zondag 12 december 2021

Mini-Hitflits: Meau vierde zangeres die met eigen liedje, Dat Heb Jij Gedaan, #1-hit scoort


De afgelopen dagen waren we niet in staat om een Hitflits te maken. Inmiddels zal je alle standen wel op Dutch Charts hebben gezien, dus besteden we daar weinig aandacht meer aan.
 
Het grote nieuws dit weekend is de #1-notering van ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van de 21-jarige Meau Hewitt. In de negende week stijgt haar nummer naar de eerste plaats van de Single Top 100 en moet Adele die plek opnieuw met ‘Easy On Me’ prijs geven.
En dan te bedenken dat Meau, ‘Dat Heb Jij Gedaan’, dat ze binnen een dag schreef na een gesprek met een vriend, niet wilde uitbrengen. Meau: “Het was nooit de bedoeling om het ook echt uit te brengen. Veel te eng. Maar toen ik het op social media deelde, ging het viraal. Iedereen vroeg of ik het liedje alsjeblieft uit wilde brengen. Dus toen moest ik wel.”
 
De laatste drie jaar lukt het al meer vrouwen de eerste plaats te bereiken. Denk maar aan Aya Nakamura met ‘Djada’ en Davina Michelle met ‘Duurt Te Lang’ (beide in 2018), Tones & I met ‘Dance Monkey’ (in 2019) en Olivia Rodrigo met ‘Drivers License’ én ‘Good 4 U’ (beide dit jaar). Maar zo is het niet altijd gegaan.
 
In de 52-jarige geschiedenis van de Single Top 100 en haar voorgangers, is Meau met ‘Dat Heb Jij Gedaan’ dan ook nog maar de 50e zangeres die in haar eentje met haar eerste hit een #1-notering scoort. Van die 50 #1-hits, is Meau pas de vierde zangeres die dat doet met een volledig door haar zelf geschreven nummer. De andere drie zijn:
-          Alicia Keys: Falling ( 8 september 2001)
-          Maaike Ouboter: Dat Ik Je Mis (1 juni 2013)
-          Tones & I: Dance Monkey (28 september 2019)
 
Aanstaande vrijdag weten we of ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van Meau bestand is tegen ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam x Antoon x Sigourney K. Dat nummer maakt in de tweede week een sprong van de elfde naar de derde plaats. Het lijkt ons nog wat te vroeg voor ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey.
 
Kijken we nog even naar de Album Top 100. Daarin blijft 30 van Adele de bovenste beste, nu voor de derde week. Op verre afstand (bijna 64%) staat Voyage van ABBA, dat voor 93% leunt op fysieke verkopen. 73% van de verkopen van 30 van Adele zijn ook fysiek.  Een vierde week zal er ook nog wel in zitten voor 30. Maar daarna is het onzeker, want vrijdag verschijnt Waterval, het eerste album van het nieuwe K3.
 
Vrijdag melden we ons weer met een normale Hitflits, dus inclusief kerstnoteringen! Deze week zijn dat al 21 singles en 9 albums. Vorige week waren dat er 11 respectievelijk 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten