vrijdag 10 maart 2017

Hitlits: Tweede dubbelslag voor Ed Sheeran

Op 3 en 10 januari 2015 stond Ed Sheeran zowel met zijn album X als zijn single ‘Thinking Out Loud’ op de eerste plaats. En ruim twee jaar later flikt de Britse zanger het weer. Dit keer met de single ‘Shape Of You’ en zijn derde album ÷ (Divide).
De single gaat een negende week in aan kop van de Single Top 100. Het album knalt zoals verwacht binnen op de eerste plaats met een gigantisch overwicht van meer dan 91% (!) op de #2, Amigo van Chef’Special. Het album van Sheeran verkoopt meer dan de volledige top 70! ÷ (Divide) is dan ook al ruim platina. Bovendien krijgen alle zestien tracks (zie onder de singles) een notering.

ALBUM TOP 5

1. EW  Ed Sheeran: ÷ (Divide)
2. EW  Chef’Special: Amigo (op bijna 91%)
3. (1)   George Kooymans Hennie Vrienten Boudewijn de Groot: Vreemde Kostgangers
4. EW  Daniel Lohues: Moi
5. (2)   Ed Sheeran: X

Naast ÷ (Divide) staat Ed Sheeran ook nog met drie andere albums genoteerd:
#5 (2) X
#28 (51) X / +
#64 (77) 5

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums staat zijn album + op de eerste plaats.

Chef’Special loopt tweede #1 mis

Terug naar de Album Top 100 waarin alle aandacht deze week uit gaat naar Ed Sheeran en daardoor dreigt het album Amigo van Chef’Special onder te sneeuwen. Maar als het album van Sheeran er niet was geweest hadden de Cheffies na Passing Through (in 2014) met Amigo hun tweede #1-album gescoord. Nu moet de groep genoegen nemen met een tweede plaats, want ook de komende weken zal Ed Sheeran hun voorblijven.

En wat gebeurt er buiten de top 5 nog verder in de Album Top 100 van deze week? We zetten de andere eerste weeks noteringen nog even op een rijtje:
#16 Blaudzun: Jupiter, Pt II
#20 Thomas Acda: De Marathon
#31 Frank Boeijen: Het Mooiste & Het Beste 2
#32 Mirusia: From The Heart
#46 Alison Kraus: Windy City
#52 Tokio Hotel: Dream Machine
#69 Temples: Volcano
#92 Grandaddy: Last Place
#86 Sjors van de Panne: Met Elkaar

SINGLES

Ed Sheeran scoort niet alleen een dubbelhit (#1 in album én singlelijst), ook alle zestien tracks van zijn album ÷ (Divide) krijgen een notering, waarover zo dadelijk meer. Daarmee is hij de zevende act die dat presteert. De andere zes zijn de volgende, met tussen haakjes het aantal tracks:
-          2014: the Common Linnets: Common Linnets (13)
-          2014: Michael Jackson: Xscape (8)
-          2015: Justin Bieber: Purpose (19)
-          2016: Lil’ Kleine: WOP! (11)
-          2016: Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (14)
-          2016: Jonna Fraser: Blessed (10)
Met zestien tracks van ÷ (Divide) staat Ed Sheeran op de tweede plek.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (negende week op #1)
2. (8)   Ed Sheeran: Castle On The Hill, hoogste plaats tot deze week: de vierde
3. (4)   Kygo & Selena Gomez: It Ain’t Me
4. (3)   Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef: Tempo
5. (2)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 50%)

Dan volgen hier alle zestien tracks van ÷ (Divide):
#1 (1) Shape Of You
#2 (8) Castle On The Hill
#6 Galway Girl
#8 Perfect
#10 (30) How Would You Feel (Paean)

#11 Happier
#12 Dive
#14 New Man
#16 What Do I Know?
#19 Erasier
#20 Supermarket Flowers

#21 Barcelona
#24 Bibia Be Ye Ye
#25 Hearts Don’t Break Around Me
#26 Nancy Mulligan
#29 Save Myself
Vijf bij de bovenste tien (een record!), zestien bij de eerste dertig.

meer dan Justin Bieber

Kijken we even naar de cijfers achter de noteringen. Wereldwijd zijn de 16 tracks van het album de afgelopen week meer dan 370 miljoen keer gestreamd, waarvan bijna 17 miljoen keer in ons land (ruim 11 miljoen zonder de drie hitsingles). Ter vergelijking: de 18 tracks van Purpose van Justin Bieber werden in de eerste verkoopweek, eind november 2015, wereldwijd zo’n 205 miljoen keer gestreamd en bijna 9 miljoen keer bij ons.

Ondanks de 13 nieuwe tracks van ÷ (Divide), lukt het 6 andere nummers toch nog een plekje in de Single Top 100 te veroveren en dat zijn de volgende:
#44 Boef: Range Sessie
#53 O’G3NE: Lights & Shadows
#74 Lorde: Green Light
#81 Diaz & Bruno and F1rstman feat. I Am Aisha & Kempi: Love Sensez
#85 Future: Mask Off
#92 Kyle feat. Lil Yachty: Ispy

En tot zover deze Hitflits waarin Ed Sheeran alle topposities voor zijn rekening neemt. En ook nog even vijf hits scoort bij de bovenste tien. Meer daarover in de nieuwe Megaman later dit weekend, alsmede alle andere album en singlenoteringen van deze week.

zondag 5 maart 2017

Megaman bij week 9 – 4 maart 2017

Ed Sheeran al acht weken ongeslagen aan kop

En verder in deze Megaman:
-          Chris Martin van Coldplay gaat weer vreemd
-          25e notering voor Lil’ Kleine valt tegen
-          ZEDD kan het niet alleen
-          Calvin Harris wil dit jaar tien hits scoren
-          MHD melkt album niet uit
-          John Mayer ‘plaagt’ zijn fans met weer een EP
-          producer Architrackz wil ook zelf scoren
-          Snollebollekes maakt geen carnavalsmuziek

Samen tellen ze meer dan 208 jaar, stonden al 15x op de eerste plaats en pakken die nu gezamenlijk in de Album Top 100. Wie? Je leest het in de Hitflits. In de albumsnippers zetten we de andere nieuwe noteringen op een rijtje.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ed Sheeran al acht weken ongeslagen aan kop

#1 Ed Sheeran: Shape of You
    *** achtste week op #1 ***

Voor de achtste week is ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran de bovenste beste in de Single Top 100. In al die acht weken is het aantal streams niet beneden de 2 miljoen geweest. Met ruim 17 miljoen streams is het nummer nu het op 24 na meest gestreamde liedje. Het meeste aantal streams, ruim 40 miljoen, is voor ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla, dus ‘Shape Of You’ heeft nog even te gaan. Overigens staat ‘Thinking Out Loud’ van Sheeran op de vijfde plaats, met bijna 29 miljoen streams.
In de aanloop naar de release van zijn derde album ÷ (Divide), afgelopen vrijdag, blijken oudere singles van Ed Sheeran het nog steeds goed te doen:
#73 (98) Thinking Out Loud
#92 Photograph (op herhaling)
‘Castle On The Hill’ van zijn nieuwe album, stijgt in de achtste week terug de top 10 in, naar de achtste plaats, terwijl ‘How Would You Feel (Paean)’ van het album twee plaatsen zakt en op #30 uitkomt. En ook in de Album Top 100 staat Sheeran meerdere keren genoteerd, Zie de albumsnippers.

Overigens zullen deze vijf noteringen verbleken bij het aantal volgende week, want bij die vijf komen dan de overige dertien nummers (deluxe editie) van het album bij.

Chris Martin van Coldplay gaat weer vreemd

#6 the Chainsmokers & Coldplay: Something Just Like This
    *** hoogste eerste weeks ***

Op donderdag 23 februari 2017 vond in The O2 in Londen de 37e editie van de BRIT Awards plaats. Tijdens awardshows gaat de aandacht meer dan de prijzen uit naar de optredende artiesten. Die avond traden onder meer Craig David, Bruno Mars en Robbie Williams op. Maar de verrassing kwam van the Chainsmokers & Coldplay met het nummer ‘Something Just Like This’. Het nummer is na ‘Paris’ (deze week op #7), de tweede single van het album Memories … Do Not Open, dat op 7 april uitkomt.

Chris Martin gaat weer vreemd

Al in september 2016 hadden the Chainsmokers in twee korte clipjes laten zien dat Chris Martin van Coldplay de zang zou verzorgen van het nummer. Daarmee gaat Martin voor de tweede keer vreemd. De eerste keer was op het nummer ‘Homecoming’ met Kanye West (#39 in 2008).


record

De lyric-video van ‘Something Just Like This’ stond nog diezelfde avond, 23 februari, op YouTube en 24 uur later was deze al meer dan 9 miljoen keer aangeklikt. Daarmee verslaat de clip ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber, dat op 28 augustus 2015 8,2 miljoen keer werd bekeken. The Chainsmokers grossieren in records, want ook hun lyric-video bij ‘Closer’ boekt een record. Deze is niet minder dan 1,2 miljard (!) keer bekeken, het meeste voor een lyric-video.

25e notering voor Lil’ Kleine

#18 Lil’ Kleine: Je Gaat Zo Dik

Zo, is dat teleurstellend! Slechts een achttiende plek voor ‘Je Gaat Zo Dik’ van Lil’ Kleine en het is ook nog eens zijn 25e notering in de Single Top 100. Zijn vorige single ‘Vakantie’ haalde ook al niet de bovenste tien, maar bleef in augustus 2016 steken op de twaalfde plaats. Zou er een Lil’ Kleine ‘moeheid’ zijn of is het stilte voor de storm? Zeker is dat Kleine nog wel zal knallen op het debuutalbum van Ronnie Flex. Zo begon de carrière van beiden immers in 2015.

ZEDD kan het niet alleen

#51 ZEDD & Alessia Cara: Stay

Net als Kygo (zie de Megaman van vorige week), kan de Duitse dj/producer ZEDD (=Anton Zaslavski) het niet alleen of wil het niet alleen. Op al zijn zes voorgaande hits wordt de zang waargenomen door een man of vrouw. ‘Break Free’  met Ariana Grande leverde hem zijn grootste op: een zesde plaats in september 2014.

‘Stay’ schreef ZEDD met onder andere de Canadese Alessia Cara (= Alessia Carraciolo) Cara staat deze week met nog twee andere nummers genoteerd: ‘Scars To Your Beautiful’ (op #47) en ‘How Far I’ll Go’ (op #55). De twee ontmoetten elkaar vorig jaar november tijdens de Nickelodeon HALO Awards in New York, waar ze optraden. Tijdens de repetities vroeg ZEDD haar of ze het leuk zou vinden om samen een nummer te gaan maken. Het antwoord was JA en dat resulteerde in het nummer ‘Stay’, dat voor Cara haar vijfde notering is.

Calvin Harris wil dit jaar tien nummers uitbrengen

#53 Calvin Harris feat. Frank Ocean & Migos: Slide

Calvin Harris heeft grote ambities. ‘Slide’ feat. Frank Ocean & Migos is zijn eerste hit dit jaar, maar zeker niet zijn laatste. Harris wil dit jaar tien nieuwe nummers uitbrengen, waarvan de helft toch wel een notering zal krijgen. Voor ‘Slide’, zijn negentiende notering, vroeg Harris de Amerikaanse zanger Frank Ocean en twee leden van de rapgroep Migos.

Voor Frank Ocean, geboren als Christopher Edwin Breaux, op 28 okotber 1987 in Long Beach, Californië, is ‘Slide’ zijn eerste hit in ons land. Tot deze week kregen alleen zijn twee albums een notering: Channel Orange (#13 in 2012) en Blonde (#2 in 2016).

Frank Ocean groeide op met de muziek uit zijn moeders cd-speler: Celine Díon, Anita Baker en de soundtrack uit The Phantom of the Opera. Voordat Ocean zelf nummers uitbracht, schreef hij nummers voor onder meer Justin Bieber, John Legend en Beyoncé. Hij wilde echter zelf op het podium staan en sloot zich darom aan bij het hiphop collectief Odd Future. Eind 2009 kreeg Ocean een contract bij Def Jam Recordings en kon hij eindelijk zelf aan de bak.

Rapgroep Migos scoorde begin dit jaar een hit met ‘Bad And Boujee’ feat. Lil Uzi Vert. Op ‘Slide’ doen twee van de drie rappers van Migos mee:  Quavo (= Quavious Keyate Marshall) en Offset (= Kiari Kendrell Cephus), afkomstig uit Lawrenceville, Georgia. Het andere lid Takeoff (= Kirshnik Khari Ball) had waarschijnlijk even iets anders te doen.

MHD melkt zijn album niet uit

#74 MHD: Afro Trap, Part. 8 (Never)

Na ‘Afro Trap, Part. 7 (la Puissance)’ (#75 in januari) komt de Franse rapper MHD opnieuw met een nummer dat niet op zijn album MHD uit 2016 staat, ‘Afro Trap, Part. 8 (Never)’.  Eigenlijk telt Mohamed Sylla, zoals hij echt heet, zijn ‘Afro Trap, Part.’ nummers door, want op zijn album houdt het op bij ‘Part 6’. Hij melkt zijn album niet uit, maar brengt nieuwe nummers en geeft de fans waar voor hun geld.

John Mayer ‘plaagt’ zijn fans met weer een EP

#93 John Mayer: Still Feel Like Your Man

Na de EP The Search For Everything: Wave One in januari komt de Amerikaanse muzikant John Mayer opnieuw met een EP, The Search For Everything: Wave Two. Voordat zijn zevende studioalbum The Search For Everything in de (digitale) schappen ligt, verschijnt er nog een EP met vier nummers, Wave Three. Op 2 en 3 mei staat Mayer in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Van de eerste EP The Search For Everything: Wave One werden ‘Love On The Weekend’ (#64 in 2016) en ‘Moving On and Getting Over’ (#52 in januari) hits.

producer Architrackz wil ook zelf scoren

#95 Architrackz feat. Chivv: Flex Op Me Ex

Sevn Alias, Jonna Fraser, Hef, SBMG, Josylvio, Lijpe en Jayh hebben hun eerste successen te danken aan één man: Architrackz. Als producer heeft hij grotendeels het geluid bepaald voor deze hiphoppers en voor sommigen doet hij nog steeds. Met ‘Flex Op Me Ex’ feat. Chivv (van SBMG) treedt Architrackz voor het eerst als uitvoerende naar buiten. Tijd dus voor een kennismaking.

Dwayne Meerzorg, de echte naam van Architrackz, is geboren in Paramaribo, Suriname. Op elfjarige leeftijd begon hij, inmiddels In Amsterdam-Oost, met rappen en bracht onder zijn eigen naam diverse tracks uit. In 2013 is Meerzorg gaan produceren, eerst samen met Ritchy E onder de naam Architrackz, later alleen. Vorig jaar sloot Meerzorg als Architrackz, een contract bij muziekuitgeverij Warner/Chappell Music, één van de grootste uitgevers ter wereld.

Snollebollekes maakt geen echte carnavalsmuziek

#99 Snollebollekes: Springen Nondeju

Hoewel ‘Springen Nondeju’ van de Snollebollekes nog net een notering krijgt, na de carnaval op #99, heeft het niets met carnaval te maken. Het nummer doet het vooral goed in de après-ski gelegenheden en feesttenten en had dan ook gerust in een andere tijd van het jaar kunnen worden uitgebracht.

geen carnavalsliedje

‘Springen Nondeju’ is de zevende notering voor de Snollebollekes, het project rond cabaretier Rob Kemps, dj Jurjen Gofers en producer Maurice Huismans. Het nummer is niet representatief voor het repertoire dat gedraaid wordt tijdens carnaval, dat zich voornamelijk beneden de grote rivieren afspeelt. Daar hoor je voornamelijk liedjes in het plaatselijke dialect met teksten over een bepaald thema.

Zo maakt de Stichting Vastenavend uit Bergen op Zoom, al sinds 1946 een speciaal carnavalsliedje. Als Vastenavend in ’t Krabbegat wist het al twee keer de Single Top 100 te bereiken, in 2013 en 2014, de tijden dat downloads nog echt een notering konden maken. Dit jaar kwam Vastenavend in ’t Krabbegat met ‘Da’s d’n Aard van ’t Beestje’.

Albumflitsen bij week 9 - 4 maart 2017

In de Hitflits van afgelopen vrijdag heb je kunnen lezen dat drie Nederlandse muzikanten de eerste plaats pakken met het album Vreemde Kostgangers. Dat is voor slechts één week, want volgende week is het de beurt aan Ed Sheeran. Maar deze week laat hij ook al van zich horen. Dat en meer in deze albumflits, met alle nieuwe noteringen.

drie keer Ed Sheeran

Vorige week vrijdag was Ed Sheeran te gast bij RTL Late Night. Zijn bezoek en alle aandacht in de aanloop naar  ÷ (Divide), zijn derde album, dat vrijdag uitkwam, zorgt er voor dat zijn albums flink in de belangstelling staan. X stijgt in de 141e week terug naar de tweede plaats, de hoogste plaats sinds 13 december 2014. Daarnaast scoort Sheeran nog met twee andere noteringen.

Die fans die nog geen album van de Britse muzikant hebben, komen deze week volledig aan hun trekken. Zijn eerste twee albums, X / +,  zijn verpakt in één hoesje en te koop voor slechts € 13,99. De originele albums haalden de achtste (+ in 2011) en de eerste (X in 2014) plaats. De combi komt deze week binnen op de 51e plaats.

Maar dan zijn we er nog niet, want 5, een boxset van Sheeran uit 2015 komt binnen op de 77e plaats. De box bevat vijf EP’s uit 2009 – 2011:
You Need Me uit 2009 (Indie)
Loose Change uit 2010 (Singer Songwriter)
Songs I Wrote With Amy uit 2010 (Folk, nummers geschreven met Amy Wadge)
Live At The Bedford uit 2010
Collaborations Project uit 2011 (samenwerkingen met Grime-artiesten als Devlin, Wiley, P Money, Ghetts en JME)

Van ÷ (Divide) verwacht de muziekindustrie dat het album records gaat breken. Volgens de eerste cijfers uit het Verenigd Koninkrijk is het album de eerste dag (de vrijdag), zo’n 232.000 keer verkocht. Daar zitten de streamingcijfers nog niet bij, die in de miljoenen zullen lopen. Een eerste plaats zit er dus zeker in voor het album, de vraag is alleen nog met welk overwicht. Vrijdag weten we het!

Over naar de andere eerste weeks noteringen:

#14 Future: Hindrxx
Hé, hadden we vorige week ook al niet een album van de Amerikaanse rapper Future? Inderdaad. Vorige week kwam zijn album Future binnen op de 11de plaats, dat deze week naar de 31e plaats zakt. Maar Future had de opvolger al klaar, want Hindrxx komt deze week binnen op de 14e plaats. Op het album doet hij twee duetten, eentje met Rihanna en eentje met the Weeknd.

#25 Stormzy: Gang Signs A Prayer
Op 21 mei staat de Britse grime MC Stormzy in De Melkweg in Amsterdam. In zijn achterzak heeft hij een #1-album (in Ierland en in eigen land) én lovende recensies voor zijn debuutalbum Gang Signs A Prayer. Ed Sheeeran is een groot fan van Stormzy.

Achter Stormzy zit de 23-jarige Michael Omari uit Zuid-Londen. Op zijn elfde begon hij met rappen. Veel tijd heeft Omar niet op school doorgebracht, want vanwege zijn nogal opstandige karakter werd hij diverse keren van school gestuurd.

Hij werkte een tijdje bij een olieraffinaderij, maar de muziek trok hem meer. Vanaf 2011 is hij videos gaan plaatsen op YouTube, die velen zijn bekeken. In 2014 verscheen de EP Dreamers Disease. In datzelfde jaar kreeg hij twee M(usic) O(f) B(lack) O(rigin) awards. Begin dit jaar belandde Storzmy op de Sound of 2017 van de BBC, met de grootste beloften voor dit jaar.

#35 Thundercat: Drunk
Het zijn niet de minsten die Thundercat wist te strikken voor zijn derde album Drunk. Wat te denken van Kenny Loggins, Michael McDonald (met misschien wel de mooiste stem in de popmuziek), Kendrick Lamar, Wiz Khalifa en Pharrell. Thundercat is het alter ego van multi-instrumentalist Stephen Bruner uit Los Angeles. Bruner komt uit een muzikale familie, zijn vader drumde bij the Temptations en zijn broer Ronald deed dat onder andere bij Stanley Clark.

Al op zijn vijftiende scoorde Brunner een hitje in Duitsland met de boyband No Curfew. Vervolgens sloot hij zich aan bij de hardcore van Suicidal Tendencies. Als sessiemuzikant werkte Brunner voor onder andere Snoop Dogg en Erykah Badu. Live trad hij op met Kenny Loggins en Michael McDonald. Drunk maakte hij onder andere met producer Flying Lotus, met wie Brenner al jaren samenwerkt.

#70 Thomas Dybdahl: The Great Plains 
Tot nu toe heeft nog geen album van de Noorse zanger Thomas Dybdahl het langer volgehouden dan één week. Songs (#51 in 2011) en What’s Left Is Forever (#79 in 2013) waren na één week alweer verdwenen. Voor The Great Plains, het zevende album van de voormalige gitarist bij de band Quadraphonics, houden we ons hart dan ook vast.

#79 King Gizzard and the Lizard Wizard: Flying Microtonal Banana
Uit Melbourne, Australië, komt het zevenkoppige gezelschap van King Gizzard and the Lizard Wizard. Sinds 2012, twee jaar na de oprichting, bracht de psychedelische rockband bijna elk jaar een album uit. Dit jaar komen ze met vijf (!) albums, waarvan Flying Microtonal Banana de eerste is die bij ons een notering krijgt, op #79. Op 20 juni doet de groep Paradiso in Amsterdam aan voor een optreden. Tegen die tijd zullen we ze vast nog wel een keer tegenkomen in de albumlijst.

#88 Rhiannon Giddens: Freedom Highway
Dankzij een optreden op het North Sea Jazz festival in 2015, boekte het album Tomorrow Is My Turn van de Amerikaanse zangeres Rhiannon Giddens destijds een 52e plaats in onze albumlijst. Het programma van dit jaar is nog niet helemaal rond, dus wellicht dat ze er dit jaar ook weer bij is. Freedom Highway, de langverwachte opvolger van Tomorrow Is My Turn komt ver voor het festival, dat in juli wordt gehouden, binnen. Het titelnummer is een strijdlied uit het burgerrechtentijdperk van de jaren zestig van the Staple Singers uit 1965.
Naast haar eigen albums zingt, en speelt de net 40-jarige Rhiannon Giddens uit Greensboro, North Carolina, viool en banjo bij de countrygroep Carolina Chocolate Drops. In 2005 was Gibbons één van de oprichters en anno 2017 is ze nog  het enige originele lid.

Nog voor haar soloalbum uit 2015, stond Giddons al in onze albumlijst. Dat was in 2014 toen ze meewerkte aan het album Lost On The River van the New Basement Tapes, met Bob Dylan nummers (#60 in 2014).