zondag 26 januari 2014

London grammar kiest voor universeel

#62 London grammar: Strong

Eigenlijk was ‘Wasted my young years’ de officiele single van London grammar. Maar nadat Giel Beelen het nummer ‘Strong’, als track van het album ‘If you wait’, vorige week had laten horen in De Wereld Draait Door, bleek dat nummer veel populairder te zijn. Het laatste woord is nog altijd aan de luisteraar c.q. degene die nummers download en dus werd ‘Strong’ snel als losse track beschikbaar gesteld. In het Verenigd Koninkrijk hadden ze dat in september 2013 al goed gezien, want daar bereikte het de 16e plaats. Bij onze zuiderburen stijgt ‘Strong’ zelfs deze week door naar de 6e plaats. Niet alleen Beelen is idolaat van het nummer, het voltallige dj-corps bij 3FM is dat, en dus is het deze week de Megahit.

niet uit London

London grammar is een Brits trio, bestaande uit Hannah Reid (zang), Dan Rothman (gitaar) en Dominic ‘Dot’ Major (keyboard, drums). In tegenstelling tot de naam London grammer, ligt de oorsprong niet in Londen, maar in Nottingham. Reid en Rothman, beide uit Londen, ontmoetten elkaar in 2009 op de universiteit van Nottingham, waar ze beiden studeerden. Rothman zag een foto van Reid met een gitaar om de hals op Facebook en stuurde haar een berichtje met de vraag of ze samen wat konden ondernemen. Een jaar later voegde Major zich bij de twee en London grammar was een feit.

universeel

De naam kozen ze omdat London staat voor internationaal en multicultureel en dat voelde als universeel. Nadat de drie in 2011 hun studie hadden voltooid, trokken ze naar Londen. Eind 2012 verscheen in eigen land de single ‘Wasted my young years’ en begin 2013 brachten ze de EP ‘Metal & Dust’ uit, dat het goed deed in Australië. Daarna ging het snel voor het trio, dat ook te horen is op ‘Settle’, het debuutalbum van Disclosure.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten