vrijdag 20 juni 2008

Hitflits: Hitparade in de ban van het voetbal

De voetbalkoorts heerst heftig in Nederland, en ook aan de hitparade is dat te merken. De hele top 3 van de nieuwe Single Top 100 is oranje gekleurd! Nog nooit eerder vertoond: drie voetballiedjes bovenaan in de Nederlandse hitparade, met op #1 Wolter Kroes en zijn meezinger 'Viva Hollandia', op #2 de Welpies met 'Alle Welpies helpen', de verkoopstunt van Albert Heijn, en op #3 de EK-versie van 'Bloed, zweet en tranen' van René Froger.

Maar dan zijn we er nog niet! Snelste stijger in de top 10 is namelijk het officiële thema van de EK, 'Can you hear me' van Enrique Iglesias; die sprint van 22 naar #5. En net buiten de top 3 zijn ook de drie hoogste binnenkomers voetbal-gerelateerd. Hoogste nieuwe op #14 is -ja daar is ie weer- André Hazes met 'Wij houden van Oranje'. Die plaat stond al op #1 in 1988 nadat Nederland dat jaar Europees kampioen was geworden, maar komt nu, nu iedereen het massaal gaat downloaden, weer terug binnen. Op #22 staan the Hotshots met de 'EK lingerie mix', u weet wel, naar aanleiding van dat onzinnige pauzeprogramma van Veronica, met die zogenaamde vrouwenvoetbalteams die in hun ondergoed iets doen wat op penaltyschieten moet lijken. Daarachter komt #27 One night only binnen met 'Just for tonight'; die plaat wordt dagelijks als afsluiting gebruikt van Studio Voetbal op Nederland 1.

En zelfs dan is de koek niet op... Op #32 komen René Froger, Gerard Joling en Gordon terug in de lijst binnen met 'Wir sind die Holländer', hun voetballied van twee jaar geleden. Op #38 staat Dries Roelvink met 'Onze jongens', op #45 Bob Fosko met 'De bal moet in het net!', op #46 DJ Maurice met 'Carnaval de Paris' (een remake van een voetbalhit van al weer enkele jaren geleden), op #49 het Sterrenteam met 'Van binnenuit Oranje', op #64 staat ´Wij buigen voor Oranje´ van de Dikdakkers¨, op #71 debuteert ´Feel the rush´ van Shaggy feat. Trix & Flix (die laatste twee zijn de twee mascottes van de EK voetbal) en op #97 tenslotte ´Wienerschnitzel´ van de Gebroeders Ko. Pffffffft... nou maar hopen dat ze kampioen worden!

Ook in de Album Top 100 is Amy MacDonald haar eerste plaats kwijt. Met een overwicht van bijna 80% op ‘This is the life’, knalt Coldplay op #1 binnen met ‘Viva la vida’. Zij zijn één van de acht echte binnenkomers deze week. De andere zijn dezelfde als we in de midweek noemden: Carel Kraayenhof met ‘Memorias de Cuba’ (op #33), Judas Priest met ‘Nostradamus’ (#50), de Infadels met ‘Universe in reverse’ (#59), De altijd aparte Nederlander met het gelijknamige album (#60), Dennis Wilson met ‘Pacific ocean blue & bambu vol. 2’ (#67), My morning jacket met ‘Evil urges’ (#70) en the Offspring met ‘Rise and fall, rage and grace’ (op #73).

We hopen natuurlijk allemaal dat Oranje zaterdag wint van Rusland. Dan zal de EK-gekte nog gekker worden dan dat ie nu al is. In ieder geval melden wij ons aanstaande maandag weer met een nieuwe Megaman. Fijne wedstrijd!

woensdag 18 juni 2008

Midweek: het Oranjelegioen neemt de leiding over

Een ding is zeker: we gaan een oranje weekend tegemoet met heel veel EK-liedjes! De spitsen zijn nu al zeker, Wolter Kroes met ‘Viva Hollandia (EK versie) en de Welpies met ‘Alle welpies helpen!’. Daarnaast zijn er weer een hoop nieuwe spelers, waarvan André Hazes de meest verrassende én belovende is: ‘Wij houden van oranje’, zijn #1-hit uit 1988 gaat dankzij downloads op herhaling en verwachten wij bij de tien beste spelers.

Onder de andere nieuwelingen zitten zeker drie EK-gerelateerde liedjes: ‘EK lingerie mix’ van the Hotshots (van het Veronica pauze programma) en ‘Just for tonight’ van de Britse band One night only (de ‘eindtune’ van Studio Sportzomer van de NOS). Daarnaast gaat ook ‘Wir sind die Holländer’ van Gerard*Gordon*René dankzij downloads op herhaling.

Voor de voetbalhaters is er gelukkig nog de Album Top 100, want daarin komt geen enkel voetballied voor. Coldplay is met ‘Viva la vida’ de onbetwiste nieuwe #1. Andere binnenkomers die je kunt verwachten zijn van Carel Kraayenhof met ‘Memorias de Cuba’, De altijd aparte Nederlander met het gelijknamige album, Judas Priest met ‘Nostradamus’, de Infadels met ‘Universe in reverse’, Dennis Wilson met ‘Pacific ocean blue & bambu vol. 2’, the Offspring met ‘Rise and fall, rage and grace’ en My morning jacket met ‘Evil urges’. Voor elk wat wils dus.

Vrijdag maakt GfK Dutch Charts de definitieve opstelling bekend en dan zijn wij er ook weer met een nieuwe Hitflits.

maandag 16 juni 2008

Megaman bij week 24 – 14 juni 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Welpies Oranje steunen, Enrique Iglesias het officiële EK-lied zingt, Kid rock van alles wat leent, de Jonas brothers € 12 miljoen verdienen, Bob Fosko één van de leukste voetballiedjes maakt, K3 wil dat we gaan springen en een Australische zangeres op 16-jarige leeftijd haar eerste hit scoort. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Amy MacDonald belaagd door voetbalhits

Amy MacDonald: This is the life (1)

‘Wij’ staan in de kwartfinales van de Europese Kampioenschappen, en Schotland heeft zich niet eens geplaatst! Daar, die zit, Amy! Het zal Amy MacDonald een zorg wezen, want zij neemt muzikaal wraak met – al voor de vierde week – een #1-hit in Nederland. Ze verslaat daarmee maar liefst zeven Nederlandse producties die ook in de top 10 staan, maar die allemaal bij lange na niet bij Amy in de buurt kunnen komen. Haar vlotte quickstepje ‘This is the life’ heeft vooral concurrentie van de voetbalhits van Kroes en Froger.

In de voetbalmuziekwereld is het nog altijd spannend wie de grootste EK-hit gaat scoren. Aanvankelijk ging ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes hard, maar vorige week werd hij ineens voorbijgestreefd door ‘Bloed, zweet en tranen’ van René Froger. Afgelopen week, na de twee eerste én gewonnen wedstrijden van Oranje, zijn de rollen weer omgedraaid; Kroes klimt door van 7 naar #2 en verkoopt een zesde meer dan Froger, die trouwens zelf ook stijgt, maar dan slechts van 6 naar #3. Wolter scoort met ‘Viva Hollandia’ zijn grootste hit. In september 2007 kwam ‘Niet normaal’ tot de vierde plaats.

Jody Bernal na 5 jaar terug in de top 10

Jody Bernal feat. Baychev: Shiki boom boom (4)

Een onverwacht grote winst voor Jody Bernal: ineens stormt hij de top 10 binnen van 15 naar #4. En dat betekent zowaar zijn grootste hit sinds 2000! Pas twee keer eerder stond Bernal in de top 4, en wel met zijn eerste twee hits. ‘Que si, que no’ stond in de zomer van 2000 natuurlijk een belachelijke vijftien weken op #1 en is daarmee nog altijd recordhouder. De opvolger, ‘Oh bambolero’, bereikte in november 2000 de tweede plaats. Daarna scoorde Bernal nog zes hits, waaronder drie top 10 hits, maar geen enkele kwam nog bij de top 4 terecht. Na de zomer van 2003 bleef het in de hitparade stil rondom Jody, maar na vijf jaar is hij terug. En hoe!

Tweede top 10 hit voor Monique Smit

Monique Smit: Blijf je vanavond (8)

Een verrassend snelle stijger: Monique Smit stijgt maar liefst 72 plekken vanaf haar positie van binnenkomst vorige week, #80, naar de achtste plek. In juli vorig jaar begon ze op #4 met ‘Wild’, waarna het bijna een jaar stil bleef. Tegen de verwachting in zitten er nog altijd mensen op een liedje van Monique te wachten.

Smit is niet de snelste stijger van het jaar; dat blijft namelijk Simone White met ‘The beep beep song’. Op 12 januari steeg White van 93 naar #9, een winst van maar liefst 84 plekken; nog twaalf harder dan Monique dus.

Nederland overspoeld door Welpies

de Welpies: Alle welpies helpen! (9) *** hoogste eersteweeks ***

Twee jaar geleden moesten we allemaal aan de Wuppies, begin dit jaar werden de Smurfen van stal gehaald en nu is de Welpie aan de beurt. Grootgrutter AH schiet hiermee opnieuw in de roos. Bij aankoop van € 15,-- aan boodschappen krijg je een Welpie, drie geven recht op een Welpie-cap (200.000 stuks) en daarnaast kun je nog meer sparen voor een Mega Welpieknuffel (700.000). Sander van der Laan, directeur Commercie Albert Heijn legt uit waarom voor de Welpie is gekozen: “Welpie is een herkenbare, vriendelijke, aaibare mascotte die overal opgeplakt kan worden. Door Welpies te plakken, kunnen onze klanten laten zien dat ze achter Oranje staan. Wij hopen dat onze jongens de finale halen en dat heel Nederland dan rood, wit, blauw en oranje kleurt.” Er zijn 24 miljoen Welpies gemaakt, dus we kunnen nog wel even vooruit!

Ter ondersteuning van deze actie is er gelijktijdig met de reclamespot ook een heus Welpie-lied gemaakt: ‘Alle welpies helpen’. De reclamestunt is opgezet door reclamebureau TBWNA/NEBOKO, dat ook campagnes bedenkt voor onder anderen Pearl, KPN, 4 uur Cup-a-soup en Heineken en al twee gouden Effies in de wacht sleepte. Het nummer is geschreven door Joep Drummen van TBWA/NEBOKO en de 34-jarige Michel van Duyvenbode, freelance artdirector.

Léon Aarts zong het in en de productie was van Jules Reivers en Roel Gommans. De drie komen uit Venray en zijn zo’n zes jaar geleden het bedrijf line29 gestart, dat onder andere muziek maakt voor reclames. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de muziek in de EK-commercial van Heineken met de trommelhoed. Léon: “Het is toch wel bijzonder dat twee van onze tunes voor en tijdens het EK te horen zijn. Voor de tune van Heineken hebben we een hele berg potten en pannen in onze studio gesleept om het getrommel na te bootsen. Maar het produceren van een spotje blijft toch vooral computerwerk. Het is belangrijk om je in te leven in de wensen van de opdrachtgever, maar dat is voor een EK Voetbal niet moeilijk. Die liedjes moeten vrolijk, eenvoudig en een beetje carnavalesk zijn. Dat is ook de reden dat we voor het EK Welpie –lied Léon Aarts erbij hebben gevraagd om de tune in te zingen. Die weet als dj precies voor dat vrolijke voetbalsfeertje te zorgen.” Jules & Roel scoorden reeds twee hits onder de naam Jules & Raoul: ‘Progress’ (#39 in 2003), ‘The sound of light’ (#96 in 2004) en ‘Progress (reloaded)’ (#74 in 2007)

Rihanna wil duet met zangeres

Rihanna: Take a bow (10)

In drie weken tijd staat ‘Take a bow’ bij de bovenste tien van de Single Top 100. Rihanna scoort daarmee haar zesde top 10-notering. En wellicht binnenkort (volgende week al?) haar zevende, want op #35 komt ze binnen met ‘If I never see your face again’, samen met Maroon 5 (zie ook daar). Dat nummer staat op het deze week verschenen album ‘Good girl gone bad (reloaded)’, Het album is een nieuwe versie van het album dat vorig jaar verscheen, maar dan met drie nieuwe nummers, geen echte aanwinst dus. Misschien dat je meer hebt aan de DVD van ‘Good girl gone bad (reloaded)’. Wees er echter snel bij, want er zijn er maar 1000 van gemaakt!

duet(ten)

Nog geen echt nieuw werk van Rihanna dus, maar dat gaat zeker veranderen. En als het aan Rihanna ligt komt er op haar nieuwe album zeker een duet met Amy Winehouse en/of Duffy. Rihanna: “Dat zou toch echt fantastisch zijn?! We hebben alledrie een andere stem, dat zou briljant klinken, een vet girlpower nummer. Ik vind Amy geweldig, ze is zo uniek en haar album klinkt heerlijk. Duffy vind ik ook briljant.” Als producer ziet ze Mark Ronson wel zitten, die ook ‘Back to black’ van Amy Winehouse produceerde. De twee hebben daarover al contact gehad.

zondag 15 juni 2008

Enrique Iglesias voetbalt zelf ook

Enrique Iglesias: Can you hear me (22)

Het officiële thema van de Europese Kampioenschappen voetbal komt binnen op #22. Die liedjes voor Oranje zijn veel leuker natuurlijk, maar vooruit: Enrique mag er ook zijn. ‘Can you hear me’ stond nog niet op Iglesias’ album ‘Insomniac’ uit 2007, maar dat album is inmiddels opnieuw uitgegeven, met deze EK-single eraan toegevoegd.

De Nederlandse voetbalspelers hebben geluk, want zij kunnen Enrique live zien spelen! De Spaanse ster treedt namelijk tijdens de sluitingsceremonie voor de finale in Wenen op met het lied. “Ik ben vereerd een bijdrage te mogen leveren aan het voetbalfeest in Oostenrijk en Zwitserland. Het is geweldig om voor de finale op te treden”, aldus Iglesias.
Iglesias is een zeer populaire zanger. De UEFA is daarom blij met zijn muziek. “Enrique is de perfecte keuze voor ons”, meent Philippe Margraff, commercieel directeur van de Europese voetbalbond UEFA. “Hij is een internationale superster die van voetbal houdt. Bovendien heeft hij een Europese roots. ‘Can You Hear Me?’ zal zeker bijdragen aan een feeststemming.”

De song is geschreven door Enrique Iglesias, Steve Morales en Frankie Storm en werd geproduceerd in Miami. Dat Enrique van de sport houdt is niet verwonderlijk: zijn vader, Julio, was niet alleen zanger, maar ook, in zijn jonge jaren, profvoetballer bij Real Madrid!

Wit licht maakt vrije val

Marco Borsato: Wit licht (27)

Tsja, zo gewonnen, zo geronnen... Maar liefst drieëntwintig plaatsen verlies boekt ‘Wit licht’ van Marco Borsato; vanuit de top 5 valt hij ineens terug naar #27. De arme man weet niet wat hem overkomt... de populairste zanger van Nederland scoort weliswaar een #1-hit, maar toch is dit relatief gezien een flop voor hem. Het is nog niet de snelste zakker vanuit de top 10 dit jaar; ‘Wiegelied’ van de 3js ging nog harder achteruit: van 6 naar #33, ofwel vier plekken harder dan Borsato.

Maroon 5 verleidt Rihanna

Maroon 5 feat Rihanna: If I never see your face again (35)

Zoals verwacht staat Rihanna deze week met drie singles genoteerd. Op #87 ‘Don’t stop the music’ (31 weken genoteerd), ‘Take a bow’ stijgt naar de tiende plek (zie ook daar) en op #35 komt ze binnen met Maroon 5 en het nummer ‘If I never see your face again’. En dat is een leuke opsteker voor Maroon 5, want dan scoren zij dit jaar ook nog een hit. ‘Won’t go home without you’ kwam eind vorig jaar niet verder dan #62.

‘If I never see your face again’ is afkomstig van het album ‘It won’t be soon before long’ uit 2007, maar dan zonder de zang van Rihanna. De groep vond dat er wat aan ontbrak en leadzanger Adam Levine wist het na een avondje zappen: Rihanna! Ze werd benaderd en voldeed graag aan het verzoek. Wat wil je, want dankzij Maroon 5 heeft ze nu tegelijk twee hits; ‘Don’t stop the music’ is op de terugweg.

Grad Damen houdt van de zomer

Grad Damen: 1000 zomersproetjes (38)

Niet alleen K3 heeft de zomer in de bol (zie onder #93), ook Grad Damen, getuige zijn 21ste notering ‘1000 zomersproetjes’. Het is niet te hopen dat het nummer dezelfde weg volgt als ‘Mag je dochter mee op stap’, dat binnenkwam op #40. Want dat was gelijk de hoogste plaats, waarna het nummer ging zakken (#55), een kleine opleving maakte (#42), maar via 53 en #90 de uitgang koos. ‘1000 zomersproetjes’ werd evenals zijn vorige hit, geschreven door Norus Padidar en Emile Hartkamp, en staat op het album ‘Kom weer bij mij’.

Ian Oliver maakt stoelendans weer populair

Ian Oliver feat. Eastenders: Vino vino (51)

In de clip van ‘Vino vino’ beoefent een groep jongelui het aloude Stoelendans.

Eind vorig jaar reikte ‘Bucovino’ tot de twintigste plaats. Toen deed Ian Oliver, die Jan Winkler heet en afkomstig is uit Darmstadt, het met een andere Duitse dj, Shantel. Voor ‘Vino vino’ heeft hij samengewerkt met de DJ Eastenders. En dat staat voor Stefan Müller uit Frankfurt. In 1997 organiseerde Stefan dansavonden, waarbij de muziek de gasten in Oosterse sferen brengt. In ons land vergelijkbaar met ‘Mystic grooves’. Als Orientation bracht Stefan twee cd’s uit. In 2003 begon hij samen met de van oorsprong Turkse muzikant Cem Buldak te werken aan eigen muziek. Daarbij betrokken ze gastmuzikanten afkomstig uit Algerije, Roemenië, Egypte, Turkije en Marokko. Het album ‘Along the path’ uit 2004, is daarvan een weergave.

Kid rock speelt 2x leentjebuur

Kid rock: All summer long (54)

Het is van alle kanten gejat, maar o wat is dit een lekker nummer! ‘All summer long’ van Kid rock, vorig jaar al een hit in Amerika, ‘leent’ van twee klassiekers. ‘Werewolves of Londen’ van Warren Zevon uit 1978 van zijn album ‘Excitable boy’ en ‘Sweet home Alabama’ van Lynyrd skynyrd uit 1974 van het album ‘Second helping’. Beide nummers zijn al vaker gecoverd. Producer/componist/technicus/bassist Mike Bradford, heeft de twee nummers ‘aan elkaar’ gesmeed tot één nummer ‘All summer long’, dat dit jaar het officiële themalied was van de tiende editie van de Amerikaanse worstelkampioenschappen.

Pamela Anderson

Kid rock, echte naam Robert James Ritchie geboren op 17 januari 1971 in Romeo, Michigan, stond al twee keer eerder in de hitparade. In 1999 drie weken met ‘Cowboy’ (hoogste plaats #97) en met ‘It’s only rock ‘n’roll’, als onderdeel van Various artists for Children’s promise (#55). Sinds het debuutalbum ‘Grits sandwiches for breakfast’ in 1990, verkocht hij wereldwijd meer dan 23 miljoen albums! In 2006 is hij vijf maanden getrouwd geweest met actrice/fotomodel Pamela Anderson. ‘All summer long’ is afkomstig van het album ‘Rock ‘n’ roll Jesus’, dat is geproduceerd samen met Rob Cavallho van Green day en opgedragen aan Ahmet Ertegun, de oprichter van het muzieklabel Atlantic. Samen met Rev run van RUN DMC, heeft Kid rock onlangs een album opgenomen getiteld ‘Running with the kid’. Zijn huidige ‘Rock ‘n’ revival’ tour, bracht hem afgelopen zaterdag, 14 juni, naar de Melkweg in Amsterdam. In augustus doet hij een tour door de Verenigde Staten, met als special guest … Lynyrd skynyrd.

Sterrenteam steunt oranje

het Sterrenteam: Van binnenuit oranje (59)

Afgelopen donderdagmorgen reisde het Sterrenteam, een groep bnn-ers dat gaat voetballen op de diverse Oranjecampings, af naar Bern in Zwitserland. Onder leiding van coach Henk Bres gaan onder anderen Quintis Ristie, John van de Heuvel en Sacha Visser de strijd aan met elk elftal dat hun denkt te kunnen verslaan. Het RTL Sterrenteam bestaat uit zo’n 35 bnn-ers en speelde op 11 december 2005 de eerste wedstrijd in het Gelredome in Arhem tegen oud-Vitesse.

Het idee voor de single ‘Van binnenuit oranje’ is ontstaan na afloop van gespeelde wedstrijden, waarbij de kleedkamer ontaardde in een muzikaal bacchanaal. Deze samenzang vormde de basis voor het refrein van ‘Van binnenuit oranje’, waarvan de tekst geschreven werd door Tim Akkerman van Di-rect, onder het pseudoniem Takkie en Charlie Luske als Lucky en geproduceerd door Peter van Asten. Het nummer werd vervolgens opgenomen door Charlie Luske, John Williams en Bas Muis en is op 22 mei gelanceerd op een rondvaartboot. Het plaatje wordt mede mogelijk gemaakt door het drankje ‘Boswandeling’. Zij zijn tevens sponsor van de Oranjecamping waar deze wedstrijden worden gespeeld.

Comeback voor DJ Jurgen

DJ Jurgen: A higher love (61)

We waren hem al weer bijna vergeten, maar blijkbaar maakt hij nog altijd muziek: DJ Jurgen maakt na zes jaar afwezigheid zijn come back. In 1999 maakte Jurgen Rijkers zijn debuut met de top 10-hit ‘Better off alone’, waarna nog twee top 10-hits volgden. Daarna bleef het twee jaar stil, waarna ‘One step away’ op #43 bleef steken. En dat was het meteen voor Jurgen, want daarna hoorden we niets meer van hem.

Andere dj’s staken hem naar de kroon en streefden hem voorbij. DJ Jurgen waagde zich in 2005 nog eens aan een come back, maar ‘Wicked waves’ bracht hem geen succes. Hij is intussen voornamelijk bezig als producer en, samen met Wytske Kenemans, als presentator op radiostation Fresh FM. Eerder dit jaar kreeg Jurgen echter een nieuw platencontract, bij Dancevilla, wat hem een nieuwe kans oplevert om een hit te scoren. En het begin is er: een 61e plek voor ‘A higher love’.

Adele: de nieuwe Amy Winehouse?

Adele: Cold shoulder (70)

Oei! ‘Chasing pavements’ was letterlijk en figuurlijk een megahit: het nummer staat al twintig weken genoteerd en bereikte in maart de derde plaats. Nu komt de vuurdoop: zal Adele Atkins er in slagen om dat succes met ‘Cold shoulder’ te overtreffen of te evenaren? Qua notering verwachten wij dat niet, maar dat neemt niet weg dat het nummer niet goed zou zijn. Bij het beluisteren ervan kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken, dat het wel een beetje lijkt alsof we Amy Winehouse horen. Maar misschien is dat ook wel een compliment voor Adele. Zij wordt samen met vijf andere zangeressen gezien als de ‘nieuwe Amy Winehouse’. Alsof dat kan, want er is maar één Amy Winehouse. Adele is gewoon Adele. En ‘Cold shoulder’ een lekker nummer.

EO jongeren zamelen geld in voor voetbalveld

EO jongerendag 2008: Ondersteboven (themasong) (72)


Inderdaad ‘Ondersteboven’ is het thema van de EO jongerendag, die afgelopen zaterdag, 14 juni, werd gehouden in een bomvol Gelredome in Arnhem. Zevenentwintigduizend jongeren kwamen, voor de vijfendertigste keer, luisteren naar de christelijke boodschap van de Evangelische Omroep. En die luidde dit jaar: God is helemaal ondersteboven van jou.

Artiesten die optraden tijdens het grootste christelijke jongerenevent van Europa waren onder andere Delirious, Starfield, Spacifix en de Ronduit Praiseband. Te gast in de tv-studio waren zangeres Belle Perez, TMF vj Valerio en Erica Terpstra. Zij riep de jongeren op geld bijeen te brengen voor een voetbalveld voor jongeren die in het christelijke opvangcentrum voor verslaafden De Hoop in Dordrecht verblijven.

De themasong van de EO jongerendag is de afgelopen week genoeg gedownload om binnen te komen op #72. Het nummer heeft het leven van worshipleader Steven van Kranenburg ook voor een tijdje ondersteboven gezet. Steven: “Samen met David van Zuilekom heb ik non-stop aan het nummer gewerkt. Ken je dat, een deuntje dat een aantal dagen in je hoofd blijft hangen? Nou, dit liedje zit al weken in m’n gedachten. En ik ben het nog steeds niet zat! Naast de catchy sound zit er ook nog eens een fantastische boodschap in: God is ondersteboven van jou en mij.”

Brand bij Steve Mac

the Mac project feat. Therese: Another love (76)

‘Disco’s revenge’ van Gusto stamt uit 1996 en bereikte destijds een 23e plaats. Eerder dit jaar, in april en mei, stond het nogmaals in de Single Top 100; in de remix bereikte Gusto er een 45e plaats mee. Een ongeluk komt nooit alleen: via the Mac project vinden we ‘Disco’s revenge’ voor de tweede keer dit jaar terug in de Single Top 100. The Mac project gebruikt namelijk een sample van dat nummer in de debuuthit ‘Another love’.

Achter the Mac project gaat de Britse sterproducer Steve Mac schuil. Steve maakte voorheen deel uit van het producersduo the Rhythm masters. Samen met Rob Chetcutti mixte hij tussen 1990 en 2002 de ene na de andere plaat aan elkaar. In 1997 werden ze door de muziekbladen Music week en Record mirror uitgeroepen tot de beste remixproducers van het jaar.

In 2003 startte Steve samen met Nick Corelli het platenlabel Variation recordings. Eerder dit jaar had hij pech: zijn favoriete platenstudio brandde tot de grond toe af. Toch wist hij nog succesvolle producties te maken met Todd Terry en Paul Harris en remixes voor Simply red en MYNC.

De zang op ‘Another love’ komt op naam van Therese. Haar kennen we al als zangeres van ‘Put ‘em high’, de hit voor Stonebridge in 2004 (#58). Therese komt oorspronkelijk uit Zweden, begon als zangeres bij Dr. Alban en heeft ook al een soloalbum op haar naam staan.

Ed Nieman blijft in TexMex-sferen

Ed Nieman: Mijn mooie siñorita (77)

Op #59 stond Ed Nieman nog in maart van dit jaar met ‘Want de accordeon’, zijn samenwerking met Goldfinger. De TexMex-sferen van die hit zijn Nieman kennelijk bevallen, want met zijn nieuwe hit zoekt hij het nogmaals in die richting. ‘Mijn mooie siñorita’ is van oorsprong van Freddy Fender en is door Nieman in het Nederlands vertaald.

De 46-jarige Amsterdammer werd bekend als ‘vriend van André, maar bleek ook zelf een hele aardige stem te hebben. Zijn ode ‘Dag André’ kwam in 2004 tot #45, waarna nog een drietal hitjes op eigen kracht volgden. ‘Mijn mooie siñorita’ is dus zijn vijfde hit.

Alex Gaudino speelt een voetbalwedstrijd

Alex Gaudino feat. Shena: Watch out (78)

Hoe scoor je dezer dagen een hit? Door een link te maken met de EK voetbal natuurlijk! Alex Gaudino heeft ook wat bedacht: de Italiaanse producer maakte een clip waarin een voetbalwedstrijd als computerspel wordt neergezet, met een aantal beeldschone, rondborstige schoonheden als speelsters. Voetbal, games en babes dus, wat wil een man nog meer.

Gaudino nam ‘Watch out’ op samen met zangeres Shena McSkeen. In het verleden zong ze ook al de hit ‘The weekend’ in voor Michael Gray (#29 in 2004). Shena Winchester - dat is haar artiestennaam - heeft haar sporen verdiend in de klassieke en musicalwereld. Voor de melodie van ‘Watch out’ is Alex Gaudino gaan lenen bij Pigbag. In 1983 had die groep een #6-hit met ‘Papa’s got a brand new pigbag’. Dezelfde melodie werd ook al eens geleend door Perfecto allstarz: hun ‘Reach up’ kwam in 1995 tot #36.

Film voor Jonas brothers

Jonas brothers: S.O.S. (81)

Drie muzikale broers die samen een bandje vormen; we hebben dat in Nederland (All missing pieces, de drie tienerbroers Camiel, Wrister en Quinten Meiresonne) en in Amerika hebben ze het ook: the Jonas brothers. Broertje Nick begon aanvankelijk als solozanger en acteur. Op z’n zevende stond hij al op Broadway; op z’n achtste speelde hij, in 2000, in ‘A Christmas carol’ een rol als Tiny Tim. Daarna speelde hij in 2001 in ‘Annie get your gun’, in 2002 in ‘Beauty and the beast’ en in 2003 in ‘Les misérables’.

Toen Nick aan z’n soloalbum begon te werken, ging de volgende broer, Joseph, het ook eens op Broadway proberen. Hij acteerde in ‘La Bohème’ van Baz Luhrmann. Samen met hun derde broer, Kevin, schreven Nick en Joseph (of kortweg Joe) een aantal nummers samen; die kwamen op de soloplaat van Nick te staan. Het samen schrijven en spelen beviel wel. Wat is er dan mooier om samen een album te maken?

En dat album kwam er dan ook, in 2005. The Jonas brothers kregen echter weinig ondersteuning van hun platenmaatschappij en kwam begin vorig jaar zonder contract te zitten. Maar dat duurde niet lang; hun nieuwe platenmaatschappij, Hollywood records, pakte de zaken serieuzer aan. De drie knapen waren vorig jaar in Amerika regelmatig te zien in een reclamefilmpje voor snoep (je kent ze wel: die kleine snoepjes in een flesje met een babyspeentje), hun songs verschenen op soundtracks en zelf traden ze op in Disney-programma’s. En boem!: hun tweede album debuteerde vorig jaar augustus meteen maar op #5 in de Billboard Album Top 200.

Dit jaar hebben Nick, Kevin en Joe het helemaal druk: begin dit jaar gingen ze op tournee door de Verenigde Staten, vorige maand was in de VS de realityserie ‘The Jonas brothers: living the dream’ te zien op tv, in de loop van deze week gaat in hun eigen land de film ‘Camp rock’ in première, waarin de drie jongens een hoofdrol spelen, ze trekken als voorprogramma van Avril Lavigne door Europa en van de zomer touren ze door Canada.

De jongens deden het prima vorig jaar: ze verdienden zo’n 12 miljoen dollar. Ze hebben een hartje van goud: tien procent daarvan schonken ze aan de stichting ‘Change for the children’. Denk je nou van: “Zozo, een van die kerels zou ik wel eens aan de haak willen slaan als ze langskomen”, dan kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen: de heren dragen alle drie een kuisheidsring op hun vinger, om aan te geven dat ze ‘het’ niet doen voor het huwelijk. Joe: “die ringen zijn een belofte aan God en aan onszelf dat we ‘rein’ blijven totdat we getrouwd zijn.”

We lopen nog even de heren langs in de juiste volgorde: Kevin (geboren op 5 november 1987) is de oudste; hij speelt gitaar. Daarna komt Joe; hij is van 15 augustus 1989 en is de zanger van de groep. De jongste is Nick; hij dateert van 16 september 1992 en is zanger/ gitarist. Op 20 juni kun je ze gaan bekijken in de Heineken music hall in Amsterdam.

Voicst speelt met aliens

Voicst: Feel like a rocket (82)

Voicst is de band van Joppe Molenaar (drums), Sven Woodside (basgitaar en zang, Canadees en sinds zijn zestiende in Nederland) en Tjeerd Bomhof (gitaar en zang). Met ‘Feel like a rocket’ scoren ze hun derde hit in Nederland, na ‘Dazzled kids’ in 2005 en ‘Everyday I work on the road’ in januari van dit jaar. Het kleine beetje extra dat hen boven de 56e plaats van hun vorige hit uit kan tillen, is wellicht de videoclip. Als je van science fiction houdt tenminste, want in het animatiefilmpje zien we allerlei ruziënde aliens naar de muziekinstrumenten grijpen, om vervolgens in perfecte harmonie het universum plat te spelen. Hoe de heren van Voicst er in het echt uitzien, kon je bijvoorbeeld aanschouwen in het tv-programma ‘Raymann is laat’, waar de heren live te bewonderen waren.

JCA geeft zich bloot

Jean Claude Ades & Vincent Thomas: Shingaling (84)

Onder zijn initialen J.C.A. kwamen we hem al eens tegen (#33 in 2002 met ‘I begin to wonder’), maar nu mag ook zijn volledige naam bekend worden: Jean Claude Ades scoort met ‘Shingaling’. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is Jean Claude een Duitser; hij komt uit Munchen.

Zijn debuuthit ken je wellicht ook nog in versie van Dannii Minogue, want die maakte het een jaar na het origineel tot een hit. Ades’ bemoeienis met Dannii gaat verder, want voor haar debuutalbum schreef Jean Claude nog eens drie nummers. Ades is actief als producer in de house- en electro-hoek en als remixer.

Sunny boys nu met z’n vijven

de Sunny boys: Ons café (86)

‘Ons café’ van de Sunny boys komt deze week binnen op #86, en dat is precies de positie waarop ‘Hier voel ik me thuis’ op 9 februari stond. Dat nummer, hun eerste hit, heeft het vier weken volgehouden met als hoogste notering #61. De Sunny boys bestaan uit Arnoud Kastelijns (uitbater van hotel ’t Zonneke en fractievoorzitter en gemeenteraadslid van de plaatselijke partij Gemeentebelangen), Jan Koning, Rodney van Zwol en Stefan Storm. Na een oproep waarop honderden reacties kwamen voor een vijfde Sunny boy, is het kwartet sinds 1 mei uitgebreid met een vijfde Sunny boy: JL. Hij voldoet aan de volgende kwaliteiten: zangtalent, prettig gestoord zijn, beschikken over een groot ego en enige sterallures hebben. Volgens de andere vier stak JL met kop en schouders boven alle aanmelders uit.

Fosko maakt leukste voetballied

F.C. Fosko: De bal moet in het net!!! (89)

Wellicht één van de leukste voetballiedjes tijdens dit EK komt van de F.C. Fosko met ‘De bal moet in het net!’. Tijdens het EK van 1994 kwam Bob Fosko met zijn Raggende manne met ‘Naar vore!’ (#37), ook al zo’n leuke voetbalplaat. In 1996 was Bob één van mensen achter Hakkûbar dat drie hits scoorde: ‘Gabbertje’ (#1), ‘Supergabber’ (#3) en ‘Gabbersaus’ (#37), beide in 1997. Vijf jaar daarvoor maakte Bob samen met Thijs de Melker, als Blunt axe, het nummer ‘Ben d’r helemaal klaar voor’, dat tot #14 kwam. Beide kwamen uit de Raggende manne dat in 1999 stopte.

duizendpoot

Bob Fosko is het alter ego van Geert Timmers (Baarn, 4 oktober 1955). De naam Fosko bedacht hij analoog aan Wim T. Schippers, die pseudoniemen gebruikte in zijn tv-shows voor de verschillende acteurs, die allemaal aan chocolademerken herinnerden zoals ‘Bensdorp’, Van Dungen’ en ‘Van Houten. Fosko zingt, acteert (‘Unit 13’, ‘Baantje’), recenseert (‘Nieuwe Revu’), speelt in musicals (‘De Jantjes’) en doet mee in reclames (‘Cup-a-soup’: dat zouden meer mensen moeten doen!). Daarnaast is hij actief voor de Socialistische Partij (SP), waarvoor hij al diverse spots opnam. Momenteel toert hij met de Parade en heeft hij zijn eigen groep, Fosko. Deze leverde al twee albums af: ‘Omgekomen in Overschot’ (2006) en ‘Gat in de markt’ (2007). ‘De bal moet in het net!!!’ van de F.C. Fosko is gebaseerd op ‘You ain’t seen nothing yet’ van Bachman turner overdrive (#3 in 1974). De Nederlandse vertaling is van Bob zelf en Leo Driessen.

K3 laat iedereen springen

K3: De revolutie! (93)

De zomer komt er aan en voor K3 betekent dat tijd voor een zomerhit. Vorig jaar kwamen de drie K’s (Kristel, Karen en Kathleen) met ‘Kusjesdag’ dat de negende plaats bereikte en teven de voorloper was van een nieuw album. In de Backcatalogue Top 50, de lijst met albums die minimaal twee jaar oud zijn, staat ‘5 jaar – hun grootste hits’ nu al 113 weken genoteerd. Aangezien K3 dit jaar tien jaar bezig is, zal er dan ook wel een verzamelalbum uitkomen met daarop enige nieuwe nummers, waaronder ‘De revolutie!’. Volgens K3 gaat het nummer, hun 22ste hit, vooral over springen, maar dan wel buiten, waar ze een feestje willen bouwen. De clip werd opgenomen in ‘Plopsaland’.

Nog meer K3

De jubileumtournee is zeer succesvol; meer dan 100.000 kaartjes zijn er al verkocht. En dus zijn er twee shows bijgekomen: op 11 oktober in ’s-Hertogenbosch en op 8 november staan de dames in Leiden. Wat de doelgroep, van 2-12 jaar dan te zien krijgt? Voor deze jubileumshow wordt een spectaculaire 3D-projectietechniek gebruikt, waarbij virtuele beelden groot en klein doen verstommen als voorwerpen plots tot leven komen op het podium.

Gaat Gabrielle Cilmi Amy, Adele en Duffy achterna?

Gabriella Cilmi: Sweet about me (94)

Zangeressen scoren steeds jonger. De Australische Gabriella Cilmi (10 oktober 1991, Melbourne), is slechts 16 jaar jong en stond eerder dit jaar al op de eerste plaats in haar eigen land met ‘Sweet about me’. Op jonge leeftijd had ze al interesse in de muziek van Nina Simone tot Led zeppelin, het ging dus alle kanten op. Ondanks dat mensen in haar omgeving zeiden dat ze niet genoeg doorzettingskracht had om zangeres te worden, zette ze toch door. Ze vormde een rockbandje dat covers speelde. Tevens nam ze samen met het producerduo the Songstore enkele nummers op.

