vrijdag 31 januari 2014

Hitflits: Ivo Niehe helpt Claudia de Breij aan #2-hit; eerste #1-album voor Stromae

Hè hè, er gebeurt weer wat in megaland! Voorlopig alleen een nieuwe #1 in de albumlijst, maar de singlelijst kent binnenkort ook een nieuwe aanvoerder. Eerst over naar de albumnoteringen van deze week.

ALBUM TOP 3

  1. (4) Stromae: Racine carrée (eerste week)
  2. (1) Bruce Springsteen: High hopes
  3. (3) Marco Borsato: Duizend spiegels
Wat hem niet lukte met zijn singles ‘Papaoutai’ en ‘Formidable’, #1 komen, lukt hem nu wel met zijn album. ‘Racine carrée’, het tweede album van Stromae is de nieuwe #1 in Nederland en had daar 24 weken voor nodig.

Stromae, geboren als Paul van Haver in het Vlaamse Etterbeek, is pas de vijfde Belgische act die een #1-album bij ons scoort. Maar van die andere vier scoorde K3 er wel tien! De andere drie zijn Clouseau, Vaya con dios en twee keer Helmut Lotti. Daarnaast is Stromae de eerste zanger die een #1-notering scoort met een volledig Franstalig album. In 1976 bereikte Julien Clerc met ‘No 7’ ook de eerste plaats, maar onder de tien nummers zat er één Engelstalige tussen: ‘This melody’, tevens zijn enige #1-hit bij ons.
Nederland is niet het eerste land waar ‘Racine carrée’ #1 komt. Frankrijk, heel België (Vlaanderen én Wallonië) en Zwitserland gingen ons al voor. In Frankrijk zijn er zelfs al bijna 1,3 miljoen stuks van verkocht en dat in vier maanden tijd. Het album staat daar 21 weken bovenaan en evenaart daarmee ‘21’ van Adele, die daarmee in 2012 een record boekte. ‘Racine carrée’ is bij ons al goud (= 25.000 uitgeleverde exemplaren).  In juni staat Stromae op Pinkpop en op 2 april geeft hij een uitverkocht concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Platina ligt dus zeker in het verschiet.

De eerste weeks noteringen van deze week:
#6 Transatlantic: Kaleidoscope
#9 Jaman: Gewoon geluk
#19 Clean Pete: Al zeg ik het zelf
#20 Various artists: Vrienden van Amstel live! 2014
#27 Ibrahim Maalouf: Illusions
#41 Diggy Dex: Do it yourself
#44 ATB: Contact
#46 Original soundtrack: La grande Bellezza
#52 Casting crowns: Thrive
#56 Inge van Calkar: Inge van Calkar
#83 Nino: Pijn is mijn kracht
#97 David Crosby: Croz

Van de albums die op herhaling gaan, noemen we alleen ‘Wat ik zeker weet’ van Claudia de Breij. In 2010 stond het album één week genoteerd, in 2011 twee weken en in 2012 ook één week. In die vier weken kwam het album niet hoger dan #68. Dat wordt met de binnenkomst deze week op #32 helemaal teniet gedaan. Ze dankt deze hoge plaats mede aan Ivo Niehe, zie onder de singles.

SINGLE TOP 3

  1. (1) John Legend: All of me (vierde week)
  2. HH Claudia de Breij: Mag ik dan bij hou
  3. (3) Stromae: Formidable
Nog maar twee weken geleden stond ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij genoteerd, op #100, gezakt vanaf #78. Deze week keert het terug in de Single Top 100 en maar liefst op #2!

Claudia de Breij dankt deze notering in de eerste plaats aan zichzelf, want het is een wonderschoon lied. Daar heb je echter nog geen notering mee. Die heeft ze te danken aan Ivo Niehe. Afgelopen zondag ging een belangrijk deel van zijn TV-show over Claudia, waarin het  nummer ‘Mag ik dan bij jou’ een prominente plaats kreeg. Nog diezelfde avond werd het nummer massaal gedownload en een groot deel van de week voerde het de downloadlijsten aan.

Helaas voor Claudia zit een #1-hit er niet in, omdat het nummer te weinig wordt gestreamd. Wel staat het hoger dan ooit; hoogste notering was tot deze week #8, op 3 maart 2012. Ook toen hielp een tv-programma aan de notering. Welke lees je in de nieuwe Megaman, waarin we een analyse loslaten op de 20 weken dat het nummer er nu al op heeft zitten!

