zondag 5 maart 2017

Albumflitsen bij week 9 - 4 maart 2017

In de Hitflits van afgelopen vrijdag heb je kunnen lezen dat drie Nederlandse muzikanten de eerste plaats pakken met het album Vreemde Kostgangers. Dat is voor slechts één week, want volgende week is het de beurt aan Ed Sheeran. Maar deze week laat hij ook al van zich horen. Dat en meer in deze albumflits, met alle nieuwe noteringen.

drie keer Ed Sheeran

Vorige week vrijdag was Ed Sheeran te gast bij RTL Late Night. Zijn bezoek en alle aandacht in de aanloop naar  ÷ (Divide), zijn derde album, dat vrijdag uitkwam, zorgt er voor dat zijn albums flink in de belangstelling staan. X stijgt in de 141e week terug naar de tweede plaats, de hoogste plaats sinds 13 december 2014. Daarnaast scoort Sheeran nog met twee andere noteringen.

Die fans die nog geen album van de Britse muzikant hebben, komen deze week volledig aan hun trekken. Zijn eerste twee albums, X / +,  zijn verpakt in één hoesje en te koop voor slechts € 13,99. De originele albums haalden de achtste (+ in 2011) en de eerste (X in 2014) plaats. De combi komt deze week binnen op de 51e plaats.

Maar dan zijn we er nog niet, want 5, een boxset van Sheeran uit 2015 komt binnen op de 77e plaats. De box bevat vijf EP’s uit 2009 – 2011:
You Need Me uit 2009 (Indie)
Loose Change uit 2010 (Singer Songwriter)
Songs I Wrote With Amy uit 2010 (Folk, nummers geschreven met Amy Wadge)
Live At The Bedford uit 2010
Collaborations Project uit 2011 (samenwerkingen met Grime-artiesten als Devlin, Wiley, P Money, Ghetts en JME)

Van ÷ (Divide) verwacht de muziekindustrie dat het album records gaat breken. Volgens de eerste cijfers uit het Verenigd Koninkrijk is het album de eerste dag (de vrijdag), zo’n 232.000 keer verkocht. Daar zitten de streamingcijfers nog niet bij, die in de miljoenen zullen lopen. Een eerste plaats zit er dus zeker in voor het album, de vraag is alleen nog met welk overwicht. Vrijdag weten we het!

Over naar de andere eerste weeks noteringen:

#14 Future: Hindrxx
Hé, hadden we vorige week ook al niet een album van de Amerikaanse rapper Future? Inderdaad. Vorige week kwam zijn album Future binnen op de 11de plaats, dat deze week naar de 31e plaats zakt. Maar Future had de opvolger al klaar, want Hindrxx komt deze week binnen op de 14e plaats. Op het album doet hij twee duetten, eentje met Rihanna en eentje met the Weeknd.

#25 Stormzy: Gang Signs A Prayer
Op 21 mei staat de Britse grime MC Stormzy in De Melkweg in Amsterdam. In zijn achterzak heeft hij een #1-album (in Ierland en in eigen land) én lovende recensies voor zijn debuutalbum Gang Signs A Prayer. Ed Sheeeran is een groot fan van Stormzy.

Achter Stormzy zit de 23-jarige Michael Omari uit Zuid-Londen. Op zijn elfde begon hij met rappen. Veel tijd heeft Omar niet op school doorgebracht, want vanwege zijn nogal opstandige karakter werd hij diverse keren van school gestuurd.

Hij werkte een tijdje bij een olieraffinaderij, maar de muziek trok hem meer. Vanaf 2011 is hij videos gaan plaatsen op YouTube, die velen zijn bekeken. In 2014 verscheen de EP Dreamers Disease. In datzelfde jaar kreeg hij twee M(usic) O(f) B(lack) O(rigin) awards. Begin dit jaar belandde Storzmy op de Sound of 2017 van de BBC, met de grootste beloften voor dit jaar.

#35 Thundercat: Drunk
Het zijn niet de minsten die Thundercat wist te strikken voor zijn derde album Drunk. Wat te denken van Kenny Loggins, Michael McDonald (met misschien wel de mooiste stem in de popmuziek), Kendrick Lamar, Wiz Khalifa en Pharrell. Thundercat is het alter ego van multi-instrumentalist Stephen Bruner uit Los Angeles. Bruner komt uit een muzikale familie, zijn vader drumde bij the Temptations en zijn broer Ronald deed dat onder andere bij Stanley Clark.

Al op zijn vijftiende scoorde Brunner een hitje in Duitsland met de boyband No Curfew. Vervolgens sloot hij zich aan bij de hardcore van Suicidal Tendencies. Als sessiemuzikant werkte Brunner voor onder andere Snoop Dogg en Erykah Badu. Live trad hij op met Kenny Loggins en Michael McDonald. Drunk maakte hij onder andere met producer Flying Lotus, met wie Brenner al jaren samenwerkt.

#70 Thomas Dybdahl: The Great Plains 
Tot nu toe heeft nog geen album van de Noorse zanger Thomas Dybdahl het langer volgehouden dan één week. Songs (#51 in 2011) en What’s Left Is Forever (#79 in 2013) waren na één week alweer verdwenen. Voor The Great Plains, het zevende album van de voormalige gitarist bij de band Quadraphonics, houden we ons hart dan ook vast.

#79 King Gizzard and the Lizard Wizard: Flying Microtonal Banana
Uit Melbourne, Australië, komt het zevenkoppige gezelschap van King Gizzard and the Lizard Wizard. Sinds 2012, twee jaar na de oprichting, bracht de psychedelische rockband bijna elk jaar een album uit. Dit jaar komen ze met vijf (!) albums, waarvan Flying Microtonal Banana de eerste is die bij ons een notering krijgt, op #79. Op 20 juni doet de groep Paradiso in Amsterdam aan voor een optreden. Tegen die tijd zullen we ze vast nog wel een keer tegenkomen in de albumlijst.

#88 Rhiannon Giddens: Freedom Highway
Dankzij een optreden op het North Sea Jazz festival in 2015, boekte het album Tomorrow Is My Turn van de Amerikaanse zangeres Rhiannon Giddens destijds een 52e plaats in onze albumlijst. Het programma van dit jaar is nog niet helemaal rond, dus wellicht dat ze er dit jaar ook weer bij is. Freedom Highway, de langverwachte opvolger van Tomorrow Is My Turn komt ver voor het festival, dat in juli wordt gehouden, binnen. Het titelnummer is een strijdlied uit het burgerrechtentijdperk van de jaren zestig van the Staple Singers uit 1965.
Naast haar eigen albums zingt, en speelt de net 40-jarige Rhiannon Giddens uit Greensboro, North Carolina, viool en banjo bij de countrygroep Carolina Chocolate Drops. In 2005 was Gibbons één van de oprichters en anno 2017 is ze nog  het enige originele lid.

Nog voor haar soloalbum uit 2015, stond Giddons al in onze albumlijst. Dat was in 2014 toen ze meewerkte aan het album Lost On The River van the New Basement Tapes, met Bob Dylan nummers (#60 in 2014).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten