vrijdag 29 september 2017

Hitflits: negende #1-album voor Nick & Simon, eerste #1-hit voor Nederhopper Josylvio

Grote hits scoren Nick & Simon al jaren niet meer, maar hun albums komen steevast binnen op de eerste plaats. Ook dit keer is dat het geval met Aangenaam, hun negende album en het achtste dat op #1 binnenkomt. En dat is lekker als je aan de vooravond staat van je nieuwe theatertournee (start 11 oktober, einde 21 mei), die het duo op 9 april 2018 weer voert naar Carré in Amsterdam.

Voorheen schreven de mannen de nummers los van elkaar, maar dit keer deden ze dat samen. daarnaast namen ze het een nummer ‘Zing!’ op met zanger Jayh, dat werd geproduceerd door Julien Willemsen, alias Jack $hirak, die vooral actief is in de hiphopscène, met artiesten als Lil’ Kleine en Ronnie Flex. De andere nummers op Aangenaam werden als vanouds geproduceerd door Geert Groothedde.

ALBUM TOP 5

1. EW  Nick & Simon: Aangenaam
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen  (op ruim 50%)
3. EW  Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng! - 38
4. (5)   Ed Sheeran: ÷ (divide)
5. (3)   Lijpe: Zandloper

Gaan we snel over naar de overige tien eerste weeks noteringen
#9 Macklemore: Gemini
#12 the Killers: Wonderful Wonderful
#13 Van Morrison: Roll With The Punches
#24 Jacin Trill: Happyland
#29 Black Country Communion: BCCIV
#70 Sven Hammond: Rapture
#73 Rollàn: Sous Estimé
#81 Jhené Aiko: Trip
#84 the Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request, net niet #1 in de Vinyl 33, die is voor Sleep Well Beast van the National dat weer terugkeert op de eerste plaats
#88 Niska: Commando

SINGLES

Al na twee weken komt er in de Single Top 100 een einde aan de hegemonie van Dua Lipa met ‘New Rules’. Deze week moet ze plaatsmaken, niet voor ‘Too Good At Goodbyes’ van Sam Smith, dat naar de vijfde plaats zakt. Ook niet voor rapper Post Malone feat. 21 Savage met ‘Rockstar’ dat naar de tweede plaats stijgt.
Nee het is Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, ofwel de Nederlandstalige hiphopper Josylvio die met ‘Ride Or Die’ vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats en zijn eerste #1-hit scoort. Het nummer is de dertiende Nederlandstalige rap/hiphop #1-notering in de Single Top 100. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

SINGLE TOP 5

1. EW  Josylvio: Ride Or Die
2. (24) Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar (op ruim 3%)
3. (1)   Dua Lipa: New Rules
4. (2)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente
5. (3)   Sam Smith: Too Good At Goodbyes

Deze week gaat er één nummer op herhaling: ‘Perfect’ van Ed Sheeran op #54. Het nummer kwam op 11 maart als track van zijn album ÷ (divide) binnen op de achtste plek. Na zes weken verdween het, om in mei even terug te keren op #98. De afgelopen week kwam het nummer officieel als single uit en werd de lyric videoclip gepresenteerd die inmiddels ruim tien miljoen keer is aangeklikt.

Lopen we nog even langs de andere eerste weeks noteringen:
#29 Mula B: Kenia
#73 Murda: Trabajo
#80 ISMO: Eh Niffo
#88 Broertje: Vrij

Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman met onder andere een overzicht van alle Nederhop #1-noteringen.

zondag 24 september 2017

Megaman bij week 38 – 23 september 2017

Dua Lipa vergroot voorsprong

En verder in deze Megaman:
-          Rapper Post Malone testte nummer op internet
-          Sevn Alias telt af naar nieuw album
-          Britse notering teleurstelling voor Niall Horan
-          Jason Derulo opnieuw naar Nederland
-          Nl. rappers zijn op zoek naar de perfecte beat
-          Producers-duo Pyramids debuteert
-          Portugal. The Man geïnspireerd door David Bowie
-          Cardi B was vroeger stripper

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Dua Lipa vergroot voorsprong

#1 Dua Lipa: New Rules
     *** tweede week op #1 ***

Voor de tweede week voert Dua Lipa de Single Top 100 aan met ‘New Rules’. De voorsprong op ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William is vergroot van 5 naar 11%. Daarmee lijkt de kans verkeken dat ‘Mi Gente’ nog weer terug stijgt naar de eerste plaats.
Echte concurrentie zou kunnen komen van ‘Too Good At Goodbyes’ van Sam Smith. In de tweede week stijgt dat nummer van de dertiende naar de derde plaats. Dat levert Smith na ‘Stay With Me’ en ‘I’m Not The Only One’, beide in 2014, zijn derde top 3-hit op. Maar relatief gezien scheelt zijn ‘Too Good At Goodbyes’ nog ruim 20% met ‘New Rules’, dus het is nog maar de vraag of het bij ons zijn eerste #1-hit wordt. Meer kans geven wij ‘Rockstar’ van Post Malone feat. 21 Savage, deze week hoogste eerste weeks op de 24e plaats (zie daar).

album zakt verder weg

Van haar album Dua Lipa zijn meer dan 20.000 verkocht en dat is goed voor goud. Je zou denken dat met een eerste plek voor de single ‘New Rules’, een album daar ook profijt van heeft. Maar dat blijkt geenszins het geval te zijn. Voor de tweede week op rij zakt het album, deze week van de 34e naar de 47e plaats. Hoogste plaats tot nu toe: de elfde, op 10 juni, de week van binnenkomst.

Rapper Post Malone testte nummer op internet

#24 Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar
       *** hoogste eerste weeks ***

Begin dit jaar plaatste de Amerikaanse rapper Post Malone een preview van het nummer ‘Rockstar’ op internet. Sindsdien kwamen er veel positieve reacties, waarna hij besloot het nummer uit te brengen.
En dat blijkt een goede zet, want in Zweden heeft ‘Rockstar’ al de eerste plaats bereikt. Bij ons is het nummer de hoogste eerste weeks op #24, en daarbij blijft het niet! Wereldwijd is het nummer al meer dan 45 miljoen keer gestreamd, waarvan 1 miljoen keer in Nederland.

Rockstar’ bevat een sample van ‘No Heart’ van 21 Savage afkomstig van de EP Savage Mode uit 2016. Post Malone, artiestennaam van de 22-jarige Austin Richard Post uit Syracuse, New York, vond dit wel een credit waard. En dus wordt Shayaa Bin Abraham-Joseph ofwel rapper 21 Savage genoemd als featured artiest en deelt mee in de opbrengst. In juli scoorde hij met het album Issa Album (#22).

Sevn Alias telt af naar nieuw album

#33 Sevn Alias: Blessed

Als voorloper op het album Picasso van Sevn Alias verscheen in juli al de EP Precasso, waarvan alle drie tracks een notering kregen. Picasso komt op vrijdag 6 oktober uit, dus dan zal de Single Top 100 wel weer worden overspoeld met albumtracks. Tenzij tegen die tijd nieuwe regels worden doorgevoerd, zoals al per 1 juli voor de Britse hitparade. Wij zien dat echter zwaar in omdat hierdoor de Nederlandstalige hiphop scène minder hits gaat opleveren. Dus de belangen zijn groot.

Britse notering teleurstelling voor Niall Horan

#54 Niall Horan: Too Much Too Ask

Bij de release van dit nummer sprak de Britse zanger Niall Horan de hoop uit, dat hij het natuurlijk leuk zou vinden als het de eerste plaats van de Britse hitparade zou bereiken. Dat zou dan zijn eerste #1-hit worden als soloartiest na een leven in OneDirection. Ook zou hij genoegen nemen met een tweede of derde plaats, want dan zou het nog steeds zijn grootste solo-hit zijn.

Maar een 24e plaats, dit weekend, dat is toch wel een teleurstelling. En ook een tegenslag, want het nummer is de derde single van Flicker, zijn eerste soloalbum dat op uitkomen staat. Tegen die tijd zal er dan ook nog wel een nummer uitkomen, dat beter scoort.

Jason Derulo opnieuw naar Nederland

#57 Jason Derulo: If I’m Lucky

Voor de 28e week staat ‘Swalla’ van Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign (#5 in april en mei) genoteerd. In de aanloop naar zijn nieuwe album 777, dat later verschijnt, komt Derulo deze week met de opvolger, ‘If ‘I’m Lucky’. Van het nummer verschijnen meerdere videoclips. Het album 777 wordt in drie setjes van zeven nummers, 21 in totaal, uitgebracht. Op 13 maart 2018 komt de Amerikaanse zanger naar de AFASLive in Amsterdam. Op 9 februari 2016 stond Jason Derulo ook al in die hal, die toen nog Heineken Music Hall heette.

Nl. rappers zijn op zoek naar de perfecte beat

#60 Emms + Bokoesam: Omhoog/Away

Onlangs brachten Bokoesam, Emms (van Broederliefde) en producer Jack $hirak een bezoek aan New York voor een zoektocht naar de perfecte beat. Of ze die hebben gevonden, kun je volgen op YouTube. De reis resulteerde in ieder geval in een nieuw nummer: ‘Onhoog / Away’.

Producers-duo Pyramids debuteert

#69 Pyramids x 3Robi: Rwina

De tekst van ‘Rwina’ is afkomstig van rapper 3robi (= Robimayne Casanegra). Het nummer komt te staan op zijn EP Jonge Jongen Naar de Top, dat binnenkort verschijnt. 3Robi schreef het nummer op verzoek van het producersduo dat zich Pyrarmids noemt en de muziek verzorgde. Pyramids produceerde nummers voor onder andere Jayh en Jairzinho en treedt nu voor het eerst voor het voetlicht.

Portugal. The Man is geïnspireerd door David Bowie

#93 Portugal. The Man: Feel It Still

Eind maart koos Radio 2 dj Gerard Ekdom dit nummer tot zijn 5-sterrenplaat. Sindsdien is het nummer (on)regelmatig te horen op diverse zenders. Drie weken geleden stak 3FM de nek uit en maakte er de Megahit van. En nu eindelijk na een half jaar wordt het een hit en dat werd tijd!
Portugal. The Man is een groep uit Wasila in Alaska. Twee van de huidige bandleden, John Gourley (zang) en Zack Carothers (basgitaar), kennen elkaar van de groep Anotomy of a Ghost uit Portland, Oregon. De andere drie leden, Kyle O'Quin (keyboards), Eric Howk (gitaar) en Jason Sechrist (drums), zijn er in de loop van de jaren bijgekomen.

David Bowie

De naam van de groep, Portagal. The Man, is een alter ego, zoals Ziggy Stardust dat was voor David Bowie. De band wilde geen naam van een bandlid, want die komen en gaan. en dus kozen ze voor de naam van een land (Portugal), dat staat voor een groep mensen met één stem.

Feel It Still’ is afkomstig van Woodstock, het achtste album van Portugal. The Man. Het nummer bevat delen van ‘Please Mr. Postman’ van the Marvelettes uit 1961. Eerder dit jaar gebruikte Apple ‘Feel It Still’ in een spotje voor de Apple iPad Pro.

3x Alaska

In 1988 zong Michelle Shocked over ‘Anchorage in Alaska’. Shocked kwam echter net uit Alaska, maar uit Dallas, Texas.

Wie wel uit Anchorage komt én hits scoorde in Nederland, is Lane McCray Jr. Tussen 1994-2002 vormde hij samen met zangeres Melanie Thornton het Eurodance-duo la Bouche. In ons land scoorde het duo in ’95-’96 vier hits met als klapper ‘Be My Lover’ (#3 in 1995). Er kwam een eind aan la Bouche, doordat Melanie Thornton bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Sinds 2007 bestaat la Bouche weer, nu met de Hongaarse zangeres Sophie Cairo.

Ook afkomstig uit Alaska is zangeres Jewel. Zij scoorde tussen 1997-2003 zeven hits, waaronder twee top 10-hits: ‘‘Foolish Games’ en ‘Intuition’. Portugal. The Man is dus de derde act uit Alaska dat succes boekt in ons land.

Cardi B was vroeger stripper

#98 Cardi B: Bodak Yellow

In de Verenigde Staten van Amerika is ‘Bodak Yellow’ van Cardi B met ruim 40 miljoen keer het meest gestreamde nummer van de afgelopen week. Er wordt daar al gesproken over ‘het rap anthem van deze zomer’. Tijd dus voor kennismaking met deze rapster.

Belcalis Almanzar, geboren op 11 oktober 1992 in de Bronx, New York, is Cardi B. Haar naam komt van Bacardi rum. Haar zuster, Carolina had als bijnaam Hennessey Carolina naar de bekende cognac, en dus vonden mensen Bacardi een geschikte bijnaam voor Belcalis zelf. Dat kortte ze in tot Cardi B.

Na een carrière als vrouwelijk stripper, begon Cardi B met rappen. Ze zette video’s op internet en kreeg daar veel reacties op. En uiteindelijk leverde het haar een platencontract op bij Atlantic Records, ‘Bodak Yellow’ is haar debuutnummer en staat op de EP Bloody Mary.

De flow in ‘Bodak Yellow’ en het refrein van het nummer doen denken aan ‘No Flockin’ van rapper Kodak Black uit 2014.