woensdag 31 december 2008

Oud & Nieuwflits: Marco terug naar #1

Na drie weken afwezigheid is het ‘m toch gelukt: Marco Borsato stijgt met ‘Dochters’ terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer gaat nu zijn vijfde week in. Fysiek blijft het nummer het sterkst, de download zakt twee plaatsen en staat op een vijfde plek van de Download Top 50. De nieuwe #1 in de downloadlijst is Adele met ‘Make you feel my love’. Maar doordat de cd-single slechts 20% verkoopt van die van Marco Borsato, moet zij genoegen nemen met een tweede plek in de Single Top 100, waarmee ze haar grootste hit scoort; ‘Chasing pavements’ kwam in maart 2007 tot #7.

Red!, de winnaars van Popstars 2008, moeten al na één week afscheid nemen van de eerste plaats met ‘Step into the light’, dat naar de achtste plaats zakt. Zo hard ging het nog niet met een winnaar van een talentenjacht. Een cd-single ontbreekt (nog), de download zakt naar de derde plek.

‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon viel vorig jaar nog terug naar #35. Deze week stijgt het 3FM Serious request anthem naar de zesde plaats. Met een Megahit de komende week kan een top 3 positie niet meer uitblijven. Het speciaal door Novastar geschreven nummer ‘Wating so long’ voor Serious request, stijgt door naar de vijfde plaats.

De eerste lijst van 2009 telt negen binnenkomers, waarvan er vier op herhaling gaan. De echte binnenkomers zijn de volgende:
#33: Cidinho e doca: ‘Rap das armas’
#51: Fragma: ‘Memory’
#68: Kate Ryan: ‘I surrender’
#94: Fake blood: ‘Mars’
#98: Lisa, Amy & Shelley: ‘The power of Christmas’
Alle andere kerstnummers zijn of flink gezakt of helemaal verdwenen uit de lijst.


In de Album Top 100 komen vier albums binnen, allen op herhaling. Aan de top is niets veranderd: ‘Wit licht’ van Marco Borsato blijft op #1 (voor de zesde week). Het is acht jaar geleden dat een album van Marco zes weken of meer op #1 volhield. In 2000 was dat ‘Luid en duidelijk’ dat acht weken op #1 stond. Op #2 blijft ‘The promise’ van Il Divo en the Priests zijn met ‘The Priests’ een plaatsje opgeschoven en staan op #3.

Tot zover een blik op de eerste lijsten van 2009.
De eerste Megaman van 2009 kun je zoals je gewend bent, na het weekend tegemoet zien. Intussen heb je nog wel genoeg aan de Megajaarman 2008! Een prettige en veilige jaarwisseling gewenst.

dinsdag 30 december 2008

Megajaarman 2008

De laatste minuten tikken weg van 2008 en het nieuwe hitjaar 2009 staat reeds te trappelen om te beginnen. Maar nog één keer kijken we terug op het hitjaar 2008. We doen dat aan de hand van drie hitlijsten: de Single Top 100 (een combinatie van fysieke singles en downloads), de Download Top 100 en de Album Top 100 van week 1 tot en met week 51. Met uitzondering van de Download Top 100, geven de jaarlijsten de verkopen weer van vrijdag 28 december 2007 tot en met donderdag 18 december 2008. De Download Top 100 geeft de verkoop weer van zondag 24 december 2007 tot en met zaterdag 13 december 2008. De lijsten zijn verstrekt door GfK Dutch Charts die aan de hand van zo’n 1000 locaties alle verkopen heeft verzameld.

Uit de 51 weekedities hebben wij een volstrekt willekeurige selectie gemaakt, die langskomen in deze Megajaarman. Dus als je iets mist, dan verwijzen we je graag naar alle 51 edities die op onze blog staan. In deze Megajaarman maken we regelmatig een vergelijking met andere hitjaren. Daarbij hanteren we de jaarlijsten vanaf 1978, omdat vanaf dat jaar de jaarlijsten samengesteld worden op basis van de werkelijke (winkel)verkopen, in plaats van gebruik te maken van een puntensysteem.

Veel plezier met deze Megajaarman.

SINGLES/DOWNLOADS

In 2008 is de verkoop van cd-singles verder ingezakt. Veel nummers worden al niet eens meer op een cd-singletje geperst, maar zijn alleen als download verkrijgbaar. Is daarmee het einde van de cd-single in zicht? Internationaal gezien misschien eerder dan je verwacht. Er zijn dan ook platenmaatschappijen die hebben aangekondigd in 2009 geen cd-singles meer uit te brengen. Nationaal gezien zal de cd-single nog wel even blijven bestaan, omdat vooral de liefhebbers van Nederlandstalige nummers, nog steeds cd-singles kopen. Maar het wordt al moeilijker om op te boksen tegen de download. En dat was in 2008 ook al te merken aan de noteringen. Nummers die fysiek genoeg verkopen voor een top 10-notering, vallen ver terug door het ontbreken van een download. En red een nummer het wel tegenover de download, dan is dat over het algemeen alleen in de eerste week.

De verhouding fysiek:download bedroeg in 2008 30:70. Met andere woorden op elke 10 zijn er 3 nog in de winkel gekocht, en 7 gedownload. Uiteraard betreft dit alleen de legale downloads. Als de illegale meegeteld zouden worden, ligt de verhouding nog schever. Toch waren er het afgelopen jaar een aantal nummers die fysiek beter verkochten dan de download. Te denken valt dan aan de EK –hits van Wolter Kroes (‘Viva Hollandia (EK versie)’ en René Froger (‘Bloed, zweet en tranen (EK versie)’). Zie daarvoor de overzichten onder de downloads.

Amy MacDonald: eerste Britse zangeres met de hit van het jaar

Voor het eerst in elf jaar tijd is er weer een zangeres die het bestverkochte nummer heeft. In 1997 was het de Canadese Céline Dion met ‘My heart will go on’, dit jaar is het de Schotse Amy MacDonald met ‘This is the life’. Zij is sinds 1978 de zesde zangeres die dat presteert. In de overige vijfentwintig jaar was het elf keer een zanger en veertien keer een groep. Hier volgen alle zes vrouwen:
- 1980: Barbra Streisand: ‘Woman in love’
- 1981: Anita Meyer: ‘Why tell me why’
- 1982: Nicole: ‘Ein bisschen Frieden’
- 1990: Sinéad o Connor: ‘Nothing compares 2 you’
- 1997: Céline Dion: ‘My heart will go on’
- 2008: Amy MacDonald: ‘This is the life’
In 2004 was het Las Ketchup dat met ‘The ketchup song (aserejé)’ de hit van het jaar scoorde. Drie zusters, en derhalve vallen zij onder de groepen.

Daarnaast is het sinds vier jaar dat de hit van het jaar een eigen nummer is. In 2004 had O-zone met ‘Dragostei din teï’ de bestverkochte single, geschreven door zanger Dan Bãlan. Daarvoor was het in 1995 onze eigen Guus Meeuwis die met Vagant en het zelfgeschreven ‘Het is een nacht … (levensecht)’, de #1 van het jaar had. Amy MacDonald is wel de eerste vrouw die met een eigen nummer het beste scoort in een jaar.

Het is niet alleen elf jaar geleden dat een zangeres de #1 van het jaar had. 1997 was ook het jaar dat voor het laatst een Britse artiest de #1 van het jaar had. Dat was Elton John met ‘Candle in the wind ‘97’, tevens de bestverkochte single aller tijden. Amy MacDonald is Schotse, inwoonster dus van Groot-Brittannië, en is na Elton John de tweede Britse artiest die de #1 scoort, en tevens is zij de eerste Britse vrouwelijke act die dat bereikt. En dan te bedenken dat ‘This is the life’ in december 2007 in eigen land niet verder kwam #28. Wel bereikte het nummer, wat wil je ook, de eerste plaats in Schotland.


oud nummer

‘This is the life’ schreef de op 25 augustus 1987 in Bishopbriggs, vlakbij Glasgow, geboren Amy MacDonald, tussen haar veertiende en negentiende levensjaar. Geen enkel liedje kostte meer dan 25 minuten. In ‘This is the life’ zingt Amy over een geweldige avond die ze met haar vrienden heeft beleefd, oftewel ‘This is her life’. Haar grootste fans zijn nog altijd haar ouders. Zij hadden al snel in de gaten welk talent hun dochter had. Van haar vader kreeg ze een akoestische gitaar en de kerstman stopte haar een taperecorder toe. Haar moeder Josephine MacDonald bezoekt nog zoveel mogelijk optredens, meestal met een groepje vriendinnen, maar wil nog altijd pertinent niet op de gastenlijst. Want ze staat er op om een kaartje te kopen, omdat er dan op zijn minst één betalende toeschouwer is.

Toch kwam het succes van ‘This is the life’ niet zomaar uit de lucht vallen. In juli 2007 bereikte de single ‘Mr rock & roll’ de twaalfde plek in de Britse hitparade. Het album ‘This is the life’ kwam de maand daarop op #2 binnen, maar zakte ver terug tot #61. Vervolgens werd de opmars ingezet die door het uitbrengen van de single ‘This is the life’ en de bekendheid die ze inmiddels had, niet meer te stuiten bleek. De single kwam niet verder dan #28, maar het album steeg in de 24ste week naar de eerste plaats.

streepje voor bij Radio 2

Deze hitfeiten waaiden over naar het vaste land en Radio 2 presentator Frits Spits was de eerste die het album ging draaien. In zijn programma ‘De strepen van Spits’ kreeg het album alle strepen, oftewel alle tien nummers op het album konden zijn waardering dragen. Eind januari kwam het album voorzichtig binnen op #84, steeg, zakte; er miste nog een hitsingle. Frits kreeg zijn Radio 2 collega’s zover om ‘Mr. rock & roll’ eind februari tot Paradeplaat te kiezen. Op 15 maart kwam het nummer binnen op #60 en kwam tijdens de eerste run van tien weken, tot #58. Inmiddels was het album niet meer weg te slaan uit de top 20.

eerste #1 voor Amy MacDonald viel in Nederland
Inmiddels had 3FM dj Paul Rabbering het nummer ‘This is the life’ omarmd en kreeg zijn collega’s zover dat het nummer eind maart de 3FM Megahit werd. Ook Radio 2 zag in dat daar meer hitpotentie in zat dan ‘Mr. rock & roll’ en begon het nummer vaker te draaien. Op 5 april kwam ‘This is the life’ de Single Top 100 binnen op #14, maar het zou nog tot 24 mei duren, eer het nummer op #1 zou staan, waarmee Nederland het eerste land was waar dat gebeurde. Vlaanderen, waar het ook de bestverkochte single van 2008 is, volgde in mei, Walonië in juli en Oostenrijk in oktober. De week daarop steeg het album in de negentiende week ook naar de eerste plaats, stond Amy op Pinkpop en kreeg ze uit handen van Jan Smeets een gouden plak voor de verkoop van meer dan 30.000 albums. Het optreden op Pinkpop en heel veel airplay zorgden er voor dat de single vijf weken bovenaan stond en het album drie weken. Beide staan nog steeds genoteerd.

SINGLEFLITSEN

2008: het jaar van de vrouwen

Het waren de vrouwen die de hits in 2008 bepaalden. Niet minder dan 44 nummers in de Single Top 100 van 2008, zijn gemaakt door vrouwen al dan niet met een andere persoon. Daaronder zitten de debutanten Gabriella Cilmi, Duffy, Leona Lewis, Nikki, Colbie Caillat, Katy Perry, Adele, Sia, Bailey Tzuke, Sarah Bareilles, Miss Montreal, Jordin Sparks en Sabrina Starke, En Amy MacDonald natuurlijk.

Daarnaast brak Amy Winehouse definitief door dankzij ‘Valerie’, een oud nummer van the Zutons uit 2006. ‘Valerie’ staat twee genoteerd: op #3 in de uitvoering van Mark Ronson feat. Amy Winehouse. Mark produceerde haar album ‘Back to black’ (zie ook onder albumflitsen), waarop die versie staat. Maar Amy had ook zelf een versie van ‘Valerie’ opgenomen voor de BBC radio, en deze versie, waarvan alleen een download beschikbaar was, vinden we op #27.

In 2008 maakten we opnieuw kennis met Ilse DeLange die met haar album ‘Incredible’ de popkant opging. Het leverde haar met ‘So incredible’ haar eerste #1-hit op. Ook Madonna was er met een nieuw album ‘Hard candy’, dat drie hits opleverde waaronder een #1 met ‘4 minutes (to save the world)’, samen met Justin Timberlake. Beyoncé kwam met een andere naam en album ‘I am … Sasha Fierce’ en de #2-hit ‘If I were a boy’.

De meeste hits werden gescoord door Rihanna met zes hits, waarvan ‘Don’t stop the music’ meegekomen was uit 2007 en de eerste #1-hit van 2008 werd. P!nk kwam met het #1-album ‘Funhouse’ en de #7-hit ‘So what!’. De Noorse Maria Mena doorbreekt met het album ‘Cause and effect’ en de single ‘All this time (pick-me-up-song)’ een stilte van bijna twee jaar. En tenslotte was onze eigen Anouk er met drie hitsingles, allen afkomstig van het album ‘Who’s your momma’ uit 2007, waaronder twee #4-hits: ‘I don’t wanna hurt’ en ‘Modern world’.

… en een beetje van de mannen

Maar de mannen lieten zich ook niet onbetuigd in 2008. De meeste hits onder de mannen werd gescoord door Gerard Joling met vijf hits, waarvan vier de eindlijst haalden. Alleen ‘Ik kan niet wachten’, het nummer met Diego, verkocht te weinig voor een Top 100 positie. Alain Clark is een goede tweede met vier hits in 2008, waarvan twee de eindlijst haalden: ‘Blow me away’ (op #82) en natuurlijk ‘Father and friend’ (#2), het duet met zijn vader Dane. De nummers staan allemaal op zijn album ‘Live it out’, #8 in het jaaroverzicht, dat op de rand van 2008 dubbelplatina werd.

2008 was lange tijd wit

En niet te vergeten Marco Borsato. Alles stond in het teken van de film ‘Wit licht’ dat in december in première ging. Daaromheen was een drieluik bedacht: een album ‘Wit licht’ en een concertreeks in het Gelredome in Arnhem. De aftrap was in mei met ‘Wit licht’, dat zeer sceptisch werd ontvangen. Zelfs John Ewbank, zijn vaste tekstschrijver had er moeite mee. ‘Wit licht’ is het titelnummer van de gelijknamige film die in december gaat draaien, en dat vereiste een andere manier van werken: de titel stond al vast. Daarnaast moest het een vlot nummer worden, met het oog op de shows in oktober in het Gelre dome. John is echter vooral sterk in het schrijven van ballads. Na een heel weekend diverse pogingen die allemaal in de prullenmand belandden, zag John ineens op maandagochtend ‘het licht’. En dat was maar goed ook, want die ochtend zouden de opnames plaatsvinden!

John vertelde in de ‘Wereld draait door’ over het idee achter het nummer: “‘Wit licht’ is voor hem de schijnwerpers. En die werpen in principe de schijn dat dingen mooier zijn dan ze zijn. Voor even, als je daar staat voor 30.000 mensen, dan ben je even groter dan je eigenlijk bent. Toen ben ik daar op door gaan borduren. Over de ogenschijnlijke nietigheid van het leven en de onzichtbaarheid waarmee we die doormaken en hoe hij door dat witte licht even los komt.” Nu je dat weet, luister je wellicht anders naar ‘Wit licht’”. Het nummer kwam gewoon op #1 binnen, en hield het daar twee weken vol. Het werd wel zijn minst grote #1-hit, met slechts negen weken in de Single Top 100. Toch staat het op #9 in de jaarlijst.

Vervolgens verscheen in augustus ‘Stop de tijd’, dat ook op #1 binnenkwam, het drie weken volhield en veertien weken genoteerd stond, met als eindresultaat #7. Inmiddels was het album ‘Wit licht’ ook verschenen en waren zijn acht concerten van start gegaan. Vlak daarna verscheen single #3, ‘Dochters’, volgens velen het mooiste nummer in jaren van Marco. En wederom werd hij beloond met een eerste plek, nu vier weken lang en een achtste plek in het jaaroverzicht.

… maar ook even oranje

Het had zo mooi kunnen zijn … het EK 2008. Drie wedstrijden lang waanden we ons al kampioen. De harde realiteit van de uitschakeling op 21 juni door Rusland, doet menig oranjefan nog huiveren. Maar voor de uitschakeling werden we eerst nog bedolven onder de voetbalhits.

In de Single Top 100 van 28 juni stonden niet minder dan 16 voetbal gerelateerde nummers genoteerd, veelal dankzij de download. Daaronder oudgedienden als André Hazes met ‘Wij houden van Oranje’ (#1 in 1988) en ‘Wir sind die Holländer’ van Gerard* Gordon*René (#7 in 2006). Daarnaast was de volledige top 3 twee weken lang oranje gekleurd, hetgeen nog nooit was voorgekomen, zelfs niet in 1988, toen Nederland het EK won. De top 3 op 28 juni 2008 bestond uit de volgende nummers, met de notering in de jaarlijst:
(3) de Welpies: ‘Alle welpies helpen!’ (#76)
(2) René Froger: ‘Bloed, zweet en tranen (EK versie)’ (#70)
(1) Wolter Kroes: ‘Viva Hollandia (EK versie)’ (#23)
De eerste acht weken stond een ‘gewone’ feestversie genoteerd van ‘Viva Hollandia’, opgenomen voor het ‘Oktoberfest’, dat weliswaar op #19 had gestaan, maar teruggevallen was tot #50. Vervolgens verscheen de speciale EK-editie, waarna het nummer via 26, 12, 7 en 2 naar #1 steeg, wat Wolter Kroes zijn eerste #1-hit opleverde. De verhouding cd-single: download, bedroeg op het hoogtepunt 70:30. Een flinke opsteker dus voor de cd-single.

‘Can you hear me?’, het officiële EK-lied van Enrique Iglesias, bereikte op 12 juli de hoogste plaats: #2, toen het EK al ten einde was. Je vindt het nummer op #25 in het jaaroverzicht.

een kwartet hitmakers uit Volendam

In 2007 scoorden Nick & Simon hun eerste #1-hit met ‘Pak maar m’n hand’, wat naar meer smaakte. In 2008 pakten ze het rustiger aan; ‘Hoe lang?’ dat in drie configuraties verscheen, steeg in derde week naar de eerste plaats en bleef naderhand nog vier weken in de top 10 hangen, en staat nu nog in de Single Top 100. Met achttien weken levert het de twee een elfde plek op in het jaaroverzicht. Nog beter deed hun single ‘Rosanne’ het 38 weken genoteerd stond, niet hoger kwam dan een derde plaats en op een tiende plaats staat in de jaarlijst. Dan doet Jan Smit het stukken minder, want ‘Stilte in de storm’ eindigt op een zestiende plek en ‘Als je lacht’ slechts op #65. Wel kwamen beide nummers op de eerste plaats binnen. Jan zijn zus, Monique, scoort met ‘Blijf je vanavond’ een 87ste positie. En de 3j’s vormen op #100 de hekkensluiter met ‘Hou van mij’. In 2007 scoorden ze drie hits, maar geen daarvan bereikte de jaarlijst.

geen zomer, wel een zomerhit

Hoewel de zomer van 2008 zwaar tegenviel, hebben we er wel een paar lekkere nummers aan overgehouden, waaronder een echte zomerhit. We hebben het natuurlijk over ‘All summer long’ van Kid rock. Het nummer was in 2007 al een hit in Amerika, maar in 2008 ging Europa helemaal los op dit nummer. Op 14 juni waren wij aan de beurt, toen het nummer op #54 binnenkwam. Via 28, 11 en 6 belandde het op #3. Vervolgens zakte het nummer naar #5 en daarmee leek het voorbij. Maar het herstelde zich weer, steeg terug naar #3 en maakte de sprong naar #1, waar het twee weken stond. Duitsland en Oostenrijk waren ons al voor gegaan, Australië zou weldra volgen. In het jaaroverzicht van 2008 staat ‘All summer long’ op de dertiende plaats.

‘All summer long’ is gebaseerd op twee klassieke nummers: ‘Werewolves of Londen’ van Warren Zevon uit 1978 van zijn album ‘Excitable boy’ en ‘Sweet home Alabama’ van Lynyrd skynyrd uit 1974 van het album ‘Second helping’. Beide nummers zijn al vaker gecoverd. Producer/componist/technicus/bassist Mike Bradford, heeft de twee nummers ‘aan elkaar’ gesmeed tot één nummer ‘All summer long’, dat in 2008 het officiële themalied was van de tiende editie van de Amerikaanse worstelkampioenschappen.

Maar het bleef niet bij ‘All summer long’. Er kwam ook een Nederlandse versie: ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ door KIDB feat. Martin van der Starre. Het idee achter dit nummer is afkomstig van 538 dj Edwin Evers. Hij schreef de Nederlandse tekst en speelt piano en drums. Daarnaast speelt Bert Meulendijk gitaar en Michiel van Schie bas. De achtergrondvocalen zijn van Laura Vlasblom. De B in KIDB staat voor George Baker die te horen is in het stukje van ‘Una paloma blanca’. En tenslotte is de leadzang van acteur/zanger Martin van der Starre. Het nummer kwam op 12 juli op #4 binnen, hield het negen weken vol en haalt de 77ste plek van de jaarlijst.

op zoek naar talent met RTL4, de TROS en RTL5

Na een Idols-vrij-jaar in 2007, gingen in 2008 weer alle remmen los. Op 1 maart won de 24-jarige Nikki Kerkhof met 62% van de stemmen, Idols 2008 van de 26-jarige Nathalie Makoma. Direct na de uitzending kon het nummer ‘Hello world’ worden gedownload, wat haar een #1-hit opleverde. Drie weken hield het nummer het vol op de eerste plek, en stond in totaal tien weken in de Single Top 100. In de jaarlijst staat ‘Hello world’ op de zeventiende plaats. Normaal gesproken komt single #2 daar dan snel achteraan, gevolgd door een heel album. Je moet het (Idols) ijzer smeden als het nog heet is, niet waar? Maar gelukkig voor Nikki werd daar van afgezien. Ze kreeg de tijd om een heel album op te nemen en ook voor de opvolger van ‘Hello world’ werd alle tijd genomen. Die opvolger kwam in oktober met ‘Bring me down’ dat tot #4 kwam en in de jaarlijst op #60 eindigde. Het album ‘Naked’ verscheen eind november, kwam op #16 binnen, maar staat nu al #67. Je zult het dan ook tevergeefs vinden in de albumjaarlijst.

Dat hadden we nog niet: Twinsz, een talentenjacht waarin op zoek wordt gegaan naar getalenteerde eeneiige tweelingen die samen een band vormen. Maar na een oproep in november 2007, begonnen in maart de voorrondes, waarbij telkens één tweeling afviel. Het geheel werd uitgezonden door de TROS met als presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. In tegenstelling tot andere talentenjachten waar de kijker de groepssamenstelling mede kan bepalen, was het hier een jury die dat deed. Het idee voor het hele project kwam van Ferdi Bolland, die ook zorgde voor de muzikale begeleiding. Tevens leverde hij het nummer ‘De eerste dag (van de rest van je leven)’, de eerste single van Nina en Laura Halmos, Rick en Bob Engeringh en Danielle en Maybritt Slof. Het nummer bereikte in mei de 23ste plaats. De opvolger ‘Wat denk je zelf?’ kwam in november niet verder dan #40. Inmiddels hebben Dennis en Jeffrey, die al eerder waren afgevallen, het nummer ‘Get up, it’s Christmas’ opgenomen. Beetje laat, lijkt ons.

Er vonden in 2007 geen nieuwe edities plaats van X-factor of So you wanna be a popstar. Maar er was wel een nieuwe zoektocht. ‘Rock nation’ op RTL5. De zoektocht van Edwin Jansen (voormalig jurylid Idols, maar vooral artiestenmanager en ontdekker van onder andere Anouk en Kane) en Dennis Weening (dj en vj en lid van de band Spider rico), naar de nieuwste rockband van Nederland. Via MySpace deed Edwin een oproep, wat uiteindelijk twintig kandidaten opleverde. De bedoeling was om een band samen te stellen met vijf mensen: een bassist, gitarist, toetsenist, drummer en zangeres. Maar tijdens de finale op 26 oktober vanuit het Paard van Troje in Den Haag, konden Edwin en Dennis niet kiezen voor één gitarist, en werden het er twee. De band die ontstond heet Stereo en scoorde met ‘Unexpected’ een vette top 10-hit: #3, dat een 86ste plaats oplevert in de eindlijst.

Op 16 december 2006 won Leona Louise Lewis de derde editie van de Britse X-factor. Haar eerste single ‘A moment like this’ werd een dikke hit in Groot-Brittannië, maar werd bij ons niet uitgebracht. ‘Bleeding love’ werd in oktober 2007 de opvolger, en bereikte ook de eerste plaats. Een maand later verscheen haar debuutalbum ‘Spirit’ dat zo’n beetje overal op #1 (binnen)kwam. Onze kennismaking met Leona Lewis was in januari 2008 met het nummer ‘Bleeding love’, dat ook hier de eerste plaats bereikte en een twaalfde plaats in de jaarlijst. De opvolger ‘Better in time’ kwam niet hoger dan de 21ste plaats. Het album ‘Spirit’, waarvan wereldwijd miljoenen zijn verkocht, bereikte bij ons de vierde plek en staat op #29 in het jaaroverzicht.

Op de rand van 2008 beleefde Popstars een nieuwe editie met het trio Red! als winnaar met het nummer ‘Step into the light’ dat in de laatste week van 2008 op #1 binnenkomt, maar niet meetelt voor dit jaaroverzicht.

2008 in de remix

Niet minder dan vijftien nummers stonden er in de Single Top 100 die hun basis hebben in een ander jaar. De meeste stonden maar een paar weken genoteerd, zoals ‘Guaglione 2008’ van Cisko brothers, ‘House of justice 2008’ van DJ Jose en ‘Fin day 2008’ van Kirsty Hawkshaw vs Kinky Roland. Een aantal hielden het langer vol, maar zul je tevergeefs vinden in de jaarlijst, zoals ‘I begin to wonder 2008’ van Jean Claude Ades (7 weken), ‘Disco’s revenge 2008’ (8 weken) van Gusto en ‘Live it up 2008’ van Johan Gielen vs Time bandits (9 weken).


Twee van de vijftien 2008-remixen zullen echter ook na 2008 veelvuldig gedraaid blijven. ‘Show me love 2008’ van Robin S, dat tot #2 kwam, elf plaatsen hoger als het origineel in 1994 en ‘Infinity 2008’ van the Guru Josh project, dat de eerste plaats bereikte, tegen de derde in 1990, toen het ‘Infinity 1990's... time for the guru’ heette. Robin staat er mee op #43, Guru Josh op #14 in de eindlijst.

Daarnaast waren er ook nog remixen, waarbij alvast een voorproefje op 2009 werd genomen. Denk maar aan ‘Touch me’ van Remote vs Total touch, ‘King of my castle 2009’ van Wamdue project en ‘Waterfall 2009’ van Atlantic ocean. Allen opereerden in de marge en haalden bij lange na niet de jaarlijst.

Ook waren er nummers die een ander jasje aankregen: ‘The launch relaunched’ van DJ Jean. Maar ook nu, net als in 1999 toen het origineel verscheen, bleef het op de tweede plaats hangen en eindigt op #53 in de eindlijst.

And the winner is …

Ook dit jaar kwam de beste dj van de wereld uit Nederland: Armin van Buuren. Voor de tweede keer werd hij door de lezers van het Britse muziekblad ‘DJ Magazine’ tot beste dj verkozen. Aan de hand van de DJ Mag Top 100 gaan we door de dancehits van 2008.

- #1 : Armin van Buuren, #58: DJ Shah
Armin Van Buuren & DJ Shah feat. Chris Jones: ‘Going wrong’ (#5)
Armin van Buuren feat. Sharon den Adel: ‘In and out of love’ (#10), #42 in de jaarlijst
- #2 : Tiësto: ‘Elements of life’ (Alex Kunnari Remix) (#19), Tiësto presents Alone in the dark: ‘Inferno - Edward Carnby’ (#23)
- #5 : David Guetta, #27: Jochem Garraud, #98: Tocadisco
David Guetta, Jochem Garraud & Chris Willis vs. Tocadisco: ‘Tomorrow can wait’ (#35)
David Guetta feat. Tara McDonald: ‘Delirious’ (#18)
- #6 : Ferry Corsten: ‘Radio crash’ (#82)
- #20:Axwell, #40: Bob Sinclar, #74: Dirty south
Axwell & Bob Sinclar feat. Ron Carroll: What a wonderful world’ (#14)
Axwell & Dirty South: ‘Open your heart’ (#21)
Axwell & Sebastian Ingrosso vs. Salem Al Fakir: ‘It’s true’ (#64)
- #21: Eric Prydz: ‘Pjanoo’ (#3), #44 in de jaarlijst
- #29: Fedde Le Grand & Funkerman feat. Dorothy & Andy Sherman: ‘3MIN 2XPLN’ (#39)
- #46: Laidback Luke
Paul Johnson: ‘ Get get down (Laidback Luke remix)’ (#58)
- #58: DJ Sjah feat. Inger Hansen: ‘Don’t wake me up’ (#76)
- #66: Richard Durand: ‘Weep’ (#26)
- #67: Laurent Wolf feat. Eric Carter: ‘No stress’ (#10), #81 in de jaarlijst. ‘Wash my world’ (#63)
- #73: Justice
Martino feat. MC Justice: ‘Let’s get dirty’ (#69)
- #74: Dirty south: ‘Let it go’ (#34), ‘The end’ (#83)
- #89: Sébastien Léger feat. Gia Mellish: ‘Hypnotized’ (#74)
- #95: Leon Boiler: ‘Ocean drive boulevard’ (#47)

Zoals je ziet komen de meeste dancenummers niet erg hoog in de Single Top 100. Voordat het nummer op een cd-single uitkomt, is het al flink uitgeprobeerd in de clubs en hebben de liefhebbers het nummer al.

Niet in bovenstaande opsomming staat de Zweedse dj Ida Engberg met ‘Disco volante’, dat 27 weken genoteerd stond, met een vierde plaats als hoogste notering. Het levert haar in de jaarlijst een 20ste plek op.

drankliedje

Ook niet bij de beste 100 dj’s van de wereld, onze eigen Patrick Robert Abergel, oftewel Robert Abigail met ‘Mojito song’. In 2006 schreef hij het nummer voor de Bacardi mojito reclame. Vervolgens maakte Robert er een edit van, en zette deze op YouTube. Het nummer belandde op verzamelalbums en daar leek het bij te blijven. Totdat het Belgische BIP records hem benaderde om het nummer uit te brengen. Op 2 augustus kwam het nummer de Single Top 100 binnen op #42, zakte wat, steeg tot #17, zakte weer tot #33. Vervolgens verscheen van het nummer een nieuwe versie met zes remixen. Dat bleek een goede zet, want via 30 en 15, belandde het nummer op de vierde plaats. Het nummer staat nu nog steeds genoteerd. Met 21 weken en een vierde plaats als hoogste notering, staat het op #39 in de eindlijst van 2008. Overigens houdt Robert helemaal niet van de mojito, hij drinkt liever een baco, een Bacardi-coke! Proost Robert.

Ook in Nederland gemaakt, is ‘Squeeze me’ van Kraak & Smaak feat. Ben Westbeech. Het nummer haalde de zevende plek in de weeklijst en levert Mark Kneppers, Oscar de Jong en Wim Plug en de Britse zanger, pianist en cellist Ben Westbeech, een 61ste plaats op in het jaaroverzicht. Zelfs de Amerikaanse showbizzblogger Perez Hilton ging overstag en zei over het nummer het volgende: ‘We hebben een nieuw volkslied, mensen. Het nummer ‘Squeeze me’ van Kraak & smaak klinkt als een combinatie van Amy Winehouse en Moby.’ Kraak & Smaak vonden het echt bizar. Oscar: “Hij heeft veel invloed, dus het is prettig dat iemand als hij fan van ons is. Het is een aardige steun in de rug.”

Nederlandse hiphop

n 2005 brak de Jeugd van tegenwoordig door met ‘Watskeburt!’ dat #1 kwam. Vervolgens scoorden ze nog enkele hits, waaronder ‘Hollereer’, dat in mei 2008 tot #11 kwam. Maar de heren gingen ook solo aan de gang. Zo nam Willie Wartaal (= Olliçio Locadia) samen met Arjuna Schiks een aantal nummers op als aka the Junkies en scoorde met ‘Konijntje’ in februari een top 50-hit, dat we tegenkomen op #66 in het jaaroverzicht.

Ook P. Fabergé (= Pepijn Laren) liet zich niet onbetuigd. Samen met illustrator/grafisch ontwerper Pieter Janssen en drummer Riemer Veerman, zette hij Le le op, dat met ‘Skinny jeans’ een klein hitje scoorde: #91 in februari.
Resteert nog een hitsingle van Fieze Fur en de Jeugd van tegenwoordig was kompeet! Dat is er echter in 2008 niet van gekomen.

Daarnaast hadden we in 2008 nog hits van Partysquad!, waarvan ‘Drop down (do my dance)’ een #12-hit werd, samen met Afrojack en op #94 in de eindlijst staat.

Andere hiphop was er onder andere van Fouradi, Yes-R en Darryl feat. Ali B., Soumia en Rio met ‘Eejeejo’ dat de tiende plek bereikte, en op #98 in de eindlijst prijkt.

De koning van het levenslied en de koning van de piraten

In 1997 braken Frans Bauer & Marianne Weber alle records met de single en het album ‘De regenboog’. Na een aantal jaren gingen de twee uit elkaar. Maar het bleef kriebelen en dus kwamen de twee in 2008 nogmaals bij elkaar. Anno 2008 wordt zoiets ondersteund met een reallife soap. Allemaal ter ondersteuning van een aantal concerten in Ahoy. Het begon allemaal met de single ‘Als ik met jou op wolken zweef’ dat Frans Bauer in 2005 al eens had opgenomen voor zijn album ‘Om van te dromen’, onder de titel ‘Als ik op wolken zweef’. De nieuwe versie stond in drie weken op #1 en haalt #46 in de jaarlijst. Ook het album ‘Frans en Marianne’ haalt de eerste plaats en staat op #21 in de album jaarlijst. ‘Amore lacht’, de tweede single van het album, kwam niet verder dan #86 in de weeklijst.

In april 2008 had Frans ook al een duet gezongen, toen met de Belgische zangeres Laura Lynn. Het nummer ‘Al duurt de nacht tot morgenvroeg’ kwam bij ons tot #21, maar in Vlaanderen tot #1. Daar haalt het nummer wel de jaarlijst en staat op #46.

Een andere vertolker van het levenslied is Jannes. In 2007 wist hij drie hits te scoren, waaronder de #1-hit ‘Laat de zon maar schijnen/Zie die ster’. Dit jaar was Jannes twee keer van de partij, waarvan ‘Ga dan’ de tweede plek haalde en #84 staat in het jaaroverzicht. Zijn album ‘Meer dan een vriend’ kwam ook tot #2 en is opgedragen aan zijn manager en goede vriend Dick Oosting, die op 26 juni overleed aan een hartinfarct. Het album staat in het album jaaroverzicht op #54.

weer geen senior Eurovisiehit(s)

Het is al jaren kommer en kwel wat Eurovisiehits betreft. Dat geldt voor zowel de Nationale inzending als de winnaar van het Eurovisie Songfestival. In 2007 werd dit liedjesfestijn gehouden in Belgrado in Sevië, met voor het eerst twee halve finales. Het mocht echter niet baten voor onze Hind met ‘Your heart belongs to me’, want het liedje sneuvelde in de eerste halve finale op 20 mei; meer dan een dertiende plaats zat er voor haar niet in. De week voor haar deelname maakte het nummer in de weeklijst nog een sprong van twintig plaatsen: van 36 naar #16. Maar nu de uitschakeling duikelde het naar #50, met een eenmalige opleving de week daarop naar #32.

Na afloop verklaarde Hind wel een traantje te hebben gelaten. Hind: “Ik heb er zo naar toe geleefd. Dan is het wel heel vervelend om uitgeschakeld te worden. Zeker als je ziet dat een land als Azerbeidjaan wel door is. Ik weet niet waar het aan ligt. Ik was heel tevreden over het optreden en we stonden met een geweldig gevoel op het podium. Misschien lag het dan toch aan het liedje.” Ze heeft echter geen spijt van haar deelname. “Ik heb mijn doel bereikt. Voor mijn gevoel hebben we alles gegeven in die drie minuten. Het was een mooie ervaring.”

O ja, we zouden het bijna vergeten, de winnaar van de 53ste editie van het festival. Dat werd op 24 mei de Russische zanger Dima Bilan met het nummer ‘Believe’, dat bij ons niet op single is uitgebracht. Het winnende nummer stond evenals alle 43 deelnemende liedjes op het dubbelalbum ‘Eurovision song contest – Belgrade 2008’, dat het vier weken volhield in de Verzamel Album Top 30, met als hoogste notering #8.

Op 1 februari 2009 wordt bekend met welk liedje de Toppers (René Froger, Gordon en Jeroen van der Boom), ons land gaan vertegenwoordigen in Moskou. Na een oproep om een liedje in te sturen, kwamen 365 reacties. Daarnaast zijn er ruim 200 songteksten binnengekomen. Na diverse luistersessies hebben de Toppers de inzendingen teruggebracht naar twintig waarna uiteindelijke zes zijn gekozen. Deze zullen tijdens de Nationale finale worden gezongen. De halve finales van het Eurovisie Songfestival zijn op 12 en 14 mei. De finale is op 16 mei.

en ook geen junior!

Het begint inmiddels ook een traditie te worden bij het Junior Songfestival: een lage notering voor Nederland. Na een aantal voorrondes begin 2008, werd op 4 oktober de 14-jarige Marissa Grasdijk uit Kampen met het liedje ‘1 dag is te kort’ de winnares. Op 22 november mocht ze, inmiddels 15 jaar jong, het liedje op Cyprus ten gehore brengen tijdens de Europese finale, en eindigde dertiende met 287 punten. Winnaar werd het trio Bzikibi uit Georgië met het liedje ‘Bzz …’, dat 154 punten kreeg. Het liedje van Marissa is geen hit geworden.

SINGLE STATISTIEKEN

Alle #1-hits:

Het record aantal #1-hits van 20 stuks in 1980, 1983 én 2007 is in 2008 aan diggelen gegaan. Niet minder dan 25 nummers bereikten de eerste plaats. Dat betekent dus dat bijna elke twee weken een ander nummer op de eerste plaats stond! Elf van die 25 #1-hits stonden dan ook maar één week bovenaan. Het meeste aantal weken op #1 stond ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse: 6 weken. Een goede tweede met 5 weken, is ‘This is the life’ van Amy MacDonald. Van die 25 kwamen er 9 binnen op #1, waarmee het record van 6 in 2006 én 2007 wordt gebroken. Van die 9 kwamen er 8 uit Nederland. Grote afwezige in de Single Top 100 over 2008, is ‘Als je ooit nog eens terug kan’ van Ticket for Tibet. Dit nummer kwam op 19 april vanuit het niets binnen op de eerste plaats en was na zes weken uit de weeklijst verdwenen. In de jaarlijst die natuurlijk verder loopt dan #100, staat het nummer op #114, weet Michel Admiraal van GfK Dutch Charts ons te melden. Waarvoor dank.

Van de 25 verschillende #1-hits in 2008, kwamen er 15 uit Nederland, 1 minder dan in 2007. Van die 15 werden er 2 niet in het Nederlands gezongen. Wie zei dat het Nederlandse lied niet meer populair is? Toch stond het Nederlands product slechts 26 weken bovenaan, en dat is 12 weken minder dan in 2007. Het recordjaar weken op #1 voor het Nederlands product blijft 2006, met 43 weken. In de top 10 van de jaarlijst van 2008 staan 4 Nederlandse producties, allen in de moerstaal gezongen. Vorig jaar waren dat er nog 5.

Driedubbele #1-hit

Zowel Jan Smit als Gerard Joling scoorden net als in 2007 twee #1-hits. Gerard met ‘Ik hou d’r zo van’ en ‘Laat me alleen’, zijn huidige #1-hit met Rita Hovink. Jan stond met ‘Stilte in de storm’ en ‘Als je lacht’ bovenaan, die beide op #1 binnenkwamen. Maar de #1-hitmaker van 2008 is toch wel Marco Borsato. Alle drie zijn singles stonden op #1 en kwamen ook vanuit het niets binnen op de eerste plaats: ‘Wit licht’, ‘Stop de tijd’ en ‘Dochters’. Een evenaring van 2006, toen hij ook drie #1-hits scoorde.

Nederlandse producties

‘This is the life’ van Amy MacDonald is de bestverkochte single & download, maar is niet in Nederland gemaakt. Maar toch mogen de Nederlandse artiesten niet klagen, want 50 nummers = 50% van de jaarlijst komt uit Nederland, 8 meer als in 2007, waarmee 2008 het beste jaar ooit is. Het beste jaar was tot nu toe 2005 met 49 Nederlandse producties. Van die 50 nummers zijn er 28 in Nederlands gezongen, negentien in het Engels, twee zijn instrumentaal en eentje is in het Spaans gezongen.

Van die 50 hits werden de werden meeste gescoord door Gerard Joling (4 stuks) en Marco Borsato (3 stuks). Nick & Simon, Alain Clark, Jan Smit, Nikki, Anouk, Kane, Jeroen van der Boom en Bløf scoorden elk 2 hits.

Buitenlandse producties

Van de overige 50 buitenlandse producties, nemen acts uit de Verenigde Staten van Amerika de helft in. De overige 25 zijn als volgt verdeeld:
- Verenigd Koninkrijk: 12
- België, Zweden: 3
- Australië: 2
- Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Spanje, Zweden: 1

net niet

De Single Top 100 2008 is een fractie van het aantal hits dat in 2008 in de Single Top 100 heeft gestaan. Maar je moet ergens een streep zetten, want anders kunnen we netzo goed alle hits in een jaar de revu laten passeren. We beperken ons dus tot de 100 meest verkochte. Maar het maakt ons wel nieuwsgierig naar de #101, het nummer dat net buiten dit jaaroverzicht valt. Dit jaar is dat Coldplay met ‘Violet hill’, dat 14 weken genoteerd stond met als hoogste notering #13. Het mocht echter niet baten. Maar niet getreurd, want ‘Viva la vida’, een ander nummer van Coldplay staat wel genoteerd, op #6 zelfs!

DOWNLOADS

De Single Top 100 over 2008 leunt voor 70% op downloads en voor 30% op fysieke, cd-singles. De invloed van downloads op het totaal, wordt met het jaar groter. Dit wordt zichtbaar als we in de Download Top 100 over 2008, een kolom toevoegen met de standen van de Single Top 100 over 2008. Dan vallen de volgende zaken op:

(1) noteringen die het vooral van de download moeten hebben (< 0)
Dit zijn die nummers waarbij de notering tussen download en cd-single meer dan tien plaatsen afwijkt: 15 stuks. We kunnen het ook breder trekken: een afwijking van minimaal 20 plaatsen, levert de volgende lijst op, met tussen haakjes de download notering en de notering in de single jaarlijst:
(53-83) Kings of Leon: ‘Sex on fire’
(60-88) Jordin Sparks feat. Chris Brown: ‘No air’
(46-71) Sarah Bareilles: ‘Love song’
(35-58) Marina Mena: ‘All this time’
(34-55) P!nk: ‘So what!’
(61-82) Alain Clark: ‘Blow me away’
(71-92) Sabrina Starke: ‘Do for love’

(2) noteringen die het vooral van de cd-single moeten hebben (>0)
Dit zijn die nummers waarbij de notering tussen cd-single en download meer dan 25 plaatsen afwijkt. Dat levert de volgende lijst op, met tussen haakjes weer de download notering en de notering in de single jaarlijst:
(41-16) Jan Smit: ‘Stilte in de storm’
(43-23) Wolter Kroes: ‘Viva Hollandia (EK versie)’
(48-28) Rihanna: ‘Don’t stop the music’
(74-45) Jeroen van der Boom: ‘Betekenis’
(90-69) Belle Perez: ‘Dime que tu quieres’
(97-59) Rita Hovink & Gerard Joling: ‘Laat me alleen’

(3) noteringen die wel in de Single Top 100 staan, maar niet in de Download Top 100. Dat zijn er 13 stuks. Nummers die het dus van de fysieke cd-single moeten hebben. Het zijn:
(11) Nick & Simon: ‘Hoe lang’
(65) Jan Smit: ‘Als je lacht’
(68) Gerard Joling: ‘t Is nog niet voorbij’
(74) Jeroen van der Boom: ‘Het is over’
(75) Kane: ‘Catwalk criminal’
(78) Jody Bernal feat. Baychev: ‘Shiki boom boom’
(84) Jannes: ‘Ga dan’
(87) Monique Smit: ‘Blijf je vanavond’
(95) Madonna: ‘Miles away’
(96) Katy Perry: ‘Hot ’n cold’
(97) Johan Vlemmix & Nol Roos: ‘Een busje vol met Polen’
(99) Mika: ‘Happy ending’
(100)3j’s: Hou van mij
Met uitzondering van Madonna en Mika, zijn het allemaal Nederlandse acts.

(4) noteringen die wel in de Download Top 100 staan, maar de Single Top 100 over 2008 niet hebben gehaald. Nummers die het dus van de download moeten hebben. Dat zijn:
(67) Parson Brown: ‘The trees that whisper’
(69) Coldplay: ‘Violet hill’
(78) Kelly Rowland: ‘Work’
(79) Leona Lewis: ‘Better in time’
(82) Snow patrol: ‘Shut your eyes’
(85) Simone White: ‘The beep beep song’
(87) Henk Damen: ‘Zij valt op de dj’
(93) One night only: ‘Just for tonight’
(98) Yes-R feat. Chantal Janzen: ‘Vecht mee’
(99) Britney Spears: ‘Womanizer’
(100)Johan Gielen vs Time bandits: ‘Live it up 2008’

ALBUMS/DVD’s

Net als bij de singles en de downloads, blikken we middels een aantal statistieken ook terug op de albums in 2008. Ook daar zijn de verkopen ingezakt, maar worden nog enigszins in balans gehouden door de downloadverkopen. Het afgelopen jaar zijn er bij de door GfK Dutch Charts gemeten winkels, zo’n 2,8 miljoen albums verkocht, waarvan 75% voor rekening komt van de Album Top 100 over 2008. Een cd wordt tegenwoordig al lang niet meer alleen verkocht, maar met een extra cd en/of een DVD. Verkopen van DVD’s zijn dan ook zeer belangrijk voor een artiest. In 2008 gingen er zo’n 500.000 muziek DVD’s over de toonbank. Best verkochte muziek DVD was ‘Toppers in concert 2008’ van Gerard*René*Gordon. Het gelijknamige album scoorde slechts een 60ste plaats in de Album Top 100 over 2008. Het album ‘Vandaag’ van Nick & Simon scoort een vijfde plaats, de DVD staat op #2, met een verschil van bijna 29% op de Toppers. En tenslotte nog Lionel Richie. Zijn album ‘Symphonica in rosso’ komt tot #28, de DVD staat op #6.

Amy Winehouse scoort over 2 jaren

Het hele jaar 2007 stond het album ‘Back to black’ van Amy Winehouse genoteerd in de Album Top 100, en haalde in de jaarlijst van 2007 de vierde plek. Toch had het album nooit hoger gestaan dan de derde plek, en dat was al in de achtste week. Dankzij de single ‘Valerie’ bereikte ‘Back to black’ op 19 januari 2008 de eerste plek, gelijktijdig met de hitsingle. De single hield het zes weken vol, het album stond veertien weken onafgebroken op #1. In 2008 stond het album 48 weken genoteerd, langer dan welk album ook. Er is dit jaar dan ook geen ander album geweest die haar #1-positie in gevaar heeft gebracht. ‘Back to black’ werd geproduceerd door Mark Ronson.

vrouwen aan de macht

Ook dit jaar levert een zangeres het bestverkochte album van het jaar. Amy Winehouse volgt daarmee Katie Melua op, die twee jaar achtereen het #1-album leverde. Amy is de achtste vrouw die de #1 scoort. Hier volgen ze allemaal:
- 1981: Timi Yuro: ‘All alone am I’
- 1986: Madonna: ‘True blue’
- 1989: Gloria Estefan & Miami sound machine: ‘Anything for you’
- 1994: Mariah Carey: ‘Music box’
- 1996: Celine Dion: ‘Falling into you’
- 2004: Norah Jones: ‘Feels like home’
- 2005: Katie Melua: ‘Piece by piece’
- 2007: Katie Melua: ‘Pictures’ (staat #27 in de jaarlijst van 2008)
- 2008: Amy Winehouse: ‘Back to black’
Zoals je ziet is er nog geen Nederlandse vrouw in geslaagd om met haar album de #1 van het jaar te worden. In de andere jaren (vanaf 1978) werd de jaartop twaalf keer aangevoerd door mannen, stonden acht groepen op de eerste plaats, en haalden twee soundtracks de jaartop.

ALBUMFLITSEN

aanhouder wint

Zo’n 36 jaar bestaan ze al niet meer. Maar 2008 was het jaar waarin Creedence clearwater revival met ‘Collected’ haar eerste #1-album scoorde. Het album kwam op 9 augustus de Album Top 100 binnen op #30, steeg de week daarop naar #2 en nam op 23 augustus, de laatste vehikel naar de #1-positie. Het album staat in de jaarlijst 2008 op een 40ste plaats.

Creedence clearwater revival heeft in feite maar vijf jaar bestaan, toen John Fogerty, diens broer Tom, Stu Cook en Doug Clifford hun groep the Golliwogs hernoemden tot Creedence clearwater revival. De successen volgden al snel en in 1970 scoorde de band twee Nederlandse #1-hits met ‘Who’ll stop the rain’/ ‘Travellin’ band’ en ‘Up around the bend’. In 1971 kwam de klad erin, toen Tom Fogerty de groep verliet. Een jaar later ging de band uit elkaar. John Fogerty en de overige groepsleden hebben in de jaren daarna ruzie over het uitbrengen van oud materiaal. De groep maakt in 1980 een eenmalige comeback op de bruiloft van Tom. John Fogerty en de overige leden groeien in de jaren daarna echter verder uit elkaar. Tom Fogerty overlijdt op 6 september 1990 aan aids; de gevreesde ziekte liep hij op na een transfusie met besmet bloed.

de oudjes doen het nog best

Vijf jaar lang was er geen nieuw materiaal van Metallica verschenen. Hun laatste wapenfeit was ‘St. Anger’ uit 2003 dat tot #2 kwam. Maar de fans bleven de groep trouw toen bekend werd dat er een nieuw album aan zat te komen. De week voor het album kwamen er twee downloads uit, die beide een notering kregen in de Single Top 100. De week daarop knalde het album ‘Death magnetic’ op #1 binnen. En niet alleen in ons land stond het album op de eerste plaats, maar in nog 25 andere landen, waaronder de Verenigde Staten van Amerika. Daar was het zelfs hun vijfde album dat vanuit het niets op #1 binnenkwam. Een absoluut record. Ze verslaan daarmee the Beatles, the Dave Matthews band en U2, die dat hitfeit 4x op hun naam brachten. In ons land was ‘Death magnetic’ het tweede #1-album na ‘Load’ in 1996 dat daar destijds twee weken voor nodig had. ‘Death magnetic’ staat in ons jaaroverzicht op de 14de plaats.

AC/DC heeft zelfs acht jaar met een nieuw album gewacht; ‘Stiff upper lip’ komt uit 2000. Ondanks dat de leden van de groep zeer verspreid wonen: gitarist Angus Young woont in Nederland, zanger Brian Johnson en bassist Cliff Williams in de Verenigde Staten, Malcolm Young in Groot-Brittannië en drummer Phil Rudd in Nieuw-Zeeland, vonden ze toch nog geledenheid om samen een album op te nemen. Dat album, ‘Black ice’, werd warm ontvangen op 25 oktober met een derde plek. Het album staat nog steeds genoteerd en verkocht genoeg voor een 30ste plaats in het jaaroverzicht.

En tenslotte Guns ’n roses. Zelden is er een band geweest waar zoveel geruchten rondgingen over nieuw werk, als Guns ’n roses. Al sinds het laatste dubbele studioalbum ‘Use your illusion 1 & 2’ uit 1991, waren er geruchten over een opvolger. Met het verstrijken van de jaren en daarmee ook de groepsleden, die de band verlieten, werd de kans op een nieuw album er niet groter op. Maar eind november was het dan eindelijk zover. Vooraf gegaan door het titelnummer, de download ‘Chinese democracy’, lag het album eindelijk in de winkels. Met een uitlevering van meer dan 30.000 exemplaren (goud dus), zou je een eerste plaats verwachten. Dat redden Axel Rose en zijn mannen bij ons echter niet. Het album kwam op 29 november slechts op #4 binnen! En al na vier weken stond het ver beneden de 30 genoteerd. In de jaarlijst tref je ‘Chinese democracy’ aan op de 85ste plaats.

voor de derde keer Symphonica in rosso

Het is inmiddels een traditie: ‘Symphonica in rosso’. In 2006 werd dit evenement afgetrapt door Marco Borsato met 10 concerten in het Gelredome in Arnhem. Het album stond op #11 in het jaaroverzicht over 2006. In 2007 werd het stokje overgedragen aan Paul de Leeuw, die het Gelredome 5 dagen kleurde en tot #5 kwam in het jaaroverzicht. Dit jaar is het voor het eerst een internationale artiest die het Gelredome 4 dagen vulde: Lionel Richie. Zijn album is in de weeklijst teruggestegen naar de eerste plaats en behaalt een 28ste plaats in het klassement van 2008. Zijn DVD doet het stukken beter en staat op #6 in de DVD Muziek Top 50. Ook de DVD van Paul de Leeuw deed het in 2008 goed, deze staat op een achtste plaats.

ALBUM STATISTIEKEN

Alle #1-albums

In 2007 bereikten 27 albums de eerste plaats, een absoluut record. 2008 moet het echter stellen met slechts 19 #1-albums. Dat het er veel minder waren in 2008, komt ondermeer door twee albums: ‘Back to black’ van Amy Winehouse dat 14 weken bovenaan stond en Coldplay met ‘Viva la vida or death and all his friends’, goed voor 9 weken #1. Daarentegen waren er 9 albums die slechts één week op #1 stonden, waarvan er 4 uit Nederland kwamen. Van de 19 albums kwamen er 14 vanuit het niets binnen op #1. In 2007 waren dat 15 op 21 #1-albums.

de meeste albumnoteringen: geen uitschieter(s)

Net als in 2007 is er geen enkele act die met meer dan twee albums in de jaarlijst voorkomt. De acts met twee albums zijn: 3j’s, Andrea Bocelli, Anouk, Céline Dion, Guus Meeuwis, Jan Smit, Katie Melua, Krezip en Trijntje Oosterhuis. Negen acts dus, eentje meer dan in 2007.

Nederlandse producties

Sinds 2006 is het aandeel Nederlandse producties weer in stijgende lijn. In 2006 waren dat er 32, vorig jaar 40 (een evenaring van het recordjaar 1995) en dit jaar zijn het er zelfs 46! Dus bijna de helft komt uit Nederland. Van de tien hoogste genoteerde albums komen er 5 uit Nederland, evenveel als in 2007.

Van die 46 Nederlandse albums zijn er 23 volledig in het Nederlands gezongen. Daarnaast zijn er drie albums die deels in het Nederlands en deels in andere talen wordt gezongen: ‘Toppers in concert 2008’ van de Toppers, ‘Chante!’ van Wende en ‘André Rieu Top 100’ van André Rieu. Maar er zijn ook twee albums die instrumentaal zijn: ‘Imagine’ van Armin van Buuren en Janine Jansen met ‘Tchaikovsky’. Overigens was Janine Jansen in 2007 ook al van de partij met het album ‘Bach: inventions & partia’. De rest van de 47 albums, 19 stuks, is in het Engels gezongen.

Buitenlandse producties

Als 46% van de albums in Nederland zijn gemaakt, dan komen de overige 54 albums elders vandaan. Hierbij de verdeling van de buitenlandse producties:
- Verenigde Staten van Amerika: 22
- Groot-Brittannië : 18
- Canada: 4
- België, Australië, Italië: 2
- Zweden, Ierland, Noorwegen, Oostenrijk: 1
Il Divo, bestaande uit een Spaanse, Zwitserse, Franse en Amerikaanse zanger, hebben we als Britse act meegeteld, omdat Simon Cowell de man is die de vier zangers bij elkaar gebracht heeft.

net niet

Ook bij de albums is er altijd eentje die net buiten de boot valt, omdat we nou eenmaal alleen naar de bovenste 100 kijken. In 2007 was het ‘Away from here’ van Stevie Ann dat net buiten de boot viel. Dit jaar is het ‘The best of’ van Radiohead dat de Album Top 100 van 2008 net niet haalde. Hun single ‘Nude’, dat drie weken genoteerd stond met als hoogste notering #8, komt niet eens in de buurt.