maandag 9 februari 2009

De beste coverbands komen met (cover)hits

Rattesnake shake: It’s like that (77)
Big shampoo & the hairstylers: Walk this way (94)
Present danger: Dark vision (95)


Jaarlijks strijden honderden bands om de beste coverband van Nederland. De winnaar mag een cd-single opnemen mét videoclip. Alle landelijke halve finalisten spelen in Paradiso en de finalisten hieruit komen met minimaal 2 live-registraties op The Clash verzamel DVD. Deze ‘The Clash of the coverbands’ competitie werd in 2006/2007 gewonnen door Ratllesnake shake uit Oss van zo’n 1600 bandjes. Afgelopen seizoen won Big shampoo & the hairstylers uit Roosendaal deze wedstrijd (uit 1832 bands) en was Present danger uit Kaatsheuvel de publieksfavoriet.

Rattensnake shake bestaat uit Jan Loeffen (zang), Eugene Dappers (gitaar/zang), Frits Appel (gitaar), Berrie Vermeulen (drums) en Michel Dappers (bas). Van origine zijn het vijf heavymetal muzikanten die een aantal jaren geleden besloten om het te proberen als coverband. Niet eentje die trouw de nummers naspeelt, maar een band die naast het vakkundig brengen van covers net dat ietsje meer weet te brengen. Het repertoire kent een mix van klassiekers en actuele hits die met de nodige humor worden gebracht. En dat al meer dan vijftien jaar. Inmiddels komen de fans uit zes verschillende landen. Zij scoorden vorig jaar een hit met ‘Babica!’, dat tot #63 kwam. ‘It’s like that’ is een nummer van Run DMC uit 1983, dat in 1997 in de versie van Run DMC vs Jason Nevins een #1-hit opleverde. De tweede track op de cd-single van Rattlesnake shake is ‘Jesus he knows me’ van Genesis.

Big shampoo & the hairstylers bestaat sinds begin 2006 en presenteert zich als dé rockabilly formatie van Nederland. Niet zo gek, want de band is volledig geïnspireerd door the Brian Setzer orchestra en the Straycats, waar Brian deel van uitmaakte. Big shampoo & the hairstylers bestaat uit 11 leden, en brengt naast rockabilly, ook andere nummers, waarvan ze zelf het arrangement schrijven. ‘Walk this way’ is een nummer van Aerosmith uit 1975, dat in uitvoering van Run DMC ft. Aerosmith in 1986 een #2-hit werd. Als tweede track koos Big shampoo & the hairstylers voor ‘Sexy sexy’ van … the Brian Setzer orchestra van het album ‘Best of the Big band’ uit 2002.

Nog even de bezetting van Big shampoo & the hairstylers: Rob de Groot (zang/gitaar), Ronald Tilgenkamp (contrabas), Helmut van Rijsbergen (drummer), Harry Voermans (alt sax), Gerard Verbogt (tenor sax), Teun van Uffelen (bariton sax), Leo van Mook en Wouter Poncin (beide trompet), Jorg van Leeuwen (trombone), Linda van der Veeken en Lisa Roos (beide achtergrondzang).

De laatste coverband is Present danger uit Kaatsheuvel. Zij wonnen de publieksprijs tijdens ‘The Clash of the coverbands’ op 13 april 2008 in 013 in Tilburg met een eerbetoon aan Metallica. Present danger bestaat al wat langer dan de andere twee coverbands, namelijk sinds 1996 en nog steeds uit dezelfde muzikanten: Thijs de Jong (lead gitaar/lead zang), Joost Hamers (ritme gitaar/achtergrond zang), Gijs van Gorp (basgitaar/achtergrond zang) en Martijn de Jong (drums/ achtergrond zang). De band bracht al twee mini-cd’s uit: ‘[A]Live’ uit 2000 en ‘Nightmares’ uit 2003, waar het nummer ‘Dark visions’ ook vandaan komt. Alleen nu is het opnieuw opgenomen. Tweede track is een nieuw nummer: ‘Alcohol’. Kijk zo kan het dus ook als coverband.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten