zondag 24 september 2017

Portugal. The Man is geïnspireerd door David Bowie

#93 Portugal. The Man: Feel It Still

Eind maart koos Radio 2 dj Gerard Ekdom dit nummer tot zijn 5-sterrenplaat. Sindsdien is het nummer (on)regelmatig te horen op diverse zenders. Drie weken geleden stak 3FM de nek uit en maakte er de Megahit van. En nu eindelijk na een half jaar wordt het een hit en dat werd tijd!
Portugal. The Man is een groep uit Wasila in Alaska. Twee van de huidige bandleden, John Gourley (zang) en Zack Carothers (basgitaar), kennen elkaar van de groep Anotomy of a Ghost uit Portland, Oregon. De andere drie leden, Kyle O'Quin (keyboards), Eric Howk (gitaar) en Jason Sechrist (drums), zijn er in de loop van de jaren bijgekomen.

David Bowie

De naam van de groep, Portagal. The Man, is een alter ego, zoals Ziggy Stardust dat was voor David Bowie. De band wilde geen naam van een bandlid, want die komen en gaan. en dus kozen ze voor de naam van een land (Portugal), dat staat voor een groep mensen met één stem.

Feel It Still’ is afkomstig van Woodstock, het achtste album van Portugal. The Man. Het nummer bevat delen van ‘Please Mr. Postman’ van the Marvelettes uit 1961. Eerder dit jaar gebruikte Apple ‘Feel It Still’ in een spotje voor de Apple iPad Pro.

3x Alaska

In 1988 zong Michelle Shocked over ‘Anchorage in Alaska’. Shocked kwam echter net uit Alaska, maar uit Dallas, Texas.

Wie wel uit Anchorage komt én hits scoorde in Nederland, is Lane McCray Jr. Tussen 1994-2002 vormde hij samen met zangeres Melanie Thornton het Eurodance-duo la Bouche. In ons land scoorde het duo in ’95-’96 vier hits met als klapper ‘Be My Lover’ (#3 in 1995). Er kwam een eind aan la Bouche, doordat Melanie Thornton bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Sinds 2007 bestaat la Bouche weer, nu met de Hongaarse zangeres Sophie Cairo.

Ook afkomstig uit Alaska is zangeres Jewel. Zij scoorde tussen 1997-2003 zeven hits, waaronder twee top 10-hits: ‘‘Foolish Games’ en ‘Intuition’. Portugal. The Man is dus de derde act uit Alaska dat succes boekt in ons land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten