vrijdag 13 september 2013

Hitflits: Julia van der Toorn voor het eerst #1, Arctic monkeys voor de tweede keer

Het vierde seizoen van The voice of Holland opende vorige week met vier hits, waarvan ‘Redemption song’ van Mitchell Brunings het hoogst kwam: #3. Deze week valt het nummer naar de 33e plaats. De tweede blind audition levert de eerste #1 van dit seizoen op: ‘Oops … I did it again’ van Britney Spears (#1 in 2000) door de 17-jarige Julia van der Toorn uit Bussum. Na de auditie moest ze van de coaches een tweede nummer doen en dat werd ‘Empire state of mind (part II) Broken down’, beter bekend als ‘New York’ van Alicia Keys (#6 in 2010), dat daardoor op herhaling gaat op #79.

Julia is de enige die uit de tweede blind audition een notering weet te halen.

TOP 3

1 E.W. Julia van der Toorn: Oops … I did it again (eerste week)
2  (1)   Avicii: Wake me up!
3 E.W. Coldplay: Atlas (theme from ‘The hunger games: Catching fire’)

Mariska zag Frans Bauer eerst niet staan

Nieuw bij de bovenste tien op #8 gestegen vanaf #13, is ‘Doe nou niet’ van Frans Bauer. Frans schreef het nummer nadat zijn vier zonen steeds door zijn memorecorder zaten te tetteren. Daarop zei hij steeds ‘Jongens kappen nou, doe nou niet.” Nadat hij het terugluisterde, ontstond de melodie bij die regel. ‘Doe nou niet of je mij ziet’ gaat ook over de eerste ontmoeting met zijn vrouw Mariska die hem in het begin niet zag staan. ‘Doe nou niet’ is zijn vijftiende top 10-notering.

Het restant eerste weeks noteringen is net op één hand te tellen:
#59 Kings of Leon: Wait for me
#64 Gordon: Kom eens dichterbij
#80 Gordon: Liefde overwint alles
#94 Maitre Gims: J’me tire
#96 Bastille: Things we lost in the fire

videoclip bezorgt Miley Cyrus grootste hit

Naast de herhalingsoefening van Alicia Keys (op #79) gaat er nog een zangeres op herhaling. Op #28 komt ‘Wrecking ball’ van Miley Cyrus binnen. Het nummer stond twee weken geleden even op #72. Toen was er nog videoclip beschikbaar. 
Nu wel en daarin zweeft de zangeres naakt op een sloopkogel. De videoclip is inmiddels meer dan 71 miljoen keer bekeken. Doe echter ook eens de moeite om alleen naar het nummer te luisteren en je komt er achter dat de 20-jarige zangeres een mooi nummer heeft afgeleverd. Het is nu al haar grootste hit; tot nu toe was dat ‘We can’t stop’, vorige week gestegen naar #50 en daar deze week  blijven staan.

ALBUMS

Zes hits scoorden ze, maar hoger dan de 36e plaats kwamen ze nooit. Dat was in 2008 met ‘Brainstorm’. Beter vergaat het de Arctic monkeys met hun albums, want hun vier voorgaande albums bereikten allen de top 10. ‘Whatever people say I am, that’s what I’m not’ scoorde het laagst: #8 in 2006, ‘Favourite worst nightmare’ het hoogst: op #1 binnen in 2007. ‘AM’, het vijfde studioalbum van de rockband uit het Britse Sheffield, bereikt zonder moeite de eerste plaats, waarmee de groep hun tweede #1-notering scoort.

een handvol #1-noteringen

In de Britse hitparade zijn er van ‘AM’ in de eerste vier dagen meer dan 125.669 stuks  verkocht. Er is zelfs een kans dat het album de hoogste verkoop haalt voor een album dit jaar. Het oude record staat op naam van Daft punk met ‘Random access memories’, waarvan in mei 165.091 stuks werden verkocht.

‘AM’ wordt de vijfde #1 van Arctic monkeys in de Britse albumlijst. Je eerste vijf albums op #1 krijgen is maar voor een select gezelschap weggelegd, dat bestaat uit the Beatles, Keane en … Arctic monkeys!

update 16/9:
'AM' heeft net geen record geboekt. Uiteindelijk zijn er meer dan 157.329 van verkocht, 69.432 digitaal, 82.727 op cd ... en 5170 op vinyl!

TOP 3

1 E.W. Arctic monkeys: AM
2  (1)   Ancora: Vrij als de wind
3 E.W. Ramses Shaffy & Vrienden: Ramses Shaffy – leef!

Van de 16 albums die vorige week binnenkwamen, hebben er 4 het niet overleefd. Dan denk je deze week, 12/13 albums nieuwe albums, maar dat valt vies tegen (of mee), want het zijn er niet minder dan 18! Zet je schrap, hier volgt het restant:

#12 High south: Our way back home
#16 Goldfrapp            : Tales of us
#18 Ed Kowalczyk: The flood and the mercy
#27 Andrea Berg: Atlantis
#28 Janelle Monáe: The electric lady
#35 Earth, wind & fire: Now, then & forever
#40 Ry Cooder & Corridos famosos: Live in San Francisco
#50 Madonna MDNA tour
#52 the Weeknd: Kiss land
#63 the Strypes: Snapshot
#72 Gloria Estefan: The standards
#91 Emiliana Torrini: Tookah
#93 Placebo: Loud like love
#96 Elephant stone: Eelephant stone
#97 Nile Rodgers pres. The Chic organization
#99 Neko Case: The worse things get the harder I fight

We gaan maar weer eens aan de slag met de albumflitsen, die je vanaf zaterdagmiddag kunt vinden op de nieuwspagina van 3FM. Daarna storten ons op de Megaman, die na het weekend weer voor je klaar staat. De volledige lijsten staan nog vanmiddag op Dutch Charts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten