vrijdag 7 december 2012

Hitflits: vierde #1 voor Doe maar en Sandra van Nieuwland (weer een nieuw record)

Na een reünie in 2000 met zestien concerten in Ahoy in Rotterdam en het album ‘Hees van Ahoy’ (#10), volgde in 2008 een tweede reünie met twee concerten in de Kuip. Einde Doe maar? Welnee, tot veler verrassing werd op 15 november 2011 aangekondigd dat Doe maar de zevende editie van Symphonica in Rosso zou verzorgen.
In oktober 2012 deed Doe maar ze vier concerten in het Gelre Dome in Arnhem, waarvan deze week de registratie verschijnt ‘Symphonica in Rosso 2012’, de nieuwe #1 in de Album Top 100. Het is na ‘Skunk’ (1x in 1982), ‘4us’ (5x in 1983) en ‘Klaar’ (5x in 2000), is ‘Symphonica in Rosso 2012’ hun vierde #1-notering.

failliet

Sinds Marco Borsato in 2006 de Symphonica in Rosso reeks startte, heeft het muzikale evenement al meerdere  #1-noteringen opgeleverd. Na #1-noteringen voor Borsato (1x in 2006), Paul de Leeuw (6x in 2007) en Lionel Richie (2x in 2008), verscheen er in 2009 geen album van het evenement. De reden: The Entertainment Group (TEG), die het organiseerde, ging failliet.

benefiet

Van de drie concerten die gepland waren voor de hoofdgast, Diana Ross, ging er één niet door. De andere twee moesten opnieuw worden gefinancierd, waarvoor Marco Borsato twee benefietconcerten organiseerde onder de noemer ‘Borsato & Friends’. Van Diana Ross verscheen wel het zoveelste verzamelalbum ‘Complete collection’, dat vlak na het concert van 58 naar #5 steeg en de week daarna hard onderuit ging en zakte naar #72.

In 2010 was Sting de hoofdgast en ook nu verscheen er geen registratie van het concert. Sting had eerder dat jaar het album ‘Symphonicities’ uitgebracht, waarop zijn grootste hits in een nieuw jasje waren gestoken, opgenomen met the Royal Philharmonic Orchestra. Het album bereikte bij ons de 22e plaats, een week na de twee concerten in het Gelre Dome.
Eind 2010 werd bekend dat Nick & Simon in 2011 de Symphonica in Rosso zouden doen. Niet minder dan vier concerten gaf het duo in oktober 2011, waarvan weer een cd + DVD verscheen. Het album stond één week op de eerste plaats en staat na 54 weken nog steeds genoteerd, deze week op #60.

En dit jaar mocht Doe maar dus optreden, wat de vijfde #1-notering opleverde van ‘Symphonica in Rosso’. Op 28 december zendt RTL4 de registratie uit. ‘Engeltjes’ van K3, de #1 van vorige week, zakt naar de 5e plaats.

De overige eersteweeks noteringen:
#25 Fantasticos: Fantasticos [NL]
#64 Herberg de Troost: Rijstwafels met pindakaas [NL]
#69 Paul Kalkbrenner: Guten Tag
#82 Handsome poets: Sky on fire [NL]
#90 Chilly Gonzales: Solo piano II, Canadese pianist. ‘Solo piano II’ is het vervolg op ‘Solo piano’ uit 2004. Meer over deze muzikant in de Megaman, want hij scoort ook met zijn single ‘Rideaux lunaires’, dat binnenkomt op #85
#97 de Smurfen: Winterpret met de Smurfen

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, blijven oude bekenden de toon zetten. Twee weken geleden zakte ‘Alle 40 goed’ van André Hazes naar de derde plaats, deze week stijgt het weer terug naar #1. Het album heeft stuivertje gewisseld met ‘Het beste van Guus Meeuwis’ van Guus Meeuwis, dat deze week naar #3 zakt. Grootste stijger in de lijst is ‘Canto ostinato’ van het piano ensemble bestaande uit Irene Russo, Fred Oldenburg en Sandra & Jeroen van Veen, dat van 29 naar #4 gaat. Aanleiding is de ruim een week geleden overleden Simeon ten Holt, componist van ‘Canto ostinato’.

SINGLES


In de Single Top 100 boekt Sandra van Nieuwland weer een nieuwe record. ‘New age’, dat ze zong tijdens de kwartfinale van The voice of Holland, komt zoals verwacht binnen op de eerste plaats, waarmee ze haar vierde #1-hit scoort. Het is tevens haar vierde single, dus ze scoort vier uit vier en dat is nog niet eerder voorgekomen. Daarnaast staat ze ook nog met haar drie voorgaande #1-hits in de top 10: ‘Beggin’’ (op #4), ‘More’ (op #6) en ‘Keep your head up’ (op #7), respectievelijk goud, platina, goud en onderweg naar platina.

Geen top 4 dus voor Sandra, wat haar nog een nieuw record had kunnen opleveren. Want op op #2 staat ‘Let her go’ van Passenger (van #5) en op #3 Adele met ‘Skyfall’ (van #4).

singles voor de finale

Vanavond, tijdens de halve finale, zingen de twee finalisten van elk team een nummer. De vier die dan overblijven zingen dan hun finaleliedje, waarvan we hopen dat het vier nieuwe nummers zijn. Deze nummers kunnen de komende week gedownload worden en het aantal downloads is het startpunt van de finale volgende week. Daarna volgt een afvalrace. Vanavond wordt dus uitgemaakt wie voor het team van Trijntje Oosterhuis de finale ingaat: Sandra van Nieuwland of Leona Philippo. Dit zal grotendeels bepaald worden door de thuis stemmers. Gast vanavond is the Script.

Terug naar deze week, waarin The voice, naast 'New age', nog zes nieuwe hits oplevert:
#11 Tessa Belinfante: Just hold me, voorlopig haar laatste notering, want vorige week viel ze af
#32 Barbara Straathof: Diamonds
#63 Leona Philippo: Addicted to love
#64 Eyelar Mirzazadeh: Try
#69 Floortje Smit: Let her go
#94 Ivar Oosterloo: Apologize
Het totaal aan hits uit de derde editie van The Voice of Holland staat deze week op 14 stuks, vorige week nog 16.

Behalve de zeven hits die The voice deze week levert, zijn er ook nog gewone eersteweeks noteringen:
#21 Django Wagner: Die ene mooie vrouw [NL]
#22 Laura Jansen feat. Tom Chaplin: Same heart, thema van Serious Request 2012 en dus komende week Megahit op 3FM, de laatste dit jaar
#25 Showtek and Justin Prime: Cannonball [NL]
#41 Ed Sheeran: Give me love
#59 Byentl: X-mas miracle [NL]

#62 Tom Odell: Another love
#72 P&E project feat. Daniel Meijer: Don’t wanna be (sa it up mix) [NL]
#80 Kim-Lian van der Meij: Break the ice (theme song Junior Song Contest 2012) [NL]


#85 Chilly Gonzales: Rideaux lunaires
#89 50 cent feat. Eminem & Adam Levine: My life
#91 Carly Rae Jespen: This kiss
#96 Janne Schra: One day [NL]

Op de 50e plaats gaat een nummer op herhaling uit 1970: ‘Take five’ van Dave Brubeck, dat destijds de 12e plaats bereikte. Aanleiding is het overlijden van Brubeck, afgelopen woensdag, een dag voor zijn 92e verjaardag. Brubeck schreef het nummer niet zelf, maar Paul Desmond, zijn saxofonist. 

Na het winterse weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

maandag 3 december 2012

Megaman bij week 48 – 1 december 2012

Drie #1-hits, allen in de top 3 en allen binnen op #1, het regent dan ook records voor Sandra van Nieuwland. En verder in deze Megaman: Kraaien dragen voor, Belgen helpen Britney Spears, oproep Opposites aan dj’s heeft succes en dj blijft Zweeds duo steunen. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Op de hoogte blijven wanneer er weer nieuws is? Volg de Megaman op Twitter en je mist niets meer!

Het regent records voor Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland: Beggin’ (1)       *** eerste week op #1 ***
Keep your head up (2)
More (3)

Deze week hoeven we bij de #1 alleen maar de titel te veranderen, de artiest blijft immers dezelfde: Sandra van Nieuwland. Opnieuw imponeerde ze tijdens de derde live show van The voice of Holland met haar uitvoering van ‘Beggin’’, dat in 2008 ook al een #1-hit was voor Madcon uit Noorwegen. Zij hadden het ook niet van zichzelf, maar van the Four seasons, die het in 1967 opnamen. ‘Beggin’’ is al twee keer eerder door een Nederlandse act gecoverd: in 1974 door Shocking blue en in 1981 door Patricia Paay, maar beide zonder succes.

evenaring

‘Beggin’’ is de derde #1-hit voor Sandra van Nieuwland en alle werden gescoord dankzij een optreden in The voice of Holland. Ze evenaart daarmee Ben Saunders uit de eerste editie, die er ook drie scoorde: ‘If you don’t know me by now’, ‘When a man loves a woman’ en ‘Kill for a broken heart’. Sandra doet het echter met haar eerste drie singles, Saunders met de tweede, derde en zesde single.

3 uit 3

Toch boekt Sandra met haar eerste drie singles op #1, geen record. Drie acts gingen haar voor:
-          Mud (1974): ‘Dynamite’, ‘Tiger feet’ en ‘The cat crept in’
-          Oliva Newton-John (1978): ‘You’re the one that I want’ (met John Travolta), ‘Hopelessly devoted to you’ en ‘Summernights’ (met John Travolta en Cast ‘Grèase’
-          Party animals (1996): ‘Have you even been mellow?’, ‘Hava naquila’ en ‘Aquarius’,  alle drie covers. Party animals waren dus de eerste Nederlanders met de eerste drie #1-hits op een rij.
Volgende week zullen deze drie acts het record, dat ze nu nog delen met Sandra, kwijt raken aan diezelfde Sandra als zij met ‘New age’ haar vierde #1-hit scoort.

wisselen van de wacht

Drie #1-hits op een rij staat dus nu nog op naam van vier acts. Met uitzondering van Party animals, hebben de andere drie zichzelf ook al eens van de eerste plaats gegooid:
-          Mud, op 30 maart 1974, ‘Tiger feet’ verdrijft ‘Dynamite’
-          Olivia Newton-John, op 4 november 1978, ‘Summernights’ verdrijft ‘Hopelessly devoted to you’
-          Sandra van Nieuwland, op 1 december 2012, ‘Beggin’’ verdrijft ‘Keep your head up’
Behalve deze drie is er nog een act die met zichzelf ‘wisselde’: Puff Daddy. Op 6 september 1997 steeg ‘Mo money mo problems’ van the Notorious B.I.G. feat. Puff Daddy & Mase naar #1, en zakte ‘I’ll be missing you’ van Puff Daddy & Faith Evans feat. 112, naar de tweede plaats.

Twee #1-hits die zichzelf opvolgen is dus niet zo bijzonder. Wel als je kans ziet deze vanuit het niets te scoren en dat lukt Sandra van Nieuwland, want zowel ‘Keep your head up’ als ‘Beggin’’ kwamen binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. En dat is nog niet eerder door een act gepresteerd. (record #1)

hitgeschiedenis

Maar dan zijn we er nog niet. Met ‘Beggin’ op #1, ‘Keep your head up’ op #2 en ‘More’ op #3, bezet Sandra de volledige top 3 en dat is ook nog nooit eerder voorgekomen in de Nederlandse hitparades, welke je er ook op nakijkt. (record #2)

De volledige top 3 door één artiest is uniek, maar 3 in de top 10 weer niet. Drie acts gingen haar voor:
- Koos Alberts: van 22 december 1984 tot en met 5 januari 1985 met de hits:
Gisteren heeft zij mij verlaten: 7, 8, 8
Ik verscheurde je foto: 5, 5, 4
Waarom ben ik met kerst zo alleen: 4, 3, 3
            Koos haalde er zelfs het Guinness book of records mee
- Bruce Springsteen; van 6 tot en met 20 juli 1985, ook drie weken lang met:
I’m on fire: 1, 1 ,2
Dancing in the dark: 3, 5,8
Born in the USA: 21, 6, 5
- Adele: op 4 juni 2011 met:
            Someone like you: 2
            Set fire to the rain: 9
            Rolling in the deep: 10

Dus als Sandra er vier scoort, wat volgende week gaat gebeuren, dan scoort ze weer een record? Ja en nee, uitleg krijg je als het zover is!

droom

Het ene na het andere record boekt Sandra van Nieuwland en het einde in nog niet in zicht. Hoe beleeft ze dat zelf? Sandra: “Ik leef in een soort droom. Het is allemaal zo veel. Ik wou dat ik het succes kon uitsmeren over een paar jaar, zodat ik het kan beseffen.” Afgelopen vrijdag zat ze even in de gevarenzone: Leona Philippo ging, met 74,3 punten, als eerste door naar de kwartfinales. Vervolgens ging het tussen Sandra van Nieuwland en Tessa Belinfante, waarbij de laatste het, met 66,8 punten, verloor van Sandra, die er 68,4 scoorde.

Voice hits

Deze week komen er inclusief ‘Beggin’’ van Sandra van Nieuwland, nog zeven nummers uit de derde live show binnen. Aangezien allen al eerder één of meerdere hits scoorden (die nog genoteerd staan of op herhaling gaan), volstaan we dit keer met het noemen van het totaal aantal hits dat deze week dankzij the Voice staat genoteerd: 16 stuks.

de Kraaien kraaien niet, maar dragen voor

De Kraaien: Ik vind je lekker (31)

Na jaren door het land te hebben gezworven, vliegen de Kraaien voor het eerst de Single Top 100 binnen met het nummer ‘Ik vind je lekker’, dat binnenkomt op #31. De Kraaien zijn drie Haagse MC’s, die de namen Neurbert el Halt, Bernd Ganzebev en Prins Clit in Paanham hebben aangenomen gelijk de Jeugd van tegenwoordig die zich in het begin ook alleen bediende van andere namen. Al snel kwamen we achter de echte namen en dat zal met de Kraaien ook wel gebeuren. Als jij ze al weet, laat het ons dan ook weten?

De drie ‘kraaien’ zijn al meer dan 15 jaar bezig op het zolderkamertje van Prins Clit met het maken van muziek. Vervolgens vroeg iemand of ze een keer op een verjaardag wilden komen spelen en dat was de eerste keer dat ze het live deden.

In 2010 wonnen de drie heren eh kraaien dus, de Ray-Ban contest op Valtifest in Amsterdam. Eerder dit jaar sloten ze een contract met platenmaatschappij EMI, waar Bernd Ganzebev ook een baantje heeft. De Kraaien maken volgens eigen zeggen geen hiphop, ze rappen niet, maar zeggen dat ze voordragen, ze kraaien niet dus!

Oproep Opposites aan dj's heeft succes

the Opposites: Hey DJ (36)

Hier ben ik dan D.J.’ zong Will Tura in 1978, waarmee hij een laatste poging ondernam om, als Vlaming met een zuidelijk accent, een hit in Nederland te scoren. Hoewel het nummer wel door de dj’s van toenmalig Hilversum III werd gedraaid, leverde het geen hitnotering op. Beter verging het twee acts die ook een liedje maakten voor de dj's: the Beatmasters feat. Betty Boo: ‘Hey dj – I can’t dance (to that music you’re playing)’ (#14 in 1989) en Go back to the zoo: ‘Hey dj’ (#67 in 2010).

Anno 2012 proberen the Opposites het ook, en met succes want ‘Hey dj’ komt binnen op #36. ‘Hey dj’ is hun tiende notering en was net als het nummer van Go back to the zoo, Megahit op 3FM, dus het kan wel helpen een plaatje te maken dat gericht is aan de dj!

Overigens scoorde Tura in 1981, drie jaar na zijn flop met ‘Hier ben ik dan D.J.’, wel een hit: ‘Hopeloos’ dat zelfde de zesde plaats bereikte.

Belgen helpen Britney Spears aan hit

Will.i.am feat. Britney Spears: Scream & shout (53)

Britney Spears (voorlaatste hit: ‘Till the world ends’, #29 in 2011), kan wel weer eens een grote hit gebruiken. Op ‘Scream & shout’, binnen op #53, krijgt ze hulp van Will.i.am, met wie ze het nummer opnam. Maar of het voldoende is voor een grote hit?

twee Belgen

In maart scoorde Azelia Banks feat. Lazy Jay een wereldhit met ‘212’, dat bij ons tot #17 kwam. Achter Lazy Jay zitten Jef Martens (rechts op de foto) en zijn broer Toon. Beide hadden tracks opgenomen met producer Jean Baptiste, die ook nummers heeft geschreven voor onder andere Kelis,  Cheryl Cole en Black eyed peas. Baptiste en Will.i.am zijn goed bevriend en Will kreeg een paar van die nummers te horen en was daar zeer enthousiast over

Zo erg dat hij midden in de nacht de broers belde en zei hun beats erg goed te vinden. Hij vroeg hen of ze met hem en Britney Spears een track wilden opnemen. Dat laat je je natuurlijk geen twee keer zeggen en dus vlogen de broers naar Los Angeles om de track, dat ‘Scream & shout’ bleek te zijn, op te nemen. Samen met Will.i.am, want het gedeelte van Britney Spears was al eerder opgenomen. Martens liet weten dat er nog meer aan zit te komen en al weer bezig te zijn met een volgend nummer met Will.i.am.

3FM dj blijft Zweeds duo steunen

Icona pop feat. Chali XCX: I love it (61)

In juni werd ‘I love it’ van Icona pop feat. Chali XCX al gedraaid op 3FM. Roosmarijn Reijmer van ‘3 voor 12’, het avondprogramma vanaf 23.00 uur op 3FM waar je zeker geen Voice-hits zal tegenkomen, had zich er over ontfermd. Weken lang draaide ze het nummer, maar een release bleef uit. Tot voor twee weken, waarna ze het nummer weer oppakte, dat werd gepromoveerd naar de programma’s overdag. En twee weken later is het alsnog een hit. Goed gezien (én gehoord) Roos!

Icona pop is een Zweeds duo dat bestaat uit Aina Neneh Jawo (7 juli 1986, rechts op de foto) Caroline Hjelt (8 november 1987). Hoewel de twee op dezelfde school zaten in Stockholm, kwam de samenwerking pas veel later op gang en dan ook nog bij toeval. Jawo had er net een relatie opzitten en Hjelt zat in een artistieke dip, toen ze elkaar weer tegenkwamen op een feestje van een gezamenlijke vriend. De hernieuwde kennismaking leidde er toe dat de meiden de dag daarna hun eerste liedje schreven: ‘Sheriff came to town’.

I love it’, #2 + goud in eigen land, hebben ze niet zelf geschreven. Het nummer is van Patrik Jens Berger (schreef ‘Natural high’ van Di-rect), Linus Eklöw (produceerde als Style of Eye  ‘Wallpaper’ van Staygold feat. Style of Eye & Pow, #10 deze week) en Charlotte Aitchison. Berger en Style of Eye produceerden ‘I love it’ ook.

‘I love it’ nam Icona pop op met Charli XCX, waarachter Charlotte Aitchison (Hertfordshire, 2 augustus 1992) schuil gaat. Zij is ook één van de schrijvers van het nummer. In eigen land bracht ze al een paar singles uit en eerder dit jaar de EP ‘You’re the one’.

De samenwerking tussen Charli XCX met Icona pop verliep via Patrik Berger, die het nummer ‘Manners’ van het duo had geproduceerd. Hij liet hen een eerste versie van I love it’ horen, gezongen door Charli XCX. De twee voelden het als hun eigen liedje, het gaf precies weer zoals ze zich voelden. Daarop vroegen ze aan Charli XCX of ze de melodie en de tekst mochten gebruiken, waarop ze samen met Style of Eye het tot hun eigen nummer maakten.

Hun eigen iconen zijn Prince (van Jawo) en Prodigy (van Hjelt).

Sinterklaas hits (slot) / kersthits (1)

Hoewel het aanstaande woensdag pas echt 5 december is, zullen de meeste mensen al afgelopen weekend Sinterklaas hebben gevierd. Tijd dus voor de laatste Sinterklaashits:
-          Party Piet Pablo: Zwarte pieten stijl, slim bekeken (naar ‘Gangnam style’ van Psy), en vooral zeer populair bij kinderen. Hoogste plaats #11. En in de laatste week weten we, dankzij the Chartsman, nu ook wie achter de grootste Sinterklaashit van 2012 zit.

Het is Okke Verberk, student media en entertainment management en eigenaar en tv-producent bij Onder andere producties. Okke, geboren op 9 juni 1991 in Oploo, verhuisde onlangs van Arnhem naar Rotterdam. Met Harry van de Weijer vormt Okke samen de Partyknallers, naar het schijnt het beste feestduo van Nederland. ‘Party piet Pablo’ zette Okke op met zijn compagnon Alex Mensen. Volgens eigen zeggen is Okke al weer druk met een nieuw groot project. Iets voor de carnaval, misschien?

-          Diego & Kathleen: Feest voor iedereen, nummer uit de film ‘Sint & Diego: De magische bron van Myra’, Diego heeft wel betere Sinterklaasnummers afgeleverd, daar verandert de bijdrage van Kathleen niets aan, hoogste plaats: #23

-          Coole Piet: 1 Sinterklaas, Coole Piet Diego is nu definitief Diego (Harold Verwoert), Job Bovelander de nieuwe Coole Piet. Nummer ook gemaakt voor een film, Het geheim van de speelgoeddokter’ door de Club van Sinterklaas. Leuk geprobeerd, maar verder dan #81 kwam het nummer niet

Dat is de oogst van 2012, zeer mager dus.

Je moet het ijzer smeden als het heet is en dus komen de Fantasticos, nog voor de Sinterklaas, met hun kersthit: ‘Mijn allermooiste kerst kado’, de allereerste kersthit van dit jaar en zeker niet de laatste!

Andy Burrows gaat weer samenwerken met Tim Smith

Andy Burrows: Hometown (72)

Hoewel ‘Hometown’ de eerste notering is voor Andy William Burrows (Winchester, 30 juni 1979), is hij al wel op vier andere nummers te horen. ‘In the morning’ (#90), ‘America’ (#23), beide in 2006 en ‘Wire to wire’ (#71) zijn van Razorlight, waar Burrows drummer van was. Daarnaast bereikte ‘When the Thames froze’ eind 2011 de 54e plaats, uitgevoerd door Smith & Burrows. Tim Smith is zanger van Editors en beiden namen vorig jaar het album ‘Funny looking angels’ op dat tot #32 kwam. Onlangs was Burrows in ons land voor promotie en meldde hij dat er een vervolg komt op dat album. Voorlopig niet, want hij is druk met zijn eigen album ‘Company’, deze week op #64.

Wel heeft Burrows al vast met de Britse filmcomponist Llan Eshkeri, het album ‘The snowman and the snowdog’ opgenomen, dat we binnenkort in de albumlijst kunnen begroeten.

Sam Gray, de Britse Ben Saunders

Sam Gray: This girl (86)

Als Sam Gray begin 2011 met ‘This girl’ was gekomen, hadden velen waarschijnlijk gezegd dat zijn muziek op dat van Ben Saunders lijkt, winnaar van de eerste editie van The voice of Holland. Het is echter net andersom, want Gray schreef een nummer voor Saunders: ‘Two hearts’ op diens album ‘You thought you knew me by now’.

Sam Gray (1986), geboren  en opgegroeid in het Britse havenplaatsje Hull, schrijft al nummers sinds zijn vijftiende, daarbij zichzelf begeleidend op gitaar. Deze nummers vormden de basis voor de liedjes op zijn album ‘Brighter day’, dat hij vorig jaar in twee weken opnam en dat eerder dit jaar verscheen. Gray groeide op met de muziek van Stevie Wonder, Ierse folk, maar ook van the Style council en Oasis. Tijdens zijn studie aan de universiteit kwamen daar Ryan Adams en John Mayer bij.

Vervolgens verhuisde Gray naar Manchester, waar hij werd ontdekt door Steve White, drummer voor onder andere Who, Paul Weller en Oasis. White kwam een keer kijken naar een optreden van Gray en sindsdien is hij diens manager en producer. Na een tour met Rick Astley, is Gray vorige maand een tournee gestart met de in Groot-Brittannië nog immer populaire Peter André. In februari 2013 brengt Gray ‘Too much of a good thing’, zijn tweede album uit.