vrijdag 4 november 2022

Hitflits: Boven Jan dertiende #1-album voor Jan Smit; na vijf jaar weer grote hit voor Rihanna

Met ‘Tussen Jou En Mij’, het duet met Willem (Waylon), #55 in augustus, scoorde Jan Smit zijn veertigste hit. 29 daarvan bereikten de top 10, waarvan 22 de eerste plaats haalden. De tijd van grote hits is echter voorbij.
Met albums lukt het Jan Smit nog wel om de top te bereiken. Zo ook deze week met zijn album Boven Jan, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarmee scoort Jan zijn 13de #1-album en 27e notering in totaal. Dat is inclusief de 2 albums met de Toppers. Vanaf januari 2023 start de ‘Theatertour Boven Jan’, waarbij hij begeleid wordt door de Marcel Fisser Band.
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Jan Smit: Boven Jan (95)       *** eerste weeks op #1 ***
2. (1)   Taylor Swift: Midnights (19), op 5,34%
3. HH  the Beatles: Revolver – Special Edition (92)
Revolver, het zevende studioalbum van the Beatles, met onder andere de hits ‘Eleanor Rigby’ en ‘Yellow Submarine’, verscheen op 5 augustus 1966. Zowel in de Britse als Amerikaanse albumlijsten bereikte de elpee de eerste plaats. Aangezien er in Nederland nog geen albumlijst bestond (die begon in mei 1969), haalde het geen notering.
Pas in 1987 bereikte Revolver, inmiddels uitgebracht op cd, een notering, met als hoogste plaats #57. In 2009 verscheen een geremasterde versie van Revolver, dat het twee weken volhield (81-99). Ook in 2016 stond Revolver twee weken genoteerd (59-67). De binnenkomst deze week op #3 is te danken aan deluxe edition, zowel op cd als op elpee. In de Vinyl 33 komt Revolver dan ook binnen op de eerste plaats.
 
4. EW  Kinderen voor Kinderen: Gi-ga-groen – 43 (92)
5. EW  Broederliefde: Strandje Aan De Maas (0)
6. EW  S10: Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt (0)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen:
#11 Fred Again.. : Actual Life 3 (January 1- September 9 2022 (43)
#20 Candy Dulfer: We Never Stop (89)
#55 Sef: De Leven (100)
Album uit 2011 (#74), scoort opnieuw dankzij het wit gekleurde vinyl
#88 Foo Fighters: The Essential Foo Fighters (100)
 
SINGLES
 
En toen was daar vorige week vrijdag ineens ‘Lift Me Up’, een nieuw nummer van Rihanna. Haar voorlaatste succes dateert van twee jaar geleden, ‘Believe It’ met het Canadese PartyNextDoor (#53 in 2020). Voor grote hits, moeten we nog verder terug, naar 2017. Toen scoorde ze haar negentiende top 10-notering met ‘Wild Thoughts’, samen met Dj Khaled & Bryson Tiller (#5). ‘Lift Me Up’ haalt de top 10 (nog) niet, maar een twaalfde plaats is ook mooi als je lange tijd geen hits hebt gescoord, toch?
 
‘Lift Me Up’ is het eerste nieuwe nummer van Rihanna sinds haar album Anti uit 2016. De afgelopen jaren nam ze diverse samenwerkingen op, hield zich bezig met een eigen kledinglijn en cosmeticalijn. In mei werd ze moeder. Daarnaast werkte ze aan de opvolger van Anti.
‘Lift Me Up’ is echter niet de opmaat naar een nieuw album. Het nummer schreef ze voor de soundtrack voor de nieuwe Black Panther film, Black Panther: Wakanda Forever, die volgende week woensdag, 9 november, in première gaat. Het nummer is tevens een ode aan de acteur Chadwick Boseman, die in augustus 2020 overleed aan darmkanker. Hij speelde de rol van T’Challa in de vier voorgaande Black Panther films.
 
Naast ‘Lift Me Up’, staat er nog een nummer van Rihanna op de soundtrack van Black Panther: Wakanda Forever: ‘Born Again’. Of beide nummers ook op haar negende studioalbum zullen komen, is nog onzeker.
 
De fans zaten duidelijk te wachten op nieuw werk van Rihanna. Dat blijkt niet alleen aan de notering van ‘Lift Me Up’, maar ook uit twee albums van de zangeres die op herhaling gaan, allen volledig digitaal:
#84 Good Girl Gone Bad: Re-Loaded (0)
#91 Anti (0)
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Sam Smith & Kim Petras: Unholy     *** derde week op #1 ***
2. (6)   Oliver Tree & Robin Schulz: Miss You, op 2,66%
3. (2)   David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue)
4. (3)   Rema: Calm Down
5. (5)   Goldband: Noodgeval
 
Resteren nog de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#13 Broederliefde feat. Kã: Stunten
#34 S10 feat. Froukje: Nooit Meer Spijt
#42 De Ergste Dag feat. Mula B

#60 Connor Price & Bens: Spinnin
Connor Price is een Canadese acteur die volgende week vrijdag, 11 november, 28 jaar oud wordt. Op zijn zesde begon hij al met acteren. Hij speelde onder andere in Cinderella Man. Naast acteren houdt hij zich ook bezig met muziek en heeft miljoenen volgers op TikTok.
 
Toen Price rapper Bens (de 19-jarige Benito Dimitri uit Almere) op TikTok ging volgen, vroeg deze of dat per ongeluk was. “Welnee”, zei Connor, “ik heb een video van je gezien, je bent heel getalenteerd”. Connor maakt wel vaker nummers met anderen en dit keer koos hij voor Bens, stuurde een nummer naar hem op, die er vervolgens binnen 6 uur een tekst bijmaakte. Dat werd ‘Spinnin’, dat de afgelopen week ruim 300.000 keer is gestreamd.
 
Bens tekende in 2021 bij Boefmusic, het label van rapper Boef. Boef destijds over Bens: “Hij is een flowking met supersterkwaliteiten.” Van Bens, die al sinds zijn zestiende bezig is met muziek, verscheen eerder het nummer ‘I Know’. 
 
#63 SZA: Shirt
#95 Joel Corry & Tom Grennan: Lionheart (Fearless)