vrijdag 3 januari 2020

Megajaarflits: Hiphop was troef in 2019: single ‘Hij Is Van Mij’ en album Francis voeren jaarlijsten 2019 aan

Net als in 2018, heeft GfK Dutch Charts ook dit keer de jaarlijsten bekend gemaakt na de jaarwisseling. Dat betekent dat opnieuw een volledig hitjaar is meegenomen voor de overzichten. In de tijd van het puntensysteem was dit heel gewoon, maar sinds 1978, het eerste jaar dat verkochte aantallen de rangorde aangeven, was dat niet meer voorgekomen.
De jaarlijsten van 2019 geven de verkopen van singles en albums weer van vrijdag 28 december 2018 (week 1) tot en met donderdag 26 december 2019 (week 52). Bij alle vergelijkingen met voorgaande jaren, is 1978 dan ook aangehouden als basisjaar, het eerste jaar dat aantallen werden geteld in plaats van punten.

Het afgelopen jaar heb je middels de kwartaaloverzichten kunnen zien welke kant het op zou gaan. Dat waren echter onofficiële overzichten. Vandaag, 3 januari 2020, kunnen we je de officiële jaarlijsten presenteren, die, opnieuw, niet veel afwijken van de voorspellingen dit jaar. Met dank aan de rekenmeesters, Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). In onderstaande overzichten hebben we bij de werkelijke jaarcijfers dan ook hun ‘voorspelling’ vermeld.

In tegenstelling tot 2018, waarbij bijna elk kwartaal een andere lijstaanvoerder kende, is die in 2019 al vanaf het eerste kwartaal dezelfde. ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey bij de singles en Francis van Frenna bij de albums. En ook aan het einde van 2019 is daar niets aan veranderd en daarmee zijn zij single en album van het jaar.

5de keer Nederland overal troef

Met 53 (singles) en 50 (albums), was 2019 een uitzonderlijk goed jaar voor Nederlandse acts.  In de singlejaarlijst is ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey de topper. De albumlijst van 2019 wordt aangevoerd door Francis van Frenna.

Het is de vijfde keer dat beide jaarlijsten worden aangevoerd door een Nederlandse act. De andere vier keer waren het:
2006: Marco Borsato: Rood (singles) – Jan Smit: Op Weg Naar Geluk (albums)
2001: Starmaker: Damn I Think I Love You (singles) – K-otic: Bulletproof (albums)
2000: Jody Bernal: Que Si, Que No (singles) – Marco Borsato: Luid En Duidelijk (albums)
1995: Guus Meeuwis & Vagant: Het Is Een Nacht … (Levensecht) (singles) – André Rieu: Strauß & Co (albums)

SINGLES

Single Top 10 over 2019, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1

#1 [1] Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (100) NL
#2 [2] Lil Nas X + remix feat. Billy Ray Cyrus: Old Town Road (91) (NL)
#3 [3] Marco Borsato, Armin van Buuren, Davina Michelle: Als Het Danst (88) NL
#4 [5] Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care (78)
#5 [6] Shawn Mendes & Camila Cabello: Senõrita (77)
#6 [4] Davina Michelle: Duurt Te Lang (75) NL
#7 [7] Lewis Capaldi: Someone You Loved (74)
#8 [8] Snelle: Reünie (71) NL
#9 [10] Duncan Laurence: Arcade (70) NL
#10 [9] Tones And I: Dance Monkey (70)

Voor 2019 hadden Bizzey (3x) en Maan (1x) al mogen proeven aan één of meerdere #1-hits en KrisKros Amsterdam aan een #2-hit. Maar Tabitha was nooit hoger gekomen dan de 13e plaats, in 2017 met haar debuuthit ‘Is Dit Over’, dat ze maakte met Ronnie Flex. Op 5 januari 2019 steeg ‘Hij Is Van Mij’ naar de derde plaats en de week daarop pakte het nummer voor zeven weken de eerste plaats in de Single Top 100. In de eerste week van 2020, stijgt het nummer in de 54e week naar de 50e plaats.

Tabitha Foen-A-Foe, geboren in Rijnsburg, opgegroeid in Leiden, scoorde ‘Is Dit Over’ in juli 2017, vlak voor haar 25e verjaardag. De hit dankte ze aan Ronnie Flex, die haar vroeg voor twee nummers voor zijn album Rémi. Daarvoor had ze nog niet eerder Nederlands gezongen. Ze kende hem van de tijd dat ze samen op de popacademie zaten in Rotterdam en hadden sindsdien contact gehouden.

Op het moment dat Ronnie Flex haar vroeg voor zijn album, was ze al een aantal jaren bezig met het opbouwen van een carrière in de Verenigde Staten. Tabitha: “Ik heb altijd gewoon groot gedroomd het was hier allemaal te klein. Ik heb altijd heel erg in mezelf geloofd en ik dacht bij mezelf, wat die mensen in Amerika kunnen, dat kan ik ook.”

