zondag 8 april 2018

Albumflitsen bij week 14 - 7 april 2018

Afgelopen vrijdag kwam de droom uit van Kevin de Gier: een eerste plaats voor zijn debuutalbum Lente, Maar goed ook, want met minder was hij niet te genieten geweest. Wat er verder nog gebeurde in de Album Top 100, lees je in deze albumflitsen.

#5 Jim van der Zee: Where I Come From
Al vanaf zijn blind audition in oktober 2017 met ‘For Us Both’, de Engelse versie van ‘Amar Pelos Dois’ van Salvador Sobral, winnaar voor Portugal van het Eurovisie Songfestival, was Jim van der Zee één van de favorieten voor de overwinning van the Voice of Holland. Vier maanden later, op vrijdag 16 februari 2018, maakte hij zijn favorietenrol waar en won de finale van Samantha van Steenwijk.

geen Voice of Holland

Toen Jim van der Zee (Driebergen, 17 januari 1995) in 2016 werd benaderd door talentscout
Basja Chanowski van talentscoutbureau Più Music om mee te doen aan the Voice of Holland, was hij daar nog helemaal niet aan toe. Chanowski had hem gebeld na het zien van een opname van Jim, die ze had gekregen van een geluidsman. Ze was zeer onder de indruk van Jim, maar die wilde eerst nog op reis.

Na een jaar met een caravan door Europa te hebben getrokken, belde hij haar op en startte het Voice-traject. Jim: “Ik had eerst niet het beeld dat ik paste in The Voice. Toen ik terugkwam was het een ander verhaal.” De strategie van Chanowski werkte, evenals die ook al had gewerkt voor Voice-winnaars Maan en Julia van der Toorn. 
Where I Come From van Jim van der Zee is geen album met nieuwe liedjes. Op het album zingt hij tien van zijn favoriete nummers van onder andere Bob Dylan, Cat Stevens, Bruce Springsteen en Leonard Cohen. Liedjes met een emotionele lading, liedjes die iets betekenen. Het genre maakt hem niet zoveel uit, als het maar goede muziek is.

2023

Over vijf jaar, in 2023, hoopt Jim een gevestigde naam te zijn en wat albums te hebben uitgebracht met eigen muziek. Jim: “Ik hoop dat mensen me dan kennen. Dat ze me op de radio horen en denken: Hee, dat is Jim van der Zee. En daar ga ik heel hard mijn best voor doen.”

#6 Ayreon: Universe – Best of Ayreon Live
Een eerste plaats, zoals in 2017 met The Source, zit er dit keer lang niet in voor Ayreon, het project van Arjen Lucassen. Universe – Best of Ayreon Live komt slechts binnen op de zesde plaats, maar levert hem wel zijn vijfde top 10-notering op. Het album betreft optredens dat Ayreon in september 2017 gaf. Onder de zestien vocalisten, zaten de zangeressen Floor Jansen, Anneke van Giersbergen en Irene Jansen en de zangers Edward Reekers en Jay van Feggelen.

#7 Djaga Djaga: Jason D
Vanuit de gevangenis brengt Djaga Djaga zijn debuutalbum Jason D uit. Jason Leonora ofwel rapper Djaga Djaga zit sinds november 2017 een celstraf uit van veertien jaar wegens betrokkenheid bij de liquidatie van ‘Appie’ Belhadj in de Bijlmer in 2016. Geen lievertje dus, dit lid van de rapgroep Green Gang. In vrijheid werkten Chivv, Broertje, Emms, Jonna Fraser, Adje, Josylvio, Mario Cash, F.I., Xony, Jayh, Lijpe, D-Double, Kempi en D-Double mee aan de zeventien nummers op het album Jason D.


#8 D-Double: Nood Breekt Wet
Met ‘Barzalona’ feat. Kevin & Lijpe, binnen op #66, krijgt rapper D-Double deze week zijn eerste dozijn hits vol. Het nummer is één van de vijftien tracks op het album Nood Breekt Wet, waaraan ook nog Chivv, Sarita Lorena, SBMG, Pietju Bell, Sevn Alias, Vic9 en Jonna Fraser een bijdrage leveren. Achter D-Double zit de op 13 juli 1990 te Vlissingen geboren  Reginald Rinaldo Frederik. In 2017 won hij met New Wave de Popprijs 2016.

#18 Rich the Kid: The World Is Yours
“This will be the greatest album of 2018. Best hip-hop album—you heard it here! There’s no other rapper that will drop a better album than me. No one.”. Het was één van uitspraken die  Dimitri Leslie Roger (Queens, New York City, 13 juli 1982) ofwel rapper Rich Kid deed in een interview met het hiphopmagazine XXL over zijn debuutalbum The World Is Yours aan.

Beetje eigenwijs? In ieder geval kreeg hij de medewerking van onder andere Kendrick Lamar, Chris Brown en Lil Wayne. Daarnaast trok de uitspraak de aandacht en leidt in onder andere de Noorse en Nederlandse albumlijst tot een top 20-positie. De Amerikaanse standen worden de komende week bekend gemaakt.

#23 Big2: Van Staal
Na het winnen van de Popprijs 2013 op zaterdag 18 januari 2014, is het stil gebleven  rond the Opposites (Willem de Bruin en Twan van Steekhoven). Het laatste hitfeit van het duo is het album Slapeloze Nachten, dat eind juni 2014 voor het laatst stond genoteerd.

Al ten tijde van the Opposites, maakte Big2 regelmatig muzikale uitstapjes. In 2008  produceerde hij het album Rock & Roll van DIO. Het jaar daarop bracht hij de mixtape Zin In! uit en datzelfde jaar scoorde Big2 een #1-hit met ‘Broodje Bakpao’ met Gers en Sef. In 2010 bracht the Opposites het dubbelalbum Succes/Ik Ben Twan uit, wat eigenlijk twee soloalbums waren van de twee. Het idee voor een eigen soloalbum door Big2 ontstond na de laatste tournee van the Opposites.
Op het album, waaraan hij ruim drie jaar heeft gewerkt, rapt Big 2 weer, net als vroeger. De titel van het album Van Staal, staat er voor dat Big2 niet meer van zijn koers te brengen is. Big2: “Er is een hoop gekkigheid in de muziekindustrie nu. Een heleboel mensen vinden dat je een bepaald soort muziek moet maken, aangezien je dan goede cijfers haalt. Op zulke momenten moet je sterk in je schoenen staan.” ‘Ik Wil Dat Je Danst’ is de eerste single van het album, waaraan Glen Faria, Lijpe, Pete Philly, Sjaak, Jonna Fraser en Tellem hebben meegewerkt.

#44 Hayley Kiyoko: Expectations
Hayley Kiyoko Alcroft (Los Angeles, 3 april 3, 1991) acteerde in diverse series en films waaronder ‘Scooby-Doo!’en ‘Xoxo’. Maar haar voorliefde had en heeft ze voor muziek. Al op zesjarige leeftijd speelde ze drums en op haar achtste schreef ze haar eerste liedje: ‘Notice’. Van 2007 tot 2011 had ze een eigen bandje, the Stunners. Na drie solo EP’s, komt Hayley Kiyoko met haar eerste album Expectations, waarvan ze alle dertien nummers zelf heeft meegeschreven.


#45 John West: Jij Bent Zo’n Mooie Vrouw
Jij Bent Zo’n Mooie Vrouw is het eerste studioalbum van John West na zijn tienjarig jubileum in 2016 met het album 10 Jaar John West Terugblik. De meeste nummers van Jij Bent Zo’n Mooie Vrouw zijn covers van andere nummers, al dan niet vertaald door John West zelf. De single ‘Jij Laat Me Leven’ heet origineel ‘Sonrisa’ en is van de Frans-Slovenische zanger Kendji Girac. Op de melodie van een liedje van Julio Iglesias schreef Bram Koning het nummer ‘Mijn Kleine Wonder’ over Angelito Zonzo Jan, de in juni 2017 geboren zoon van John West.

#68 Death Alley: Superbia
Uit Amsterdam komen de punkrockers van Death Alley. De band bestaat sinds 2013 en is voorgekomen uit drie bands: Gewapend Beton, the Devil’s Blood en Mühr. Het album  Superbia, dat in de Vinyl 33 binnenkomt op de eerste plaats, is de opvolger van Black Magick Boogieland uit 2015. Death Alley wordt gevormd door Oeds Beydals (gitaar), Uno Bruniusson (drums), Sander Bus (bas) en Douwe Truijens (zang).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten