vrijdag 13 februari 2009

Hitflits: André van Duin terug met carnavalssingle

Was het niet mooi geweest: met Valentijn, ‘To make you feel my love’ van Adele op #1? Het heeft echter niet zo mogen zijn, de rappers van Cidinho e Doca blijken toch sterker te zijn. Voor de derde week voeren zij de Single Top 100 aan met ‘Rap das armas (Quintino remix). En inmiddels is er ook een Nederlandstalige versie van verschenen. DJ Maurice pres. Boldheadz maakten er ‘Paprika’ van en komen er mee binnen op #68.

De klapper deze week wordt gemaakt door André van Duin met ‘De balletjes van de koningin’ dat binnenknalt op een achtste plek. Het is zijn eerste hit sinds 2001, toen ‘Bim bam’(#1 in 1982), opnieuw een notering kreeg. ‘De balletjes van de koningin’ dient als promotie voor de Dik voor Mekaarshow, die eind deze maand op tv te zien zal zijn. Ook nieuw bij de bovenste tien zijn ‘Miracle’ van Ilse DeLange (van 22 naar #6) en ‘Close my eyes’ van Sander van Doorn vs Robbie Williams (van 26 naar #2).

In de KPN-reclame heette het nog ‘Viva viva Casablanca’. Maar dat mocht Albert van Benthem niet van KPN gebruiken en dus werd het ‘Viva viva Casanova’. Het levert hem in deze ‘feesttijd’ een hit op: binnen op #19. Nog meer feesthits zijn er van Stef Ekkel met ‘Sierra madre’ (op #54), Cooldown café met ‘Comment ça va’ (op #69) en Jean Knipping Jr. met ‘Naar de kroeg’ (op #71).

Andere opvallende binnenkomers zijn er van het Australische duo Empire of the sun met ‘Walking on a dream’ (op #29), Mon amour met ‘Let’s forgive and forget’ (op #36), Veldhuis en Kemper met ‘Volkomen kut’ (op #38) Krezip met ‘Sweet goodbye’s’ (op #62), Novastar met ‘Mars needs woman’ (op #63), Danny de Munk met ‘Bloemetje’ (op #67) en Katy Perry met ‘Thinking of you’. De Dixie chicks scoren een dubbelhit: ‘Not ready to make nice’ (op #77) en ‘The long way around’ (op #92).

In de Album Top 100 heeft Adele met ‘19’ de #1-positie herovert op ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen. Op een derde plaats blijft ‘Only by the night’ van Kings of Leon en van 8 naar #4 stijgt ‘Nobody’s tune’ van Wouter Hamel. Grootste stijger is Mariah Carey, die met ‘The ballads’ van 54 naar #5 stijgt. Hier slaat Valentijn zeker toe!

Vijf binnenkomers zijn er: ‘Original soundtrack’ van ‘Sunset Boulevard’ (op #18), ‘It’s not me, it’s you’ van Lily Allen (op #33), ‘Astral weeks live at the Hollywood bowl’ van van Morrison (op #46), Indi.Arie met ‘Testimony: vol 2, love & politics’ (op #53). En bijna onderaan, op #96, ‘Schlagerfestival’ van Franz und Freddy.

Na het weekend melden wij ons weer met een nieuwe Megaman. Dan weet je weer alles over de hits in Megaland.

woensdag 11 februari 2009

Midweek: Adele (al) voor de helft op #1

Het kan nog spannend worden aanstaande vrijdag als de definitieve lijsten bekend worden gemaakt. Momenteel voeren Cidinho e Doca met ‘Rap das armas (Quintino remix)’ de voorlopige Single Top 100 aan. Maar Adele blijft met ‘Make you feel my love’ een reële kandidaat voor de nieuwe #1.

Top 10-noteringen verwachten we voor Sander van Doorn vs Robbie Williams met ‘Close my eyes’ en ‘Miracle’ van Ilse DeLange.

Wat de binnenkomers betreft, gokken we op een top 10-hit voor ‘De bolletjes van de koningin’ van André van Duin. Andere gegadigden voor een notering zijn ondermeer Empire of the sun met ‘Walking on a dream’, Albert van Benthem (inderdaad dé Fons uit de KPN reclame), met ‘Viva viva Casanova’, Veldhuis & Kemper met ‘Volkomen kut’, Novastar met ‘Mars needs woman’, ‘Let’s forgive and forget’ van Mon amour, het hobbybandje van Jack Veerman, de voormalige drummer van BZN en misschien wel een dubbelhit voor de Dixie chicks.

In de Single Top 100 is het Adele nog niet gelukt, maar in de Album Top 100 kan haar de #1-positie niet meer ontgaan: ‘19’ gaat terug naar #1. Wat de binnenkomers betreft, zullen we het in ieder geval moeten doen met India.Arie met ‘Testimony: vol 2, love & politics’, van Morrison met ‘Astral weeks live at the Hollywood bowl’, Lily Allen met ‘It’s not me, it’s you’ en de Original soundtrack van ‘Sunset Boulevard’. Voorwaar niet slecht.

Zal het Adele lukken om een dubbelslag te scoren? Of houden de Brazilianen de #1 nog een weekje vast? Of is er nog iemand die voor een verrassing zorgt? Op deze vragen krijg je aanstaande vrijdag een antwoord in een nieuwe Hitflits.

maandag 9 februari 2009

Megaman bij week 6 – 7 februari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Brazilianen nog maar de derde zijn met een #1-hit in het Portugees, Just dance een lange adem heeft, B-Yentl een dubbelhit scoort, Polen aan de haal gaan met danceklassieker, jodelzangeres trancenummers zingt en Metro station moeders dankbaar mag zijn. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 gaat Boris op ‘Live my life’ terug naar vroeger. Je leest het in de albumsnippers, die nu online staan.

Rap das armas: derde #1-hit in het Portugees

Cidinho e Doca: Rap das armas (Quintino remix) (1) *** tweede week op #1 ***

Nederland is (nog) het enige land ter wereld waar ‘Rap das armas (Quintino remix)’ van Cidinho e Doca de eerste plaats heeft bereikt. Een jaar geleden stond het wel in de Portugese top 5. In Frankrijk kwam het nummer eind december niet verder dan de 25ste plaats.

Holly Johnson ontmaskerd

Vorige week meldden we dat Holly Johnson, in 1984 de eerste Braziliaan was met een #1-hit in ons land, als zanger van Frankie goes to Hollywood met ‘Two tribes’. Wij gingen daarbij af op een bron die we vaker gebruiken voor onderliggende informatie, waarin aangegeven werd dat Holly in Rio de Janeiro in Brazilië zou zijn geboren. De afgelopen week doken meerdere bronnen op waarin sprake is dat Holly in Khartoum in Soedan zou zijn geboren. We zijn daar verder ingedoken, en kwamen er achter dat Holly dit ‘feit’ zelf in de wereld geholpen. In de jaren ’80, heeft hij dit, aan het einde van een lange dag interviews, geroepen. Als grap, want het klonk zo exotisch. De journalist in kwestie heeft dit overgenomen, zonder dit te controleren. En daarna volgden diverse andere bladen tot de gerenommeerde Virgin Encyclopedia of Popular Music toe! Later heeft Holly toegegeven dat het een grap was.

Met andere woorden, Holly Johnson is geen Braziliaan, en ook geen Soedanees. Holly werd op 9 februari 1960 geboren in … Liverpool, Groot-Brittannië!

En daarmee is Loalwa Braz de eerste Braziliaanse zangeres van een #1-hit. Als zangeres van Kaoma, boekte zij in 1989 met ‘Lambada’ de hit van het jaar. Cidinho e Doca zijn dus een plaatsje opgeschoven, en de tweede Braziliaanse act met een #1-hit.

3x Portugees

En tenslotte nog wat over de taal waarin ‘Rap das armas (Quintino remix)’ van Cidinho e Doca wordt gerapt. Het is namelijk een nummer in het Portugees. En ook de #1-hits in die taal zijn dun gezaaid in Nederland. Wij vonden er twee: ‘Hey mal yo’ van Johnny & Orquesta Rodrigues (1975) en ‘Lambada’ van Lambada - Kaoma (1989). Ook hier komt het duo op de derde plaats.

Just dance heeft een lange adem

Lady Gaga feat. Colby o’ Donis: Just dance (7)

Een half jaar geleden kwam ‘Just dance’ van Lady Gaga feat. Colby o’ Donis de Single Top 100 binnen. Tien weken stond het nummer genoteerd met als hoogste plaats #31. De laatste notering was op 18 oktober 2008. Maar het nummer bleef populair, niet alleen in de clubs, maar ook op de radio, en zeker dankzij een aantal remixen die te koop zijn. En dus ging het nummer op 17 januari op herhaling op #28, direct al stukken hoger als de eerste notering. Vervolgens steeg het nummer door naar 20, 17 en deze week dus naar #7. In de Oostenrijkse hitparade bereikte ‘Just dance’ al in september 2008 de eerste plaats. In de Britse hitparade was het vorige maand vier keer raak; Lily Allen blijft voor de tweede week op #1 met ‘The fear’. Opvolger ‘Pokerface’ stijgt daar deze week naar #24.

Nieuw werk van Nelly Furtado op komst

James Morrison feat. Nelly Furtado: Broken strings (10)

‘Broken strings’ bewoog zich al een aantal weken rond de top 10. Het dichtste bij kwam het nummer op 17 januari toen het naar #12 steeg. Deze week maakt het duet dan eindelijk de overstap naar de top 10 en belandt precies op een tiende plaats. Voor James Morrison is het een weerzien sinds ‘You give me something’, zijn eerste hitsingle uit 2006, tot #3 kwam. Nelly Furtado staat met ‘Broken strings’ op acht top 10 hits. Het nummer staat op het album ‘Songs for you, truths for me’ van James en komt niet voor op een album van Nelly. Dus het wordt hoog tijd voor nieuw werk van Nelly; haar laatste album ‘Loose’ stamt alweer uit 2006. En dat nieuwe album komt er aan, zo rond de zomer van 2009, en zal zowel Spaanstalige als Engelstalige nummers bevatten.

‘Get on your boots’ tijdelijk hard onderuit

U2: Get on your boots (19)

Vorige week was ‘Get on your boots’ van U2 de hoogste eersteweeks op #5. Deze week gaat het nummer hard onderuit naar #19. Maar we verwachten dat U2 hard terugslaat als op 13 februari de fysieke cd-single uitkomt. Het is U2 al eerder overkomen dat ze ver buiten de top 10 vielen, en daarna terugkwamen. Dat was met ‘Eleventation’ in 2001, dat zakte van 7 naar 13 en zelfs naar 17 en toen terugsteeg naar #1!

B-Yentl met twee hits genoteerd

B-Yentl: Thinking about you (20) *** hoogste eersteweeks ***
B-Yentl: No one but you (8)


Eind november 2008 stond ‘No one but you’ een weekje op #71. Maar twee weken later was het er weer, nu op #43, en niet voor één week! Vijf weken later steeg het zelfs door tot in de top 10: #8. En na een afwezigheid van drie weken, staat het daar nu weer.

Maar daar blijft het niet bij, want deze week komt Marjorie Christien Pelgrim, Marjorie Lammerts, oftewel B-Yentl, binnen met de opvolger, ‘Thinking about you’. Niet ergens onderin de lijst, maar op #20 en is daarmee ook nog eens de hoogste eersteweeks. Beide nummers staan op het album ‘Memories’, dat nu in de winkels ligt en binnenkort hoge ogen zal gooien in de Album Top 100. Aanstaande zaterdag, 14 februari, is B-Yentl te gast in het TROS Muziekcafé, live vanuit Amsterdam tussen 4 en 6 uur op Radio 2.

Sander van Doorn staat aan de vooravond van zijn werelddoorbraak

Sander van Doorn vs Robbie Williams: Close my eyes (26)

Sander Ketelaars (Eindhoven, 28 februari 1979) heeft onder diverse namen nummers opgenomen. Als Sam Sharp scoorde hij een hit met ‘Twister’ (#40 in 2004) en als Filterfunk met ‘S.o.s. (message in a bottle)’ (#30 in 2006). Maar je zult hem vooral kennen onder zijn dj-naam Sander van Doorn, waarmee hij al drie hits op zijn naam heeft staan, waarvan ‘By any demand’ feat. MC Pryme, de grootste was: #20 in 2007. Overigens heeft Sander vorige maand als zijn alter ego Sam Sharp, een nieuwe track afgeleverd: ‘Roundabout’.

Maar dat is allemaal peanuts vergeleken met het succes dat Sander gaat boeken met ‘Close my eyes’. Het nummer is een bewerking van het nummer ‘We’re the Pet shop boys’ van Robbie Williams. Sander: “Ik stuurde het via internet naar zijn management. Ze waren enthousiast. Ik kon eigenlijk meteen aan de slag met zijn droge vocalen, met gekuch en al.” Sinds september 2008 is ‘Close my eyes’ al veel te horen in de clubs. En nu is er dan de officiële release, in zestien landen!

We're the Pet shop boys’ nam Robert Peter Williams (Stoke-on-trend, 13 februari 1974) in 2006 op, samen met de Pet shop boys. Het is één van de twee tracks op het album ‘Rudebox’ dat hij opnam met het Britse duo. Het andere nummer is ‘She’s Madonna’ (#3 in 2007). Het is niet de eerste keer dat (delen van) een nummer van hem wordt gebruikt. In 2002 verscheen het nummer ‘My culture’ van I giant leap feat. Maxi Jazz & Robbie Williams (#42). ‘My culture’ bevat teksten van het nummer ‘Hello Sir’, een verborgen nummer op het album ‘Life thru’ a lens’ van Robbie.

‘Close my eyes’ is de dertigste hit van Robbie Williams na zijn vertrek bij Take that. Begin volgende maand begint Robbie met de opnamen van een nieuw album, dat eind dit jaar moet verschijnen. Hij heeft daarvoor een aantal nummers geschreven met Mark Ronson, Guy Chambers en Chaz Jankel. Voor alsnog denkt Robbie nog helemaal niet aan een (wereld) tournee.

Coldplay geeft tweede leven aan ‘Life in technicolor’

Coldplay: Life in technicolor II (44)

Afgelopen zondag, 8 februari, kreeg Coldplay drie Grammy awards, de muziekprijzen van de industie. Eentje voor ‘Viva la vida’ als ‘beste liedje’ en eentje voor het album ‘Viva la vida or death and all his friends’ in de categorie ‘beste rockalbum’. Tevens kreeg de groep een Grammy voor ‘beste rockgroep’. ‘Viva la vida’ is het eerste Coldplay nummer dat dertig weken of langer genoteerd staat. Het nummer zakt in de dertigste week van 26 naar #31. Nummers van Coldplay hebben een lange adem: ‘Clocks’ (2003) hield het 25 weken vol, ‘Talk’ (2005) kwam zelfs tot 28 weken.
We verwachten echter niet dat ‘Live in technicolor II’ ook tot de volhouders zal gaan behoren. Je zou het nummer al kunnen kennen, want de instrumentale versie staat op het album ‘Viva la vida or death and all his friends’. De vocale versie komt van de EP ‘Prospekt’s March’ dat in oktober 2008 werd uitgebracht. Van die EP was ‘Lost+’ van Coldplay feat. Jay-Z al een hit (#39 in december). Op 9 en 10 september staat de band in het Goffertpark in Nijmegen.

Polen coveren Nederlandse dansklassieker

M25: Better off alone (46)

In 1998 bracht Alice Deejay (=Judith Pronk) het nummer ‘Better off alone’ uit. Het nummer flopte en werd een jaar later opnieuw uitgebracht, als DJ Jurgen. Nu lukte het wel, en kwam tot een achtste plaats. Daarna scoorde Alice Deejay nog hits, eerst met DJ Jurgen, en later onder haar eigen naam.

‘Better off alone’ is altijd populair gebleven en dus is het niet vreemd dat anno 2009 er weer een andere versie van is. Dit keer is het Poolse duo Roman Kowalski en Csaba Bernacki, die zich M25 noemen. Ze zijn vernoemd naar de gelijknamige club in Warschau, waar de twee elkaar zo’n drie jaar geleden voor het eerst troffen. Beide waren al actief in de muziek, maar sinds hun ontmoeting richten ze zich nog voornamelijk op dansmuziek. Op een dag mondde hun samenwerking uit in de cover van ‘Better off alone’. Daar kregen ze veel positieve reacties op, waarna er nog een aantal nieuwe club mixen werden gemaakt en uitgebracht.

M25 is een club in Warschau in Polen. De naam lijkt geïnspireerd te zijn op de ‘summer of love’ van 1989 in Groot-Brittannië. In dat jaar ontstond de eerste generatie ravers in de buurt van de M25 autoweg. Het was de tijd van de illegale houseparties. Lijkt, want in werkelijkheid verwijst M25 naar het adres van de club: Minska 25. Dat is het hart van de dans en cultuurscène in Warschau.

Shaft boort nieuwe generatie aan

Shaft: Mucho mambo (sway) 2009 (51)

Tien jaar geleden werden we overspoeld met mambo liedjes. De Duitser Lou Bega scoorde de hit van het jaar met ‘Mambo no. 5 (a little bit of …)’, waarop onze eigen Ome Henk met zijn versie kwam: ‘Mambo nr. 6’ (#9). Vervolgens kwamen de producers Alessandro Pasquale Rizzo (Alex Rizzo) & Elliot Greenway Ireland (Elliot Ireland)) als Shaft, met het nummer ‘(mucho mambo)Sway’ en behaalden de dertiende plaats. Ook dit nummer is nog altijd een favoriet en is al door veel dj’s onder handen genomen. Maar nog nooit met groot succes. Dat zit er nu wel aan te komen met de 2009 remixen van ‘Mucho mambo (sway)’ van onder andere Eric Witlox & Garuda Radio.

Mexicaans
‘Mucho mambo (sway)’ kent z’n oorsprong in het nummer ‘ Quién será? van de Mexicaanse componist en bandleider Pablo Beltrán Ruiz. Hij nam het nummer in 1953 op met zijn Pablo Beltrán Y Su Orchestra. Het jaar daarop schreef Norman Gimbel een Engelstalige tekst op het nummer, dat de titel ‘Sway’ meekreeg. In datzelfde jaar nam Dean Martin het op (#15 USA). Shaft gebruikte echter de versie van Rosemary Cloony uit 1959, van haar elpee ‘A touch of tobasco’, dat ze opnam met Perez Prado (onder andere componist van ‘Mambo no.5’). Het probleem was echter dat Shaft de rechten niet kreeg om hun versie uit te brengen. En dus benaderden ze in juli 1999 de Amerikaanse jazzzangeres Donna Canale, die het nummer inzong. De rest is geschiedenis.

Daarna probeerden de heren van Shaft het nog met ‘Mambo Italiano’, een ander nummer van Rosemary Clooney dat in 1955 zelfs #1 kwam in de Amerikaanse hitparade. Donna Canale zong ook deze versie in, maar het werd bij ons geen hit. In 2002 bracht Donna haar eigen jazzalbum ‘Thinking of you’ uit. Tegenwoordig leeft ze samen met haar man en de tweeling Sarah & Lucy. Of zij er in gekend is dat ‘Mucho mambo (sway)’ opnieuw een hit is? Wij betwijfelen het.

Jennifer Lopez gepasseerd

Overigens zijn er veel meer versies van ‘Sway’, ondermeer in de talen Spaans, Engels, Duits, Arabisch, Turks en Frans. Daaronder die van Bobby Rydell, Ben E. King en Michael Bublé. Jennifer Lopez zong zowel een Spaanstalige als een Engelstalige versie in, bestemd voor de film ‘Shall we dance?’. Haar versie werd echter niet uitverkozen, maar die van de Pussycat dolls wel.

Roel C Verburg houdt C geheim

Roel C. Verburg: Wat is dit een mooie dag (Vliegerlied) (59)

Laten we het maar direct toegeven: de C in Roel C. Verburg, hebben we niet kunnen achterhalen. Of staat de C staat misschien niet voor een tweede naam, maar voor Cabaret? Dus Roel of iemand die hem goed kent, help ons uit de droom!

Roel Verburg komt uit De Lier, waar hij op 4 januari 1974 werd geboren. Hij zingt en speelt al sinds zijn zeventiende in diverse bandjes. Sinds 1994 woont hij in Amsterdam en volgt daar de studie Cognitieve psychologie aan de Vrije Universiteit. Hoewel hij die studie in 2004 afsluit, wordt hij nooit psycholoog; hij hoort liever zichzelf praten dan iemand anders.

Halverwege de studie, in 2000, begint hij op te treden als cabaretier, zichzelf begeleidend op gitaar. Na het Leids Cabaret festival richt hij zich meer en meer op stand-up comedy en treedt toe tot de Comedytrain. In 2005 maakt hij deel uit van de Fast comedy, dat doet aan improvisatie en stand-up comedy. In datzelfde jaar wint hij de finale van Top cabaret. Een jaar later sluit hij zich aan bij de Comedy explosion.

Naast al deze activiteiten probeert Roel ook nog een carrière als singer/songwriter op te starten. ‘Wat is dit een mooie dag (vliegerlied)’ is daarvan het eerste resultaat. Het is de Nederlandse versie van ‘Fliegerlied (So a schöner Tag)’ van de Duitse zanger Tim Toupet, dat daar een echte partyhit is. Oorspronkelijk is het echter een kinderliedje uit 2002 van de band DONIKKL, van de cd ‘Stark wie ein Tiger’. DONIKKL bracht het liedje in 2008 ook zelf uit op single.

Jodelzangeres zingt trance

Armin van Buuren feat. Jaren: Unforgivable (66)

De samenwerking van Armin van Buuren met Sharon den Andel in het nummer ‘In and out of love’ leverde beide een #10-hit op in 2008. Sharon is weer haar eigen weg gegaan met haar band Within temptation. En Armin heeft een nieuwe zangeres gevonden voor zijn ‘Unforgivable’: Jaren Cerf.

Jaren Cerf heet eigenlijk Jaren Voight, dochter van zanger John Voight. Ze groeide op als een echte boerenmeid op een boerderij in Wyoming. Al op haar tweede begon ze met zingen, eigenlijk jodelen, want dat kon ze heel goed. Samen met haar zusje en haar vader deden ze jodelwedstrijden, die zij won! Op haar zestiende begon ze een carrière als country/folk zangeres. Een aantal jaren later belandde ze in Zweden, waar ze een kleine tour deed. In die tijd schreef ze de nummers van een folkalbum, dat pas in 2008 zou verschijnen.

In 2002 belandde Jaren in Los Angeles en trad daar op in bars, zichzelf begeleidend op piano. Daar kwam ze in 2005 in contact met de vanuit Ontario, Canada afkomstige producer Matt Cerf. Het klikte tussen de twee, zelfs zo goed dat ze trouwden. Samen met haar man Matt en producer Shawn Mitsuki heeft ze inmiddels een carrière opgebouwd als zangeres van trance muziek. ‘Ligth the skies’ uit 2007, trok de aandacht van Armin van Buuren en kwam terecht op zijn album ‘A state of trance 2007’. Voor ‘A state of trance 2008’ leverde Jaren het nummer ‘Arnej’, gezongen door haar jongere zuster Josie. Vorig jaar heeft Jaren samen met de producers Alar Suurna (Roxette), en Jerker Eklund (Jill Johnson) de opnames afgerond van haar album ‘Fixin’ it upright’, dat in november is uitgekomen.

Metro station dankt bestaan aan twee moeders

Metro station: Shake it (73)

Al in september 2007 bracht de Amerikaanse groep Metro station hun album ‘Metro station’ uit. Twee singles kwamen er van af, maar geen kreeg een notering. Dat veranderde toen halverwege 2008 ‘Shake it’ op single werd uitgebracht. Het nummer bereikte de tiende plaats van de Billboard Hot 100. Ook het album profiteerde daarvan. En eindelijk is het Amerikaanse succes overgewaaid naar het Europese vasteland.

Het ontstaan van Metro station gaat terug naar 2006, toen de moeders van Trace Dempsey Cyrus (zang/gitaar) en Mason Musso (leadzang/gitaar) elkaar tegenkwamen op de set van de serie ‘ Hannah Montana’, waarin Mitchell (broer van Mason) en Miley (zuster van Trace) spelen. Trace haalde daarop Blake Healy (basgitaar/keyboards) er bij en daarmee was Metro station een feit. Een aantal liedjes zetten ze op MySpace en dat leverde Anthony Improgo als drummer op. Vervolgens werd de groep dankzij hun MySpace pagina, ontdekt door de scouts van Columbia records. Dat leidde tot veel optredens met andere bands en het album ‘Metro station’, waarvan ‘Shake it’ de eerste hitsingle is en deze week de 3FM Megahit.

zo vader zo dochter én zoon

Miley en Trace zijn niet zomaar wat muzikale kinderen. De vader van Miley is Billy Ray Cyrus, die in de jaren ’80 de ene na de andere countryhit scoorde. Miley is de halfzuster van Trace. Op het volgende album van Miley, zal Trace één van de nummers voor zijn rekening nemen. Per saldo zijn de hits van de familie Cyrus de volgende: Billy Ray Cyrus: 3, Miley Cyrus: 1, Trace Cyrus: 1.

De beste coverbands komen met (cover)hits

Rattesnake shake: It’s like that (77)
Big shampoo & the hairstylers: Walk this way (94)
Present danger: Dark vision (95)


Jaarlijks strijden honderden bands om de beste coverband van Nederland. De winnaar mag een cd-single opnemen mét videoclip. Alle landelijke halve finalisten spelen in Paradiso en de finalisten hieruit komen met minimaal 2 live-registraties op The Clash verzamel DVD. Deze ‘The Clash of the coverbands’ competitie werd in 2006/2007 gewonnen door Ratllesnake shake uit Oss van zo’n 1600 bandjes. Afgelopen seizoen won Big shampoo & the hairstylers uit Roosendaal deze wedstrijd (uit 1832 bands) en was Present danger uit Kaatsheuvel de publieksfavoriet.

Rattensnake shake bestaat uit Jan Loeffen (zang), Eugene Dappers (gitaar/zang), Frits Appel (gitaar), Berrie Vermeulen (drums) en Michel Dappers (bas). Van origine zijn het vijf heavymetal muzikanten die een aantal jaren geleden besloten om het te proberen als coverband. Niet eentje die trouw de nummers naspeelt, maar een band die naast het vakkundig brengen van covers net dat ietsje meer weet te brengen. Het repertoire kent een mix van klassiekers en actuele hits die met de nodige humor worden gebracht. En dat al meer dan vijftien jaar. Inmiddels komen de fans uit zes verschillende landen. Zij scoorden vorig jaar een hit met ‘Babica!’, dat tot #63 kwam. ‘It’s like that’ is een nummer van Run DMC uit 1983, dat in 1997 in de versie van Run DMC vs Jason Nevins een #1-hit opleverde. De tweede track op de cd-single van Rattlesnake shake is ‘Jesus he knows me’ van Genesis.

Big shampoo & the hairstylers bestaat sinds begin 2006 en presenteert zich als dé rockabilly formatie van Nederland. Niet zo gek, want de band is volledig geïnspireerd door the Brian Setzer orchestra en the Straycats, waar Brian deel van uitmaakte. Big shampoo & the hairstylers bestaat uit 11 leden, en brengt naast rockabilly, ook andere nummers, waarvan ze zelf het arrangement schrijven. ‘Walk this way’ is een nummer van Aerosmith uit 1975, dat in uitvoering van Run DMC ft. Aerosmith in 1986 een #2-hit werd. Als tweede track koos Big shampoo & the hairstylers voor ‘Sexy sexy’ van … the Brian Setzer orchestra van het album ‘Best of the Big band’ uit 2002.

Nog even de bezetting van Big shampoo & the hairstylers: Rob de Groot (zang/gitaar), Ronald Tilgenkamp (contrabas), Helmut van Rijsbergen (drummer), Harry Voermans (alt sax), Gerard Verbogt (tenor sax), Teun van Uffelen (bariton sax), Leo van Mook en Wouter Poncin (beide trompet), Jorg van Leeuwen (trombone), Linda van der Veeken en Lisa Roos (beide achtergrondzang).

De laatste coverband is Present danger uit Kaatsheuvel. Zij wonnen de publieksprijs tijdens ‘The Clash of the coverbands’ op 13 april 2008 in 013 in Tilburg met een eerbetoon aan Metallica. Present danger bestaat al wat langer dan de andere twee coverbands, namelijk sinds 1996 en nog steeds uit dezelfde muzikanten: Thijs de Jong (lead gitaar/lead zang), Joost Hamers (ritme gitaar/achtergrond zang), Gijs van Gorp (basgitaar/achtergrond zang) en Martijn de Jong (drums/ achtergrond zang). De band bracht al twee mini-cd’s uit: ‘[A]Live’ uit 2000 en ‘Nightmares’ uit 2003, waar het nummer ‘Dark visions’ ook vandaan komt. Alleen nu is het opnieuw opgenomen. Tweede track is een nieuw nummer: ‘Alcohol’. Kijk zo kan het dus ook als coverband.

SRV mannen stoppen er mee

Ex-SRV-mannen: Kwek kwek kwek (82)

In 1974 heette het nog ‘Kwek kwek’ (twee keer dus) en scoorde de act Ronald en Donald er een #3-hit mee. Achter deze act zat de Belg Eddy van Mouffaert, die later onder zijn artiesten naam Eddy Govert en le grand Juliot diverse hits scoorde in Vlaanderen. Tegenwoordig runt hij samen met zijn kompaan Hendrik Deschuyteneer, de firma D & V, één van de belangrijkste muziekuitgeverijen in België. Op zondagmiddag kun je Eddy horen op VBRO, de West-Vlaamse radio met het programma ‘Rendez-vous met Eddy’.

Terug naar ‘Kwek kwek kwek’ (drie keer dus), nu in de uitvoering van de SRV-männer. Dat zijn DJ Izzy (=Izzy Meusen) en DJ Leon (=Leon Aarts). Alleen zijn ze daar mee gestopt, want waarom noem je je anders EX-SRV-mannen? Overigens hebben ze niet alleen goed geluisterd naar de hit van Ronald & Donald. Want in ‘Kwek kwek kwek’, hun negende hit, horen wij ook delen van ‘Ein Festival der Liebe’ van Jürgen Markus en ‘ Schöne Meid’ van Tony Marshall. ‘Kwek kwek kwek’ is tijdens de Oktoberfesten in München uitgeroepen tot één van de beste feestnummers 2009. Mede dankzij de medewerking van DJ Öttker.

Nu komt het er op aan voor Nikki

Nikki: What did I do (88)

Terwijl haar rivale Nathalie Makoma eindelijk aan haar carrière kan beginnen met ‘I won’t forget’, gestegen van 16 naar #12, komt Nikki, de winnares van Idols, met haar derde hitsingle. De voorgaande hits belandden in de top 10: ‘Hello world’ (#1) en ‘Bring me down’ (#4), beide in 2008. We zijn dan ook benieuwd hoe ver ‘What did I do’, binnen op #88, komt. Op zaterdag 31 januari was ze te gast bij BNN That's life. Aanstaande zaterdag, 14 februari, komt Boris daar langs.

Rob Ronalds heeft het (te) druk

Rob Ronalds: De heilsoldaat (90)

Schijnbaar hebben sommige (Nederlandse) artiesten het zo druk, dat ze geen tijd hebben om hun site bij te werken. Daaronder valt ook Rob Ronalds die op zijn site nog met trots zijn vorige single ‘Haar rode lampie’ aanprijst. Beste Rob, dat is alweer bijna drie maanden geleden! Ach we zullen het je maar vergeten, maar of je fans dat ook doen …

Die hebben inmiddels wel door dat Rob een nieuwe single heeft opgenomen: ‘De heilsoldaat’, met als tweede track ‘Hava nagila’. Beide natuurlijk overgoten met een partysausje, want het is partytime! Over covers gesproken. ‘De heilsoldaat’ was in 1974 een #2-hit voor Marc Winter oftewel Ad Kraamer, producer van André van Duin en Guus Meeuwis. Een heilsoldaat is de benaming voor leden van het Leger des Heils, een organisatie die het evangelie verkondigt, dit tevens in praktijk brengt door centra voor daklozen te runnen en het blad ‘De strijdkreet’ uitgeeft en op straat uitdeelt. Van elke verkochte single van ‘De heilsoldaat’ ging destijds 25 cent (zo’n 12 Eurocent) naar het Leger des heils. Zou er nu van de € 4,99 ook wat overblijven voor het Leger des Heils?

Album Top 100: Boris terug naar vroeger

Bruce Springsteen: Working on a dream *** 2de week op #1 ***
Na Nederland, zijn nog veertien andere landen overstag gegaan: ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen heeft ook daar de eerste plaats van de albumlijst bereikt. Van zijn vijf #1-albums, is dit het tweede album dat het langer dan twee weken of meer volhoudt in de Nederlandse albumlijst. ‘Born in the USA’ stond aanvankelijk in 1985 ook twee weken op de eerste plaats, waarna het twee weken werd verdrongen door ‘Brothers in arms’ van Dire straits. Maar daarna sloeg Bruce hard terug: ‘Born in the USA’ kwam terug op #1 en bleef daar dertien weken. Zo ver zal het met ‘Working on a dream’ niet moet komen, aangezien Adele met ‘19’ opnieuw een aanval doet op de eerste plaats.

Boris: Live my life (4) *** hoogste eersteweeks ***
Als we zijn album ‘When you think of me’ uit 2004 even niet meerekenen, is ‘Live my life’ het beste album van Boris. Het album uit 2004 was in zijn Idols periode, dat een kleine maand verscheen na de #1-hit ‘Rely on me’. Niet echt eentje waar je je ziel en zaligheid in kwijt kunt. Dat is op ‘Live my life’, de opvolger van ‘Holy pleasure’ uit 2006, wel het geval, waarmee hij eigenlijk op #1 had moeten binnenkomen. De nummers op het album zijn bijna allemaal live ingespeeld en geproduceerd door Dutch Flower (=Antoon Tolsma). Hij heeft alles in eigen hand genomen, dus dat betekent dat hij er ook veel geld in heeft gestopt.

Volgens Boris is het zijn meest persoonlijke plaat geworden. Boris: “Ik ga op deze plaat terug naar hoe ik me vroeger voelde, naar die jongensdroom om het met mijn muziek te gaan maken. Dat gevoel van intens genieten heb ik weer terug. Muziek maken is gewoon waanzinnig leuk. Deze band is een echt team met een gezamenlijke drijfveer: we gaan de funk verspreiden onder de mensen.” Op vrijdag 30 januari is het album gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam. Fabchannel heeft dit concert live uitgezonden.

Veldhuis & Kemper: We moeten praten (15)
Remco Veldhuis & Richard Kemper zullen altijd verbonden blijven aan de hitsingle ‘Ik wou dat ik jou was’, met de leuke woordspelingen. Dat nummer, een #2-hit, stamt echter uit 2003. Daarna hebben ze nog zeven hits gescoord en drie albums afgeleverd. ‘We moeten praten’, hun vierde album, is tevens de titel van hun nieuwe theaterprogramma, dat woensdag, 11 februari, in première gaat in de stadschouwburg Velzen in Ijmuiden. Want we zouden bijna vergeten dat Veldhuis & Kemper van origine een cabaretduo is.

Anneke van Giersbergen with Aqua de Annique: Pure air (42)
Twee jaar geleden, in 2007, verscheen het album ‘Air’ van Aqua de Annique, oftewel Anneke van Giersbergen. Dertien jaar was ze zangeres geweest van the Gathering. Ze wilde zich meer gaan richten op familie én op andere muziek, en dat werd het project Aqua de Annique. ‘Pure air’ een akoestisch album. Vijf nummers komen van ‘Air’ uit 2007, de rest zijn nummers van anderen, waaronder Alanis Morissette (‘Ironic’), Within temptation (‘Somewhere’) en Frank Boeijen (‘Wild flowers’, Engelstalige versie van ‘Wilde bloemen’). Later dit jaar verschijnt er een heel nieuw album van Aqua de Annique.

Andrew Bird: Noble beast (64)
Het eerste album van Andrew Bird (Chicago, 11 juli 1973), verscheen al in 1996: ‘Music of hair’. Sindsdien bracht hij tien albums uit, waaronder drie live albums. Vreemd dan ook dat Andrew nu pas een notering krijgt met een album. Maar beter laat dan nooit voor deze singer/songwriter.

Johan: 12,5 years, 3 albums, 36 songs (70)
Op 4 mei verschijnt ‘4’ het vierde album van de band Johan uit Hoorn. Daarvoor maakt de band de balans op van de afgelopen 12,5 jaar. Dat doen ze met een box waarin de drie voorgaande albums ‘Johan’ (1996), ‘Pergola’ (2001) en ‘Thx Johan’ (2006) zitten plus een DVD met alle clips. Ter ondersteuning van dit verzameld werk doet de groep een theatertournee.

Lady Gaga: The fame (73)
Het gaat bijzonder goed met de 22-jarige Amerikaanse Joanne Stefani Germanotta, oftewel Lady Gaga. Haar hitsingle ‘Just dance’ bereikt deze week na een half jaar de top 10; in de Britse hitparade stond het nummer zelfs drie weken op de eerste plaats. De nummers op het album ‘The fame’ (dat volgens haar over iedereen kan gaan), schreef ze zelf. De helft van de nummers schreef ze in één week in januari 2008.

Zijlstra: Kalm en ruw (79)
In 2007 verscheen het album ‘Stel je voor’ van de band Zijlstra, voorheen Jeroen Zijlstra, dat niet verder kwam dan een weekje op #98. Een korte kennismaking, dus laten we hopen dat ‘Zalm en ruw’, een verzameling is van tien jaar Zijlstra, verder komt. Jeroen: “Na tien jaar schrijven, toeren, opnemen en weer verder, hoop ik dat deze beide cd’s een verrijking voor jullie Nederlandstalige cd kast mag zijn. Persoonlijk ben ik erg verrast door de nieuwe samenhang van de liedjes die is ontstaan door tien jaar materiaal op deze manier bijeen te brengen. Het heeft mij er na beluistering nog vaster van overtuigd dat het geheim van een gelukt lied altijd een raadsel zal blijven. Zelfs als het woord voor woord uit je eigen voorraadkast is komen rollen.” Zijlstra bestaat naast Jeroen nog uit Rutger Molenkamp (saxofoon), Pieter Jan Cramer (toetsen en accordeon), Edwin Wieringa (bas) en Nout IngenHousz (drums).

King Jack ontdekt in DWDD

King Jack: Sunrise (99)

Van de vijftien echte binnenkomers (naast de negen nummers die op herhaling gaan) deze week, zijn er maar liefst elf uit Nederland! En niet vanwege het naderende carnaval, want daar vallen ‘slechts’ drie nummers onder. De laatste van elf Nederlandse producties is ‘Sunrise’ van King Jack, dat bestaat sinds 2006. De leden zijn Boaz Kroon, Thijs Boontjes, Ferry Kunst en Guido Blom. Ook hun carrière is na een optreden in De wereld draait door (denk aan Moke, vanVelzen en Sanne Hans/Miss Montreal, Lucky Fonz III), in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels werken de vier aan een album dat tegen de zomer zal uitkomen, en waarop zeker ‘Sunrise’ zal komen te staan. Boaz en Thijs maken tevens deel uit van de nieuwe band van Anouk.