Met de Sugababes op pad

In 2004, ze was nog maar 12 lentes jong, trad ze op tijdens een festival in Melbourne en zong daar ‘Jumping Jack flash’. Ze had het geluk dat daar net een bobo van platenmaatschappij Warner music rondliep, en die was aardig onder de indruk van haar stem en performance. Korte tijd later zat ze in het vliegtuig onderweg naar de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Na een platencontract bij Warner, belandde ze bij Island records. Daar verscheen haar eerste album ‘Lessons to be learned’, waarvan ‘Sweet about me’ de eerste single is. Ze heeft dezelfde manager als de Sugababes en zal tijdens hun komende tour het voorprogramma verzorgen. Melbourne ziet ze niet zoveel meer, want Gabriella woont momenteel in Londen.

Gabrielle Cilmi is één van de zes zangeressen die de Britse muzikant/presentator Jools Holland, tipte als ‘the next big thing voor 2008’. Adele, Amy MacDonald en Duffy vielen daar ook onder, en daarvan had hij het goed gezien. We mogen er dus vanuit gaan dat we zeker meer gaan horen van Candie Payne en Laura Marling.

Stef Ekkel krijgt hulp

Stef Ekkel: Dans de laatste dans (97)

Vraag: Wat heeft het duo Helemaal Hollands te maken met Stef Ekkel? Antwoord: Carlo Rijsdijk en Leo Langstraat van Helemaal Hollands schreven ‘Dans de laatste dans’, de laatste single van Stef Ekkel. Helemaal Hollands is momenteel zeer succesvol met ‘De arme muzikant’, waarmee ze eind april tot #15 kwamen. Zo hoog heeft Stef nog niet gestaan. Zijn grootste hit was in februari ‘Het stadje Kufstein’, goed voor een 25ste plaats.

Kevin Florijn scoort hit dankzij list

Kevin Florijn: Dans op de melodie (98)

Zijn enige hitprestatie tot nu toe zijn twee weken Single Top 100 in november van vorig jaar, dus het is te hopen voor Kevin Florijn dat er dit maal meer voor hem in petto is. ‘Wijs me de weg naar jouw hart’ kwam vorig jaar nog tot #69, een stuk hoger dus dan de binnenkomst van ‘Dans op de melodie’.

Maar Kevin heeft een list bedacht! Als je deze nieuwe single van hem downloadt en het betaalbewijs naar hem opstuurt, dan maak je kans op leuke prijzen! (Kan bijna niet missen, zou de Megaman zeggen; met een 98e plaats kun je nooit veel verkopen hebben...) De eerste prijs: een privéoptreden van Kevin Florijn bij jou thuis! (En de hoofdprijs dan, vraagt de Megaman zich af; dat is dan zeker een optreden van Kevin Florijn in Timboektoe?) Naast die prachtige hoofdprijs zijn er nog vijfentwintig andere prijzen te winnen, zoals een verjaardagskalender, een gesigneerde single en een gesigneerde foto van Kevin zelf. Kan niet missen: dat wordt een #1-hit!

Italianen zetten Shara Nelson in

NUfrequency featuring Shara Nelson: Go that deep (100)

Hopelijk kunnen de Italianen beter muziek maken dan voetballen… Drie Italiaanse producers verenigen zich onder de naam NUfrequency. Het zijn Alessandro Ripamonti, Cristiano Massera en Daniele Contrini. Gedrieën zochten ze een passende stem bij hun compositie ‘Go that deep’ en die vonden ze in de persoon van Shara Nelson.

Shara is niet de minste: ze heeft al een Nederlandse #2-hit op haar naam staan! Ze is namelijk de zangeres van ‘Unfinished sympathy’ van Massive, bijna de lijstaanvoerder in april 1992. Solo scoorde ze vervolgens nog eind 1993 met het prachtige ‘One goodbye in ten’ (#49), maar na twee soloalbums werd het ernstig stil rond haar persoontje. Gelukkig is het voorbij met die stilte: haar gastvocalen op ‘Go that deep’ zijn nog maar het begin, want later dit jaar kunnen we een nieuwe soloplaat van Shara verwachten.

Album Top 100: laatste week voor Amy MacDonald

In de Album Top 100 zou het wel eens de laatste week voor Amy MacDonald kunnen zijn op #1, gaat Di-rect op de akoestische tour, laat N.E.R.D. zich inspireren door Discovery channel en gaan Lisa, Amy & Shelley voor 300%.

Amy MacDonald: This is the life (1)
Tsjeemie de peemie, het gaat goed met Amy! Nog altijd staat ‘This is the life’ bovenaan bij de singles én bij de albums. Ruim twee keer zoveel verkoopt ze met haar album als de naaste concurrentie, Nick & Simon. Zo op het eerste gezicht lijkt er dus voor Amy geen vuiltje aan de lucht te zijn: de hele album top 5 is al stokoud. Amy MacDonald zelf staat er al 21 weken in, maar is de jongste in de top 5. Op #2 staan Nick & Simon, 38 weken genoteerd, op #3 Amy Winehouse (76 weken), op #4 Alain Clark (32 weken) en op #5 Anouk (29 weken). Dat kan dus nooit een bedreiging zijn voor de koppositie. Maar die bedreiging komt er wel van een nieuwe plaat die sinds vrijdag in de winkels ligt: de nieuwe van Coldplay: ‘Viva la vida or death and all his friends’.

In de Britse cd-winkels lag het album van Coldplay al op donderdag in de winkels. Daar worden de hitlijsten op zaterdagavond afgesloten. En in slechts drie dagen tijd (do-za), zijn er daar 302.074 stuks van verkocht. Meer dan genoeg voor een eerste plaats dus, hun vierde inmiddels.

Di-rect: Live acoustic (14)
Van rock naar pluche; de Haagse band Di-rect maakte vorig jaar de overstap van de concertzaaltjes naar de theaters. Alle bekende nummers werden in een nieuw, semi-akoestisch jasje gestoken. De succesvolle theatertour is nu terug te luisteren op cd, ‘Live acoustic’, én te bekijken, want er is ook een combi van cd en dvd uit.

N.E.R.D.: Seeing sounds (16)
N.E.R.D. heeft zich laten inspireren door Discovery channel: de heren Pharrell Williams, Chad Hugo en Shay Haley zaten eens een avondje te zappen, toen ze tegen een reportage over synestesie aanliepen: de situatie waarbij mensen twee zintuigen combineren. Shay geeft voorbeelden: “je ziet iets, en je hoort er meteen een liedje bij. Of je ziet iets en je krijgt meteen een bepaalde smaak in je mond. Vandaar dus ook: het zien van geluiden.”

Lil’ Wayne: Tha Carter III (21)
In de Single Top 100 scoort Lil Wayne (echte naam: Dwayne Michael Carter Jr., geboren in New Orleans, Louisiana op 27 september 1982) momenteel (#42) een hit met ‘Lollipop’, samen met rapper Static. Dat nummer staat ook op zijn achtste album ‘Tha Carter III’. Dit album is een vervolg op ‘Da Carter II’ (2005) en ‘Da Carter’ (2004). Toch is ‘Tha Carter III’ het eerste album dat bij ons een notering krijgt, deze week op #21. Rappers zijn allang hun basis ontgroeid (sloppenwijken, achterbuurten etc.), want Lil’ Wayne staat aan het hoofd van het label ‘Cash money records’ en is ook nog eens directeur van ‘Young money entertainment’.

Lisa, Amy & Shelley: 300% (26)
Vierhonderdduizend bezoekjes op YouTube sinds begin april, dat maakt het muzikale dagboek van Lisa, Amy & Shelley tot de een na best bekeken muziekvideo, vlak achter Rihanna! De zingende zusjes uit Fijnaart scoren een flinke albumhit met hun debuutplaat, ‘300%’. Voorlopig zouden ze het dus langer uit dan die ene middelmatige score op het Junior songfestival.

Emmylou Harris: All I intended to be (41)
De eerste nieuwe plaat van Emmylou Harris in vijf jaar tijd, maar het was het wachten waard! Op ‘All I intended to be’ keert Harris terug naar de countrymuziek waarmee ze in de jaren ’70 furore maakte. De helft van de nummers is door Emmylou zelf geschreven, de andere helft bestaat uit covers. Countrycollega’s Dolly Parton en

Joan as a police woman: To survive (36)
Ook in het land (net als Journey, zie onder #72), was afgelopen weekend violist/zangeres Joan Wasser, oftewel Joan as a police woman. Zaterdag stond ze op het festival ‘The music in my head’ in het Paard van Troje in Den Haag en zondag in de Melkweg in Amsterdam. Haar artiestennaam Joan as a police woman baseerde ze op agente Pepper uit de gelijknamige tv-serie.

muziek als therapie

Joan heeft het niet bepaald gemakkelijk gehad. Ze was verloofd met Jeff Buckley, die in 1997 verdronk. Daarna kwam ze in contact met een nieuwe lichting muzikale geniën die dankbaar gebruik maakten van haar talenten op viool en piano. Zoals Rufus Wainwright, Lou Reed, Nick Cave en Anthony and the Johnsons. Het leverde het debuutalbum ‘Real life’ (#63 in 2006) op. Twee jaar later komt ze met ‘To survive’, waarop de verwerking van haar moeder, die vorig jaar overleed aan kanker, centraal staat. Ondanks een geplande tournee met Rufus Wainwright (werk is werk), heeft ze toch nog flink wat tijd met haar kunnen doorbrengen. “Godzijdank heb ik mijn muziek als therapie. Ik schrijf over alles wat er in mijn leven gebeurt, en ik zal altijd proberen te blijven communiceren. Haar verliezen was enorm ingrijpend, maar uiteindelijk maakte het me dankbaar voor wat ik nog heb. De dood dwingt je om meer bij de dag te leven: bewuster, meer in het moment. Makkelijk is dat niet; ik kan me soms nog steeds belachelijk druk maken over de toekomst. Maar ik doe dat absoluut minder dan voorheen.”

Journey: Revelation (72)
We wisten niet dat ze nog bestonden. En dat is niet zo vreemd, als je weet dat ze in 2006 afscheid namen van zanger Steve Augeri, die vanwege stemproblemen moest stoppen. Journey is bij ons nooit echt doorgebroken. De enige hit die deze Amerikaanse rockband scoorde was ‘Don’t stop believin’’ (#50 in 1982), toen nog met zanger Steve Perry, die in 2001 werd vervangen door Steve Augeri. Op albumgebied is het twaalf jaar geleden dat ze wat van zich lieten horen dat tot een notering leidde: ‘Trial by fire’ (#89).

‘Revolution’ is het vijftiende album van de band die al bestaat sinds 1973 en afkomstig is uit San Francisco. Naast de nieuwe Filippijnse zanger Arnel Pineda, bestaat Journey anno 2008 uit gitarist Neal Schon, keyboardspeler Jonathan Cain, bassist Ross Valory en drummer Deen Castronovo. De fans worden wel verwend, want ‘Revelation’ is een dubbelalbum met in totaal 22 nummers. Het eerste album bevat alleen nieuwe nummers, op het tweede album staan elf oude nummers, maar nu opgenomen met de nieuwe zanger. Daaronder ook ‘Don’t stop believin’’. Gisteren, 15 juni, hebben ze dit nummer ongetwijfeld gespeeld op het ‘Arrow rock festival’ in Nijmegen.

the Fratellis: Here we stand (75)
Twee jaar geleden verscheen ‘Costello music’ van de Schotse band the Fratellis, met daarop de meezinghit ‘Chelsea deggar’, dat vooral door de 3FM Serious request actie een hit werd. Vooralsnog scoort de single ‘Mistress mabel’ nog niet, en dus moet ‘Here we stand’ het op eigen kracht doen. De twaalf nummers namen John Lawler (Jon Fratelli), Barry John Wallace (Barry Fratelli) en Gordon McRory (Mince Fratelli) op van november 2007 tot en met januari 2008, in hun eigen studio in Glasgow.

Jan Akkerman: Live in concert the Hague 2007 (95)
Tussen 1996 en 2008 bracht Jan Akkerman (Amsterdam, 24 december 1946) verscheidene albums uit, maar geen daarvan kregen een notering. Zijn voorlaatste notering was slechts een negentigste plaats voor ‘Focus in time’ in 1996. Focus was de groep waar hij van 1970 – 1976 deel van uitmaakte. Daarvoor maakte hij deel uit van Johnny and his cellar rockers, the Hunters en Brainbox. Jan speelt ook luit, maar is vooral gitarist en werd in 1970 door het Britse muziekweekblad NME uitgeroepen tot ‘beste gitarist van de wereld’.

Na Focus is hij een veelgevraagd sessiemuzikant, onder andere door Alan Price, Herman Brood, André Hazes en B.B. King. In 2005 kreeg Jan een Gouden Harp wegens zijn verdienste voor de Nederlandse lichte muziek. De cd/dvd ‘Live in concert the Hague 2007’ is een weergave van zijn optreden vorig jaar op het festival ‘The Hague jazz’. Aanstaande donderdag, 19 juni, zijn de elf nummers ook verkrijgbaar op elpee!