vrijdag 13 september 2013

Hitflits: Julia van der Toorn voor het eerst #1, Arctic monkeys voor de tweede keer

Het vierde seizoen van The voice of Holland opende vorige week met vier hits, waarvan ‘Redemption song’ van Mitchell Brunings het hoogst kwam: #3. Deze week valt het nummer naar de 33e plaats. De tweede blind audition levert de eerste #1 van dit seizoen op: ‘Oops … I did it again’ van Britney Spears (#1 in 2000) door de 17-jarige Julia van der Toorn uit Bussum. Na de auditie moest ze van de coaches een tweede nummer doen en dat werd ‘Empire state of mind (part II) Broken down’, beter bekend als ‘New York’ van Alicia Keys (#6 in 2010), dat daardoor op herhaling gaat op #79.

Julia is de enige die uit de tweede blind audition een notering weet te halen.

TOP 3

1 E.W. Julia van der Toorn: Oops … I did it again (eerste week)
2  (1)   Avicii: Wake me up!
3 E.W. Coldplay: Atlas (theme from ‘The hunger games: Catching fire’)

Mariska zag Frans Bauer eerst niet staan

Nieuw bij de bovenste tien op #8 gestegen vanaf #13, is ‘Doe nou niet’ van Frans Bauer. Frans schreef het nummer nadat zijn vier zonen steeds door zijn memorecorder zaten te tetteren. Daarop zei hij steeds ‘Jongens kappen nou, doe nou niet.” Nadat hij het terugluisterde, ontstond de melodie bij die regel. ‘Doe nou niet of je mij ziet’ gaat ook over de eerste ontmoeting met zijn vrouw Mariska die hem in het begin niet zag staan. ‘Doe nou niet’ is zijn vijftiende top 10-notering.

Het restant eerste weeks noteringen is net op één hand te tellen:
#59 Kings of Leon: Wait for me
#64 Gordon: Kom eens dichterbij
#80 Gordon: Liefde overwint alles
#94 Maitre Gims: J’me tire
#96 Bastille: Things we lost in the fire

videoclip bezorgt Miley Cyrus grootste hit

Naast de herhalingsoefening van Alicia Keys (op #79) gaat er nog een zangeres op herhaling. Op #28 komt ‘Wrecking ball’ van Miley Cyrus binnen. Het nummer stond twee weken geleden even op #72. Toen was er nog videoclip beschikbaar. 
Nu wel en daarin zweeft de zangeres naakt op een sloopkogel. De videoclip is inmiddels meer dan 71 miljoen keer bekeken. Doe echter ook eens de moeite om alleen naar het nummer te luisteren en je komt er achter dat de 20-jarige zangeres een mooi nummer heeft afgeleverd. Het is nu al haar grootste hit; tot nu toe was dat ‘We can’t stop’, vorige week gestegen naar #50 en daar deze week  blijven staan.

ALBUMS

Zes hits scoorden ze, maar hoger dan de 36e plaats kwamen ze nooit. Dat was in 2008 met ‘Brainstorm’. Beter vergaat het de Arctic monkeys met hun albums, want hun vier voorgaande albums bereikten allen de top 10. ‘Whatever people say I am, that’s what I’m not’ scoorde het laagst: #8 in 2006, ‘Favourite worst nightmare’ het hoogst: op #1 binnen in 2007. ‘AM’, het vijfde studioalbum van de rockband uit het Britse Sheffield, bereikt zonder moeite de eerste plaats, waarmee de groep hun tweede #1-notering scoort.

een handvol #1-noteringen

In de Britse hitparade zijn er van ‘AM’ in de eerste vier dagen meer dan 125.669 stuks  verkocht. Er is zelfs een kans dat het album de hoogste verkoop haalt voor een album dit jaar. Het oude record staat op naam van Daft punk met ‘Random access memories’, waarvan in mei 165.091 stuks werden verkocht.

‘AM’ wordt de vijfde #1 van Arctic monkeys in de Britse albumlijst. Je eerste vijf albums op #1 krijgen is maar voor een select gezelschap weggelegd, dat bestaat uit the Beatles, Keane en … Arctic monkeys!

update 16/9:
'AM' heeft net geen record geboekt. Uiteindelijk zijn er meer dan 157.329 van verkocht, 69.432 digitaal, 82.727 op cd ... en 5170 op vinyl!

TOP 3

1 E.W. Arctic monkeys: AM
2  (1)   Ancora: Vrij als de wind
3 E.W. Ramses Shaffy & Vrienden: Ramses Shaffy – leef!

Van de 16 albums die vorige week binnenkwamen, hebben er 4 het niet overleefd. Dan denk je deze week, 12/13 albums nieuwe albums, maar dat valt vies tegen (of mee), want het zijn er niet minder dan 18! Zet je schrap, hier volgt het restant:

#12 High south: Our way back home
#16 Goldfrapp            : Tales of us
#18 Ed Kowalczyk: The flood and the mercy
#27 Andrea Berg: Atlantis
#28 Janelle Monáe: The electric lady
#35 Earth, wind & fire: Now, then & forever
#40 Ry Cooder & Corridos famosos: Live in San Francisco
#50 Madonna MDNA tour
#52 the Weeknd: Kiss land
#63 the Strypes: Snapshot
#72 Gloria Estefan: The standards
#91 Emiliana Torrini: Tookah
#93 Placebo: Loud like love
#96 Elephant stone: Eelephant stone
#97 Nile Rodgers pres. The Chic organization
#99 Neko Case: The worse things get the harder I fight

We gaan maar weer eens aan de slag met de albumflitsen, die je vanaf zaterdagmiddag kunt vinden op de nieuwspagina van 3FM. Daarna storten ons op de Megaman, die na het weekend weer voor je klaar staat. De volledige lijsten staan nog vanmiddag op Dutch Charts.

dinsdag 10 september 2013

Megaman bij week 36 – 7 september 2013

Avicii tiende week aan kop, Niels Geusebroek evenaart grootste hit, vier hits dankzij the Voice of Holland, voor Frans Bauer komen de mooiste jaren nog, Jochem Myer is getrouwd met Leiden en single Jeroen van der Boom alsnog een hit. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Tot zover deze verlate Megaman. Alles over de albumnoteringen, kun je nog eens nalezen op de nieuwspagina van 3FM, onder ander over de #1 van Ancora. De volledige hitlijsten vind je terug op Dutch ChartsEn aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Tiende week voor Avicii

Avicii: Wake me up! (1)       *** tiende week op #1 ***

Twee weken geleden moest Avicii even wijken voor Maaike Ouboter, die met ‘Dat ik je mis’ terugsteeg naar de eerste plaats. Zoals verwacht pakte Avicii vorige week de eerste plaats terug en weet die, ondanks het Voice-geweld én de hartslag van Hannelore (zie onder #2), te weerstaan. Daarmee staat ‘Wake me up!’ in totaal voor de tiende week bovenaan de Single Top 100.

De voorlaatste keer dat een nummer het 10 weken bovenaan volhield, was op 18 juli 2009, toen ‘Halleluja’ van Lisa (winnares X factor), de laatste week inging. Lisa deed het in één run, Avicii had daar twee runs voor nodig. Mocht Avicii een elfde week pakken, dan behoort hij tot de club van de negen langst genoteerde #1-hits. Maar de komende week zien we dat nog niet gebeuren.

Vanaf deze week staat Avicii met twee nummers genoteerd, want op #66 komt ‘You make me’ binnen. Beide hits staan met nog acht andere nummers op zijn eerste album ‘True’ dat komende vrijdag verschijnt.

Niels Geusebroek evenaart met echte hartslag zijn grootste hit

Niels Geusebroek: Take your time girl (live @Ruud de Wild, 538) (2)  *** hoogste eerste weeks ***

In 1958 had Buddy Holly het over ‘Heartbeat’. Velen zouden daarna volgen, want het is een geliefd thema om over te zingen. In 1983 zong Chris Rea ‘I can hear your heartbeat’(#25). Maar een echte heartbeat/hartslag had nog nooit een notering behaald. Tot deze week, want in ‘Take your time girl’ van Niels Geusebroek is een echte hartslag te horen, die van de baby van Hannelore Zwitserlood, de zwangere nieuwslezeres bij Radio 538.

Op 22 augustus liet Hannelore de hartslag van haar ongeboren dochter horen, waarop dj Ruud de Wild en zijn sitekick Jelte van der Goot, Neils vroegen een tekst te schrijven. Een week later, op donderdag 29 augustus, kwam hij het nummer zingen in het programma van de Wild.

Bij het horen van het nummer, biggelden de tranen over de wangen van Hannelore en volgden vele, vooral, emotionele reacties van luisteraars. Geen wonder dus dat het nummer is uitgebracht, op #2 binnenknalt, waarmee Niels zijn grootste hit evenaart: ‘Year of summer’ van Wildstylez (#2 in januari). Zijn grootste solohit is ‘Old & wise’ (#13 in 2012), toen hij nog in The voice of Holland zat.

Overigens is het idee om iets met een hartslag te doen in een nummer, niet nieuw. Tijdens haar zwangerschap in 2011, nam Beyoncé de hartslag van haar dochter op. Op 9 januari 2012, twee dagen na de bevalling, gaf vader Jay-Z het nummer 'Glory' vrij op zijn website, waarin de hartslag van dochter Blue Ivy Carter te horen is. ‘Glory’ werd echter geen hit, het nummer van Niels wel en dat is voor het eerst.

The voice of Holland/vierde editie *** the blind auditions (1) ***

Precies een jaar geleden, ook in de eerste septemberlijst, knalde ‘More’ van Sandra van Nieuwland binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het was de eerste keer dat een nummer uit the blind auditions gedownload kon worden; voorheen konden nummers pas tijdens de live shows gedownload worden. Van Nieuwland zou nog vier keer daarna een #1-hit scoren en is daarmee de meest succesvolle Voice-kandidaat tot nu toe.

‘Hunter’ was zeker haar zesde geworden, ware het niet, dat toen het nummer uitkwam, ze geen groot podium had, zoals The voice of Holland, om het te laten horen. Nu was er alleen de (zomer)radio en de nieuwsmedia die er over berichtten, waardoor het nummer niet hoger kwam dan de 14e plaats. Op 23 november verschijnt haar eerste echte album; ‘More’ was nagenoeg een coveralbum.

nieuw seizoen

Op vrijdag 30 augustus ging de vierde editie van The voice of Holland van start, met naast Marco Borsato (derde keer) en Trijntje Oosterhuis (tweede keer), Ilse DeLange en Ali B. als nieuwe coaches. The zeven blind auditions zijn opgenomen op 29 en 30 juni,  2 en 3 juli 2013 in Studio 24 in Hilversum. Aanstaande woensdag en donderdag, 11 en 12 september, worden de vier battles opgenomen. Vanaf 15 november volgen de live shows en op 20 december weten we wie de winnaar is van deze editie van The voice of Holland. Misschien zit die wel bij de vier personen, die deze week binnenkomen.

Mitchell Brunings: Redemption song (3)

Het zag er heel even uit dat Mitchell Brunings in de voetsporen van Sandra van Nieuwland zou treden, door gelijk na de eerste blind audition ook een #1-hit te scoren met zijn uitvoering van ‘Redemption song’. Maar uiteindelijk moet de 40-jarige Mitchell uit Nieuwegein, genoegen nemen met een derde plaats.

Awards

Mitchell Brunings komt niet zomaar uit de lucht komen vallen. Hij danste in ‘Touch of class’, nam deel aan de Urbantour met Chosen for soul,  en verving in 1997 zanger Lloyd in de band Arnhemsgewijs. In 1998 won de groep een TMF-award voor ‘beste Dutch r&b’ en een Hitkrant Award. In 2000 verliet hij de groep, maar bleef actief met studiowerk. Onlangs is Arnhemsgewijs weer bijeen gekomen in de oorspronkelijke bezetting,  Benji, Step en Lloyd, dus zonder Mitchell.

gevraagd

Mitchell deed op verzoek van coach Trijntje Oosterhuis mee aan The voice of Holland. Hij kwam haar eerder dit jaar tegen in de gangen van Paradiso, waarna ze hem aanraadde mee te doen. Hij deed mee om te kijken hoever je kunt komen. In het dagelijks leven is Mitchell  psychiatrisch verpleegkundige. Zingen is voor hem een serieuze hobby. Na zijn auditie  twijfelde hij tussen Ali B en Ilse DeLange als coach. Het werd Ilse, die geraakt was én dolgelukkig.

Tijdens de blind audition zong Mitchell het nummer ‘Redemption song’ van Bob Marley van zijn album ‘Uprising’ uit 1980. Niet vreemd, want Mitchell is (achter)grond zanger bij de reggaeformatie Rootsriders, bekend van hun Tribute2BobMarley liveshows. Marley, die in 1981 overleed aan kanker, schreef ‘Redemption song’ toen hij wist dat hij aan kanker leed. Het nummer bevat delen van een speech van de panafrikanist Marcus Garvey.

Marley-hits

Mitchell is de derde kandidaat die een hit scoort met een nummer van Bob Marley. In 2010 debuteerde Lenny Keylard met ‘Could you be loved’ (#32) en viel af in de kwartfinale. Begin dit jaar won Leona Philippo de derde editie van The voice of Holland en scoorde een #1-hit met ‘Could you be loved’.

Wudstik: Omarm (10)

Hiep hiep hoera! Maandag 9 september is Jermaine van der Bogt 32 jaar geworden. Bogt deed een week eerder onder zijn artiestennaam Wudstik mee aan The voice of Holland. Met zijn versie van ‘Omarm’ van Bløf  (#6 in 2003, en nu op herhaling op #70), kreeg hij de stoelen gedraaid van de vier coaches en koos uiteindelijk voor Trijntje Oosterhuis. Drie jaar geleden scoorde de in Amersfoort geboren zanger/rapper al een hitje met ‘Links, rechts’ van Diggy Dex, Big2 & Skiggy Rapz (#96). Daarnaast componeert hij muziek voor (tv)reclames onder de naam Machina Music.

Hij groeide op met veel verschillende stijlen waaronder hardrock, hiphop, soul, jazz en metal. De muziek is volgens hem een uit de hand gelopen hobby. Hij volgde zangles aan de Popacademie in Utrecht en stond in het voorprogramma van LL Cool J en Guru, niet de minsten. Daarnaast maakte Wudstik deel uit van de hiphop formatie ‘De Amersfoortse Combinatie (D.A.C.)’. In 2006 verscheen zijn door velen bejubelde album ‘Mijn wereld’.

Shirma Rouse: Imagine (80)

Op het eerste gezicht zal je de naam Shirma Rouse niet zoveel zeggen. Toch heeft ze al menig hit gescoord, ze is namelijk één van de achtergrondzangeressen van Anouk. In mei stond ze samen met Ricardo Burgrust en Yerry Rellum in het achtergrondkoor van Anouk, die het liedje ‘Birds’ zong en daarmee negende eindigde op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Het optreden leverde Shirma nog een prijs op: de Frida, voor beste achtergrondzangeres!

2013 kon dus al niet meer stuk voor de op Curaçao op 13 maart 1980 geboren zangeres. En dat wordt alleen nog maar mooier, nu ze met ‘Imagine’ van John Lennon (#5 in 1971 + 1981), door is naar de volgende ronde van The voice of Holland, met als coach Trijntje Oosterhuis.

Shirma Rouse groeide op met Antillaanse muziek, gospel en soul op het eiland St. Eustatius. Haar vader, een bekend muzikant, was een van haar grootste inspiratiebronnen. Het kerkkoor waar ze met haar grootmoeder in zong, was het begin van haar carrière. Op haar negentiende kwam ze naar Nederland om in Leiden scheikunde te studeren. Daar ontmoette ze vrienden van St. Eustatius, die zongen in een gospelkoor. Ze sloot zich bij hen aan en werd door de bassist gevraagd om de achtergrondzang te doen bij Tasha’s world. In 2009 behaalde ze op het Codarts (Rotterdams conservatorium) haar bachelor in Pop en Jazz vocals.

Naast Anouk, zong Shirma Rouse ook bij onder andere Candy Dulfer, Alain Clark, Izaline Calister, Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis en Wouter Hamel. Ook stond ze op het podium met buitenlandse artiesten als Michael Bolton en Chaka Khan. Shirma bracht al twee albums uit.

Kopenhagen 2014

Als het aan Anouk ligt, gaat Shirma volgend jaar weer naar het Eurovisie Songfestival, maar nu als zangeres. Na het festival in mei liet Anouk aan John de Mol weten, dat ze een nummer gaat schrijven voor Shirma, want zij is volgens haar de perfecte kandidate. Ze heeft personality. Eerst maar eens zien hoever Shirma in The voice komt.

Maghen Hilgersum: Oh mio babbino caro / Vrede (94)

Van de vier Voice-debutanten deze week is Maghen Hilgersum de enige die nog geen professionele carrière achter de rug heeft. Toch is de jonge sopraan niet geheel onbekend. In 2010 sleepte ze de ‘Voce Particolare 2010’ in de wacht in het tv-programma Una Voce Particolare. Het leverde haar een rol op in de theatershow ‘Meesterlijk klassiek’, met Ernst Daniel Smid, Rutger de Vries en Francis van Broekhuizen. Daarna werd ze veel gevraagd voor optredens in binnen en buitenland.

Maghen Hilgersum (Poeldijk, 5 november 1986) is een sopraan. Vanaf haar zevende jaar heeft ze veel ervaring opgedaan bij de theaterschool Dario Fo ‘Ondernemers in de Kunst’ en is haar liefde voor klassieke muziek ontstaan. Ze heeft rollen vertolkt in diverse opera’s als ‘De man van La Mancha’ en ‘Driestuivers opera’.Tijdens haar auditie bracht ze een klassiek stuk, ‘Oh mio babbino caro’, een aria uit de opera ‘Gianni Schicchi’ van de Italiaanse componist Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini. Daar bleef het echter niet bij, want toen alle stoelen waren gedraaid, ging haar auditie over in ‘Vrede’ van haar idool Ruth Jacott (#16 in 1993). Uit de vier coaches koos ze  Marco Borsato.

Van de zes nummers die gedownload konden worden na de eerste blind audition, haalden twee geen notering:
- Imelda: Gangsta’s paradise / Survivor (Coolio / Destiny’s child)
- Sanne Klein Horsman: A natural woman (Aretha Franklin)

Voor Frans Bauer komen de mooiste jaren nog

Frans Bauer: Doe nou niet (13)

Sinds zaterdag 31 augustus, presenteert Frans Bauer het tv-programma ‘Vive la Frans!’ Daarin gaat hij met zijn broer Dorus en bekende gasten kamperen in Frankrijk. Een land waar hij niets mee heeft, want met zijn gezin gaat hij altijd naar Gran Canaria. Maar door het programma, dat is opgenomen in de Provence, heeft Frans voor het eerst het gevoel voor Frankrijk en het Franse leven echt leren kennen.
Door zijn tv-carrière, dit programma, dat de opvolger is van ‘Bauers zigeunernacht’ en natuurlijk Bananasplit, is zijn muzikale carrière een beetje op de achtergrond geraakt. Hoewel het voorlaatste hitfeit vorig jaar was met ‘De wereld is een gekkenhuis en dit is het hoofdkantoor’ (#17), stamt het laatste album, ‘Voor elke dag’ uit 2009. Het was het eerste album door hem zelf geschreven en geproduceerd, en goed voor een derde plaats.

Bauer-familiedag

‘Doe nou niet’ is bij toeval ontstaan. Frans tegenover Omroep Brabant: “Ik was die dag bezig met het schrijven van liedjes, maar niet met dit liedje. Mijn kinderen waren continu aan het stoeien met elkaar, dus ik riep continu 'kappen nou, doe nou niet, stop ermee'. Een paar dagen later luisterde ik de memo terug en hoorde ik me steeds de boel sussen. Toen heb ik er een andere draai aan gegeven. Het is dus ontstaan tijdens een hele drukke Bauer-familiedag.” Het nummer, zijn 48e notering, is de voorloper van het album ‘De mooiste jaren komen nog’, waar Frans twee jaar aan heeft gewerkt met zijn vaste tekstschrijver/producer Laurens van Wessel.

Eelke Kleijn is geen Duitser

Eelke Kleijn: Ein Tag am Strand (26)

Hé, weer een dancehit uit Duitsland? Geenszins, de titel mag Duits klinken, ‘Ein Tag am Strand’, de uitvoerende is Nederlands. Eelke Kleijn, geboren in Rottterdam op 11 juni 1983 en dus 30 jaar oud. In 2003 bracht hij zijn eerste EP uit, ‘4,5 billion years’. Drie later begon hij zijn eigen label Outside the box Music. Eelke heeft al twee albums uitgebracht, ‘Naturally artificial’ (in 2007) en ‘Untold stories’ (in 2010). Daarnaast produceert hij ook muziek voor andere media, zoals tv-series, commercials, film trailers en animaties.

Van ‘Ein Tag am Strand’ is ook een vocale versie verschenen, getiteld ‘Stand up’, waarbij de zang wordt gedaan door de Congolese zanger Tres:Or, die in Groot-Brittannië woont.

Tatu was verrast door Headhunterz

Headhunterz feat. Tatu: Colors (35)

‘Colors’ is de derde hit, maar pas de eerste dit jaar voor Willem Rebergen, alias Headhunterz. Het nummer scoort al direct beter dan de voorgangers, ‘The power of the mind (Qlimax 2007 anthem’, #36 in 2007) en ‘World of madness’ met Wildstylez & Noisecontrollers (#98 in 2012). Wellicht dankt hij dat wel aan de medewerking van Tatu.

Tatu is niet het gelijknamige Russische duo dat als t.A.T.u. vijf hits scoorde tussen 2002 – 2005, maar is één persoon. Tatiauna Matthews (25), geboren in Indianapolis, Indiana. Ze stamt af van the Hamptons, een muzikale jazzfamilie. Haar moeder, Toshia Webb,  is  toneelschrijver en choreograaf, haar zuster zingt ook. Tatiauna begon op haar twaalfde met zingen in de kerk.

Later belandde ze in de gospel  hiphop groep 4 given 4. Van daaruit begon ze met het schrijven van nummers, beïnvloed door de muziek van Michael Jackson, Stevie Wonder , Missy Elliot en Lauryn Hill. Tatiauna werkte aan diverse projecten mee met bekende artiesten en schreef nummers voor zangeres Eve.

verrast

Ze schreef altijd nummers met het idee dat deze voor anderen zouden zijn. Dat had ze meegekregen op de North West School, waar ze afstudeerde. Ze was dan ook enigszins verrast toen ze ‘Colors’ kreeg toegezonden van Headhunterz , die haar geselecteerd had voor het nummer; hij wilde geen andere zangeres voor het nummer. Daarop schreef ze de tekst, zong het in en stuurde het terug, waarop het werd uitgebracht. Binnenkort brengt de Britse boyband the Vamps haar nummer ‘Dream away’. uit

We are loud is meer dan een naam

Showtek feat. We are loud & Sonny Wilson: Booyah (41)

Net als voor Henk Bernard (zie onder #47), is 2013 een goed jaar voor Showtek, de broers Sjoerd en Wouter Janssen. Na ‘Slow down (Anthem Emporium 2013)’ (#23 in april) en
‘Get loose’met Noisecontrollers (#32 in augustus), is ‘Booyah’ hun derde hit dit jaar. Ook daarvoor kregen ze hulp van anderen. Dit keer We are loud & Sonny Wilson.

We are loud is een ander duo, Daniël Ortgiess (35 uit Rotterdam) en Björn van den Biggelaar (32 uit  Tilburg). Beide volgden de DJ/DANCE-producersopleiding van de Rockacademie in Tilburg en waren in 2008/2009 de eerste afgestudeerden. In 2012 brachten ze beiden een single uit, als  ‘Björn B’ respectievelijk ‘Daniël O’, en dat beviel zo goed, dat daaruit We are loud is ontstaan.
Nadat een vormgever het logo ontwierp is het niet alleen meer een naam, maar ook een statement, een soort van yell of movement. Op 18 maart brachten ze hun eerste single ‘Under my control now’ uit, die bedoeld was om zoveel mogelijk mensen mee te bereiken.

Dat is aardig gelukt. De opvolger, waar ook reggae-invloeden in zijn verwerkt en heel zomers klinkt, lieten ze aan aan Marcel Woods van het label Musical Madness horen. Hij was razend enthousiast en stelde de samenwerking met het duo Showtek voor, dat ook op zijn label nummers uitbrengt. Na ‘Booyah’ komt We are loud met een nummer waar ze nog een zangeres voor zoeken.

De zanger op ‘Booyah’ is Sonny Wilson, geboren in Dongen. Sonny heeft een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Het muziekgevoel heeft hij van zijn vader, die jazzpianist is. In 2000 studeerde Sonny af aan het ROC Midden-Brabant. Hij speelde in diverse bandjes, waaronder Funkin’gravy, later Gravy.

In 2004/2005 experimenteerde Sonny op de Rockacademie in Tilburg met de grenzen van zijn stem met muziekstijlen als funk, soul, hiphop, rock en dance. In 2009 studeerde hij medische registratie aan Instituut Verbeeten. Sinds dat jaar heeft hij zijn eigen bedrijf Sonny Wilson Entertainment. Sonny is de vaste zanger bij de rapper Diggy Dex.

Henk Bernard hoopt met heruitgave op landelijke doorbraak

Henk Bernard: Hou me nog ‘n keertje vast (geniet van het leven) (47)

2013 kan niet meer stuk voor de op 17 september 1966 in Nijmegen geboren Henk Bernard. Zijn album ‘Met gevoel’ stond in juni drie weken in de top 10 met als hoogste plaats #8; deze week staat het op #93. Genieten voor Henk dus en dat is ook zijn motto.

En laat dat nu ook nog eens de subtitel zijn van zijn nieuwste single. ‘Hou me nog 'n keertje vast (geniet van het leven)’ is na ‘Dit gaat nooit voorbij’ (#21 in februari) en ‘Met heel mijn hart’ (#15 in juni), zijn derde hit dit jaar!

Het nummer is echter al vier jaar oud, alleen toen was de titel kortweg ‘Geniet van het leven’ en duurde het 6 seconden langer (3.32 i.p.v. 3.26 minuten). Het nummer deed het destijds goed in het land, alleen een hit bleef uit. Die kwam twee jaar later wel met ‘Tranen zijn niet alleen om te huilen’ (#50 in 2011). Door ‘Geniet van het leven’ nu opnieuw uit te brengen onder een andere titel, hoopt Henk dat het voor een landelijke doorbraak zorgt. Het begin is er, want het nummer komt binnen op #47. Destijds stond ‘Geniet van het leven’ op zijn album ‘Geniet’.

Jochem Myer is getrouwd met Leiden

Jochem Myjer: La la la Leiden (51)

Na ‘Hengelo-o-o’, de ode aan het Overijsselse Hengelo door Jeffrey Spallenburg (#16 in juli), is er weer een cabaretier die een ode brengt aan zijn stad. Dit keer is het Jochem Meyer, geboren op 22 april 1977. Volgens eigen zeggen is Jochem met Leiden ‘getrouwd’, hoewel hij wel enige ‘minnaressen’ heeft zoals Texel en Zutphen. Myer zong de ruwe versie van ‘La la Leiden’ voor het eerst voor publiek op 8 juni 2013 bij het literaire evenement ‘De Leidse Olympus’. Daarna wilde hij het nummer opnemen met het orkest van Marco Borsato, maar dat werd uiteindelijk de band van Reinout Douma.

Beroemde/bekende Leidenaren zijn onder andere Rembrandt van Rijn (schilder), Armin van Buuren en Joost van Bellum (dj’s), Menno Bentveld (presentator), Isa Hoes (actrice), Eberhard van der Laan (Burgemeester van Amsterdam), Sandra Le Poole (Olympisch hockeyspeelster), Wibi Soerjadi (pianist), Wesley Klein (zanger), Nico Dijkshorn (dichter/muzikant) en Prinses Laurentien. Een aantal daarvan zijn ook in de videoclip van ‘La la Leiden’ te zien.

In 2009 scoorde het trio de Meiden van Leiden met ‘Tot de morgen komt’ (#100).

Nederlandse Mieke scoort vanuit Vlaanderen weer in Nederland

Mieke feat. Luc van Meeuwen: Samen kunnen we de wereld aan (71)

Het voorlaatste hitfeit van Mieke Gijs (Turnhout, 8 mei 1957) stamt uit 2006 met ‘Vliegen als een vogel’ (#91). Haar succesperiode ligt in de jaren ’70, toen ze na diverse talentenjachten  via de Vader Abraham Show onder de hoede kwam van Pierre Kartner/ Vader Abraham. De eerste single ‘Wat een prachtige dag’ wordt geen succes, maar dat lukt wel met  ‘Een kind zonder moeder’ (#10 in 1974) Diverse hits zouden volgen.

In 1981 eindigt de samenwerking met Pierre Kartner en stapt ze over op het schlagercircuit. Het levert haar hits op met de Duitse zangers Freddy Breck en Dennie Christian (in het Nederlands!) en de Vlaamse zangeres Micha Marah. Sinds 1984 richt Mieke zich vooral op België, waar ze dan ook woont. Op haar album ‘Ik zal er altijd voor je zijn’, dat in oktober 2012 verscheen, staat naast het duet met de Vlaamse zanger Luc van Meeuwen, ook nog duetten met twee andere Vlaamse vedettes, Bart Kaëll en Liliane Saint-Pierre.

Luc van Meeuwen (echte naam: Leo Nijs, Meeuwen, Belgisch Limburg, 28 augustus 1965) heeft al enkele tientallen cd’s uitgebracht. Met zangeres Chrissy stond hij 10 seizoenen op het podium in Bobbejaanland. Het duet van Mieke en Luc is een grote favoriet bij de fans van beide. Uiteindelijk werd dan ook besloten om het uit te brengen op single. De fans worden verwend, want op de cd-single staat ook nog de videoclip!

‘Samen kunnen we de wereld aan’ komt binnen op #71, en dat is tevens het jaar waaruit het origineel afkomstig is: ‘Schön ist es auf der Welt zu sein’ van Roy Black & Anita (#7 in 1971). De Nederlandse tekst is van Mieke zelf.

Naughty boy en Emeli Sandé vinden elkaar opnieuw in ‘Lifted’

Naughty boy feat. Emeli Sandé: Lifted (79)

Naughty boy (= Shahid Khan, Watford, 1 januari 1985) en Emeli Sandé (= Adele Emeli Gouraguine, 10 maart 1987) kennen wel al. Maar samen hadden ze nog niet gescoord. Toch is ‘Lifted’, een nummer van Naughty boy, van zijn album ‘Hotel Cabana’, niet hun eerste samenwerking. Al vier keer eerder vonden de twee elkaar al dan niet met anderen in een nummer, drie op het album van Naughty boy en eentje, ‘Daddy’, op zowel het album van Naughty boy als ‘Our version of events’ van Sandé.

rap

Naast de versie van ‘Lifted’ van Naughty boy feat. Emeli Sandé, is er ook eentje met de Britse rapper Professor Green (= Stephen Paul Manderson, Hackney, Londen, 27 november 1983). Green stond min of meer aan de wieg van het succes van ‘Read all about it prt. III’ van Sandé.

De allereerste versie van het nummer, simpelweg ‘Read all about it’, schreven ze niet alleen samen, maar namen het ook op. In de Britse hitparade bereikte het de eerste plaats.  Vervolgens nam Green het nummer nog een keer op feat. Fink, maar scoorde er niet mee.

De rest van de wereld ging pas om toen Sandé het nummer alleen opnam, getiteld ‘Read all about prt. III’, en het zong tijdens de slotceremonie van de Olympische Zomerspelen in Londen vorig jaar. Bij ons duurde het nog tot mei dit jaar dat het een grote top 5-hit werd.

Ferry de Lits wil nog een keer scoren met zijn vorige single

Ferry de Lits: Ik wil vanavond (84)

‘Bloed, zweet en tranen’, de zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es) leverde geen eeuwige roem op voor de 33-jarige Ferry de Lits uit Eindhoven. En dus gaat hij weer verder met hits scoren. ‘Ik wil vanavond’ is zijn vijfde hitsingle en de opvolger van ‘Als ik jou zie’, dat in maart tot #59 kwam en de tweede track is op ‘Ik wil vanavond’.

Single Jeroen van der Boom alsnog een hit

Jeroen van der Boom: Beter laat dan nooit (91)

Dagelijks worden door GfK Dutch Charts, de instantie die de hitparades op basis van verkochte of gestreamde aantallen samenstelt, zogenaamde TRENDlijsten gepubliceerd. Dat zijn tussentijdse lijsten die een trend aangeven van een nummer. Twee weken geleden dook daarin het nummer ‘Beter laat dan nooit’ van Jeroen van der Boom op, dat zelfs na twee dagen bovenaan stond. In de weeklijst ontbrak het nummer echter volledig en ook in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 stond het nummer niet.

Deze week bleek dat de hitparade instantie het nummer uit de lijst had geweerd omdat het nummer gratis werd aangeboden op de website van telefoonprofider HollandseNieuwe, maar wel door een partij waren betaald. Dat is tegen de regels en dus kreeg het nummer geen notering.

van geen kwaad bewust

Universal, de platenmaatschappij van Jeroen van der Boom, is zich echter van geen kwaad bewust. “Het is nooit onze bedoeling geweest om het nummer in de hitlijsten te laten binnenkomen door een commerciële actie. Wij (zowel Universal als Jeroen) zijn er altijd open over geweest in de media dat de single gratis te downloaden was voor consumenten”. En dus ontkent Universal dat er sprake is van manipulatie.

GFK DC bevestigt de lezing van Universal. “De TRENDlijst is geen officiële hitlijst, maar wordt alleen beschikbaar gesteld aan platenlabels en is niet bedoeld voor het publiek of de media. Het is voor ons ook een controlelijst. Soms staan singles er dubbel in of ontbreekt er eentje. Het nummer is dan ook helemaal niet uit een hitlijst gehaald.”

Dat het nummer deze week wel binnenkomt, komt doordat het nu gedownload kan worden via legale, betaalsites. ‘Beter laat dan nooit’, binnen op #91, is de voorloper van het nieuwe album van Jeroen, dat 15 oktober wordt uitgebracht en in Nashville is opgenomen.

Canadese broers zetten Tomorrowland op hun kop (zonder er bij te zijn)

DVBBS & Borgeous: Tsunami (97)

‘Een vloedgolf uit de zee die de kuststrook onverwacht overspoelt, veelal veroorzaakt door een zeebeving. Het is een Japanse samenstelling van tsu ('haven') en nami ('golf')’, staat op WikiPedia te lezen op de pagina van Tsunami. De tsunami op tweede kerstdag 2004 in de Indische Oceaan kostte aan zo’n 23.000 mensen het leven.

Anno 2013 bereikt het woord tsunami zelfs de Single Top 100 met het nummer ‘Tsunami’ door DVBBS & Borgeous. We gaan er maar vanuit dat hier bedoeld wordt ‘vloedgolf aan  dancemuziek’.

Tijdens het Belgische outdoor danceevenement Tomorrowland eind juli in Boorn, bleek het nummer al een hit, alleen wist nog niemand wie er achter zat. Een maandje later werd bekend dat het om DVBBS & Borgeous gaat, uitgebracht op Doorn Records, het label van Sander van Doorn.

muzikale broers

 Achter DVBBS (spreek uit: dubbs) zitten de broers Alex (21) en Chris Andre (23) van den Hoef uit Toronto, Canada. De boers begonnen ruim 10 jaar geleden met het maken van muziek. Chris leerde Alex gitaar spelen, en begon zelf in de kelder van hun huis met drummen. Ze experimenteerden met diverse genres, waaronder punk en reggae, maar vonden twee jaar geleden hun heil in de elektronische muziek, waarbij Alex zingt en Chris produceert. Sinds 21 maart 2012 noemen ze zich DVBBS. Hun eerste single was DVBBS feat Hayley Gene: ‘Drvgs’ van de EP ‘Initio’.

Tijdens hun concerten doen ze aan Woozy River Rafting, een vorm van crowdsurfen, waarbij Alex al eens beide enkels blesseerde. Doordat ze tijdens hun concerten vaak het woord woozy gebruiken, namen de fans het over. Inmiddels noemen ze hun muziek ‘Woozy-muziek’.

‘Tsunami’ maakten de Canadese broers met Borgeous, een dj/producer, geboren in Miami, maar nu wonend in Los Angeles. Hij maakte remixen van nummers van Rihanna (‘Pour it up’) met the Catarics en van Ciara (‘Goodies’).