Dan volgen nog alle eerste weeks noteringen van deze week:
#17 Willeke Alberti & Johnny de Mol: De glimlach van een kind
#33 Gerard Joling & Toon Hermans: Een vriend
#43 Frans Duijts: De allerlaatste is van mij
#48 Austin Mahone feat. Pitbull:  Mmmm yeah
#50 George Ezra: Budapest (nieuwe Megahit? Of toch Di-rect, kwart voor 5 weten we het)
#54 B.O.B. feat. Priscilla: John Doe
#75 Feestteam feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: Zo lang we nog in leven zijn
#91 Duke Dumont feat. Jax Jones: I got u
#95 Avicii: Addicted to you
#96 Ronnie Flex feat. Mr. Polska: Zusje

Tot zover deze Hitflits. Morgenmiddag gaan we in de albumflitsen op de nieuwspagina op 3FM uitgebreid in op de nieuwe albumnoteringen. De volledige lijsten vind je nog deze middag op Dutch Charts. En na het weekend  zijn wij er weer met een nieuwe Megaman met alles over de #2-hit van Claudia de Breij.

zondag 26 januari 2014

Megaman bij week 4 – 25 januari 2014

In deze Megaman wint John Legend het weer van Pharrell Williams, maakt Dinand in het geheim nummer voor de Olympische winnaars, mag Blaudzun dagelijks de Olympische Winterspelen afsluiten, kan Sam Smith op zoek gaan naar zijn eigen voorprogramma en scoren Nick & Simon voor de derde keer voor maar één week.

Voor de albumflitsen kun je nog steeds terecht op de nieuwspagina van 3FM. Daarin lees je onder andere dat een advocate een albumnotering scoort. De volledige lijsten staan op Dutch Charts en wij melden ons vrijdag weer voor de Hitflits met de nieuwste standen. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

John Legend blijft Pharrell Williams weer voor

John Legend: All of me (1)  *** derde week op #1 ***

“We zijn dan ook benieuwd wie er volgende week aan het langste eind trekt”! Daar sloten we vorige week het stukje over John Legend mee af. Zoals je ziet is dat wederom John Legend met ‘All of me’, want het nummer staat nog steeds op de eerste plaats. De voorsprong van 4% vorige week is deze week vergroot tot bijna 18% op ‘Happy’ van Pharrell Williams. Kijken hoe de verhoudingen volgende week liggen, want de twee nummers blijven aan elkaar gewaagd!

Carnaval / Après-ski hits (2)

Vorige week maakten drie nieuwe feesthits hun opwachting. Deze week zijn het er twee, waarmee het totaal Carnaval / Après-ski hits op zes uitkomt, ruim een maand voor het carnaval losbarst. Hier komen de nieuwe aanwinsten.

#50 Jettie Pallettie: Walla walla bing beng            *** hoogste eerste weeks ***

Jet Westerhuis, alias Jettie Pallettie, haalt dit jaar haar feesthit van ver. Het origineel van 'Walla walla bing beng' stamt namelijk uit 1958: ‘Witch doctor’ van David Seville & the Chipmunks. Seville was het alter ego van de Amerikaanse pianist, zanger, acteur, componist en producer Rostom Sipan "Ross" Bagdasarian.

Bagdasarian was de bedenker van de animatie muziekgroep Alvin and the Chipmunks. In het nummer ‘Witch doctor’, dat in 1958 de eerste plaats bereikte van de Amerikaanse hitparade, zingt Seville de woorden ‘Oo-ee, oo-ah-ah, ting-tang, walla-walla, bing-bang’. Dan weet je ook waar Pallettie het vandaan heeft. Zij is overigens niet de eerste die met ‘Witch doctor’ aan de haal gaat. In 1999 bereikte het Deense Cartoons er de twaalfde plek mee in ons land.


#58 Huub Hangop: Toeter

In 2012 was ‘Gangnam style’ van Psy de grootste hype, waar Huub Hangop handig op insprong met het nummer ‘Hobbelpaard’ feat. DJ Maurice (#53 in 2013). Vorig jaar zorgde Avicii voor de verrassing van het jaar met zijn country-dansnummer ‘Wake me up!’. En aangezien we daar nog geen Nederlandstalige versie van hadden, maakte Huub Hangop, een typetje van Ruud van den Berg, deze en noemde het ‘Toeter’. Wake me up!’ kreeg al drie keer in meerdere versies een notering. Beth (#54), Aloe Blacc (#24) en Jamai (#26).

Jaman komt met tweede album

#52 Jaman: Blikken of blozen

Na twee hits in 2011, drie in 2012 en twee in 2013, maakt Jaman, voluit Ypey, zich op voor zijn achtste notering. ‘Blikken of blozen’ start op #52, de omgekeerde positie van zijn vorige hit ‘Waarom?’ dat tot #25 kwam. ‘Blikken of blozen’ is de eerste single van ‘Gewoon geluk’, het tweede album van Jaman dat zaterdag 25 januari is gepresenteerd in de Ster in Nieuwkuijk. ‘In m’n dromen’, zijn eerste album bereikte vorig jaar mei de 17e plaats.

Dinand maakte in het geheim nummer voor de Olympische winnaars

#59 Dinand Woesthoff: Legendary lane

Vraagje: Wat is de overeenkomst tussen ‘Legendary lane’ van Dinand Woesthoff en ‘Promises of no man’s land’ van Blaudzun?
Antwoord: de Olympische Winterspelen in Sotsji.
Met het nummer van Blaudzun zal de NOS dagelijks het sportprogramma afsluiten. Het nummer van Dinand zal te horen zijn als er een sporter wordt gehuldigd in het Heineken Holland House. Maar het was niet direct duidelijk dat het om een nummer van Dinand ging. Lees even mee.

mysterie

Vorige week maandag verscheen ‘Legendary lane’ op Spotify met als uitvoerende When we are wild, 3FM Serious Talent band. In ‘Met Domien’ van maandagavond 20 januari 2014, belde 3FM dj Domien Verschuuren met Tijmen Horstman, van de blog Nieuwstehits.nl. Hij had het nummer die ochtend ontdekt toen hij op zoek was naar muziek van When we are wild. Tijmen hoorde direct dat het niet klonk als When we are wild, maar als Dinand Woesthoff. Vervolgens twitterde hij de band en die beaamde dat het inderdaad niet klopte en dat ze het hadden doorgegeven aan hun manager, die het met Spotify zou regelen. When we are wild scoorde vorig jaar een hitje met ‘Scuse me’ (#57), hun nieuwe single is ‘When you’re from’.

sabbatical


De tweet van Thijmen Horstman was ook dj Michiel Veenstra van 3FM opgevallen en hij ging op onderzoek uit. Kane gaf echter niet thuis, zowel Dinand als Dennis reageerden niet op telefoontjes en sms-en. Daarnaast ontkende het management dat er plannen waren met Kane, want de band heeft een sabbatical. ’s Avonds werd er echter meer duidelijk toen Dinand tweette dat het geen Kane-track is, ook geen solotrack, maar bestemd is voor de Olympische Winterspelen.

te vroeg

Dinsdagmorgen belde Giel Beelen met Dinand, die tekst en uitleg gaf over het nummer: “Een tijdje geleden ben ik door het Holland Heineken House benaderd of ik een nummer voor ze wilde maken. Ze waren op zoek naar een nummer voor de sporters als ze worden ingehuldigd. De track is gemaakt om een bepaald gevoel op te wekken voor de supporters en de sporters op dat moment bij de Olympische Spelen. Dat is wat die track moet doen. Het nummer had echter pas over twee weken te horen mogen zijn.” ‘Legendary lane’ nam Dinand op met Peter Kriek van het duo 16 bit lollitas en is na ‘Dreamer (Gussie’s song)’ (#1 in 2004), zijn tweede notering.

London grammar kiest voor universeel

#62 London grammar: Strong

Eigenlijk was ‘Wasted my young years’ de officiele single van London grammar. Maar nadat Giel Beelen het nummer ‘Strong’, als track van het album ‘If you wait’, vorige week had laten horen in De Wereld Draait Door, bleek dat nummer veel populairder te zijn. Het laatste woord is nog altijd aan de luisteraar c.q. degene die nummers download en dus werd ‘Strong’ snel als losse track beschikbaar gesteld. In het Verenigd Koninkrijk hadden ze dat in september 2013 al goed gezien, want daar bereikte het de 16e plaats. Bij onze zuiderburen stijgt ‘Strong’ zelfs deze week door naar de 6e plaats. Niet alleen Beelen is idolaat van het nummer, het voltallige dj-corps bij 3FM is dat, en dus is het deze week de Megahit.

niet uit London

London grammar is een Brits trio, bestaande uit Hannah Reid (zang), Dan Rothman (gitaar) en Dominic ‘Dot’ Major (keyboard, drums). In tegenstelling tot de naam London grammer, ligt de oorsprong niet in Londen, maar in Nottingham. Reid en Rothman, beide uit Londen, ontmoetten elkaar in 2009 op de universiteit van Nottingham, waar ze beiden studeerden. Rothman zag een foto van Reid met een gitaar om de hals op Facebook en stuurde haar een berichtje met de vraag of ze samen wat konden ondernemen. Een jaar later voegde Major zich bij de twee en London grammar was een feit.

universeel

De naam kozen ze omdat London staat voor internationaal en multicultureel en dat voelde als universeel. Nadat de drie in 2011 hun studie hadden voltooid, trokken ze naar Londen. Eind 2012 verscheen in eigen land de single ‘Wasted my young years’ en begin 2013 brachten ze de EP ‘Metal & Dust’ uit, dat het goed deed in Australië. Daarna ging het snel voor het trio, dat ook te horen is op ‘Settle’, het debuutalbum van Disclosure.

Blaudzun mag dagelijks de Olympische Winterspelen afsluiten

#65 Blaudzun: Promises of no man’s land

Johannes Sigmond (Arnhem, 26 oktober 1974) noemt zich sinds 2006 Blaudzun, naar de Deense wielrenner Verner Blaudzun, omdat de naam goed klonk. Voor 2006 speelde Johannes in diverse bandjes. Als Blaudzun scoorde hij twee jaar geleden een hitje met ‘Flame on my head’ (#67 in 2012). Beter vergaat het hem met zijn albums, ‘Seadrift soundmachine’ reikte in 2010 tot #29, ‘Heavy flowers’ bereikte begin 2012 de vierde plaats en werd vorig jaar bekroond met een Edison.

‘Promises of no man’s land’, vorige week Megahit op 3FM,  wordt over twee weken gebruikt als afsluiter van de dagelijkse NOS-uitzending rondom de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het nummer is tevens de voorloper van het gelijknamige album van Blaudzun dat op 7 maart uitkomt.

Stefan & Patrick Dano scoren met afgewezen nummer

#69 Stefan & Patrick Dano: Leef je leven

Na in 2010 een hitje gescoord te hebben met ‘Onbereikbaar’, goed voor een 60e plaats, komen de neven Stefan (= Stefan van de Hout) & Patrick Dano (=Patrick Huijbregts), nu met ‘Leef je leven’. Het nummer is de Nederlandstalige versie van ‘Let your love flow’, dat wij kennen in de hituitvoering van the Bellamy brothers, maar voor het eerst werd opgenomen in 1975 door de countryzanger Gene Cotton. De Nederlandse tekst is van Dennis Musters.

Gene Cotton is echter niet de componist, dat is Larry Eugene Williams, destijds een roadie voor Neil Diamond, die het nummer niet wilde opnemen. Rond 1974 waren the Bellamy brothers verhuisd van Florida naar Los Angeles, om het geluk daar te beproeven. Ze ontmoetten diverse muzikanten, waaronder Neil Diamond met zijn band, waarmee ze enkele demo’s opnamen.

Op een dag kwam Dennis St. John, drummer bij Diamond naar de broers en liet hen de demo horen van ‘Let your love flow’ van Williams. St. John vond dat het meer een nummer voor hen was dan voor Neil Diamond. De broers waren enthousiast, alleen hun toenmalige producer zag het niet zitten. Toen ze een tijdje later de versie hoorden van Gene Cotton, wisten ze hoe het niet moest klinken en namen alsnog hun versie op. Het nummer stond in diverse landen op de eerste plaats en kwam bij ons tot #6. Naast Neil Diamond, was het nummer ook aangeboden aan Johnny Rivers, die het ook afsloeg.

Marco de Hollander viert zijn 12,5 jaar jubileum

#70 Marco de Hollander: Twee armen en een zoen

Wellicht had je nog nooit van hem gehoord, Marco de Hollander, maar hij zit dit jaar 12,5 jaar in het artiestenvak! Marco, op 4 februari wordt hij 32 jaar, bracht op zijn negentiende z’n eerste single uit: ‘Hart van L.O.T.’. Het jubileumfeest wordt op vrijdag 28 maart gevierd in Partycentrum Aardam in zijn woonplaats Ter Aar, maar alleen voor genodigden. De twee dagen daarna zijn de fans wel welkom.

Gabriello staat nummer af aan War Child

#79 Gabriello: Vurige tongen

In Nederland is vooral Marco Borsato actief voor War Child. In Vlaanderen is dat sinds kort Gaby Peerens, artiestennaam Gabriello. Vreemd genoeg heeft deze Vlaming in eigen land nog steeds geen hit gescoord, maar is hij in ons land met ‘Vurige tongen’ al toe aan zijn zesde! Of dat nu verandert doordat Gabriello de opbrengsten aan War Child afstaat? Wij betwijfelen het. Gabriello koos voor deze organisatie, omdat ‘ze heel veel doen voor kinderen die slachtoffer zijn geworden van oorlog, zo bieden ze onder andere psychologische hulp, onderwijs en bescherming’.

Vurige tongen’ is een cover van zijn landgenoot Philippe Robrecht (#16 in Vlaanderen in 1993). Betekent dit nu ook dat Robrecht zijn rechten afstaat aan War Child?

Theodoor zong met Jan Smit

#88 Theodoor: Hé jij

Net als Armin van Buuren en Jochem Meyer komt Theodoor Visscher uit Leiden. Geboren vlak voor eerste kerstdag in 1992. Hij deed veel mee aan talentenjachten en playbackshows. Sinds Theodoor in 2005 met Jan Smit heeft gezongen op een bruiloft, maakt hij werk van zijn carrière, dat vorig jaar resulteerde in de single ‘Ik ben van jou (wie laat me lachen)’.

Lorde brengt eerbetoon aan vriend en vaderland

#92 Lorde: Team

Een #1-notering in de Britse en Amerikaanse hitparade en #4 in de Single Top 100 voor ‘Royals’. Een vliegende start dus voor de Nieuw-Zeelandse Ella Yelich O'Connor en Joel Little, alias Lorde. En dan is er de opvolger, ‘Team’, dat zeker niet onderdoet voor ‘Royals’, maar of het ook zo’n grote hit wordt, wagen we te betwijfelen. Beide nummers staan op het album ‘Pure heroine’ (#19 in november 2013). Voor Ella is ‘Team’ een eerbetoon aan haar vrienden en land. Ze schreef het toen ze voor promotie voor ‘Royals’ de wereld rondreisde.

Sam Smith kan op zoek naar zijn eigen voorprogramma

#93 Sam Smith: Money on my mind

Ellie Goulding, Jessie J, Michael Kiwanuka en Haim. De afgelopen vier jaar wonnen zij de ‘Sound of’, een poll van muziekcritici en mensen uit de muziekindustrie, die op zoek zijn naar de meest belovende artiest voor het nieuwe jaar. Sinds 10 januari 2014 is Sam Smith aan het rijtje toegevoegd en zullen we dit jaar dus heel veel van hem horen.

Nou ja, zo onbekend is Sam Smith, geboren op 19 mei 1992 in Bishop’s Stortford, Hertfordshire, ook weer niet. In 2013 scoorde hij al twee hits: ‘Latch’ van Disclosure (#80 in maart) en ‘La la la’ van Naughty boy (#4 in juli). Tijdens de Britse tournee van Emeli Sandé, deed Smith het voorprogramma. Met een ‘Sound of’ in de achterzak, moet hij maar eens op zoek gaan naar een eigen voorprogramma! In mei komt zijn eerste album ‘In the lonely hour’ uit.

Derde keer maar één week voor Nick & Simon

Nick & Simon: Dans heel dicht bij mij         *** buiten mededinging ***

Het gaat niet goed met Nick & Simon, dat wil zeggen muzikaal. ‘Dans heel dicht bij mij’ is al de derde single die het maar één week volhoud in de Single Top 100. ‘Geluksmoment’ stond op 29 juni een weekje op #59, ‘ Best time of the year’ kwam op 7 december niet verder dan #50 en ook ‘Dans heel dicht bij mij’ is al na één week verdwenen.

Vorige week kwam het nummer binnen op #16 en zakt nu ver tot buiten de Single Top 100 en belandt op #160 in de Bubbling Under Top 100. Het is overigens geen record, vanaf #16 uit de Single Top 100 vallen. Dat staat op naam van One direction, dat op 30 november 2013 op #4 binnenkwam en de week daarop nergens meer was te bekennen.

opnieuw beginnen

Nu hoeven we geen medelijden te hebben met Nick & Simon, ze boeren verder heel goed. Dat succes willen ze ook in Duitsland en dus proberen ze dit voorjaar daar voet aan de grond te krijgen. Simon: “We zullen daar weer helemaal van voor af aan moeten beginnen. Ik heb er geen hoge verwachtingen van, maar we gaan wel degelijk. Misschien lukt het, misschien niet, maar als we thuisblijven lukt het al helemaal niet!

record stopt

Verder geven ze eind 2014 meerdere kerstconcerten in Ahoy in Rotterdam. En tussendoor komen ze misschien nog wel met een nieuw album; ‘Sterker’ stamt alweer uit september 2012 en verdween op 26 oktober 2013. ‘Christmas with … - Merry Xmas everybody’ stond op 11 januari voor het laatst genoteerd en dat betekent dat hun record van meer dan 7,5 jaar onafgebroken met één of meerdere albums in de Album Top 100 staan, eindigt. Wel een record dat niemand hen (voorlopig) meer afneemt!