emigreerde. Als Luckyfella neemt Marcel samen met componist/producer Peter de Wijn de genoemde albums op. Aanstaande zaterdag treedt Luckyfella op in ‘TROS Muziekcafé’, te horen op Radio 2 tussen 4 en 6 uur..

Afgelopen vrijdagnacht ging het zevende deel van de Harry Potter-reeks in de verkoop. Met een verkoop wereldwijd van 15 exemplaren per seconde(!), ging het boek over de toonbank. Een week eerder was de verfilming van ‘The order of the phoenix’, het vijfde deel, in Nederland in première gegaan. Ook daarbij sneuvelden records: in één dag bezochten bijna 95.000 mensen de film, hetgeen € 717.429 opbracht en waarmee het vorige record van € 414.463, op naam van ‘Pirates of the Carribean 3: At world’s end’, werd verpletterd. In de eerste week bracht de vijfde Harry Potter-film alleen in ons land al € 3.357.074 op, dankzij een bezoekersaantal van 2.698.481. Natuurlijk hoort daar een soundtrack bij, die deze week binnenkomt op #82. Nu al de bestgeklasseerde, want de eerste kwam niet verder dan #97 (2001) en de derde, ‘Harry Potter and the prisoner of Azkaban’ stond een weekje op #94 (2004).

Gotan project is een gezelschap waarvan de kern wordt gevormd door de Fransman Philippe Solal, de Zwitser Christöph Muller en de Argentijn Eduardo Makaroff. In 2001 brachten ze het album ‘La revancha del tango’ uit, dat in ons land lauwtjes werd ontvangen met twee weken in de Mega Album Top 100, waarvan de hoogste plaats #82. Vorig jaar togen ze naar Argentinië om ‘Lunático’ op te nemen. Daarop zetten ze de voorliefde voor de tango voort, hoewel ze zelf helemaal niet graag dansen!

Op ‘Lunático’ zingt Cristina Vilallonga de sterren van de hemel en wordt meegewerkt door de groep Calexico, ook al zo ondergewaardeerd hier. De titel van het album verwijst naar ‘Lunático’, het racepaard van Carlos Gardel, de populairste tangozanger van Buenos Aires. Hij overleed zo’n zeventig jaar geleden, maar in Argentinië zeggen ze nog altijd dat hij elke dag beter zingt. Het album ‘Lunático’ beleeft inmiddels zijn vijfde sessie. De eerste sessie liep van 5 april tot en met 29 juli, met als hoogste plaats #40. In de drie volgende sessies kwam het album niet hoger meer dan #76, en dat blijft nu ook zo, want het komt opnieuw binnen op #88.

Voor ‘Live Earth’ had nog niemand gehoord van Gogol bordello. Maar daarna had iedereen het over die twee ‘zigeuners’ die Madonna assisteerden in ‘la Isla Bonita’. We hebben het over de New Yorkers Eugene Hütz en Sergey Ryabtzev die met hun groep Gogol bordello menig festival opfleuren. Zo stonden ze vorig jaar op Lowlands en dit jaar op Pinkpop. Hun groepsnaam ontlenen ze aan Nikolai Gogol, één van hun voorbeelden, omdat hij Ukraïne cultuur ‘smokkelde’ naar Europa. De mannen van Gogol bordello willen hun muziek ‘smokkelen’ naar de Engelstalige landen. Hun doel is dan ook het verspreiden van zigeunermuziek over de hele wereld. Met Live Earth hebben we ze daar alvast een voorproefje op genomen. ‘Super taranta!’ is hun vijfde album en komt binnen op #99.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten