vrijdag 31 januari 2014

Hitflits: Ivo Niehe helpt Claudia de Breij aan #2-hit; eerste #1-album voor Stromae

Hè hè, er gebeurt weer wat in megaland! Voorlopig alleen een nieuwe #1 in de albumlijst, maar de singlelijst kent binnenkort ook een nieuwe aanvoerder. Eerst over naar de albumnoteringen van deze week.

ALBUM TOP 3

  1. (4) Stromae: Racine carrée (eerste week)
  2. (1) Bruce Springsteen: High hopes
  3. (3) Marco Borsato: Duizend spiegels
Wat hem niet lukte met zijn singles ‘Papaoutai’ en ‘Formidable’, #1 komen, lukt hem nu wel met zijn album. ‘Racine carrée’, het tweede album van Stromae is de nieuwe #1 in Nederland en had daar 24 weken voor nodig.

Stromae, geboren als Paul van Haver in het Vlaamse Etterbeek, is pas de vijfde Belgische act die een #1-album bij ons scoort. Maar van die andere vier scoorde K3 er wel tien! De andere drie zijn Clouseau, Vaya con dios en twee keer Helmut Lotti. Daarnaast is Stromae de eerste zanger die een #1-notering scoort met een volledig Franstalig album. In 1976 bereikte Julien Clerc met ‘No 7’ ook de eerste plaats, maar onder de tien nummers zat er één Engelstalige tussen: ‘This melody’, tevens zijn enige #1-hit bij ons.
Nederland is niet het eerste land waar ‘Racine carrée’ #1 komt. Frankrijk, heel België (Vlaanderen én Wallonië) en Zwitserland gingen ons al voor. In Frankrijk zijn er zelfs al bijna 1,3 miljoen stuks van verkocht en dat in vier maanden tijd. Het album staat daar 21 weken bovenaan en evenaart daarmee ‘21’ van Adele, die daarmee in 2012 een record boekte. ‘Racine carrée’ is bij ons al goud (= 25.000 uitgeleverde exemplaren).  In juni staat Stromae op Pinkpop en op 2 april geeft hij een uitverkocht concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Platina ligt dus zeker in het verschiet.

De eerste weeks noteringen van deze week:
#6 Transatlantic: Kaleidoscope
#9 Jaman: Gewoon geluk
#19 Clean Pete: Al zeg ik het zelf
#20 Various artists: Vrienden van Amstel live! 2014
#27 Ibrahim Maalouf: Illusions
#41 Diggy Dex: Do it yourself
#44 ATB: Contact
#46 Original soundtrack: La grande Bellezza
#52 Casting crowns: Thrive
#56 Inge van Calkar: Inge van Calkar
#83 Nino: Pijn is mijn kracht
#97 David Crosby: Croz

Van de albums die op herhaling gaan, noemen we alleen ‘Wat ik zeker weet’ van Claudia de Breij. In 2010 stond het album één week genoteerd, in 2011 twee weken en in 2012 ook één week. In die vier weken kwam het album niet hoger dan #68. Dat wordt met de binnenkomst deze week op #32 helemaal teniet gedaan. Ze dankt deze hoge plaats mede aan Ivo Niehe, zie onder de singles.

SINGLE TOP 3

  1. (1) John Legend: All of me (vierde week)
  2. HH Claudia de Breij: Mag ik dan bij hou
  3. (3) Stromae: Formidable
Nog maar twee weken geleden stond ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij genoteerd, op #100, gezakt vanaf #78. Deze week keert het terug in de Single Top 100 en maar liefst op #2!

Claudia de Breij dankt deze notering in de eerste plaats aan zichzelf, want het is een wonderschoon lied. Daar heb je echter nog geen notering mee. Die heeft ze te danken aan Ivo Niehe. Afgelopen zondag ging een belangrijk deel van zijn TV-show over Claudia, waarin het  nummer ‘Mag ik dan bij jou’ een prominente plaats kreeg. Nog diezelfde avond werd het nummer massaal gedownload en een groot deel van de week voerde het de downloadlijsten aan.

Helaas voor Claudia zit een #1-hit er niet in, omdat het nummer te weinig wordt gestreamd. Wel staat het hoger dan ooit; hoogste notering was tot deze week #8, op 3 maart 2012. Ook toen hielp een tv-programma aan de notering. Welke lees je in de nieuwe Megaman, waarin we een analyse loslaten op de 20 weken dat het nummer er nu al op heeft zitten!

Dan volgen nog alle eerste weeks noteringen van deze week:
#17 Willeke Alberti & Johnny de Mol: De glimlach van een kind
#33 Gerard Joling & Toon Hermans: Een vriend
#43 Frans Duijts: De allerlaatste is van mij
#48 Austin Mahone feat. Pitbull:  Mmmm yeah
#50 George Ezra: Budapest (nieuwe Megahit? Of toch Di-rect, kwart voor 5 weten we het)
#54 B.O.B. feat. Priscilla: John Doe
#75 Feestteam feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: Zo lang we nog in leven zijn
#91 Duke Dumont feat. Jax Jones: I got u
#95 Avicii: Addicted to you
#96 Ronnie Flex feat. Mr. Polska: Zusje

Tot zover deze Hitflits. Morgenmiddag gaan we in de albumflitsen op de nieuwspagina op 3FM uitgebreid in op de nieuwe albumnoteringen. De volledige lijsten vind je nog deze middag op Dutch Charts. En na het weekend  zijn wij er weer met een nieuwe Megaman met alles over de #2-hit van Claudia de Breij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten