dinsdag 10 september 2013

The voice of Holland/vierde editie *** the blind auditions (1) ***

Precies een jaar geleden, ook in de eerste septemberlijst, knalde ‘More’ van Sandra van Nieuwland binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het was de eerste keer dat een nummer uit the blind auditions gedownload kon worden; voorheen konden nummers pas tijdens de live shows gedownload worden. Van Nieuwland zou nog vier keer daarna een #1-hit scoren en is daarmee de meest succesvolle Voice-kandidaat tot nu toe.

‘Hunter’ was zeker haar zesde geworden, ware het niet, dat toen het nummer uitkwam, ze geen groot podium had, zoals The voice of Holland, om het te laten horen. Nu was er alleen de (zomer)radio en de nieuwsmedia die er over berichtten, waardoor het nummer niet hoger kwam dan de 14e plaats. Op 23 november verschijnt haar eerste echte album; ‘More’ was nagenoeg een coveralbum.

nieuw seizoen

Op vrijdag 30 augustus ging de vierde editie van The voice of Holland van start, met naast Marco Borsato (derde keer) en Trijntje Oosterhuis (tweede keer), Ilse DeLange en Ali B. als nieuwe coaches. The zeven blind auditions zijn opgenomen op 29 en 30 juni,  2 en 3 juli 2013 in Studio 24 in Hilversum. Aanstaande woensdag en donderdag, 11 en 12 september, worden de vier battles opgenomen. Vanaf 15 november volgen de live shows en op 20 december weten we wie de winnaar is van deze editie van The voice of Holland. Misschien zit die wel bij de vier personen, die deze week binnenkomen.

Mitchell Brunings: Redemption song (3)

Het zag er heel even uit dat Mitchell Brunings in de voetsporen van Sandra van Nieuwland zou treden, door gelijk na de eerste blind audition ook een #1-hit te scoren met zijn uitvoering van ‘Redemption song’. Maar uiteindelijk moet de 40-jarige Mitchell uit Nieuwegein, genoegen nemen met een derde plaats.

Awards

Mitchell Brunings komt niet zomaar uit de lucht komen vallen. Hij danste in ‘Touch of class’, nam deel aan de Urbantour met Chosen for soul,  en verving in 1997 zanger Lloyd in de band Arnhemsgewijs. In 1998 won de groep een TMF-award voor ‘beste Dutch r&b’ en een Hitkrant Award. In 2000 verliet hij de groep, maar bleef actief met studiowerk. Onlangs is Arnhemsgewijs weer bijeen gekomen in de oorspronkelijke bezetting,  Benji, Step en Lloyd, dus zonder Mitchell.

gevraagd

Mitchell deed op verzoek van coach Trijntje Oosterhuis mee aan The voice of Holland. Hij kwam haar eerder dit jaar tegen in de gangen van Paradiso, waarna ze hem aanraadde mee te doen. Hij deed mee om te kijken hoever je kunt komen. In het dagelijks leven is Mitchell  psychiatrisch verpleegkundige. Zingen is voor hem een serieuze hobby. Na zijn auditie  twijfelde hij tussen Ali B en Ilse DeLange als coach. Het werd Ilse, die geraakt was én dolgelukkig.

Tijdens de blind audition zong Mitchell het nummer ‘Redemption song’ van Bob Marley van zijn album ‘Uprising’ uit 1980. Niet vreemd, want Mitchell is (achter)grond zanger bij de reggaeformatie Rootsriders, bekend van hun Tribute2BobMarley liveshows. Marley, die in 1981 overleed aan kanker, schreef ‘Redemption song’ toen hij wist dat hij aan kanker leed. Het nummer bevat delen van een speech van de panafrikanist Marcus Garvey.

Marley-hits

Mitchell is de derde kandidaat die een hit scoort met een nummer van Bob Marley. In 2010 debuteerde Lenny Keylard met ‘Could you be loved’ (#32) en viel af in de kwartfinale. Begin dit jaar won Leona Philippo de derde editie van The voice of Holland en scoorde een #1-hit met ‘Could you be loved’.

Wudstik: Omarm (10)

Hiep hiep hoera! Maandag 9 september is Jermaine van der Bogt 32 jaar geworden. Bogt deed een week eerder onder zijn artiestennaam Wudstik mee aan The voice of Holland. Met zijn versie van ‘Omarm’ van Bløf  (#6 in 2003, en nu op herhaling op #70), kreeg hij de stoelen gedraaid van de vier coaches en koos uiteindelijk voor Trijntje Oosterhuis. Drie jaar geleden scoorde de in Amersfoort geboren zanger/rapper al een hitje met ‘Links, rechts’ van Diggy Dex, Big2 & Skiggy Rapz (#96). Daarnaast componeert hij muziek voor (tv)reclames onder de naam Machina Music.

Hij groeide op met veel verschillende stijlen waaronder hardrock, hiphop, soul, jazz en metal. De muziek is volgens hem een uit de hand gelopen hobby. Hij volgde zangles aan de Popacademie in Utrecht en stond in het voorprogramma van LL Cool J en Guru, niet de minsten. Daarnaast maakte Wudstik deel uit van de hiphop formatie ‘De Amersfoortse Combinatie (D.A.C.)’. In 2006 verscheen zijn door velen bejubelde album ‘Mijn wereld’.

Shirma Rouse: Imagine (80)

Op het eerste gezicht zal je de naam Shirma Rouse niet zoveel zeggen. Toch heeft ze al menig hit gescoord, ze is namelijk één van de achtergrondzangeressen van Anouk. In mei stond ze samen met Ricardo Burgrust en Yerry Rellum in het achtergrondkoor van Anouk, die het liedje ‘Birds’ zong en daarmee negende eindigde op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Het optreden leverde Shirma nog een prijs op: de Frida, voor beste achtergrondzangeres!

2013 kon dus al niet meer stuk voor de op Curaçao op 13 maart 1980 geboren zangeres. En dat wordt alleen nog maar mooier, nu ze met ‘Imagine’ van John Lennon (#5 in 1971 + 1981), door is naar de volgende ronde van The voice of Holland, met als coach Trijntje Oosterhuis.

Shirma Rouse groeide op met Antillaanse muziek, gospel en soul op het eiland St. Eustatius. Haar vader, een bekend muzikant, was een van haar grootste inspiratiebronnen. Het kerkkoor waar ze met haar grootmoeder in zong, was het begin van haar carrière. Op haar negentiende kwam ze naar Nederland om in Leiden scheikunde te studeren. Daar ontmoette ze vrienden van St. Eustatius, die zongen in een gospelkoor. Ze sloot zich bij hen aan en werd door de bassist gevraagd om de achtergrondzang te doen bij Tasha’s world. In 2009 behaalde ze op het Codarts (Rotterdams conservatorium) haar bachelor in Pop en Jazz vocals.

Naast Anouk, zong Shirma Rouse ook bij onder andere Candy Dulfer, Alain Clark, Izaline Calister, Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis en Wouter Hamel. Ook stond ze op het podium met buitenlandse artiesten als Michael Bolton en Chaka Khan. Shirma bracht al twee albums uit.

Kopenhagen 2014

Als het aan Anouk ligt, gaat Shirma volgend jaar weer naar het Eurovisie Songfestival, maar nu als zangeres. Na het festival in mei liet Anouk aan John de Mol weten, dat ze een nummer gaat schrijven voor Shirma, want zij is volgens haar de perfecte kandidate. Ze heeft personality. Eerst maar eens zien hoever Shirma in The voice komt.

Maghen Hilgersum: Oh mio babbino caro / Vrede (94)

Van de vier Voice-debutanten deze week is Maghen Hilgersum de enige die nog geen professionele carrière achter de rug heeft. Toch is de jonge sopraan niet geheel onbekend. In 2010 sleepte ze de ‘Voce Particolare 2010’ in de wacht in het tv-programma Una Voce Particolare. Het leverde haar een rol op in de theatershow ‘Meesterlijk klassiek’, met Ernst Daniel Smid, Rutger de Vries en Francis van Broekhuizen. Daarna werd ze veel gevraagd voor optredens in binnen en buitenland.

Maghen Hilgersum (Poeldijk, 5 november 1986) is een sopraan. Vanaf haar zevende jaar heeft ze veel ervaring opgedaan bij de theaterschool Dario Fo ‘Ondernemers in de Kunst’ en is haar liefde voor klassieke muziek ontstaan. Ze heeft rollen vertolkt in diverse opera’s als ‘De man van La Mancha’ en ‘Driestuivers opera’.Tijdens haar auditie bracht ze een klassiek stuk, ‘Oh mio babbino caro’, een aria uit de opera ‘Gianni Schicchi’ van de Italiaanse componist Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini. Daar bleef het echter niet bij, want toen alle stoelen waren gedraaid, ging haar auditie over in ‘Vrede’ van haar idool Ruth Jacott (#16 in 1993). Uit de vier coaches koos ze  Marco Borsato.

Van de zes nummers die gedownload konden worden na de eerste blind audition, haalden twee geen notering:
- Imelda: Gangsta’s paradise / Survivor (Coolio / Destiny’s child)
- Sanne Klein Horsman: A natural woman (Aretha Franklin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten