dinsdag 10 september 2013

Single Jeroen van der Boom alsnog een hit

Jeroen van der Boom: Beter laat dan nooit (91)

Dagelijks worden door GfK Dutch Charts, de instantie die de hitparades op basis van verkochte of gestreamde aantallen samenstelt, zogenaamde TRENDlijsten gepubliceerd. Dat zijn tussentijdse lijsten die een trend aangeven van een nummer. Twee weken geleden dook daarin het nummer ‘Beter laat dan nooit’ van Jeroen van der Boom op, dat zelfs na twee dagen bovenaan stond. In de weeklijst ontbrak het nummer echter volledig en ook in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 stond het nummer niet.

Deze week bleek dat de hitparade instantie het nummer uit de lijst had geweerd omdat het nummer gratis werd aangeboden op de website van telefoonprofider HollandseNieuwe, maar wel door een partij waren betaald. Dat is tegen de regels en dus kreeg het nummer geen notering.

van geen kwaad bewust

Universal, de platenmaatschappij van Jeroen van der Boom, is zich echter van geen kwaad bewust. “Het is nooit onze bedoeling geweest om het nummer in de hitlijsten te laten binnenkomen door een commerciële actie. Wij (zowel Universal als Jeroen) zijn er altijd open over geweest in de media dat de single gratis te downloaden was voor consumenten”. En dus ontkent Universal dat er sprake is van manipulatie.

GFK DC bevestigt de lezing van Universal. “De TRENDlijst is geen officiële hitlijst, maar wordt alleen beschikbaar gesteld aan platenlabels en is niet bedoeld voor het publiek of de media. Het is voor ons ook een controlelijst. Soms staan singles er dubbel in of ontbreekt er eentje. Het nummer is dan ook helemaal niet uit een hitlijst gehaald.”

Dat het nummer deze week wel binnenkomt, komt doordat het nu gedownload kan worden via legale, betaalsites. ‘Beter laat dan nooit’, binnen op #91, is de voorloper van het nieuwe album van Jeroen, dat 15 oktober wordt uitgebracht en in Nashville is opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten