vrijdag 18 mei 2012

Hitflits: Golden earring na 28 jaar terug op #1; postuum noteringen voor Donna Summer

Eigenlijk was de inspiratie voor een nieuw album op. Nieuwe ideeën bleven uit, alle aandacht ging uit naar het spelen, wat ze nog graag doen. Toch komt the Golden earring, die in september 50 jaar bestaat, nu wel met een nieuw album, ‘Tits ’n ass’, dat binnenknalt op de eerste plaats van Album Top 100. ‘Strangeland’ van Keane, vorige week binnen op #1, zakt naar de vijfde plaats.

oude teksten

Waarom toch een nieuw album, is er nu wel inspiratie? Het antwoord komt van George Kooymans, in 1961 oprichter van de band, die toen nog de Tornado’s heette: “Twee jaar geleden kwam ik teksten van Barry Hay (leadzanger) tegen, waarmee ik in mijn studio in België aan de gang ben gegaan. Met Hay, die op Curaçao woont, had ik via de mail contact en schreven we nieuwe teksten. Vervolgens heb ik thuis alle demo’s opgenomen en die aan de rest van de band gemaild.”

stemproblemen

Het nieuwe album zouden ze opnemen in de Abbey Road studio’s in Londen, maar vanwege stemproblemen van Kooymans ging dat niet door. Toen hij daarvan hersteld was, huurde George een repetitieruimte in Den Haag, waar de nummers uiteindelijk vorm kregen. De opnames vonden plaats in de State of Ark studio’s in Richmond met John Solleveld in plaats van de beoogde Chris Kimsey (producer Rolling stones). Volgens Kooymans is ‘Tits ’n ass’ een rock ’n roll plaat geworden, waar ze zeer tevreden over zijn.

‘Still got the keys to my first cadillac’, de eerste single, ging vorige week op herhaling op #17, maar zakt deze week naar #65. Vind je het gek, de fans schaften in grote getale het album ‘Tits ’n ass’ aan, dat bijna drie keer ‘This is my voice’ van Glennis Grace, binnen op #2, uitverkoopt. ‘Tits ’n ass’ is hun negende #1-notering, de andere acht op een rijtje:
‘Golden earring’ (5x in 1970)
‘Seven tears’ (5x in 1971)
‘Moontan’ (1x in 1973)
‘Switch’ (1x in 1975)
‘The best of Golden earring – 10 years 20 hits’ (1x in 1975)
‘Live’ (1x in 1977)
‘Cut’ (1x in 1982)
‘N.e.w.s.’ (2x in 1984)

Het restant eersteweeks noteringen:
#7 Fresku: Maskerade [NL]
#15 Elske DeWall: Brave [NL]
#16 Tenacious D: Rize of the fenix (kanshebber voor een #1-notering in de Britse albumlijst)
#19 Kensington: Vultures [NL]
#30 Adam Lambert: Trespassing
#31 Piter Wilkens: Best genoch [NL]
#35 Gossip: A joyful noise
#53 Drive like Maria: Drive like Maria
#54 Beach house & Gabriel & the hounds: Kiss full of teeth
#65 Santana: Shape shifter
#67 Joe Bonamassa: Driving towards the daylight
#68 Garbage: Not your kind of people
#69 Luka Bloom: This new morning
#76 Willie Nelson: Heroes
#79 Paul & Linda McCartney: Ram, speciale uitgave in diverse configuraties van het album uit 1971 (zie afbeelding)
#90 Absynth minded: As it never was

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, heeft Whitney Houston met haar album ‘The ultimate collection’, net geen tiende week gehaald. Het album moet de eerste plaats afstaan aan een oude bekende: Anouk met ‘For bitter or worse’, dat in de 27e week terugstijgt vanaf de 3e plaats. Ze blijft de #2, Adele met ‘19’ bijna 4% voor, Houston zakt naar de 3e plaats. Alle aandacht voor de documentaire ‘Marley’ rond het leven van Bob Marley, zorgt er voor dat het album ‘Legend’ van 33 naar #5 stijgt. Het album staat precies 100 weken in de lijst!

Gisteren werd bekend dat Donna Summer op 63-jarige leeftijd overleden is aan kanker. Dit nieuws zorgt er voor dat haar album ‘The journey/Very best of’ binnenkomt op #27. We sluiten niet uit dat het album volgende week de top 10 instijgt. Het verzamelalbum stamt uit 2004 en stond destijds vier weken genoteerd in de Album Top 100 met als hoogste notering #57.

succes begon in Nederland

Donna Summer werd geboren als LaDonna Adrian Gaines in Boston op oudjaardag 1948. De naam Summer stamt uit de tijd dat ze korte tijd getrouwd was met de Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer, waarmee ze in München woonde en een dochter, Mimi, had. Sommer werd Summer. Ze belandde daar nadat ze een rol had aangenomen in de musical ‘Hair’, die in Duitsland ging toeren. Nederland was het eerste land waar ze succes had, met ‘The hostage’ (#2 in 1974). Daarna stond ze nog dertig keer genoteerd, waaronder twee weken op #1 in 1977 met ‘I feel love’. Die hit schreef ze samen met Pete Bellotte en Giorgio Moroder. Uit die tijd stamt ook haar bijnaam ‘Queen of the disco’. In de Single Top 100 gaat ‘Last dance’ (#10 in 1978) op herhaling op #97.

Daarover gesproken, in de singlelijst is het al volop zomer, tenminste als je afgaat op de muziek, want ‘Balada’ van Gusttavo Lima staat ruim bovenaan. Het verschil met de #2, ‘I follow rivers’ van Triggerfinger is bijna 19%. Gestegen van 9 naar #4 is ‘Next to me’ van Emeli Sandé, die dat voor een groot deel dankt aan haar optreden, vorige week zaterdag, in ‘Pau!l’. Ook haar album ‘Our version of events’ heeft daar voordeel bij, want het stijgt in de veertiende week van 39 naar #24. Morgenavond is Ilse DeLange te gast.

Alle eersteweeks noteringen deze week:

#6 Edsilia Rombley: Zeg me dat het niet zo is [NL]
#24 Justin Bieber: Turn to you (Mother’s day dedication)
#31 Rilan & the Bombardiers: Happy Jack [NL]
#50 Alain Clark: Let some air in [NL], vanavond zit Alain in De Wereld Draait Door, morgenmiddag zingt hij drie nummers in het TROS Muziekcafé en even daarvoor is zijn album ‘Generation love revival’ Strepenmeester in ‘De strepen van Spits’

#52 Dikdakkers: Klap maar in je handen [NL]
#60 Jaman: Laat me los, laat me vrij [NL]
#73 Glennis Grace: Ik ben niet van jou [NL]
#83 René Froger: Samen [NL]
#91 Robert ten Brok: Vind ik leuk [NL]
#92 Alle 13 jaanke: Zwemmen leer je in zee [NL]
#93 Tony Star: Slizzle (radio edit) [NL]
#88 Handsome poets: Sky on fire [NL]
#98 Marina & the Diamonds: Primadonna

Edsilia Rombley en Rilan & the Bomardiers danken hun notering aan een tv-optreden, René Froger aan een reclamespot van de ING. Meer daarover, na het weekend, in een nieuwe Megaman.

zondag 13 mei 2012

Megaman bij week 19 – 12 mei 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Triggerfinger onttroond wordt door Gusttavo Lima, Will and the people ontstaan is uit frustratie, Ajax twee keer Feyenoord verslaat, Voetbal International door de Gebroeders Ko wordt beschuldigd van oneerlijke concurrentie en Ellen ten Damme altijd op zoek is naar de evergreen. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Gusttavo Lima onttroont Triggerfinger

Gusttavo Lima: Balada (1) *** eerste week op #1 ***

Lange tijd is Nivaldo Batista Lima, de volledige naam van Gusttavo Lima, vergeleken met Teló. En nu, in de vierde week, kan hij eindelijk dat juk afwerpen, want na Teló met ‘Ai se eu te ego!’ (7x #1 en richting drie keer platina!), scoort Lima met ‘Balada’ ook een #1-hit! Na België (twee weken geleden), is Nederland het tweede land waar ‘Balada’ de eerste plaats bereikt. In zijn thuisland Brazilië, kwam het nummer van Lima niet verder dan de derde plaats.

live

‘Balada’ is net als ‘Ai se eu te ego!’ van Michel Teló een live-hit: opgenomen tijdens een concert. De opname van ‘Balada’ vond plaats op 3 juni 2011 in Patos de Minas, een stad in het zuidoosten van Brazilië, voor een publiek van 60.000 mensen. Van het concert is de cd/DVD ‘Gusttavo Lima e Você’ verschenen, die deze week binnenkomt op #53 in de Album Top 100.

Braziliaans kwartet

Net als Michel Teló, komt Gusttavo Lima ook uit Brazilië. Hij is de tweede Braziliaanse act die dit jaar een #1-hit scoort in ons land. In totaal is Lima nog maar de vierde Braziliaan in de Mega-geschiedenis die een #1-hit scoort. De eerste was ‘Lambada’ van Kaoma in 1989, dat tevens de bestverkochte single van het jaar was. Kaoma was een multinationaal gezelschap, waarvan zangeres Loalwa Braz geboren is in Rio de Janeiro. Twintig jaar later diende de volgende Braziliaanse #1-hit zich aan: ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, ook afkomstig uit Rio de Janeiro. Begin dit jaar volgde Michel Teló met ‘Ai se eu te ego!’ en nu is het de beurt aan Gusttavo Lima met ‘Balada’. Overeenkomst tussen de laatste drie #1-hits is dat ze allen in het Portugees worden gezongen.

concurrentie

Het is Lima dus gelukt om de hegemonie van Triggerfinger met ‘I follow rivers’ te doorbreken dat negen weken lang de eerste plaats bezet hield. Het is echter wel de vraag of Lima het ook zo lang zal volhouden, want er zijn meerdere kapers op de kust. Begin juni verschijnt ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling. Daarnaast sluiten we niet uit dat ‘You and me’ van Joan Franka terugstijgt naar #1 en tenslotte hebben we nog de EK-hits. Maar voorlopig zal Lima daar geen last van hebben.

Will and the people is ontstaan uit frustratie

Will and the people: Lion in the morning (25) *** hoogste eersteweeks ***

Wordt ‘Lion in the morning’ van het Britse Will and the people dé zomerhit van 2012? Als het aan 3FM ligt, wel. De dj’s van het station bombardeerden het nummer vorige week tot Megahit. Nu moet alleen de zon nog flink gaan schijnen en met het komende festivalseizoen (Pinkpop zaterdagmiddag) zit er misschien wel een grote hit in. Het begin is er deze week: hoogste eersteweeks op #25.

Bezoekers vorig jaar van Lowlands en London calling kennen Will and the People al, toen ze hun vrolijke muziek brachten. En anders heb je ze wellicht gezien op Bevrijdingspop in Haarlem op 5 mei. Zo niet, dan is er op 27 mei, de dag na Pinkpop nog een gelegenheid, want dan staat de band in ‘Rotown’ in Rotterdam.

Will and the people bestaat sinds 2008 en komt uit Brighton. Will heet volledig Will Rendle (25, zang, gitaar), woonde aan de zuidkust van Groot-Brittannië en ging uit pure verveling gitaar spelen en liedjes schrijven, geïnspireerd op de muziek van Bob Marley & the wailers, the Specials en zijn lievelingsband uit Californië de ska-punkgroep Sublime. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Brighton en probeerde als muzikant een bestaan op te bouwen.
Dat was tevergeefs en uit pure frustratie begon hij zijn eigen band. De juiste mensen vinden, bleek echter niet zo makkelijk, maar uiteindelijk werden het, als the People, Dan Lundholm (bass), Simon Hanson (drums), John Tilley (keyboards) en Alison Brown (keyboards, backing vocals). Onder hun inspiratiebronnen valt ook Madness. Niet verwonderlijk dus dat hun platenlabel Label Baggy trouser Music heet, naar de gelijknamige hit! Aanstaande vrijdag, 18 mei, komt het album ‘Morning sun’ uit.

Het gaat bij Will and the people om meer dan muziek alleen. De band leeft al jaren op hetzelfde woonadres, de samenwerking is gebaseerd op vriendschap, vrijheid en een oprechte liefde voor muziek.

Ajax verslaat Feyenoord twee keer

Lenny & de Ajax fans: Three little birds (kampioen 2012 versie) (38)

Op woensdag 2 mei won Ajax voor de 31e keer het Landskampioenschap. Een aantal maanden geleden verkeerde de club nog in een bestuurscrisis die ook z’n neerslag had op de resultaten, waardoor ze een achterstand hadden van dertien punten. Dat veranderde toen Frank de Boer de touwtjes in handen nam en Ajax wedstrijd op wedstrijd won. Al die tijd hebben de meeste Ajax fans de club gesteund en zongen ze vaak ‘every little thing is gonna be alright’, een regel uit ‘Three little birds’ van Bob Marley & the Wailers uit 1977.

Daaronder ook Lenny Keylard, deelnemer aan de eerste editie van The voice of Holland, die het nummer al vaker zong tijdens de rust. Niet vreemd dus dat hij werd gevraagd om het nummer samen met een aantal (vrouwelijke) fans op te nemen in de studio. Vervolgens plaatste hoofdsponsor Aegon een advertentie en deed daarin de oproep aan de fans: ‘zing het nummer nog een keer mee met Lenny tijdens de huldiging en kom in de kampioensclip’. Tezamen met die beelden op 3 mei, met Lenny op het podium, en de beelden in de studio, liet Aegon een videoclip maken die al snel tienduizenden keer werd bekeken. Daarop werd besloten om het nummer ook beschikbaar te stellen als download, met het gevolg een notering op #38.

2x gewonnen

Met deze hitnotering verandert het klassement voetbalhits, dat tot deze week een ééntweetje was van Ajax en Feyenoord met elk tien noteringen. De stand is nu: 23 voetbalhits, waarin de verdeling als volgt is:
- Ajax: 11 hits
- Feyenoord: 10 hits
- PSV: 2 hits
Ajax verslaat Feyenoord dus niet alleen op het veld, dat tweede werd, maar ook in de hitparade!

EK voetbalhits 2012 (2)

Vanaf deze week zullen we alle nummers die een link hebben met het aanstaande EK voetbalkampioenschap gezamenlijk behandelen. Op die manier blijf je het overzicht houden op de EK-hits, waarvan het totaal deze week op vier uitkomt. Nog lang niet genoeg voor een muziekelftal, maar dat komt er zeker nog wel van. Met deze week:
- Gebroeders Ko beschuldigen Voetbal International van oneerlijke concurrentie
- Tim Leon ziet jongensdroom uitkomen
- Armin van Buuren wil spelers én supporters laten bewegen

Gebroeders Ko ft. Factor 12: Oranje springt (45)

De hoogste van de vier is ‘Nederland is helemaal oranje’ van Wilfred Genee & Johan Derksen, presentatoren van Voetbal International (V.I.), dat in de tweede week van de tiende naar de zesde plaats stijgt. En dat vinden Ton & Gerard Koopmans, alias de Gebroeders Ko, helemaal niet leuk. Hun bijdrage aan de EK-hits dit jaar, ‘Oranje springt’ feat. Factor 12, komt slechts binnen op #45, terwijl zij er opgegokt hadden de grootste EK-hit van dit jaar te scoren.

oneerlijke concurrentie

Ton: “Die single van V.I., ‘Nederland is helemaal Oranje’, hoor je nu opeens overal en dat zit ons in de weg. Waarom moeten zij nou zo nodig een EK-single opnemen?” En broer Gerard vult aan: “Dit is concurrentie uit onverwachte hoek. En ook oneerlijke concurrentie. Zij hebben Hilversum in hun binnenzak en die stations draaien daarom hun hit wel en die van ons niet.”
Ook al is het een oranjesingle, toch ziet Ton wel kansen voor hun single. Ton: “Bij ons gaat het over het oranjefeest en zit er geen woord over voetbal bij. Daarom kunnen wij wel heel de zomer mee, ook tijdens de Olympische Spelen. En dan hoor je niemand meer over die single van Voetbal International.”

Inmiddels schijnt de ruzie wat te zijn bijgelegd, want afgelopen vrijdag hebben de broers een mail gestuurd naar V. I., dat het ‘wel allemaal mee viel met die oneerlijke concurrentie’. Of zijn de broers bang dat ze anders alle fans van V.I. op hun ‘dak’ krijgen?

weer een cover

Wellicht moeten de broers ook even bij zichzelf te rade gaan, want ‘Oranje springt’ is niet één van hun sterkste (EK) nummers. Voorheen schreven ze hun nummers vaak zelf, maar dat schiet er de laatste tijd wel eens bij in. Voor ‘Nederland springt’ hebben ze het nummer ‘Wat is dit een mooie dag (vliegerlied)’ enigszins aangepast. Dat nummer is door diverse acts opgenomen, maar alleen Roel C. Verburg (#48), Cafe the Block (#71) en Roy Raymonds & Albert ‘Casanova’ van Benthum als ‘De reiger’ (#80), scoorden er bij ons in 2009 een hit mee. Het origineel, ‘Fliegerlied (So a schöner Tag)’, een kinderliedje uit 2002, is van de Duitse band DONIKKL.

O ja, Factor 12 staat voor de gelijknamige feestband uit Veghel.

Tim Leon: Oranje kampioen (57)

De tweede EK-hit die deze week binnenkomt is ‘Oranje kampioen’ van Tim Leon. Tim (22) komt uit de plaats Enter in Twente. Het idee voor deze single komt van Henk Vermeulen en Gerwin Starink, twee ondernemers uit Eibergen. Maar een liedje schrijven kunnen de twee niet, maar de bekende producer en tekstschrijver Edwin van Hoevelaak wel. Hij zag het helemaal zitten en schreef het nummer ‘Oranje kampioen’. Vier jaar geleden zat van Hoevelaak achter ‘Viva Hollandia’ dat de eerste plaats bereikte.

jongensdroom

Tim komt oorspronkelijk uit Almelo waar hij in 1990 is geboren en opgegroeid. Op zijn elfde werd zingen voor hem belangrijk. Wekelijks speelde hij mee bij de Musicalschool Theatergroep Barst in Hengelo in Overijssel en een half jaar bij de Nationale Reisopera in Enschede. Ook volgde hij een cursus beweging, dans en zang aan de Dansacademie in Tilburg. Tim volgt nu de MBO opleiding techniek en weet dan ook alles van geluid en licht. Handig als je op de bühne staat! Voor Tim komt met het uitbrengen van ‘Oranje kampioen’ een jongensdroom uit: het scoren van een EK-hit en dat is nu het geval.

ambassadeur

Sinds kort heeft Tim zich, als muzikale ambassadeur, verbonden aan de stichting ‘De Luchtballon’ in Calfven/Ossendrecht. De stichting zorgt er voor dat kinderen met astma even op adem kunnen komen. Dat kan op een eigen terrein in de gemeente Woensdrecht. Tim: “Daar wil ik me voor inzetten, daar wil ik mijn naam aan verbinden.”

Armin van Buuren: We are here to make some noise (91)

De laatste nieuwe EK-hit deze week is er eentje die je niet zou verwachten en vandaar dat we deze dan ook in de Hitflits over het hoofd zagen. Het gaat om‘We are here to make some noise’ van Armin van Buuren.

Armin van Buuren over het hoe en waarom: “Één van de spelers van het Nederlands Elftal heeft me ooit eens gezegd dat hij zichzelf op de wedstrijd focust door muziek te luisteren. Het is en blijft bijzonder om te zien wat muziek met mensen doet. Ik hoop dat de energie van deze track aanstekelijk werkt, zowel voor de spelers als het publiek.” Zeker is dat zowel de spelers als de supporters niet meer stil zullen kunnen blijven zitten!

Fouradi wil ook ‘lekker bezig’ over de grens

Fouradi: Lekker bezig (49)

‘Lekker bezig’ is de negende notering voor Fouradi, Mohamed (5 januari 1982) en zijn jongere broer Brahim (19 januari 1985). ‘1 ding’, hun debuutsingle uit 2006, is met een achtste plaats, nog altijd de meest succesvolle.

over de grens

‘Lekker bezig’ ontstond tijdens de zoektocht van de broers naar een nieuwe geluid voor het nieuwe album dat eind 2012 uitkomt.Brahim: “Tijdens één van de Fouradi schrijversweekenden wilde ik graag een feestplaat maken. Het thema ‘Lekker bezig’ gebruikten wij tijdens dat weekend telkens als iemand met een tof ideetje kwam. Uiteindelijk is ‘Lekker bezig’ een echte song geworden.” Waarop Mo aanvult: “Onze nieuwe single is weer een up-tempo nummer geworden dat wij lekker de clubs in kunnen sturen.” Naast een ‘nationaal offensief’, kijken de broers ook over de grenzen heen en worden in de zomer hun nummers ook in Frankrijk en Suriname uitgebracht.

Jeronimo doet mee aan Topstars

Jeronimo: One kiss (51)

Er zit een bepaalde regelmaat in de hits van Jeronimo van Ballengooien, alias Jeronimo. De tijd die lag tussen de twee hits die hij vorig jaar scoorde, was vier maanden. ‘I am no Superman’ (in juni) en ‘Somebody who loves me’ (in oktober). En ook tussen de hits die hij dit jaar scoort ligt eenzelfde tijdspanne. ‘I want you baby’ (in januari) en ‘One kiss’ (nu in mei), ook vier maanden. ‘One kiss’ is de voorloper van zijn gelijknamige debuutalbum dat eind volgende week verschijnt.

Topstars

Naast zingen is Jeronimo ook, en vooral, acteur in tv-series en films. Op 26 september gaat ‘De competitie’ in première uit de reeks ‘Mijn vader is een detective’. Jeronimo speelt hierin de (hoe kan het ook anders) zanger Marty, die meedoet aan de fictieve tv-talentenshow ‘Topstars’ en alles doet om te winnen. Dit onder druk van zijn opa (een rol van Bob Fosko). Zijn concurrent is de band ‘My dad’s a detective’ met leadzanger Ortwin (een rol van Rick Mackenbach, broer van Ralf die in 2009 het Junior Songfestival won). Naast Fosko, spelen onder andere Ellen ten Damme, Beau van Erven Dorens, John van den Heuvel, Dean Saunders, Pearl Jozefzoon een rol.

Sf-verhaal werd verwerkt in dancenummer

Deadmau5 feat. Chris James: The veldt (63)

Deadmau5, het alter ego van de Canadese dj/producer Joel Thomas Zimmerman, is de man die achter het grote succes zit van ‘Happiness’ van Alexis Jordan (6x #1 in 2011). Het was zijn nummer ‘Brazil (2nd edit)’ dat de basis vormde van ‘Happiness’. Zijn eigen versie kwam vorig jaar niet verder dan de 75e plaats. Beter verging het hem twee jaar daarvoor samen met Kaskade in het nummer ‘I remember’ (#23 in 2009).

sciencefiction

The veldt’ was eerst een instrumentaal nummer. Dat veranderde toen de Amerikaanse zanger Chris James uit Long Beach, California, zich er mee ging bemoeien. Geïnspireerd door het sciencefiction verhaal ‘The world that the children made’ van de schrijver Ray Bardbury, dat voor het eerst werd gepubliceerd op 23 september 1950 in de Saturday evening post, schreef hij een tekst op ‘The veldt’, dat de originele titel van het verhaal is.

onder de indruk

Vervolgens begon hij in maart van dit jaar aan de opnames, die te volgen waren op SoundCloud, een online muziekdienst. De dag daarop twitterden de fans van Deadmau5 over het nummer en dat maakte hem nieuwsgierig. Hij luisterde naar de versie die Chris James had gemaakt en reageerde met ‘Dude … you f*cking kidding me???? God damn!’ Kortom, we kunnen wel zeggen dat Deadmau5 zeer onder de indruk was van het nummer. Daarop stuurde hij Chris een mailtje dat hij die versie graag wilde uitbrengen. Tevens vroeg hij aan Chris of er nog een regel aan toegevoegd kon worden en de rest is geschiedenis.

Chris James maakte eerder al een remix van ‘Levels’ van Avicii voor het Amerikaanse duo Skrillex en produceerde hun nummer ‘Miami USA day’.

Sander van Doorn heeft de opvolger al lang klaar liggen

Sander van Doorn: Chasin’ (67)

De echte naam van Sander van Doorn luidt Sander Ketelaars. Laat er nou ook iemand zijn die dezelfde naam heeft, in Dalian, China woont, en werkt voor een IT-bedrijf? Of deze Sander ook van de muziek houdt van onze Sander, weten we echer niet.
‘Chasin’’ is inmiddels de negende notering voor dj/producer Sander van Doorn. Twee nummers daarvan haalden de top 10: ‘Close my eyes’ vs Robbie Williams (#7 in 2009) en ‘Koko’ (#10 in 2011, dat voor de actie ‘Radio 538 Ticket to Ibiza’ werd gebruikt). Toen kondigden wij al de opvolger aan, ‘Purple haze’. Maar zoals dat in dj-kringen gaat, is dat al lang weer achterhaald. Nu moeten we het doen met ‘Chasin’’, een nummer dat hij al tijden geleden schreef. Op zijn site kondigt hij al weer een nieuw nummer aan: ‘Nothing inside’ feat. Mayaeni. Dat zou dus de opvolger van ‘Chasin’’ kunnen worden, maar pin ons er niet op vast!

Gijs, Pascal & Ringo maken drieluik kompleet

Gijs, Pascal & Ringo: Achter het raam (70)

Gijs de Vormer, Pascal de Vormer & Ringo de Bruin verenigen hun krachten en namen het nummer ‘Achter het raam’ op. Het nummer is het derde in een drieluik over prostituees. Het eerste deel luidde ‘Haar rode lampie’, gezongen door Rob Ronalds in 2008 (#27). Het vervolg kwam het jaar daarop met ‘Meisjes van de nacht’, dat in twee uitvoeringen een hit werd. Begin 2009 door DJ Martijn & DJ Elmar feat. Edwin Roelvink (#78) en in de zomer door Rob Ronalds (#36). Alle drie de nummers zijn geschreven door Pascal de Vormer samen met Jakob Hut en Ray Hardorff van platenmaatschappij JPR Music.

zo vader zo zoon

Van de drie uitvoerenden van ‘Achter het raam’ is Pascal de enige die al eerder in de hitparade stond, drie keer zelfs, waarvan ‘Denk niet dat ik niet aan je denk’ het verst kwam: #60 in 2010. Daarnaast schreef hij hits voor onder anderen Dario, Danny Nicolay, Rob Zorn, Pierre van Dam en de Meiden uit Leiden. Pascal komt uit een muzikaal nest, want met zijn vader Gijs en broer Ronald vormde hij jarenlang het trio de Vormers.
Ringo de Bruin is dan ook eigenlijk ‘de vreemde eend’ in deze bijt. Eind 2011 nam hij het nummer ‘Het leven is te kort’ op, geschreven door … Pascal de Vormer! De Bruin getrouwd met Sandra, woont in Bussum en heeft een zoon. De videoclip bij ‘Achter het raam’ werd niet in de rosse buurt van een stad opgenomen, maar gewoon in café J’tje in Bussum en cafébar Huizinga in Amsterdam.

Zanger AWOLNATION zat weinig op school

AWOLNATION: Sail (79)

AWOLNATION, inderdaad volledig gespeld in hoofdletters, is een Amerikaanse groep uit Los Angeles. De oorsprong van de groep ligt in 2009, toen zanger Aaron Bruno door Red bullet records gevraagd werd of hij een paar nummers wilde opnemen in hun studio. Bruno, die al actief was in groepen als Under the influence of giants en Home town hero en zijn eigen nummers schrijft, voelde daar wel voor. Het leverde hem in 2010 een platencontract op en het leidde tot de start van AWOLNATION.

afwezig

Die naam is een afleiding van de bijnaam die Bruno had op zijn middelbare school. Omdat hij meer van de tijd er niet was dan wel, werd hij ‘Awol’ genoemd, wat ‘absence without leave’ betekent, ‘afwezig zonder het te melden’.
Naast Bruno, bestaat de groep uit Kenny Carkeet (gitaar), Christopher Thorn (leadgitaar), Hayden Scott (drums) en David Amezcua (bas, keyboards). Thorn is ook nog gitarist in de band Blind melon dat begin 1994 een #22-hit scoorde met ‘No rain’. De band stopte in 1995 wegens de dood van zanger Shannon Hood, maar ging weer verder in 2006 met zanger Travis Warren.

‘Sail’ is een nummer afkomstig van de EP ‘Back from earth’ uit 2010. Daarna kwam het ook terecht op het album ‘Megalithic symphony’ dat in maart 2011 uitkwam. Het nummer werd gebruikt in een video van basejumper Jeb Corliss en door het ijshockeyteam van de Pittsburgh Penguins.

Flo rida heeft er (weer) vertrouwen in

Flo rida: Whistle (92)

In Nieuw Zeeland en Oostenrijk wordt Flo rida op handen gedragen. Daar bereikt ‘Whistle’ deze week de eerste plaats. Volgens de Amerikaan Tramar Dillard, zoals hij echt heet, is het nummer het beste wat hij tot nu toe heeft gemaakt en hij heeft er dan ook hoge verwachtingen van. Tot nu toe blijft een hoge notering in eigen land uit, want hoger dan #64 kwam het nog niet. ‘Whistle’ is de derde single van zijn vierde studioalbum ‘Wild ones’ dat begin juli verschijnt. Zijn grootste hit is al sinds 2009 ‘Right round’ feat. Ke$ha, dat bij ons de vierde plaats bereikte.

Racoon wil (ook) Duitsland veroveren

Racoon: Liverpool rain (95)

Ze zaten met z’n allen in een busje en waren weer op weg naar een optreden in Liverpool. Het regende en daarop bedacht Bart van der Weide, zanger van Racoon, het nummer ‘Liverpool rain’. Bart: “Alleen maar regen, regen, regen. Ik dacht toen waarom doen we dit voor tien man en een paardenkop. We moeten er namelijk nog een teennagel aan de grond krijgen werkelijk. Dan moet je wel eens een paar keer door het stof. Ik had geen strot meer over, we konden niet eens douchen voor het volgende optreden.”
Nu ze voet aan de grond hebben in Groot-Brittannië, wil de band ook Duitsland veroveren. Bart: “Daar wonen 86 miljoen mensen met een onbevooroordeelde smaak. Ik vind Duitsers hele aardige mensen, ze zijn heel erg oké.” Wellicht dat ‘Liverpool rain’, hun vijftiende notering, dan wel een aangepaste titel krijgt!

Ellen ten Damme is altijd op zoek naar die ene evergreen

Ellen ten Damme: Het regende zon (100)

Nog steeds jammer dat, zelfs na meerdere pogingen, het in 2009 niet lukte met ‘Durf jij’ van Ellen ten Damme. Het gelijknamige album stond wel 47 weken genoteerd en werd zelfs met goud bekroond (= 25.000 verkochte exemplaren). Het jaar daarop had Ellen wel een hit, ‘Wat is dromen’, haar duet met 3js, dat zelfs de eerste plaats bereikte.
‘Het regende zon’, deze week de hekkensluiter op #100, is de voorloper van haar gelijknamige vierde album, dat eind deze week verschijnt. Aanstaande zondag, 20 mei, om 4 uur, is de albumpresentatie in ‘Concerto’ in Amsterdam. Op het album zingt Ellen dertien liedjes, op teksten van Ilja Leonard Pfeijffer, Harry Mulisch, Remco Campert en Ellen zelf. Naast de singleversie, staar er ook een versie op met de originele tekst.

gedicht

‘Het regende zon’ komt uit het gedicht ‘Denkend aan Jacques Prévert en Joseph Kosma’ van Remco Campert uit de bundel ‘Dichter (verzamelde gedichten)’ uit 1995 met gedichten die hij schreef tussen 1951 en 1994. Eigenlijk is deze verzameling een poëtische autobiografie. In 2010 verscheen een nieuwe uitgave van ‘Dichter’.

Jacques Prévert was een Franse dichter die de tekst schreef van ‘Les feuilles mortes’, waarvoor zijn vriend Joseph Kosma de muziek schreef. Het nummer was voor de film ‘Les portes de la nuit’ met Yves Montand uit 1948. Nadat het lied in het Engels werd vertaald, werd het een wereldhit onder de titel ‘Autumn leaves’.

op zoek

Ten Damme is altijd op zoek naar die ene evergreen, dingen die voor de eeuwigheid mooi blijven, maar er nog niet zijn.. Ze zal echter nooit deze ‘evergreen’ maken, want ze wil altijd verder, beter. Sinds maart tourt ze met haar nieuwe theatershow ‘Spitz!’.