Onder leiding van de Amerikaanse componist/producer Timothy Bloom (Chris Brown, Ne-Yo) werkte in 2016 in Los Angeles en Londen aan nummers en het album No Fiction. Ze leefde van haar spaargeld en had een baantje in een shishabar. Een platencontract lag binnen bereik, maar echt gelukkig zag ze zich toch niet worden daar.

Toen ze vanuit Amerika zag dat het duet ‘Is Dit Over’ een hitje werd, dacht ze: “Laat ik dan maar naar Nederland teruggaan. Ik was de halve wereld overgegaan om te zien dat dit mijn thuis is.” Uiteindelijk werd ‘Is Dit Over’ ruim 15 miljoen keer gestreamd.

twee vrouwen

Het idee achter ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey, is dat twee vrouwen strijden om één man. Een al oud thema, dat al vaker bezongen is. Onder andere in ‘The Boy Is Mine’ van Brandy en Monica (#8 in het jaaroverzicht van 1998), waarop ‘Hij Is Van Mij’ losjes is gebaseerd.

Overigens was ‘The Boy Is Mine’ van Brandy & Monica, twee vrouwen die strijden om één man, geïnspireerd door het duet van Michael Jackson en Paul McCartney: ‘The Girl Is Mine’ uit 1982, een twist tussen twee mannen over één vrouw.

Jordy Huisman van KrisKros Amsterdam, dat tot nu toe alleen Engelstalige hits scoorde, reageerde op de vergelijking met ‘The Boy Is Mine’ met: “Wij komen uit die tijd (Jordy is  geboren in 1984) en je zal altijd de invloed terug horen.”
‘Hij Is Van Mij’ is geschreven door Robin Anthony Peters Francesco, Maan de Steenwinkel, Tabitha Foen-A-Foe, Leo Roelandschap (= Bizzey), Bas van Dalen (=Will Grands), Joren van der Voort en de broers Sander & Jordy Huisman (= KrisKros Amsterdam, exclusief MC Yuki Kempees).

Aan RTL Boulevard vertelde Maan hoe het nummer tot stand kwam: “We gingen gewoon samen schrijven voor de leuk en toen kwamen we op het idee een soort liedje te maken met twee meisjes in plaats van al die jongens. Er zijn niet zoveel jonge vrouwelijke zangeressen in Nederland. Dat vonden we eigenlijk wel sterk.”
Tabitha: “Het belangrijkste voor ons is eigenlijk dat het niet persé een strijd was, maar meer ook het verdriet dat de twee vrouwen hebben. Iets dat in de videoclip (die inmiddels meer dan 24 miljoen keer is bekeken) goed naar voren komt.”

Het zat er natuurlijk in dat er een jaar zou komen waarin hiphop de boventoon zou voeren. Na vorig jaar een tweede plaats voor ‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine, als grootste hiphop hit, is het dan dit jaar gelukt met ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey.

Het nummer is in 2019 ruim 54 miljoen keer gestreamd en wekelijks komen daar nog ruim 300.000 bij. Sowieso was 2019 een zeer goed jaar voor hiphoppers. Bij de bovenste 100 over 2019 staan maar liefst 37 nummers van Nederlandse rappers en/of hiphoppers.

Nederlander helpt mee aan Amerikaans record

Tot augustus 2017 stond het record van de langst genoteerde #1 in de Hot 100 van het  Amerikaanse vakblad Billboard op naam van Mariah Carey & Boyz II Men met het nummer ‘One Sweet Day’, dat in 1995 zestien weken de Amerikaanse hitparade aanvoerde. Pas in augustus 2017 werd dit record geëvenaard door ‘Despacito’ van Luis Fonsi & Daddy Yankee's feat. Justin Bieber.

Twee jaar later, in augustus 2019, werd er weer een aanval gedaan op het zestien weken record. Dit keer met succes. ‘Old Town Road’ van Lil Nas X + remix feat. Billy Ray Cyrus verbreekt niet alleen het record, maar scherpt dat ook nog aan. Doordat ‘Bad Guy’ van Billie Eilish op 24 augustus de eerste plaats overneemt van ‘Old Town Road’, haalt het net niet de twintigste week.
En dan te bedenken dat ‘Old Town Road’, een countrynummer, in maart door hetzelfde Billboard uit hun countrylijst was verwijderd, omdat het niet genoeg country zou zijn. Dat werd echter door velen gezien alsof het een hiphopartiest niet werd gegund om een country hit te hebben.

countryzanger helpt rapper

Daarop nam voormalig countryzanger Billie Ray Cyrus (vader van Miley) het op voor Montero Lamar Hill, ofwel rapper Lil Nas X, en werkte mee aan een remix. En je weet als er gedoe is om een liedje, dan wordt het geheid een hit. In de Billboard Hot 100, waar alle genres samen komen, steeg ‘Old Town Road’ dan ook snel naar de hoogste regionen en zou uiteindelijk negentien weken bovenaan staan. In de jaarlijst van Billboard is het nummer dan ook de absolute #1 (zie buitenlandse hitlijsten), bij ons reikt het tot de tweede plaats.

beats uit Nederland

De beats in ‘Old Town Road’ zijn afkomstig van de inmiddels twintigjarige Kiowa Roukema uit Purmerend, opererend onder de naam YoungKio. In 2018 gebruikte hij een banjo-sample van het nummer ’34 Ghosts IV’ van Nine Inch Nails van het album Ghosts I-IV uit 2008. Onder de banjosample zette hij een hiphopbeat met snelle hi-hats en diepe bassen.

