vrijdag 31 mei 2013

Hitflits: tranen in DBSSW zorgen voor gouden #1-hit

Middels een korte trailer van De Beste Singer-Songwriter van Nederland (DBSSW), waren we al een beetje voorbereid op het optreden van Maaike Ouboter, dat zorgde voor emoties bij Eric Corton, Sanne Hans en Giel Beelen, de presentator. Maar toen afgelopen maandag meer dan 400.000 mensen het gehele optreden zagen, ontploften de sociale media. De 21-jarige Maaike, studente Media & Cultuur, zong daarin het zelfgeschreven ‘Dat ik je mis’, opgedragen aan haar overleden moeder.
Na de uitzending bleek dat Maaike niet alleen bij de drie juryleden een gevoelige snaar had geraakt, ook talloze anderen herkenden zich in het nummer dat gaat over het gemis van iemand. Na twee dagen was het nummer al genoeg gedownload voor de eerste plaats van de voorlopige Single Top 100. De twee dagen daarna is de voorsprong alleen maar groter geworden op de #2, 'Mijn liefde' van Gerard Joling & Jandino, en uiteindelijk uitgekomen op 39%.

goud

Inmiddels is het nummer meer dan 10.000 keer gedownload, genoeg voor een gouden plak. Maaike liet vanuit Venetië, waar ze op vakantie is, weten het bizar te vinden #1 te staan. Niet alleen Nederland valt voor Maaike Ouboter, ook Vlaanderen, waar het nummer ook bovenaan de iTunes-lijst staat.

Naast Maike Botter, zorgde nog een kandidaat voor een traan in het programma. Michael Prins die met zijn nummer ‘Close to you’, vooral Eric Corton bij de keel greep. Prins zijn liedje is sindsdien ook veel gedownload en komt binnen op de zevende plaats.

De eerste serie van DBSSW leverde al hits op voor onder andere Nielsson (Beauty & de brains’, #3) en Douwe Bob (‘Multicoloured angels’, #4), de winnaar vorig jaar.

TOP 3

1 E.W. Maaike Ouboter: Dat ik je mis
2  (6)   Gerard Joling & Jandino: Mijn liefde
3  (3)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines. Aanstaande zondag #1 in de Britse hitparade. Tot en met donderdag waren er al meer dan 140.000 stuks van verkocht, een record voor 2013.

‘Birds’ van Anouk zakt na twee weken bovenaan naar de elfde plaats.

Het restant eerste weeks noteringen van deze week is als volgt:
#31 Henk Bernard: Met heel mijn hart
#33 Mr. Polska: Vlammen (totally summer anthem)
#35 Glennis Grace: Ondanks alles, geschreven door Tjeerd Bonhof
#36 de Kraaien: Pechvogel
#48 2 Chanz & Wiz Khalifa: We own it (Fast and furious)
#63 Jesse J: Wild
#70 P&P Project feat. Daniel Meijer: The silence
#74 Joey Ferre: All my love
#80 Robert den Brok: Lekker
#82 Henk Dissel: Dansen
#89 Marco de Hollander: Gooi nog een keer de glazen vol
#90 Lytse Hille: De lach van mijn gezicht
#98 Demira: Bull's eye

ALBUMS

1  (1)   Anouk: Sad singalong songs (tweede week)
2  (3)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald
3  (2)   Daft punk: Random access memories

Slechts één week stonden ze in de Single Top 100: Splendid met ‘Again’, 30 juli 2011 op #80. De reggaband uit Den Haag is tot veel meer in staat en liet dat al horen op vier albums, waarvan alleen de voorlaatste, ‘Connect back to the stars’, een notering kreeg (#35 in 2011). Tot hun eigen verbazing scoort de opvolger, ‘Sun beats down’, veel beter, want het komt binnen op de elfde plaats.

