vrijdag 17 december 2021

Hitflits: ‘Vluchtstrook’, derde #1-hit voor Kriss Kross Amsterdam en eerste voor Antoon & Sigourney K

Meau Hewitt heeft maar kort kunnen genieten van haar eerste #1-hit ‘Dat Heb Jij Gedaan’. Al na één week moet ze deze plek inleveren bij een andere Nederlandse act: Kriss Kross Amsterdam x Antoon x Sigourney K met ‘Vluchtstrook’.
 
‘Vluchtstrook’ bevat een interpolatie van ‘Have You Never Been Mellow’ van Olivia Newton-John uit 1974. Dat nummer deed bij ons niets, maar in 1995 bereikte het de eerste plaats in de versie van de Party Animals. 
Voor de broers Jordy en Sander Huisman en MC Yuki Kempees, ofwel Kris Kross Amsterdam, is ‘Vluchtstrook’ al hun derde #1-hit. in 2019 was het raak met ‘Hij Is Van Mij’ met Maan & Tabitha feat. Bizzey, dat de hit van het jaar werd. En in mei van dit jaar pakte Kris Kross Amsterdam opnieuw de eerste plaats met ‘Alles Wat Ik Mis’, als gastartiest bij het nummer van Ronnie Flex & Emma Heesters.
 
Voor Valentijn Verkerk, ofwel Antoon, kon dit jaar al niet meer stuk. In juli bereikte zijn debuutsingle ‘Hyperventilatie’ de vierde plaats, waarna hij vervolgens nog drie kleinere hits scoorde. En ook Sigourney Korper, kortweg Sigourney K, mag niet klagen. Na twee matige hits in 2018, scoorde ze in oktober een vijfde plaats met ‘Vreemde Voor Mij’ feat. Sevn Alias.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (3)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan (op 10,05%)
3. (7)   Mariah Carey: All I Want For Christmas
4. (6)   Gayle: Abcdefu
5. (5)   Acraze feat. Cherish: Do It To It

Het aantal eerste weeks noteringen deze week zijn op één hand te tellen en dat zijn:
#29 Snelle: In M’n Bloed
Het nummer is gebaseerd op de nummers ‘‘Older’(Sasha Alex Sloan)’ en ‘In The Blood’, beide van John Mayer en ‘When You Love Someone’ van James TW. Snelle: “Het zijn drie songs met uiteindelijk dezelfde boodschap. Ik raakte hierdoor direct geïnspireerd en wilde hier ook graag een nummer over schrijven. Tijdens een studiosessie rolde ‘In M’n Bloed’ eruit”.
 
In 2016 begon de gekte rond Max Verstappen al serieuze vormen aan te nemen, toen hij op 15 mei, met 18 jaar + 22 dagen, de jongste winnaar ooit werd van een Formule 1 Grand Prix.
 
Marco Mars en zijn vrienden, Rob Toonen en Jeroen Hilgenberg, alle drie uit Enschede en fan van Max en van Formule 1, kwamen op het idee om een nummer op te nemen, waarmee de fans kunnen laten horen dat ze achter hem staan. Als Pitstop boys doken de drie de studio van Marco in en namen het nummer ‘Super Max!’ op. Hun voorbeeld was het nummer ‘Johnny Däpp (Ich will Malle zurück)’ van Lorenz Büffel, over de Amerikaanse acteur Johnny Depp.
Destijds deed ‘Super Max!’ niets, maar na de winst afgelopen zondag, waarbij Max de eerste Nederlandse coureur werd die het Wereldkampioenschap Formule 1 won, is dat wel anders. Het nummer is de afgelopen dagen ruim 300.000 gestreamd en dat levert de drie vrienden een 66e plaats op.
 
#73 Turfy Gang: Buren
Zeven studenten uit de provincie Utrecht vormen het gezelschap Turfy Gang

ALBUMS
 
Voor de vierde week voert 30 van Adele de Album Top 100 aan. Nog steeds is het overwicht op de #2, ook al vier weken Voyage van ABBA, nog steeds hoog. Van elke 100 albums van Adele, verkoopt ABBA er 55. Gaat het Adele lukken om er een vijfde week aan vast te plakken? Dat hangt af van wat het album Waterval van K3, dat sinds vandaag in de (digitale) schappen ligt, gaat doen. Het is Studio 100 er alles aan gelegen om van K3 4.0 een succes te maken.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Adele: 30 *** vierde week op #1 *** (73)
2. (2)   ABBA: Voyage, op 54,87% (92)
3. (3)   Ed Sheeran: = (Equals) (36)
4. (4)   Michael Bublé: Christmas (14)
5. EW  Juice WRLD: Fighting Demons (0)
Na Legends Never Die (#2 in 2020), is Fighting Demons het tweede postume album van Jarad Anthony Higgins, ofwel rapper Juice WRLD. Op 8 december 2019 overleed hij aan een overdosis. Kort daarna werd bekend dat de rapper zo’n 2.000 nummers had opgenomen. Op Fighting Demons, waaraan is meegewerkt door Justin Bieber, Polo G, Trippie Redd en Suga van BTS, staan 18 nummers. We kunnen dus nog heel wat postume albums van Juice WRLD verwachten.
 
In deze tijd komen niet veel nieuwe albums uit. Naast Fighting Demons van Juice WRLD (op #5), komen er nog drie albums binnen deze week
 
#9 Neil Young & Crazy Horse: Barn
Na veel (live) verzamelwerk de laatste jaren uit Young zijn eigen archief, zullen veel van zijn fans opveren bij Barn, zijn 41e studioalbum en het 14e met Crazy Horse, de groep die hem al sinds 1968 begeleidt.
Crazy Horse wordt gevormd door Billy Talbot (bas), Ralph Molina (drums) en Nils Lofgren (gitaar, piano en accordeon). Het album Barn werd opgenomen in een schuur in het Canadese deel van de Rocky Mountains.
 
#70 Rico & Guan: Rated R
#92 Tory Lanez: Alone At Prom
 
Kersthits (5)
 
Vandaag, vrijdag 17 december 2021, is in het Verenigd Koninkrijk de race om de ‘Christmas Number One’ van start gegaan. Naast de oude meuk en een paar nieuwe, zijn nu alle kerstnummers uitgebracht. Volgende week vrijdag, 24 december, wordt bekend welk nummer de boeken ingaat als de 70e Christmas Number One. De kans is groot dat voor de vierde keer op rij (een record!) LadBaby met de eer zal strijken.
 
De afgelopen drie jaar lukte het Mark Ian Hoyle, grafisch ontwerper en auteur van kinderboeken als zijn alter ego LadBaby én samen met zijn vrouw Roxanne en kinderen, telkens de kersthit van het jaar te scoren. LadBaby deed dat met ‘We Built This City’ (in 2018), ‘I Love Sausage Rolls’ (in 2019) en ‘Don’t Stop Me Eatin’ (in 2020), allen pardodiën op bestaande nummers. De opbrengsten gingen telkens naar de Trussell Trust, de Britse voedselbanken.
Ook dit jaar is LadBaby de grote favoriet met het nummer ‘Sausage Rolls For Everyone’.
Maar naast zijn vrouw en kinderen, doen ook twee Britse muzikanten mee: Ed Sheeran en Elton John. Dat duo staat nu nog op de eerste plaats met een eigen kerstnummer ‘Merry Christmas’. Dus strijden ze de komende week met zichzelf én ook nog met hun eigen nummer, want ‘Sausage Rolls For Everyone’ is een nieuwe versie van hun ‘Merry Christmas’! https://www.youtube.com/watch?v=GsRJ-iRZasQ
 
Met nog een week voor kerst te gaan, staan er in onze hitlijsten al 28 singles en 11 albums genoteerd. Vorig jaar waren dat een week voor kerst 27 respectievelijk 16. Een overzicht van onze eigen kersthits volgt later.

zondag 12 december 2021

Mini-Hitflits: Meau vierde zangeres die met eigen liedje, Dat Heb Jij Gedaan, #1-hit scoort


De afgelopen dagen waren we niet in staat om een Hitflits te maken. Inmiddels zal je alle standen wel op Dutch Charts hebben gezien, dus besteden we daar weinig aandacht meer aan.
 
Het grote nieuws dit weekend is de #1-notering van ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van de 21-jarige Meau Hewitt. In de negende week stijgt haar nummer naar de eerste plaats van de Single Top 100 en moet Adele die plek opnieuw met ‘Easy On Me’ prijs geven.
En dan te bedenken dat Meau, ‘Dat Heb Jij Gedaan’, dat ze binnen een dag schreef na een gesprek met een vriend, niet wilde uitbrengen. Meau: “Het was nooit de bedoeling om het ook echt uit te brengen. Veel te eng. Maar toen ik het op social media deelde, ging het viraal. Iedereen vroeg of ik het liedje alsjeblieft uit wilde brengen. Dus toen moest ik wel.”
 
De laatste drie jaar lukt het al meer vrouwen de eerste plaats te bereiken. Denk maar aan Aya Nakamura met ‘Djada’ en Davina Michelle met ‘Duurt Te Lang’ (beide in 2018), Tones & I met ‘Dance Monkey’ (in 2019) en Olivia Rodrigo met ‘Drivers License’ én ‘Good 4 U’ (beide dit jaar). Maar zo is het niet altijd gegaan.
 
In de 52-jarige geschiedenis van de Single Top 100 en haar voorgangers, is Meau met ‘Dat Heb Jij Gedaan’ dan ook nog maar de 50e zangeres die in haar eentje met haar eerste hit een #1-notering scoort. Van die 50 #1-hits, is Meau pas de vierde zangeres die dat doet met een volledig door haar zelf geschreven nummer. De andere drie zijn:
-          Alicia Keys: Falling ( 8 september 2001)
-          Maaike Ouboter: Dat Ik Je Mis (1 juni 2013)
-          Tones & I: Dance Monkey (28 september 2019)
 
Aanstaande vrijdag weten we of ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van Meau bestand is tegen ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam x Antoon x Sigourney K. Dat nummer maakt in de tweede week een sprong van de elfde naar de derde plaats. Het lijkt ons nog wat te vroeg voor ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey.
 
Kijken we nog even naar de Album Top 100. Daarin blijft 30 van Adele de bovenste beste, nu voor de derde week. Op verre afstand (bijna 64%) staat Voyage van ABBA, dat voor 93% leunt op fysieke verkopen. 73% van de verkopen van 30 van Adele zijn ook fysiek.  Een vierde week zal er ook nog wel in zitten voor 30. Maar daarna is het onzeker, want vrijdag verschijnt Waterval, het eerste album van het nieuwe K3.
 
Vrijdag melden we ons weer met een normale Hitflits, dus inclusief kerstnoteringen! Deze week zijn dat al 21 singles en 9 albums. Vorige week waren dat er 11 respectievelijk 3.