Vervolgens verkocht Roukema voor $30 zijn beat onder de titel ‘Ninety’ via zijn eigen muziekcatalogus op de Amerikaanse website Beatstars. Een bijverdienste naast zijn hbo-studie. Artiesten, vaak rappers, die zo’n hiphopbeat aanschaffen, mogen daar zelf overheen rappen en het eindproduct publiceren.

Rapper Lil Nas X kocht de beat van Kiowa Roukema op leasebasis. Dan mag hij de beat gebruiken, maar de producer van die beat kan hem ook aan andere artiesten verkopen. De rapper bracht zijn nummer in december 2018 uit op het muziekplatform Soundcloud. Vervolgens ging het nummer los via de app Tik Tok, waarmee gebruikers korte filmpjes van zichzelf kunnen opnemen en delen met anderen. Dit werd massaal gedaan door Amerikaanse gebruikers.
Pas toen Kiowa Roukema een tip van een bekende kreeg die het lied herkende als een YoungKio-beat, hoorde Kiowa Roukema (midden op de foto)  ‘Old Town Road’ van Lil Nas X (rechts) feat. Billie Ray Cyrus (links). De rapper had een tekst vol countryverwijzingen geschreven en zingt met een ironisch zuidelijk-Amerikaans accent. Niet alleen de rapper scoorde zijn eerste #1-hit, ook Nine Inch Nails deed dat dankzij het gebruik van hun banjo-sample.

niet meer werken

En ook Roukema spint hier garen bij. Doordat de rapper het maximum aantal streams overschreed dat bij het leasecontract hoorde, werd er, maar nu buiten Beatstars, een nieuwe overeenkomst gesloten. Daarbij heeft Roukema recht op 50% van de opbrengsten van ‘Old Time Road’. Genoeg dus om te kunnen stoppen met werken, maar dat doet hij niet. Hij plaatst nog steeds zijn beats op Beatstars, maar nu voor de leaseprijs van 39,99 dollar!

een kwartet hits voor Davina Michelle

Met een tiende plaats in de jaarlijst van 2018 voor ‘Duurt Te Lang’ leverde Davina Michelle haar visitekaartje af. Dit jaar eindigt het nummer op de zesde plaats. Als we een lijst zouden maken van 2018 en 2019, dan zou ‘Duurt Te Lang’ van Davina Michelle bovenaan staan, relatief gezien ver voor ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey, de #1 van dit jaar.
Naast ‘Duurt Te Lang’ scoorde Davina in 2019 ook nog met de zelfgeschreven nummers ‘Skyward’ (#56) en ‘Better Now’. Daarnaast scoorde ze met ‘Hoe Het Danst’ met Marco Borsato en Armin van Buuren (#3 in het jaaroverzicht).

the Netherlands: twelve points, douze points, zwölf Punkte

Natuurlijk kunnen we niet om ‘Arcade’ van Duncan Laurence heen. Na 44 jaar hielp hij Nederland in mei aan de overwinning tijdens de 64e editie van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv, Israël. Al vanaf de eerste keer, op 8 maart, dat het nummer in ‘De Wereld Draait Door’ was te horen en de dag daarop dat de videoclip werd vertoond, stal Laurence met zijn nummer de harten van velen. Niet alleen in ons land, maar ook ver daarbuiten. In no-time stond ‘Arcade’ op de eerste plaats bij de bookmakers en heeft die plek niet meer afgestaan.
Natuurlijk moest Duncan de Moor, zoals hij volledig heet, die hoge verwachtingen nog wel even waarmaken tijdens de tweede halve finale en de finale. Dat deed hij met zijn beste optreden tijdens de Eurovisieweek. Toch waren de punten tijdens de finale van zowel de vak-jury (237) als tele-jury (261) afzonderlijk niet voldoende. Maar samen (498) wel om het songfestival te winnen, de vijfde keer voor Nederland.

grootste Nederlandse songfestivalhit aller tijden

Na de overwinning steeg ‘Arcade’ van Duncan Laurence naar de eerste plaats van de Single Top 100, waar het nummer twee weken bleef staan. In Nederland is het nummer ruim 36 miljoen keer gestreamd, wereldwijd staat de teller op 65 miljoen streams. In het jaaroverzicht van 2019 staat ‘Arcade’ op de negende plaats.
Niet eerder eindigde een Nederlandse songfestivalinzending zo hoog. De hoogste notering tot dit jaar was de zeventiende plek voor ‘Calm After The storm’ van the Common Linnets in 2014, die op het songfestival eindigden op de tweede plaats.

De grootste Songfestivalhit aller tijden is 'Ein bisschen Frieden' van de Duitse zangeres Nicole. in 1982 won ze niet alleen het festival, haar nummer werd ook de bestverkochte single van het jaar. Het duurde tot 2012 eer er weer een songfestivalhit bij de bovenste tien van het jaar eindigde. Dat was 'Euphoria' van Loreen, die in 2012 voor Zweden het festival won en tiende eindigde in de jaarlijst. 'Arcade' van Duncan Laurence is dus pas de derde Eurovisiehit die de top 10 haalt sinds 1978.

Alvorens we overgaan naar de jaarlijst albums, volgen eerst nog enkele single statistieken.

Statistieken

Sinds 1978, de eerste keer dat jaarlijsten gebaseerd werden op verkoopcijfers, hebben we al diverse vocalisten en groepen gehad die de single van het jaar scoorden.

Onder de 41 voorgaande jaarlijsten zaten zelfs twee gelegenheid duetten: wijlen André Hazes & Gerard Joling met ‘Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)’ in 2007 en vorig jaar nog ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa.

Maar een gelegenheidsformatie, zoals Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey is, scoorde nog niet eerder de hit van het jaar. De kans dat deze formatie opnieuw een (grote) hit scoort, is dan ook niet groot.

#1-noteringen

Met 15 #1-hits was 2019 een mager jaar. Zeker als we dat vergelijken met 2018, toen de Single Top 100 door 22 verschillende nummers werd aangevoerd. Het lage aantal dit jaar is mede te danken aan de dertien weken die ‘Dance Monkey’ van Tones And I bovenaan stond. Onder de 15 #1-noteringen  van 2019 zitten 9 hiphoppers, met als topper ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey.

De Top 100 jaarlijst is natuurlijk maar een fractie van de 726 hits die er in 2019 werden gescoord. Twee #1-hits die buiten onze lijst vallen, willen we toch even noemen. Het zijn:
#121 Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (28 december, in 2018: #123)
#174 Boef: Allang Niet Meer (3 februari)

Net buiten de eerste honderd valt ‘Roxanne’ van Arizona Zervas (2x #3 in december).

de meeste hits

Met 33 noteringen scoorde Frenna de meeste hits dit jaar in de Single Top 100. Hij dankt dat, net als Sevn Alias (31) en Snelle (23), aan de tracks van zijn album. Dat behoort echter in 2020 tot het verleden, want dan krijgen nog slechts 3 tracks van een album een notering. Samenwerkingen daargelaten. Van die 33 noteringen van Frenna, halen 7 de bovenste 100 van 2019. De hoogste is het nummer ‘Plankgas’ met Snelle op #22.

Snelle scoort nog vier andere noteringen in de jaarlijst. Dat zijn:
#8 Reünie
#15 Scars
#40 Lippenstift, met Marco Borsato en John Ewbank
#92 Voor Je Deur
Daarnaast haalden twee albums de top 10 (zie onder albums).

herkomst

53x: Nederland (40)
22x: V.S. (25)
9x: Groot-Brittannië (13)
2x: Canada (5), Frankrijk (5), Australië (2), Spanje (-)
1x: Cuba (1), Noorwegen (1), Duitsland (2), Puerto Rico (2), België (-), Italië (-), Kosovo (-), Zweden (-)

talen

Ook in 2019 was Engels de meest gebruikte voertaal, maar met 52 voelt het wel de hete adem van het Nederlands in de nek, dat van 32 naar 46 gaat. Natuurlijk dankzij de rappers en hiphoppers. De verdeling is nu als volgt:
52x: Engels (64)
46x: Nederlands (32)
2x: Spaans (2)

ALBUMS

Net als in 2018 (Hella Cash van Josylvio), is de lijstaanvoerder van 2019 ook al het hele haar dezelfde: Francis van Frenna, Het album stond in 2018 al vijf weken genoteerd, waarvan vier weken op de eerste plaats. Die vijf weken leverden in 2018 al een zevende plek op in het jaaroverzicht.

bedankje

In februari van dit jaar bracht Frenna het album Francis opnieuw uit, in een zogenaamde deluxe editie. Het luxe zat ‘m niet in een prachtige hoes of doosje, maar in zeven extra nummers. De nummers waren een bedankje aan zijn fans, die er voor gezorgd hebben dat het album de platinastatus bereikte. De extra tracks zorgden er voor dat het album terug steeg naar de eerste plaats voor nog eens zeven weken. In totaal tikte Francis elf weken de eerste plaats aan, waarvan zeven in 2019 en die weken tellen mee voor de jaarlijst van 2019.

Met ruim 330 miljoen streams op Spotify is Frenna de meest gestreamde artiest van Nederland. 300 miljoen streams komen op het conto van de 21 tracks van zijn album Francis.
Voor het album ontving hij begin dit jaar de Edison Popprijs. In juli hield Frenna voor het eerst zijn eigen ‘777 Festival’ in Eindhoven. Daarnaast richtte hij zijn eigen muzieklabel op en gaf hij een uitverkochte show in de AFAS Live met het ‘Meisjes Blijven Meisjes’ concept.

verhaal

Voor Frenna is ‘Ghetto Youth’ (#22 in september) de belangrijkste track van het album Francis. In het nummer, dat gaat over het straatleven, legt hij uit waar hij voor staat. Voor de rapper is het belangrijk dat hij op zijn platen zijn verhaal vertelt zoals het is. Volgend jaar komt Frenna met een nieuw album, én komt er een grotere editie van het ‘777 Festival’.

alleen digitaal

Albums van rappers en hiphoppers, zijn over het algemeen alleen digitaal beschikbaar. Zo ook Francis van Frenna. En dus is na Hella Cash van Josylvio in 2018, opnieuw een digitaal album het album van het jaar. Wie het bestverkochte fysieke album leverde, lees je zo meteen.

Album Top 10 over 2019, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.

#1 [1] Frenna: Francis (100) NL
#2 [3] Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (83)
#3 [2] Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project (81)
#4 [4] Snelle: Beetje Bij Beetje (61) NL
#5 [6] Post Malone: Hollywood’s Bleeding (61)
#6 [5] Boef: 93 (49) NL
#7 [11] Snelle: Vierentwintig (47) NL
#8 [7] Lil’ Kleine: Alleen (43) NL
#9 [8] Ed Sheeran: ÷ [Divide] (40)
#10 [9] Dopebwoy: Forever Lit (40) NL

Met zes Nederlandse producties bij de bovenste tien boekt 2019 net iets beter dan 2018, met vijf stuks. In 2017 waren het er nog zeven. 2013 is tot nu het recordjaar met acht Nederlandse producties bij de bovenste tien van de jaarlijst.

Voor het derde jaar staat ÷ [Divide] van Ed Sheeran bij de bovenste tien. In 2017 stond het album op de eerste plaats, in 2018 op de tweede plaats en dit jaar haalt het de negende plek. En dat zonder een hitsingle!

Hits scoorde Ed Sheeran in 2019 wel, elf stuks zelfs, maar die nummers waren allen afkomstig van het album No. 6 Collaborations Project. Dat album is dan ook het op twee na bestverkochte album van 2019. Daarmee staat Sheeran met twee albums bij de bovenste tien. Evenveel als Snelle: Beetje Bij Beetje (op #4) en Vierentwintig (op #7).

statistieken

Net als bij de singles, hebben we bij de albums ook enkele noteringen op een rijtje gezet in de album statistieken

#1-noteringen

Ten opzichte van 2018 (32 #1-albums), steekt 2019 (23 #1-albums) schril af. Dat is gemiddeld elke twee weken een nieuwe #1. Acht albums scoren boven dat gemiddelde met When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van Billie Eilish (5 weken), No. 6 Collaborations Project van Ed Sheeran (6 weken) en Francis van Frenna (7 weken) als uitschieters.

Met uitzondering van Forever Lit van Dopebwoy, dat pas in de negende week de eerste plaats bereikte, haalden de andere 22 dit in de eerste week. Gevolg was wel dat de helft daarvan, 11 dus, al weer na één week de eerste plaats kwijt waren aan het volgende album, dat vaak ook maar één week stand hield.

20 van de 23 #1-albums gaan de geschiedenis is als album dat de beste 100 van 2019 haalde. In totaal kregen 780 albums een notering in de wekelijkse albumlijst. Dankzij Dutch Charts weten we waar die drie #1-albums staan:
#102 Jannes: Liever Bij Jou Op (13 juli)
#105 Harry Styles: Fine Line (21 december)
#136 Hef: Tranen (28 december)

Net buiten de Album Top 100 over 2019 valt:
#101 A Boogie Wit Da Hoodie: Hoodie Szn (#24 in januari)

mannen lopen uit

In 2018 kwamen de mannen op gelijke hoogte met de vrouwen: beide scoorden vijftien keer het album van het jaar. In 2019 was opnieuw een man, Frenna met Francis, waarmee de mannen eentje voorop lopen ten opzichte van de dames. Wellicht dat zij in 2020 weer op gelijke hoogte komen. Adele is druk doende met een nieuw album, dus wie weet.

weer geen #1 voor Kinderen voor Kinderen …

Opnieuw bereikt een album van Kinderen voor Kinderen niet de eerste plaats van de Album Top 100. Na Kom Erbij! (39) in 2018, lukte het dit jaar ook niet met Reis Mee (40). Het album stond vanaf 28 september bij de bovenste tien, waarvan drie keer op de tweede plaats. In die weken werd het 40e album in de serie van de eerste plaats gehouden door:
- Post Malone met Hollywood’s Bleeding
- Snelle met Vierentwintig
- Coldplay: Everyday Life

… of toch wel?