De overige eerste weeks noteringen op een rijtje:
#7 Monique Smit & Tim Douwsma: Grenzeloos
#14 Laura Marling: Once I was an eagle, vierde album van 23-jarige Britse zangeres
#29 Neils Geusebroek: Lines

#50 John Fogerty: Wrote a song for everyone, op het negende studioalbum zingt de voormalig zanger van CCR (eigen) oude en nieuwe liedjes

#52 Alice in chains: The devil put dinosaurs here, tweede album van deze band uit Seattle, na het overlijden van zanger Layne Staley op 9 april 2002. Sinds 2006 is William DuVall, voormalig zanger van Comes with the fall

#61 Crystal fighters: Cave rave, tweede album van Brits/Spaanse band

#64 het Goede doel: … Was alles maar precies zoals het was …, verzamelabum met de favoriete liedjes volgens Henk Westbroek en Henk Temming. Zonder België en ‘Alles kan een mens gelukkig maken’, hun #1-hit met René Froger. Gelukkig wel met 'Alles geprobeerd'.

#67 Paul McCartney & Wings: Wings over America, geremastered driedubbel album (#10 in 1977) met extra studio nummers

#77 Original Soundtrack: Fast & furious 6, niet de filmmuziek van de Spaanse componist Lucas Vidal, maar twaalf voornamelijk elektronische en hiphop track staan er op deze soundtrack. ‘We own it (Fast & furious)’ door 2 Chainz feat. Wiz Khalifa, het themanummer komt binnen op #48.

#99 Cocorosie: Tales of a grasswidow, vijfde album van de twee Amerikaanse zussen Bianca (Coco) en Sierra (Rosie) Casady.

Voor meer achtergronden bij de albumnoteringen verwijzen we je naar de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. Na het zonnige weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman. Geniet er van!

zondag 26 mei 2013

Megaman bij week 21 – 25 mei 2013

‘Birds’ tiende Eurovisie Songfestival #1

En verder in deze Megaman:
Een record van 13 Songfestival hits, helft van ABBA schrijft Eurovisie Songfestival anthem, Rihanna opnieuw in zee met David Guetta, the Janoskians zetten zich in tegen pesten en Lana Del Rey gokt op twee versies. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Anouk scoort tiende Songfestival #1

Anouk: Birds (1)       *** tweede week op #1 ***

In de Album Top 100 knalt het album ‘Sad singalong songs’ van Anouk binnen op de eerste plaats, terwijl de single ‘Birds’ een tweede week ingaat aan kop van de Single Top 100. Daarmee is het nu al een grotere dan ‘Three days in a row’, dat in 2009 één week bovenaan stond. ‘Birds’ is inmiddels ook doorgedrongen tot de hitparade van Vlaanderen, waar het binnenkomt op #12, drie plaatsen boven ‘Love kills’ van de Belgische inzending Roberto Bellarosa.

Gelijktijdig op #1 in single en albumlijst, is maar voor weinigen weggelegd. De voorlaatste keer lukte het Adele in 2011 drie keer (!) met ‘Rolling in the deep’ (single) en ‘21’ (album). Voor Anouk zal het maar één week zijn, want volgende week pakt ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell de draad weer op en stijgt voor de tweede keer terug naar #1.

tien Songfestival #1-hits

‘Birds’ is de vierde Eurovisie Songfestival #1-notering van eigen bodem. De andere drie waren:
2010: Sieneke: (sha-la-lie) Ik ben verliefd (tweede week, vanaf #13)
2011: 3js: Je vecht nooit alleen (tweede week, vanaf #5) en ‘Je vecht nooit alleen/Never alone (zevende week, vanaf #75)
2012: Joan Franka: You and I (eerste week)
‘Birds’ van Anouk is de enige van de vier die de eerste plaats bereikte op de dag van het festival. De andere drie vlak na de Nationale finale in februari en 3js nogmaals in maart.

winnaars

Zes winnaars bereikten de eerste plaats, alle na het winnen van het festival. De een sneller dan de andere. Met achter de haken: de datum dat het festival werd gehouden – de datum waarop het nummer voor het eerste (en soms voor het laatst) de eerste plaats bereikte:

1982: Nicole: Ein bißchen Frieden (4x, Duitsland) 24 april – 15 mei
1981: Bucks fizz: Making your mind up (3x, Verenigd Koninkrijk) 4 april – 9 mei
1976: Brotherhood of man: Save your kisses for me (2x, Verenigd Koninkrijk)  3 april – 24 april
1974: Abba: Waterloo (2x, Zweden), 6 april  – 11 mei
1972: Vicky Leandros: Après toi (3x, Luxemburg) 25 maart – 22 april
1967: Sandie Shaw: Puppet on a string (1x, Verenigd Koninkrijk) 8 april – 6 mei

Songfestivalhits (2)

Emmelie de Forest: Only teardrops (4)

Weliswaar stijgt ‘Only teardrops’ van Emmelie de Forest van 36 naar #4, maar zal niet de elfde Eurovisie Songfestival #1-hit worden (zie voor de andere 10 onder Anouk). Hoger dan #4 komt ze niet. Maar in eigen land, Denemarken, lukt het haar deze week wel. De hoogste plaats was tot deze week #2, twee weken achtereen in februari, waarna het liedje zakte via 5, 17, 22, 25 naar #37 op 15 maart. Maar na ruim een maand gaat het nummer op herhaling en knalt direct binnen op de eerste plaats. Ook in de Griekse hitparade komt ‘Only terardrops’ binnen op de eerste plaats en in andere landen bij de bovenste tien.

#51 Dina Garipova: What if (van #100) – Rusland, #5 –

Dan volgen hier de nieuwe aanwinsten (11 stuks), die allen direct hun hoogste plaats scoren. Tussen haakjes het land waarvoor ze uitkwamen en de plaats die ze bereikten:

#32 Gianluca Bezzina: Tomorrow (Malta, #8)
#35 Byealex: Kedvesem (Hongarije, #10)
#42 Robin Stjernberg: You (Zweden, #14)
#49 Margaret Berger: I feed you my love (Noorwegen, #4)
#50 Zlata Ognevich: Gravity (Oekraïne, #3)
#69 Marco Mengoni: l’Essenziale (Italië, #7)
#71 Roberto Bellarosa: Love kills (België, #12)
#84 Eythor Ingi Gunnlaugsson: Eg a life (IJsland, #17)
#92 Farid Mammadov: Hold me (Azerbaijan, #2)
#95 Koza Mostra & Agathonas Iakovidis: Alcohol is free (Griekenland, #6)

Deze week staan er maar liefst 13 nummers genoteerd uit het Eurovisie Songfestival 2013, een record. De kans is groot dat de 11 nieuwe volgende week ook al weer zijn verdwenen.

recordjaren

Het hoogste aantal tot nu toe was 6 Songfestivalhits, in 2011, inclusief de Nederlandse inzending van 3js. Als we kijken naar de bovenste 50 van de Single Top 100, zijn het er dit jaar 7, nog steeds een record. Pakken we alleen de bovenste 30 om een vergelijking te maken met de jaren ’60 ’70, de gloriejaren van het festival, dan blijven er maar twee over voor 2013. Het recordjaar wordt dan 1973 met 4 noteringen, inclusief ‘De oude muzikant’, de Nederlandse inzending van Ben Cramer.

helft van ABBA schrijft Eurovisie Songfestival anthem

Avicii, B & B and Choir: We write the story (73)

Zweden was dit jaar voor de vijfde keer het gastland waar de 58e editie van het Eurovisie Songfestival 2013 plaatsvond. De meest succesvolle songfestival act komt uit Zweden, denk maar aan ABBA dat in 1974 won met ‘Waterloo’ en sindsdien meer dan een half biljard albums verkocht.

Beatles verslaan

Elk jaar komen daar meer bij, want de verzamelalbums verkopen nog steeds goed. In het Verenigd Koninkrijk haalde ‘Gold’ (5,1 miljoen exemplaren) van het viertal de afgelopen week ‘Sgt. Pepper’s lonely hearts club band’ van the Beatles in. Het verschil: nog geen  15.000 exemplaren. ‘Greatest hits’ van Queen uit 1981 is met 5,9 miljoen nu nog het bestverkochte album daar, maar de vraag is hoelang.

museum

Sinds 7 mei heeft ABBA in de wijk Djurgarden in Stockholm, een eigen museum. Met uitzondering van Agnetha Fältskog (63), die het te druk had met het promoten van haar soloalbum ‘A’, waren alle leden er: Björn Ulvaeus (68), Benny Andersson (66) en Anni-Frid Lyngstad (67). Benny liet zijn ongenoegen over de afwezigheid van Agnetha niet onder stoelen of banken steken: “Ongelooflijk slechte timing”. De gewenste reünie (voor een goed doel), waarover Agnetha het onlangs had, kan ze nu zeker wel op haar buik schrijven.

Met zo’n succesvol muzikaal verleden was het voor Zweden een uitdaging om dit jaar het Eurovisie Songfestival te organiseren. En we kunnen concluderen, dat ze dat heel goed kunnen! Van meet af aan wilde SVT, de organiserende omroep, een Eurovision anthem, dat te horen zou zijn aan het begin van de finale. Voor het anthem werden musici van toen en nu benaderd.

generaties werken samen

Wie kan je dan beter vragen dan Benny Andersson en Björn Ulvaeus, de twee B’s in ABBA én de meest succesvolste dj/producer van dit moment: Tim Bergling oftwel  Avicii. B & B: “We waren zeer vereerd met het verzoek. Dit gaf ons de kans om samen te werken met Avicii, op basis van vriendschap en wederzijds begrip. Het was een plezier om het te doen en zeer inspirerend.”

‘We write the story’ kwam tot stand via de mail, ieder stuurt zijn deel en de ander vult het verder aan. Björn over het nummer: “Het nummer gaat over Europa, iets om trots op te zijn, iets dat ons bindt. Wellicht een idee voor een Europees volkslied.”
De opname van ‘We write the story’ vond in april plaats in de studio van Benny Andersson (achter het mengpaneel, Björn Ulvaeus kijkt toe) met een koor van zes mannen en zes vrouwen. Ze waren uitgekozen door Thérèse Löf, die zong in de musical ‘Mamma Mia!’, na een demo in december 2012. Onder de twaalf mensen zat Micke Grahn (bekend van de Zweedse tv-serie ‘Fame factory’) en Marica Lindé (zangeres die getourd heeft met ABBA coverbands als Anni-Frid). Op zaterdag 18 mei vond de finale plaats en zong een groot koor ‘We write the story’.

John Newman moet het nu in zijn eentje klaren

John Newman: Love me again (79)

Als zanger van de #2-hit ‘Feel the love’ van Rudimental leverde de Britse zanger John Newman een heel goed visitekaartje af. Voor ‘Not giving in’, waaraan ook Alex Clare meewerkte, werd Newman opnieuw gevraag, maar hoger dan #71 kwam het nummer niet. Nu mag hij laten horen waar toe hij in zijn eentje tot staat is. ‘Love me again’ is zijn eerste hitsingle.

John Newman, 23, geboren in Settle, Yorkshore Dales, groeide op met de muziek van Motown; dit dankzij zijn moeder die daar een voorliefde voor had. Op zijn veertiende begon hij met het schrijven van nummers en leerde ze op te nemen en te produceren. Via een vriend kwam hij in contact met Piers Agget van Rudimental, die een keer bij zijn optreden kwam kijken. Vervolgens vroeg de band hem vorig jaar zomer voor ‘Feel the love’ en de rest is hitgeschiedenis. ‘Love me again’, deze week Megahit op 3FM (na ‘Feel the love’), is de voorloper van een album dat later dit jaar verschijnt.

Rihanna opnieuw in zee met David Guetta

Rihanna feat. David Guetta: Right now (76)

De hits van David Guetta volgen elkaar snel op. Vorige week kwam ‘Play hard’ feat. Ne-Yo & Akon binnen op #78, maar is nu al weer verdwenen. De aandacht gaat nu uit naar ‘Right now’ dat hij opnam met Rihanna en mede geschreven en geproduceerd door Giorgio Tuinfort en Nicky Romero. Guetta en Rihanna werkten al eerder samen op het nummer ‘Who’s that chick?’ dat in februari 2011 de 15e plaats bereikte. Of ‘Right now’, afkomstig van haar album ‘Unapologetic’ uit november 2012,  dat gaat evenaren? We wachten af.

the Janoskians zetten zich in tegen pesten

the Janoskians: Best friends (83)

De naam van de tour door Europa, Nieuw Zeeland, Canada, de Verenigde Staten van Amerika en Australië kreeg de naam ‘Not a boy band’. Daarmee geven the Janoskians direct aan wat ze niet zijn. Maar wat zijn ze dan wel, die vijf jongens uit Melbourne, Australië en van welke muziek houden ze?

