vrijdag 13 april 2018

Hitflits: tweede plaats voor album Meesterplusser van Mula B

De single ‘Sofiane’ van Boef en het album Lente van Kevin, zijn beide voor de tweede week de lijstaanvoerders van de Single Top 100 respectievelijk de Album Top 100. Het echte nieuws komt dan ook, dat weer wel, van andere hiphoppers.

In mei 2017 kwam Hicham Gieskes ofwel Mula B met de mixtape 8-9-17, dat de negende plaats haalde. De titel was een verwijzing naar de datum waarop zijn eerste volwaardige album zou verschijnen: 8 september 2017. Maar al wat er die dag verscheen, geen album van Mula B, maar was uitgesteld naar 15 oktober. Maar ook op die dag, geen album van Mula B.

onpersoonlijk

Vorige week was het eindelijk zover. Met een half jaar vertraging lag Meesterplusser van Mula B in de digitale schappen. Tegenover FunX verklaarde Mula B waarom het album nu pas verschijnt: “Zes maanden geleden had ik een album bij elkaar, maar toen besefte ik dat het niet was wat ik wilde. Het kon veel beter. Het voelde gewoon onpersoonlijk.”
Met een tweede plaats, vlak achter Lente van Kevin, mag Mula B meer dan tevreden zijn. Een eerste plaats zat er deze week gewoon niet in. Misschien had hij het album toch beter op 8 september kunnen uitbrengen, want Door Weer En Wind van Ancora (toen de #1) had hij zeker kunnen hebben.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Kevin: Lente (tweede week op #1)
2. EW  Mula B: Meesterplusser (op ruim 12%)
3. (2)   Ronnie Flex: Nori
4. (4)   Josylvio: Hello Cash
5. EW  Riffi: Ademnoot

Gaan we snel over de andere eerste weeks noteringen, want dat zijn er weer een hoop.
#7 Cardi B: Invasion of Privacy
#9 the Partysquad: Nachtwacht
#12 Tabitha: Gevonden In Verdwalen
#14 Thirty Seconds To Mars: America
#16 Eels: The Deconstruction (#1 in de Vinyl 33)
#18 Kylie Minogue: Golden (#1 in de Britse albumlijst)
#24 Blaudzun: _Up_
#28 Various Artists: Johnny Cash – The Music: Forver Words
#29 Tom Misch: Geography
#39 Hillsong Worship: There Is More
#60 Kamelot: The Shadow Therapy
#81 Original Soundtrack / Elvis Presley: The Searcher
#96 Kali Uchs: Isolation
#98 Unknown Mortal Orchestra: Sex & Food

SINGLES

Op twee nummers na, ‘Friends’ van Marsmello & Anne-Marie (op #6) en ‘X’ van Nicky Jam & J. Balvin (gestegen van de vijftiende naar de achtste plaats), bestaat de volledige top 10 uit rap/hiphop nummers. Van die acht komen er zeven uit Nederland. Alleen ‘God’s Plan’ van Drake is een buitenlandse productie.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Boef: Sofiane (tweede week op #1)
2. (2)   Kevin, Lil’ Kleine & Chivv: Beetje Moe (op driekwart procent!)
3. (3)   Kraantje Pappie: Lil Craney
4. (5)   Hardwell x Bizzey x Lil’ Kleine x Chivv: Ze Willen Mee
5. (6)   Drake: God’s Plan

Ver buiten de top 10,  op de achttiende plaats, vinden wij de hoogste eerste weeks: ‘Vuurwerk’ van Spanker feat. Josylvio, Lijpe & 3Robi. Daaronder liggen twee nieuwe noteringen dicht bij elkaar. Op #28 is dat ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa, de 3FM Megahit van de afgelopen week en kanshebber voor een #1-positie de komende weken. Daaronder, op #29, komt ‘Nice For What’ van Drake binnen.

Zoals we reeds meldden, komt het album Meesterplusser van Mula B binnen op de tweede plaats van de Album Top 100. Daarnaast krijgen zeven van de twaalf tracks van het album ook een notering. Dat zijn:
#10 (12) Bandolero
#35 Gang feat. 3Robi
#58 Nieuwe Tijd feat. Sevn Alias
#69 Aangehouden Op Een Maandag feat. Sticks
#94 Den Haag
#97 Strand feat. LouiVos
#100 Let Op Je Kech feat. Equalz

Resteren nog de andere eersteweeks noteringen:
#74 Dave Roelvink x FMG: Tequila
#95 Riffi: Meisje Alsjeblieft
#96 Rich the Kid: Plug Walk
#99 Riffi feat. Lijpe: Daar Met Jou

Tot zover deze Hitflits. Opnieuw gaan we een mooi aangenaam weekend tegemoet. Een nieuwe Megaman kun je dan ook niet eerder tegemoet zien aan het einde daarvan.

zondag 8 april 2018

Megaman bij week 14 – 7 april 2018


Boef boekt record streams met zijn levensverhaal

En verder in deze Megaman:
-          Kevin loopt dubbelslag mis
-          the Weekend komt met EP
-          vierde hit voor David Guetta en Sia
-          eerste solohit voor Fais
-          Dennis Lloyd vond zichzelf op internet

Afgelopen vrijdag pakte na Ronnie Flex opnieuw een hiphopper de eerste plaats in de Album Top 100. Kevin de Gier was de gelukkige met zijn album Lente. Wat er verder gebeurde in de albumlijst, lees je in de albumflitsen.

Vorige week presenteerden we het overzicht van de tien best verkochte albums en gestreamde en gedownloade nummers over het eerste kwartaal. Hier kan je het nog eens nalezen, nu ook met de Britse overzichten.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Boef boekt record streams met zijn levensverhaal


#1 Boef: Sofiane
    *** hoogste eerste weeks / eerste week op #1 ***

Lang heeft Ronnie Flex niet van zijn eerste dubbelslag kunnen genieten. Zowel zijn album Nori als de single ‘Non Stop’ vallen al na één week van hun voetstuk. Het album, waarvan nog acht tracks overblijven één treetje, de single als een baksteen naar de zevende plaats. Hoezo ‘Non Stop’?

Zijn eerste plaats in de Single Top 100 levert Ronnie Flex in bij een andere Nederlandse hiphopper: Sofiane Boussaadia, zoals Boef in het echt heet. Zijn single ‘Sofiane’, waarin hij zijn levensverhaal rapt, slaat al na één dag het record dat Flex feat. Famke Louise op 2 maart met ‘Fan’ vestigden, 650.000 streams, stuk met 30.000 streams. Daarnaast werd de videoclip van ‘Sofiane’ de eerste dag meer dan 1,2 miljoen keer aangeklikt.

Maar wat zeggen deze records als je er, zeker bij het gros van de hiphop-hits, maar één week van kunt genieten? Je zet pas wat neer als je een aantal weken een groot bereik houdt. We zullen dan ook zien hoelang ‘Sofiane’ het bovenaan volhoudt, voordat een andere hiphopper er weer met de eerste plaats van door gaat.

Na ‘Antwoord’ (in februari), ‘Patsergedrag’ met Sevn Alias & Lil’ Kleine`, ‘Krantenwijk’, ook met Kleine  en ‘Habiba’, allen  in 2017, is ‘Sofiane’ de vijfde #1-noering voor Boef, eentje minder dan Ronnie Flex.

Kevin loopt dubbelslag mis

#2 Kevin, Lil’ Kleine & Chivv: Beetje Moe

Zowel Chivv  als Lil’ Kleine scoorden één of meerdere #1-hits. Chivv met ‘Ja!’ van Bizzey feat. Kraantje Pappie & Yung Felix, Lil Kleine al vier keer (twee keer met Ronnie Flex, twee keer met Boef, waarvan ook eentje met Sevn Alias). En even zag het er ook uit dat Kevin met ‘Beetje Moe’ feat. Lil’ Kleine & Chiv, er eentje zou scoren. maar toen kwam Boef met ‘Sofiane’, waardoor de eerste #1-hit voor Kevin de Gier nog even wordt uitgesteld en ook zijn eerste dubbelslag misloopt.
Reden tot klagen heeft Kevin zeker niet, want Lente, zijn debuutalbum pakt deze week al wel de eerste plaats van de Album Top 100. En zoals gebruikelijk bij hiphoppers, krijgen zo’n beetje alle tracks van het album ook een notering in de Single Top 100. Nog wel.

Helaas voor Kevin belandt Lente niet in het rijtje van albums waarvan alle tracks een notering krijgen. ‘Flex & Functioneer’ kwam (nog) niet verder dan een 120e plaats en staat in de Bubbling-Under, de wachtkamer van de Single Top 100. De overige twaalf noteringen zijn:
#2 (3)  Beetje Moe feat. Lil’ Kleine & Chivv

#32 Sunshine feat. Sigourney K
Voluit heet ze Sigourney Korper (Amstelveen, 26 januari 1987). Sigourney maakte tussen 2009-2010 deel uit van Zirkus Zirkus, een project van kinderzender Nickelodeon, ‘dat de grootste popact van Nederland en België had moet worden’. Met Zirkus Zirkus scoorde ze twee twee top 10-hits. In 2011 stopte Zirkus Zirkus, waarvan ook Niels Laurens Littooij deel uitmaakte. Sinds 2012 kennen we hem als zanger Nielsson. Sigourney volgde de Dansacademie Lucia Marthas, deed mee aan ‘So You Think You Can Dance’. In december 2017 bracht ze onder de naam Sigourney K het nummer ‘Small Talk’ uit. In februari maakte ze daar samen met Kenzo Alvares een dancevideo bij.

#33 Altijd Real
#36 Dakje Open
#41 Je Body feat. Boef
#52 (88) Tijdloos
#54 Money feat. Josylvio
#55 Gelijk Gelijk feat. Sevn Alias
#62 Migraine feat. 3Robi
#73 Blijf True
#71 Niet Alleen met Emms (op herhaling)
#83 Meid Uit De Hood feat. Jonna Fraser
Daarnaast scoort Kevin ook nog op #66 met het nummer ‘Barzalona’, samen met D-Double en Lijpe.

Noemen we nog even de andere hiphophits van deze week:
#4 SFB, Dopebwoy & Leafs: Drip
#5 Hardwell x Bizzey x Lil’ Kleine x Chivv: Ze Willen Mee
#44 $hirak feat. Adje & 3Robi & Josylvio: DM’s

the Weeknd komt met EP

In de negende week zit ‘Pray For Me’ van the Weeknd & Kendrick Lamar weer even in de lift en stijgt van de 78e naar de 65e plaats. Maar als we deze samenwerking even buiten beschouwing laten, dan is het twee jaar geleden dat de Canadees Abel Tesfaye zoals hij in het echt heet, met wat nieuws kwam. Zijn voorlaatste album Starboy stamt uit 2016.

Tot veler verrassing kwam the Weeknd vorige week met de EP My Dear Melancholy, waarvan alle zes tracks een notering krijgen. Hier komen ze:
#14 Call Out My Name
#43 Try Me
#53 Wasted Times
#63 Hurt You feat. Gesaffelstein
#67 I Was Never There feat. Gesaffelstein
#80 Privilege

Gesaffelstein is de op 25 juni 1985 in Lyon geboren Mike Lévy. Gesaffelstein remixte nummers van onder andere Tiga, Miss Kittin, Lana Del Rey en the Weeknd. Hij produceerde twee nummers van het album Yeezus van Kanye West. In 2013 bracht Gesaffelstein het album Aleph uit.

vierde hit voor David Guetta en Sia

#61 David Guetta & Sia: Flames

‘Like I Do’ met Martin Garrix & Brooks (deze week op #24) werd niet de hit die van David Guetta werd verwacht. ‘Mad Love’ met Sean Paul feat. Becky G zit vooralsnog in de lift en stijgt deze week naar de 28e plaats. Maar een echte klapper, top 10, voor David Guetta, zou wel eens ‘Flames’ kunnen worden, dat hij met Sia opnam.
In 2011 scoorden de twee een wereldhit met ‘Titanium’ (vierde plek) en het jaar daarop met ‘She Wolf (Falling To Pieces)’ (zesde plek). ‘Bang My Head’ met Fetty Wap er bij, bleef in 2015 steken op de negentiende plaats.

eerste solohit voor Fais

#92 Fais: Know You Better

Voor ‘Hey’ feat; Afrojack (#7 in 2016) ontving Fais onlangs een gouden plak. Het nummer is meer dan 55 miljoen keer gestreamd. ‘Used To Have It All’, ook met Afrojack, staat op zo’n vier miljoen streams. Vorig jaar bracht Fais  (= de Rotterdammer Faisal Ben Said) het nummer ‘Ask Me Tomorrow’ uit, dat flopte. Met ‘Know You Better’ loopt het beter af, want het komt binnen op de 92e plaats. Fais schreef het nummer met Afrojack, Kris Eriksson en Lina Hansson. Kris Eriksson schreef onder andere mee aan ‘Paris’ van the Chainsmokers. Eriksson en Afrojack produceerden het nummer.

Dennis Lloyd vond zichzelf op het internet

#94 Dennis Lloyd: Nevermind

Vier miljoen streams op Spotify en optredens die binnen een uur zijn uitverkocht. En dat allemaal dankzij internet. Er is dus echt wat aan de hand met ‘Nevermind’ van Dennis Lloyd.

Als Nir Tibor kwam hij op 18 juni 1993 in het Israëlische Tel Aviv ter wereld. Op zijn achtste begon hij met trompet spelen, op zijn dertiende leerde hij zichzelf gitaar spelen. Hij zocht en vond op internet een catchy naam en dat werd Dennis Lloyd: een internationale naam waarvan het publiek zou denken, hé die hebben we vaker gehoord. De remix van ‘Nevermind’ maakt Lloyd zelf. Hoewel zowel Italiaanse als Amerikaanse muziekuitgeverijen hem graag in de buurt willen, blijft hij in Israël wonen, want via het internet kan hij iedereen bereiken.

Albumflitsen bij week 14 - 7 april 2018

Afgelopen vrijdag kwam de droom uit van Kevin de Gier: een eerste plaats voor zijn debuutalbum Lente, Maar goed ook, want met minder was hij niet te genieten geweest. Wat er verder nog gebeurde in de Album Top 100, lees je in deze albumflitsen.

#5 Jim van der Zee: Where I Come From
Al vanaf zijn blind audition in oktober 2017 met ‘For Us Both’, de Engelse versie van ‘Amar Pelos Dois’ van Salvador Sobral, winnaar voor Portugal van het Eurovisie Songfestival, was Jim van der Zee één van de favorieten voor de overwinning van the Voice of Holland. Vier maanden later, op vrijdag 16 februari 2018, maakte hij zijn favorietenrol waar en won de finale van Samantha van Steenwijk.

geen Voice of Holland

Toen Jim van der Zee (Driebergen, 17 januari 1995) in 2016 werd benaderd door talentscout
Basja Chanowski van talentscoutbureau Più Music om mee te doen aan the Voice of Holland, was hij daar nog helemaal niet aan toe. Chanowski had hem gebeld na het zien van een opname van Jim, die ze had gekregen van een geluidsman. Ze was zeer onder de indruk van Jim, maar die wilde eerst nog op reis.

Na een jaar met een caravan door Europa te hebben getrokken, belde hij haar op en startte het Voice-traject. Jim: “Ik had eerst niet het beeld dat ik paste in The Voice. Toen ik terugkwam was het een ander verhaal.” De strategie van Chanowski werkte, evenals die ook al had gewerkt voor Voice-winnaars Maan en Julia van der Toorn. 
Where I Come From van Jim van der Zee is geen album met nieuwe liedjes. Op het album zingt hij tien van zijn favoriete nummers van onder andere Bob Dylan, Cat Stevens, Bruce Springsteen en Leonard Cohen. Liedjes met een emotionele lading, liedjes die iets betekenen. Het genre maakt hem niet zoveel uit, als het maar goede muziek is.

2023

Over vijf jaar, in 2023, hoopt Jim een gevestigde naam te zijn en wat albums te hebben uitgebracht met eigen muziek. Jim: “Ik hoop dat mensen me dan kennen. Dat ze me op de radio horen en denken: Hee, dat is Jim van der Zee. En daar ga ik heel hard mijn best voor doen.”

#6 Ayreon: Universe – Best of Ayreon Live
Een eerste plaats, zoals in 2017 met The Source, zit er dit keer lang niet in voor Ayreon, het project van Arjen Lucassen. Universe – Best of Ayreon Live komt slechts binnen op de zesde plaats, maar levert hem wel zijn vijfde top 10-notering op. Het album betreft optredens dat Ayreon in september 2017 gaf. Onder de zestien vocalisten, zaten de zangeressen Floor Jansen, Anneke van Giersbergen en Irene Jansen en de zangers Edward Reekers en Jay van Feggelen.

#7 Djaga Djaga: Jason D
Vanuit de gevangenis brengt Djaga Djaga zijn debuutalbum Jason D uit. Jason Leonora ofwel rapper Djaga Djaga zit sinds november 2017 een celstraf uit van veertien jaar wegens betrokkenheid bij de liquidatie van ‘Appie’ Belhadj in de Bijlmer in 2016. Geen lievertje dus, dit lid van de rapgroep Green Gang. In vrijheid werkten Chivv, Broertje, Emms, Jonna Fraser, Adje, Josylvio, Mario Cash, F.I., Xony, Jayh, Lijpe, D-Double, Kempi en D-Double mee aan de zeventien nummers op het album Jason D.


#8 D-Double: Nood Breekt Wet
Met ‘Barzalona’ feat. Kevin & Lijpe, binnen op #66, krijgt rapper D-Double deze week zijn eerste dozijn hits vol. Het nummer is één van de vijftien tracks op het album Nood Breekt Wet, waaraan ook nog Chivv, Sarita Lorena, SBMG, Pietju Bell, Sevn Alias, Vic9 en Jonna Fraser een bijdrage leveren. Achter D-Double zit de op 13 juli 1990 te Vlissingen geboren  Reginald Rinaldo Frederik. In 2017 won hij met New Wave de Popprijs 2016.

#18 Rich the Kid: The World Is Yours
“This will be the greatest album of 2018. Best hip-hop album—you heard it here! There’s no other rapper that will drop a better album than me. No one.”. Het was één van uitspraken die  Dimitri Leslie Roger (Queens, New York City, 13 juli 1982) ofwel rapper Rich Kid deed in een interview met het hiphopmagazine XXL over zijn debuutalbum The World Is Yours aan.

Beetje eigenwijs? In ieder geval kreeg hij de medewerking van onder andere Kendrick Lamar, Chris Brown en Lil Wayne. Daarnaast trok de uitspraak de aandacht en leidt in onder andere de Noorse en Nederlandse albumlijst tot een top 20-positie. De Amerikaanse standen worden de komende week bekend gemaakt.

#23 Big2: Van Staal
Na het winnen van de Popprijs 2013 op zaterdag 18 januari 2014, is het stil gebleven  rond the Opposites (Willem de Bruin en Twan van Steekhoven). Het laatste hitfeit van het duo is het album Slapeloze Nachten, dat eind juni 2014 voor het laatst stond genoteerd.

Al ten tijde van the Opposites, maakte Big2 regelmatig muzikale uitstapjes. In 2008  produceerde hij het album Rock & Roll van DIO. Het jaar daarop bracht hij de mixtape Zin In! uit en datzelfde jaar scoorde Big2 een #1-hit met ‘Broodje Bakpao’ met Gers en Sef. In 2010 bracht the Opposites het dubbelalbum Succes/Ik Ben Twan uit, wat eigenlijk twee soloalbums waren van de twee. Het idee voor een eigen soloalbum door Big2 ontstond na de laatste tournee van the Opposites.
Op het album, waaraan hij ruim drie jaar heeft gewerkt, rapt Big 2 weer, net als vroeger. De titel van het album Van Staal, staat er voor dat Big2 niet meer van zijn koers te brengen is. Big2: “Er is een hoop gekkigheid in de muziekindustrie nu. Een heleboel mensen vinden dat je een bepaald soort muziek moet maken, aangezien je dan goede cijfers haalt. Op zulke momenten moet je sterk in je schoenen staan.” ‘Ik Wil Dat Je Danst’ is de eerste single van het album, waaraan Glen Faria, Lijpe, Pete Philly, Sjaak, Jonna Fraser en Tellem hebben meegewerkt.

#44 Hayley Kiyoko: Expectations
Hayley Kiyoko Alcroft (Los Angeles, 3 april 3, 1991) acteerde in diverse series en films waaronder ‘Scooby-Doo!’en ‘Xoxo’. Maar haar voorliefde had en heeft ze voor muziek. Al op zesjarige leeftijd speelde ze drums en op haar achtste schreef ze haar eerste liedje: ‘Notice’. Van 2007 tot 2011 had ze een eigen bandje, the Stunners. Na drie solo EP’s, komt Hayley Kiyoko met haar eerste album Expectations, waarvan ze alle dertien nummers zelf heeft meegeschreven.


#45 John West: Jij Bent Zo’n Mooie Vrouw
Jij Bent Zo’n Mooie Vrouw is het eerste studioalbum van John West na zijn tienjarig jubileum in 2016 met het album 10 Jaar John West Terugblik. De meeste nummers van Jij Bent Zo’n Mooie Vrouw zijn covers van andere nummers, al dan niet vertaald door John West zelf. De single ‘Jij Laat Me Leven’ heet origineel ‘Sonrisa’ en is van de Frans-Slovenische zanger Kendji Girac. Op de melodie van een liedje van Julio Iglesias schreef Bram Koning het nummer ‘Mijn Kleine Wonder’ over Angelito Zonzo Jan, de in juni 2017 geboren zoon van John West.

#68 Death Alley: Superbia
Uit Amsterdam komen de punkrockers van Death Alley. De band bestaat sinds 2013 en is voorgekomen uit drie bands: Gewapend Beton, the Devil’s Blood en Mühr. Het album  Superbia, dat in de Vinyl 33 binnenkomt op de eerste plaats, is de opvolger van Black Magick Boogieland uit 2015. Death Alley wordt gevormd door Oeds Beydals (gitaar), Uno Bruniusson (drums), Sander Bus (bas) en Douwe Truijens (zang).