Met uitzondering van Coldplay, moesten Post Malone en Snelle het vooral hebben van digitale verkopen. De albums van Kinderen voor Kinderen daarentegen zijn nog steeds zeer populair als fysiek exemplaar. Niet vreemd dus, dat het koor opnieuw het meest verkochte fysieke album levert. In 2018 was het Kom Erbij! (39), in 2019 is het Reis Mee (40). Hier volgt de top 10:

1. Kinderen voor Kinderen: Reis Mee! (40)
2. Queen: The Platinum Collection
3. Kensington: Time
4. the Beatles: Abbey Road 50th Anniversary Edition
5. Coldplay: Everyday Life
6. Bruce Springsteen: Western Stars
7. Danny Vera: Pressure Makes Diamonds 1&2
8. Rammstein: Rammstein
9. Various Artists: Original Soundtrack A Star Is Born
10. K3: Dromen

Bron: Entertainment Business (data: GfK Dutch Charts)

Mooi zo'n eerste plaats bij de fysieke verkopen, maar het levert Reis Mee (40) slechts een twaalfde plaats op in het totale jaaroverzicht. Voor het eerst in acht jaar haalt een Kinderen voor Kinderen album niet de bovenste tien van een jaar.

geschiedenis

Wellicht in 2020 wel weer. Dan is het thema van de jaarlijkse Kinderboekenweek 'ontdekken van werelden van vroeger' en staat in het teken van geschiedenis. Daar kan Tjeerd Oosterhuis, producer en componist van de liedjes, vast wel wat mee en schrijft hij met deel 41 weer geschiedenis.

herkomst

In 2018 stond een recordaantal van niet minder dan 54 Nederlandse producties in de albumjaarlijst. Dit jaar doen we het met ‘slechts’ 50 albums die door Nederlandse acts zijn gemaakt. Van die 50 zijn de hiphoppers en rappers verantwoordelijk voor 37 stuks (in 2018: ook 37 van de 54)! Vijf daarvan staan er in de top 10 van 2019, met als klapper Francis van Frenna.

De verdeling over de landen ziet er als volgt uit, met tussen haakjes het aantal in 2018:
50x: Nederland (54)
26x: Verenigde Staten van Amerika (23)
14x: Groot-Brittannië (13)
3x: Canada (4)
1x: Zuid-Korea (2), Zweden (1), België (-), Duitsland (-), Australië (-), Mali (-), Nigeria (-)

Belgen doen weer mee

In 2018 ontbraken, sinds 23 jaar, de Belgen. Roller Disco van K3 haalde net niet de bovenste 100, maar strandde op #101. Dit jaar zijn de dames wel van de partij, want hun album Dromen (#3 in november) staat op de 87e plaats in de jaarlijst van 2019.

talen

Het zal geen verrassing zijn dat ook hier het Nederlands de boventoon voert. Van de 50  Nederlandse producties worden er 45 in het Nederlands gezongen/gerapt. Daaronder zitten natuurlijk weer de nodige hiphoppers, 37 in totaal. In 2018 waren dat er 37 op 49 Nederlandstalige albums.

Naast de 45 Nederlandstalige noteringen is de verdeling verder als volgt:
54x Engels (49)
1x Duits (-)

Alvorens we een kijkje nemen in de Amerikaanse en Britse jaarlijsten, eerst nog even een blik op Vinyl Top 50 van 2019. Hier volgt de top 10, met tussen haakjes, de stand in 2018:

#1 Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody (100)
#2 Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (95)
#3 (7) Queen: Greatest Hits (92)
#4 the Beatles: Abbey Road – 50th Anniversary Edition
#5 (5) Fleetwood Mac: Rumours (73)
#6 (1) Amy Winehouse: Back To Black (62)
#7 Danny Vera: Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (58) NL
#8 (14) Bob Marley & the Wailers: Legend (52)
#9 Kensington: Time (52) NL
#10 (10) Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon (49)

Buitenland

In ons land blijven verkoopcijfers een groot geheim, maar in het buitenland zijn deze cijfers gewoon openbaar. En dus kunnen we deze aan je presenteren. Dus hier volgen de Britse en Amerikaanse overzichten met, waar bekend, de officiële verkoopaantallen.

Verenigd Koninkrijk (bron: OCC)

Singles (incl. streams), aantallen x 1000

1 lewis capaldi - someone you loved (2327). 228 miljoen streams
2 lil nas x - old town road (1745)
3 ed sheeran & justin bieber - i don’t care (1433)
4 billie eilish - bad guy (1342)
5 calvin harris & rag'n'bone man – giant (1290)
6 ava max - sweet but psycho (1254)
7 stormzy - vossi bop (1135)
8 tones & i - dance monkey (1122)
9 mabel - don't call me up (1070)
10 shawn mendes/camila cabello – senorita (1070)

Je zou het misschien niet verwachten, maar er worden nog steeds veel cd’s verkocht. In ons land is Reis Mee! (40) van Kinderen voor Kinderen het meest fysiek verkocht. In Groot-Brittannië heeft de OCC bij de jaarlijst ook vermeld hoe de verdeling fysiek – digitaal ligt. Hier volgt deze lijst:

Albums (incl. streams), aantallen in duizenden, met %-verdeling cd vs. digitaal

1 lewis capaldi - divinely uninspired to a hellish extent (641/40-60)
2 ed sheeran - no 6 collaborations project (568/37-63)
3 motion picture cast recording - the greatest showman (524/40-60)
4 billie eilish - when we all fall asleep where do we go (370/27-73)
5 george ezra - staying at tamara's (332/49-51)
6 queen - bohemian rhapsody – ost (331/26-75)
7 ariana grande - thank u next (293/14-86)
8 tom walker - what a time to be alive (270/61-39)
9 various artists – now that’s what i call music 102 (251/85-15)
10 motion picture cast recording - a star is born (242/49-51)
11 rod stewart – you’re in my heart (236)

Uit bovenstaande lijst blijkt dat de kwart miljoen exemplaren van het verzamelalbum now that’s what i call music 102 (op #8) maar liefst 85% fysiek zijn aangeschaft.

