vrijdag 7 juni 2024

Hitflits: Opgezwolle pakt eerste drie plaatsen in de Vinyl 33

Vanuit heel Nederland kwamen vorige week vrijdag de fans van Opgezwolle naar Zwolle om een exemplaar te bemachtigen van een goudkleurige vinylversie van de drie uitgebrachte albums. En met een handtekening van Sticks (Junte Uiterwijk), Ricardo (Ricardo McDougal) en Delic (Peter Blom), de mannen van Opgezwolle.
 
Hoewel het trio al sinds 2007 niet meer bestaat, boeken ze wel een persoonlijk record: al hun albums staan op de eerste drie plaatsen van de Vinyl 33. Alleen Hef is dat eerder gelukt. Op 30 maart van dit jaar nam hij zelfs de eerste negen plekken in. Hier volgt de top 3 van de huidige Vinyl 33, met tussen haakjes de notering in de Album Top 100:
1.      Eigen Wereld (7)
2.      Vloeistof (20)
3.      Spuugdingen Op De Mic (24)
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (18)      *** derde week op nummer 1 ***
2. (3)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (10), op 55,67%
3. (4)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (1)
4. EW  Only the Poets: One More Night (99)
5. (6)   Teddy Swims: I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1) (5)
 
Als we naar de andere nieuwe noteringen van deze week kijken, dan is dat er maar eentje.
 
#58 Chappell Roan: The Rose And Fall Of A Midwest Princess (29)
Kayleigh Rose Amstutz, afkomstig uit Willard, Missouri, zette in 2015 onder de naam Kayleigh Rose het nummer ‘Die Young’ op YouTube. Na een aantal showcases in New York nam ze de artiestennaam Chappell Roan aan. Dit ter nagedachtenis aan haar opa Dennis K. Chapell, die overleed aan hersenkanker. Zijn favoriete nummer was ‘The Strawberry Roan’ van Curley Fletcher.
In 2017 bracht ze als Chappell Roan haar eerste EP School Nights uit en nu is er dan haar debuutalbum The Rose And Fall Of A Midwest Princess. De nummers schreef de 26-jarige zangeres met componist/producer Dan Nigro, die ook nummers heeft geschreven voor onder andere Kylie Minogue en Olivia Rodrigo (album Sour en Guts). Chappell Roan deed het voorprogramma van onder andere Vance Joy en beide wereldtours van Olivia Rodrigo.

SINGLES
 
Gisteravond, donderdag 6 juni, stond hij in een uitverkochte Tolhuistuin in Amsterdam. Myles Smith, afkomstig uit Luton in het graafschap Bedfordshire, 26 lentes jong. Hij groeide op met post-punk, hip-hop en muziek van diverse singer-songwriters. Smith leerde zichzelf gitaar en piano en trad op met covers van onder andere Ed Sheeran, Marcus Mumford (Mumford & Sons), en Chris Martin (Coldplay).
Het succes voor Myles Smith kwam toen hij nummers op TikTok zette. Het leverde hem een platencontract op. In maart van dit jaar bracht hij de EP You Promised A Lifetime uit. In mei werd dit opgevolgd door de single ‘Stargazing’, dat met zevenmijlslaarzen door de Single Top 100 gaat: 37-28-14 en deze week nummer 7 en het einde is nog niet in zicht. Komende week is ‘Stargazing’ Megahit op 3FM en Favourite op Radio 538.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Roxy Dekker: Sugardaddy    *** zevende week op 1 ***
2. (3)   Frenna: Pretty Girls, op 23,21%
Nu voor de negende week op nummer 2
3. (2)   Joost: Europapa / Europapa (outro)
4. (8)   Yves Berendse: Terug In De Tijd
5. (5)   Sabrina Carpenter: Espresso
 
Er zijn van die weken dat er geen enkel nummer de top 10 raakt. Dat is deze week wel anders, maar niet minder dan 3 nummers bestormen de bovenste tien van de Single Top 100. Naast ‘Stargazing’ van Myles Smith op 7, zijn dat:
 
8. (16) Kleine John feat. DJ Dylvn: Samen (Niet Alleen)
Voor YouTuber Kleine John, de 22-jarige John Juhar uit Breda en DJ Dylvn, de 31-jarige Dylan Fernandes uit Capelle aan de IJssel, is ‘Samen (Niet Alleen)’ hun eerste top 10-notering, die ze al in de derde week bereiken.
 
En op
9. Eminem: Houdini
In ‘Houdini’, de 52e notering en 16e top 10-hit van Eminem, verwijst Marshall Bruce  Mathers III, zijn echte naam, naar drie van zijn oudere hits:
‘Without Me’ (uit 2002, zijn eerste nummer 1-notering)
‘Just Lose It’ (5 in 2004)
en
waar het in 1999 mee begon: ‘Hi! My Name Is’ (17)
Misschien gaat daarom zijn album The Marshall Mathers LP (fysiek 13%) uit 2000 wel op herhaling op 71. Voorlaatste notering was op 16 december 2023 op 96. Maar wat het meest opvalt in ‘Houdini’ is een sample van het nummer ‘Abracadabra’ van Steve Miller Band (26 in 1982). Dat nummer is eerder al gebruikt/gecoverd door de Britse producer Stick One (43 in 2006),
 
‘Houdini’ van Eminem is de voorloper van The Death of Slim Shady (Coup de Grãce), zijn twaalfde studioalbum dat deze zomer uitkomt. Daarop kondigt hij het einde aan van zijn alter ego Slim Shady.
 
Nog maar 4 maanden geleden bereikte ook een nummer met de titel ‘Houdini’ de top 10.
Dua Lipa kwam er februari van dit jaar tot de achtste plaats mee. En in 2011 scoorde Foster The People een mini-hit met hun ‘Houdini’, dat een weekje op 98 stond.
 
Kijken we naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#32 Jonna Fraser: Love=Scary

#53 Joost: Luchtballon
Het eerste nummer van Joost na zijn diskwalificatie op het Eurovisie Songfestival op 11 mei. ‘Luchtballon’ leunt muzikaal op ‘Right Here Waiting’ van Richard Marx (4 in 1989). ‘Luchtballon’ is grotendeels geschreven voor zijn deelname aan het festival geschreven en hij heeft het al eens live gezongen. Er zijn echter bepaalde passages waaruit blijkt dat hij terugkijkt: "Het verleden doet zeer, maar ik heb ervan geleerd en dat zeg ik terwijl ik de toekomst negeer". Dit verwijst mogelijk naar het politieonderzoek dat is gevoerd, en mogelijk nog een staartje krijgt.

#62 Donnie & Snollebollekes: Engelenzang
#73 Flemming: Hoop Dat Jij Me Mist
 
EK-nummers (1)
 
Over 9 dagen, op 16 juni, spelen de mannen van het Nederlands Elftal de eerste wedstrijd van het EK 2024 tegen Polen. Daarna volgen nog Frankrijk (op 21 juni) en Oostenrijk (op 25 juni). De komende weken houden we de nummers in de gaten die voor dit EK uitkomen. Deze week trappen we af met ‘Larger Than Life’ van Armin van Buuren & Chef’Special op 77.
‘Larger Than Life’ is het anthem voor het Nederlands elftal. Op dit nummer zijn niet alleen muzikanten te horen, maar ook spelers van het Nederlands elftal. Dat is de eerste keer sinds 1988, toen André Hazes samen met het toenmalige Nederlands elftal het nummer ‘Wij Oranje’ opnam. De week nadat het elftal het EK van 1988 won, steeg het nummer van 28 naar de eerste plaats en bleef daar 3 weken staan. Of ‘Larger Than Life’ ook zo hoog komt? We moeten eerst poule D overleven. Bondscoach Ronald Koeman was ook in 1988 van de partij, maar toen als speler.
 
‘Larger Than Life’ ga je deze week veel horen. Vorige week was het al de Top Song op NPO Radio 2, Grand Slam op Slam FM en Favourite op Radio 538, komende week is het ook nog Alarmschijf op Q-Music.
 
Eurovisiehits (4) - slot
 
‘The Code’ van Nemo zakt in vierde week van 52 naar 90 en gaat dus de laatste week in. Dan blijft alleen nog ‘Europapa’ van Joost over op nummer 3.
 
Naar aanleiding van klachten over een onveilige sfeer bij de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival, heeft de E(uropean) B(roadcast) U(nion) een onafhankelijk onderzoek aangekondigd, waarbij de Songfestival-delegaties (anoniem) worden ondervraagd. AVRO/TROS dat het ESF jaarlijks uitzendt, zal daar met de nodige kanttekeningen aan meewerken. Nog altijd is de omroep van mening dat de diskwalificatie van Joost disproportioneel is.
Zij zijn van mening dat er een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen boven water te krijgen. AVRO/TROS wil daarom ook een onderzoek naar de onafhankelijke rol en het mandaat van het comité van afgevaardigde deelnemende landen, de regels, procedures en beroepsmogelijkheden bij klachten en de toegenomen druk op de artiesten en delegaties in aanloop naar en tijdens het Songfestival.
 
Pas als AVROTROS er vertrouwen in heeft dat het Songfestival structureel wordt aangepast om ‘de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen’, overweegt de omroep er weer aan deel te nemen.
 
Het verzamelalbum Eurovision Song Contest - Malmö 2024 moet opnieuw de eerste plaats afstaan in Dutch Compilation Top 30. Dit keer aan Happy Hardcore Top 100 – Beste Ever, dat in april ook al een week bovenaan stond en daarvoor al 7 weken. En dan te bedenken dat het album uit 2009 stamt.