vrijdag 24 januari 2020

Hitflits: Eminem brengt opnieuw onverwachts album uit en behaalt daarmee zijn vierde #1-notering

Net als Kamikaze (#1 in 2018), brengt de Amerikaanse rapper Eminem ook nu weer onverwacht een nieuw album uit. Music To Be Murdered By, zijn elfde studioalbum, werd een week geleden zonder enige vooraankondiging uitgebracht en knalt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.
Vooralsnog is het album, waarvan de titel en de hoes zijn geïnspireerd op het gelijknamige album van Alfred Hitchcock uit 1958, alleen nog digitaal beschikbaar. Volgende week komt het ook uit op cd en dan kan het, in navolging van Kamikaze, dat na de eerste week ook op cd werd uitgebracht, langer dan één week bovenaan blijven.

Music To Be Murdered By is na The Eminem Show (5x in 2002), Revival (1x in 2018) en Kamikaze (3x in 2018), het vierde #1-album van Eminem. In totaal heeft de Amerikaanse rapper er dus tien weken op #1 gestaan. Music To Be Murdered By telt twintig tracks, waarvan drie ook een notering krijgen in de Single Top 100 (zie daar).

ALBUM TOP 5

1. EW  Eminem: Music To Be Murdered By (eerste week op #1)
2. (1)   Snelle: Vierentwintig (op 61,92%)
3. EW  Mac Miller: Circles (postuum album van Amerikaanse rapper die op 7 september 2018 overleed aan een overdosis)
4. (3)   Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project
5. (5)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week.
#11 Halsey: Manic
#22 Blow: New Chapter (=Quincy Owusu Abeyie, ex-profvoetballer bij onder andere Arsenal én rapper bij de Fellas)
#31 Jochem Myjer: Adem In, Adem Uit
Zevende theaterprogramma van Bernard Edward Jochem Mijjer. Sinds 2016 heeft Myjer deze voorstelling 100 keer gespeeld in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Voor Adem In, Adem Uit ontving hij op 1 oktober de ‘Poelifinario’, de cabaretprijs in de categorie ‘entertainment’. De voorstelling van zaterdag 30 november, de honderdste in Carré, was op 1 januari te zien op SBS6. De DVD daarvan volgt volgende week.

#48 Sons of Apollo: MMXX (Romeins voor 2020)
#58 Steen & EZG: Butterfly Knife 2 (opvolger van Butterfly Knife, #55 in 2019)
#67 Marcus King: El Dorado
#72 Roosbeef: Lucky (vierde album van Roos Rebergen, die na een tijdje in Kentucky te hebben gewoond, weer terug is in Antwerpen)

verjaardagscadeautje

Je mist nog één nieuwe notering deze week, een album uit … 1983, dat voor het eerst een notering krijgt! Het gaat om I Don’t Speak The Language, het debuutalbum van de Amerikaanse zanger Matthew Wilder, die vandaag, 24 januari 2020, jarig is. Hij wordt 67 jaar. Op het album staan zijn twee enige hits: ‘Break My Stride’ (Steunplaat in de Avondspits en #5) en ‘The Kid’s American’ (#24), beide in 1984. In datzelfde jaar bracht hij zijn tweede en tevens laatste album uit: Bouncin’ Off The Walls.

app

Aanleiding voor de notering van I Don’t Speak The Language van Matthew Wilder, is de app TikTok, waarop ‘Break My Stride’ viral gaat. Gebruikers sturen filmpjes naar bekenden, waarbij de tekst regel voor regel wordt gespeld. Behalve een eerste weeks voor het album op #71, gaat de single op herhaling in de tiende week op de 73e plaats (zie singles).

Ilse DeLange

Na twee albums legde Matthew Weiner, zoals hij eigenlijk heet, zich vooral toe op het schrijven en produceren van hits voor anderen. Hij produceerde onder meer het album Tragic Kingdom van No Doubt.

In 2011 zou hij het nieuwe album, met een geheel nieuw geluid, van Ilse Delange produceren. Vanwege het overlijden van Ilse’s vader ging dat echter niet door. Wel had hij nog de productie gedaan van twee nummers. ‘DoLuv2LuvU’, het thema van 3FM Serious Request in 2011 (#14) en ‘We Are One’ (#32 in 2013).

Naast de versie van Matthew Wilder zelf, behaalde ‘Break My Stride’ nog twee keer een notering. In 2003 gebruikten Christina Aguilera & Lil’ Kim de regel ‘I Got To Keep On Movin’’ in hun nummer ‘Can’t Hold Us Down’ dat tot #14 kwam. Het jaar daarop kwam het Duitse BlueLagoon met hun versie met een rap, dat de 45e plaats bereikte.

Tenslotte kijken we nog even naar de Vinyl 33. Daarin blijft de elpee O.K. Computer van Radiohead op de eerste plaats staan. Hoogste nieuwe in deze lijst is de elpee Hier Zijn van Acda en de Munnik. De elpee komt binnen op de tweede plaats en dat was ook de hoogste notering die de cd in november 2000 haalde.

SINGLES

Met nog eens 3 miljoen streams blijft ‘Smoorverliefd’ van Snelle de bovenste beste in de Single Top 100. Het nummer blijft ver voor op ‘Blinding Lights’, de voormalige #1-hit van the Weeknd.

Zoals je weet maakt ‘Smoorverliefd’ onderdeel uit van de campagne 'Laat je telefoon je hart niet breken' van
verzekeringmaatschappij Interpolis, dat daarmee de jeugd bewust wil maken van de gevaren van appen op de fiets. Nog tot 2 februari loopt een actie waarbij je een exclusief optreden van Snelle in je klas kunt winnen. Voor meer informatie, klik hier.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Snelle: Smoorverliefd (tweede week op #1)
2. (2)   the Weeknd: Blinding Lights (op 31,64%)
3. EW  Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
4. (3)   Tones & I: Dance Monkey (nog steeds #1 in Australië: 24e week, morgen een update)
update 25-1:
 Na een megarecord van in totaal 24 weken op de eerste plaats gestaan te hebben, is ‘Dance Monkey’ van Tones And I de eerste plaats kwijt in de Australische hitparade. Daar kennen ze geen Snelle en dus pakt ‘Blinding Lights’ van the Weeknd de eerste plaats en scoort daarmee zijn eerste #1-hit daar.
5. (5)   Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte

update 25-1:
Al op 18 april 2015 werd de Single Top 100 overspoeld met negen noteringen afkomstig van het album New Wave van New Wave, een collectief nieuwe Nederlandse rappers. Onder die negen zaten acht tracks waar Ronnie Flex aan meewerkte.

Het eerste album waarvan alle tracks een notering kregen was van the Common Linnets. Alle dertien tracks van het gelijknamige album stonden op 17 mei 2014 gelijktijdig genoteerd. In diezelfde week kregen ook alle acht tracks van het album Xscape van Michael Jackson een notering. Na die datum zouden er nog vele acts volgen en nam ook het aantal tracks per album toe. Met achttien tracks van Purpose  van Justin Bieber op 21 november 2015 als record.

Dat wil zeggen tot 1 juli 2017. Na de release van zijn album Alleen in mei, met 11 tracks, bracht Lil' Kleine een maand later deel twee uit met 10 tracks, waardoor in totaal 21 (!) tracks van één album stonden genoteerd. De week na het record van Lil' Kleine kwam Ronnie Flex met zijn album Rémi, waarvan 14 tracks een notering kregen. In die week haalde Kleine nog 14 tracks, waarmee 28 tracks van twee albums dus een notering kregen.

Maar het kon nog gekker. Al op 25 maart 2017 waren 46 (!) van de 100 noteringen afkomstig van drie acts. 17 van Boef (Slaaptekort), 15 van Ed Sheeran (Divide) en 14 van Drake (More Life).

Britse toestanden

Het toelaten van albumtracks tot een singlelijst werd niet alleen bij ons toegepast, maar ook in onder andere de Britse hitparade. Op 11 maart 2017 stond de Britse Top 10 uit 9 nummers van Ed Sheeran. De Top 19 bevatte zelfs 16 van zijn nummers. Een record waar niemand echt blij mee was. En dus werd er bij de OCC, de samensteller van de Britse hitlijsten, gedacht aan een oplossing.

Snelle mist er twee ...

Die oplossing kwam in de zomer van 2018 en hield in dat alleen nog de 3 populairste tracks van een album een notering krijgen. Het heeft even geduurd, maar met ingang van 2020 geldt deze regel ook in Nederland voor onze Single Top 100. De eerste act die daar mee te maken kreeg, was Snelle. Na de eerste week van dit jaar waarbij abusievelijk ‘Voor Je Deur’ en ‘Plankgas’, twee tracks van zijn album  Vierentwintig nog een notering kregen, zijn dat er nu nog drie.

... maar Eminem tien

Music To Be Murdered By van Eminem, de nieuwe #1 in de Album Top 100, telt twintig tracks, waarvan dertien tracks voldoende gestreamd zijn voor een notering in de Single Top 100. Toch zijn het er maar drie, waarover zo dadelijk meer. Dit is een gevolg van nieuwe regels die gelden vanaf 2020:

“Wanneer een artiest met meerdere tracks van één album in de Single Top 100 zou staan, zullen alleen de 3 meest verkochte/gestreamde tracks van dat album in aanmerking komen voor de Single Top 100.” Door deze nieuwe spelregel wordt voorkomen dat van (vooral) rappers vele tracks van een album een notering krijgen. Noteringen die maar kort staan genoteerd (vaak één week).

Er zijn nog meer regels, ook voor de albumlijsten, maar die behandelen we als ze van toepassing zijn. Kun je niet wachten? Klik dan hier voor de nieuwe formatteringsregels.

Onder de drie noteringen van Eminem zitten twee samenwerkingen, waarvan er eentje uitspringt. Op het nummer ‘Godzilla’, binnen op de elfde plaats, hoor je namelijk Jared Anthony Higgins, ofwel rapper Juice WRLD, die op 8 december overleed aan een overdosis.
Na twee eerdere noteringen waaronder ‘River’ (#5 in 2017), heeft Eminem opnieuw een nummer opgenomen met Ed Sheeran. ‘Those Kinda Nights’ komt binnen op plek #49. De laatste nieuwe notering neemt Eminem zelf voor zijn rekening: ‘Darkness’ op #52.

Hier volgen de andere eerste weeks noteringen:
#43 Dorentina & Kosso: 500 PS
#65 Donnie feat. Frans Bauer: Geen Centen Maar Spullen (53e notering voor Frans Bauer, de eerste sinds ‘Ratatadadada’, #87 in 2014)
#69 Jonas Brothers: What A Man Gotta Do
#89 Mac Miller: Blue World
#92 3Robi: Barcelona
#93 Ismo & Madina: Voor Elkaar
#94 Mac Miller: Circles

Met ‘Good News’ op #41 (van #62) bereikt Mac Miller ook het toegestane aantal van drie noteringen in de Single Top 100. Onder de oude regels waren het er vier geweest. Mac Miller is dus na Snelle en Eminem, de derde act die minder noteringen van een album scoort door de nieuwe regels.

Tot zover deze Hitflits. Surf nog even langs onze Megajaarflits, met alle jaarlijsten van 2019.

update 25-1:
- ‘Dance Monkey’ van Tones And I na 24 weken verdreven door ‘Blinding Lights’ van the Weeknd
- van 21 naar 3 tracks van een album: nieuwe regels voor Single Top 100