Niet alleen bij de singles, ook bij de albums is Lewis Capaldi de grote winnaar. In 2017 lukte dat Ed Sheeran ook al met de single ‘Shape Of You’ en het album Divide.

Vinyl Album Top 10, met aantallen in duizenden

1          liam gallagher - why me why not (30)
2          billie eilish - when we all fall asleep where do we go (29)
3          fleetwood mac – rumours (28)
4          queen - greatest hits
5          beatles - abbey road
6          lewis capaldi - divinely uninspired to a hellish extent
7          pink floyd - the dark side of the moon
8          oasis - definitely maybe
9          joy division - unknown pleasures
10        david bowie - legacy

Vinyl Single Top 10

1          wham - last christmas
2          liam gallagher - shockwave
3          new order - ceremony
4          david bowie - boys keep swinging
5          blur - girls and boys
6          david bowie - dj
7          idles - queens
8          rebels & david bowie - revolutionary song
9          liam gallagher - one of us
10        gerry cinnamon - sun queen

Cassette Top 10, aantallen in duizenden

1          robbie williams - the christmas present (20)
2          billie eilish - when we all fall asleep where do we go (4)
3          lana del rey - norman f**king rockwell
4          lewis capaldi - divinely uninspired to a hellish extent
5          catfish & the bottlemen - the balance
6          keane - cause and effect
7          madonna - madame x
8          kylie minogue - step back in time - the definitive
9          original soundtrack - guardians of the galaxy - awesome mix 1
10        hozier - wasteland baby

Cassetteverkopen zitten al zeven jaar achtereen in de lift. In 2019 zijn er 80.404 van verkocht. In 2018 waren dat er nog 50.000. Een stijging van 60% dus! 80.000 lijkt veel, maar maakt slechts 0,1% deel uit van de Britse cd-verkopen.

Verenigde Staten van Amerika (bron: Soundscan)

Naast jaarlijsten volgens het aloude puntensysteem, dat het Amerikaanse muziekmagazine Billboard eind november opmaakt, maakt Soundscan, die de data levert aan Billboard, jaarlijks ook overzichten op basis van verkoopcijfers. Onderstaande overzichten zijn de verkopen gemeten over de periode 4 januari 2019 tot en met 2 januari 2020.

Albums (incl. streams vs cd-verkopen), aantallen in duizenden

1          Post Malone, Hollywood’s Bleeding (3001-357)
2          Billie Eilish, When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (2518-676)
3          Taylor Swift, Lover (2191-1085)
4          Ariana Grande, Thank U, Next (2056-279)
5          Khalid, Free Spirit (1587-226)
6          Post Malone, beerbongs & bentleys (1380-85)
7          Lil Nas X, 7 (1306-12)
8          Drake, Scorpion (1249-51)
9          Lady Gaga & Bradley Cooper, A Star Is Born (Soundtrack) (1213-486)
10        Travis Scott, Astroworld (1201-54)

Opnieuw scoort Post Malone twee albums bij de bovenste tien. Beerbongs & Bentleys, in 2018 op #2, eindigt dit jaar op de zesde plaats.  Met Hollywood’s Bleeding pakt de rapper de eerste plaats. Het album werd ruim 3,3 miljard keer gestreamd!

Albums (alleen fysieke verkopen) aantallen in duizenden

1          Taylor Swift, Lover    1,085,000
2          Billie Eilish, When We All Fall Asleep, Where Do We Go?            676
3          Lady Gaga & Bradley Cooper, A Star Is Born (Soundtrack)          486
4          Jonas Brothers, Happiness Begins     469
5          Harry Styles, Fine Line          458
6          BTS, Map of the Soul: Persona         454
7          Tool, Fear Inoculum   388
8          Queen, Bohemian Rhapsody (Soundtrack)   366
9          Post Malone, Hollywood's Bleeding 357
10        The Beatles, Abbey Road      333

Opnieuw doet Taylor Swift het goed met haar fysieke albums. In 2018 was Reputation het meest verkocht, dit jaar was het Lover, het enige album waarvan meer dan 1 miljoen over de toonbank ging. Het fysieke album (cd-lp-cassette) is al een aantal jaren op de terugweg. In 2019 namen de verkopen met 15% af tot 73,5 miljoen exemplaren.

Vinylalbums, in duizendtallen, met tussen haakjes de stand in 2018

1 (4)    The Beatles, Abbey Road      246
2          Billie Eilish, When We All Fall Asleep, Where Do We Go?            176
3 (8)    Queen, Greatest Hits  139
4 (1)    Soundtrack, Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1         123
5          Queen, Bohemian Rhapsody (Soundtrack)   108
6          Beach Boys, Sounds of Summer: The Very Best Of…       107
7 (6)    Pink Floyd, The Dark Side of the Moon       92
8 (2)    Michael Jackson, Thriller       88
9 (7)    Bob Marley and The Wailers, Legend: The Best Of…        84
10 (3)  Fleetwood Mac, Rumours     78

De aantallen fysieke cd’s namen af met 22,1% tot 54,19 miljoen. Maar het vinyl exemplaar zat ook in 2019, het vierde achtereenvolgende jaar, in de lift. In 2019 zijn er 18,84 miljoen elpees verkocht, een stijging van 14,5%.

Volgen tot slot nog de overzichten van de losse tracks

Streams, audio + video, aantallen in miljoenen

1          Lil Nas X, "Old Town Road" (2499608)
2          Post Malone & Swae Lee, "Sunflower (Spider-Man: Into the Spider-Verse)" (1474828)
3          Billie Eilish, "Bad Guy" (1294072)
4          Ariana Grande, "7 Rings" (1129767)
5          Pinkfong, "Baby Shark" (980514)
6          Travis Scott, "Sicko Mode" (962144)
7          Lil Tecca, "Ran$om" (959093)
8          Halsey, "Without Me" (939993)
9          Post Malone, "Wow." (918382)
10        J. Cole, "Middle Child" (859521)

Bijna 2,5 miljard (!) keer is ‘Old Town Road’ van Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus (remix) gestreamd, waarvan de clip bijna 1,5 miljard inneemt.

Downloads. aantallen in miljoenen

1          Lil Nas X, "Old Town Road" (1,536)
2          Lady Gaga & Bradley Cooper, "Shallow" (832)
3          Lizzo, "Truth Hurts" (686)
4          Post Malone & Swae Lee, "Sunflower (Spider-Man: Into the Spider-Verse)" (668)
5          Billie Eilish, "Bad Guy" (577)
6          Blake Shelton, "God's Country" (513)
7          Jonas Brothers, "Sucker" (511)
8          Lewis Capaldi, "Someone You Loved" (501)
9          Ariana Grande, "7 Rings" (476)
10        Halsey, "Without Me" (471)

Hoewel er in 2019 ruim 300 miljoen nummers zijn gedownload, zijn dat er ruim 100 miljoen minder dan in 2018, zo’n 25%. Na een record van ruim 1,3 miljard in 2013, is vanaf 2014 de daling ingezet.

Deze jaarflits wordt de komende tijd nog bijgewerkt, met onder andere buitenlandse standen.
Alle jaarlijsten vind je onder het kopje 'Het Hitjaar 2019'.

toegevoegd:
4-1-2020: the Netherlands: twelve points, douze points, zwölf Punkte, Duncan Laurence met 'Arcade'
12-1-2020:
#1-singles en #1-albums buiten de 100 + de #101 in beide lijsten
toch #1 voor Kinderen voor Kinderen en
buitenlandse jaarlijsten.

4 opmerkingen:

 1. Ik dacht dat u meedeelde dat maar nog drie tracks van een album in de single top100 zouden mogen staan vanaf 2020? Snelle staat echter nog steeds met 5 tracks van hetzelfde album 24 genoteerd; zij kent mij, voor je deur, reünie, plankgas en lippenstift. Hoe zit het nou? Kunnen we binnenkort toch weer 20 nummers van een en dezelfde artiest/album in de single top100 aantreffen? Hoop op een reactie? mvg

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Het meest verkochte fysieke album is'... (?)
  Verder niets dan complimente voor weer een jaar lang hitfeiten. En de beste wensen voor 2020!

  Besteden jullie overigens ook aandacht aan de Decennium Top 100 die vandaag bekend is gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Unknown: het was een fout dat Snelle in de eerste week genoteerd stond met 5 tracks van zijn album Vierentwintig, was een fout van de samenstellers. In de Hitflits van 24 januari komen we hier uitgebreid op terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Peter: dank voor je complimenten. We blijven onze best doen om een analyse te geven van de hitlijsten en de nieuwe noteringen te voorzien van enige informatie.

  Dan een antwoord op je vraag over de Decenniumlijsten (DC). Wij hebben zelf ook een poging gedaan DC-lijsten samen te stellen op basis van de criteria die we per kwartaal gebruiken. Daarbij liepen we, vooral bij de singles, tegen grote verschillen aan met de lijsten die op Dutch Charts staan. Het is niet een kwestie van wie heeft gelijk, want ook DC maakt geen gebruik van de oorspronkelijke data, maar van relatieve cijfers. De verschillen worden veroorzaakt door de overgang in 2013 van downloads naar streams, waardoor deze jaren niet zonder meer met elkaar te vergelijken zijn. Op basis hiervan hebben we besloten om helemaal geen aandacht te besteden aan de DC-lijsten. We hopen dat dit in 2029 wel weer kan!

  BeantwoordenVerwijderen