Luke Anthony Mark Brooks (3 mei 1995) houdt van  r&b, James Anthony Yammouni (27 februari 1996) van OneDirection, Jai Brooks (3 mei 1995) van r&b, Bruno Mars, Justin Bieber en Michael Jackson, Daniel Sahyoune (31 oktober 1994) van nieuwe muziek en Beau Peter Brooks (31 juli 1993) vind alle muziek leuk. Zijn favoriet is ‘The cave’ van Mumford & sons. Weinig muziek van boybands dus.
The Janoskians, dat staat voor Just Another Name Of Silly Kids In Another Nation, lieten voor het eerst van zich horen in september 2011, toen ze begonnen met het uploaden van komische video’s naar YouTube. Het is maar wat je komisch noemt: simuleren van sexuele handelingen, slapen, schreeuwen, winden laten, eten van rouwe dieren, maar ook gevaarlijke stunts. In ieder geval (en dat was natuurlijk ook de bedoeling), trokken de video’s de aandacht, van onder andere zanger Justin Bieber en presentatrice Ellen DeGeneres. Inmiddels zijn de video’s van ‘de jongens zonder toekomst’, al 65 miljoen keer bekeken.

In 2012 werd alle moeite beloond met een platencontract bij Kamouflage Entertainment van de Britse rapper/producer Jay Sean, want zingen kunnen ze dus ook. In september verscheen de debuutsingle ‘Set the world on fire’. Vervolgens maakten ze 8 afleveringen van hun web-show voor MTV Australië. ‘Best friends’ (want dat zijn ze nog steeds), is hun tweede single. Hun nummers worden geschreven door een collectief aan componisten.

pesten

The Janoskians zetten zich in tegen pesten. Vorig jaar had een één of ander leeghoofd, een anti-campagne tegen de groep opgezet, adressen van de leden gepubliceerd en diverse bedreigingen geuit. Dit soort mensen verschuilt zich altijd achter bedachte namen, maar uiteindelijk kwam men achter de werkelijke identiteit. Daarop werd deze persoon voor het gerecht gesleept, en moest hij zijn acties staken. Kijk, dat je niet van hun capriolen en/of muziek houdt, is je goed recht. Maar om je frustratie dan op zo’n manier te uiten, gaat natuurlijk veel te ver. Get a life!

De jongens zijn natuurlijk niet de enigen die zoiets overkomt. Kijk naar de reacties op ons ‘Koningslied’! We zagen zelfs een recensie van het nummer ‘Best friend’ die luidde: ‘Op een rijtje en dan een salvo erover’, waaruit blijkt dat sommige mensen diep zijn gezonken. Geen enkel argument waarom het nummer hem niet aanstaat. Je wordt er dus niets wijzer op.
Door hun positie hebben The Janoskians veel invloed op hun leeftijdgenoten. En daarom hebben ze zich op 16 maart aangesloten bij de Anti Bullying Australia Foundation, een stichting die het pesten in Australië tegengaat.

Lana Del Rey gokt op twee versies

Lana Del Rey: Young and beautiful (93)

Het zal moeilijk worden om ‘Video games’ (#3 in 2011) te evenaren, laat staan te overtreffen. Dat zal dan ook zeker niet gebeuren met ‘Young and beautiful’, de derde hitsingle van Elizabeth Woolridge Grant, Lana Del Rey dus. Het nummer roept deels wel dezelfde sfeer op, maar ja het is geen herfst en de donkere dagen stellen we nog heel lang uit. Lana schreef het nummer samen met Rick Nowels, die ruim een jaar geleden medeverantwoordelijk was voor een #1-hit: ‘I follow rivers’ van Lykke Li, maar dan in de uitvoering van Triggerfinger.
‘Young and beautiful’ is geschreven voor de soundtrack van de film ‘The great Gatsby’, die momenteel in de bioscopen draait. Van het nummer zijn twee versies verschenen: de versie die je af en toe hoort langskomen en eentje met The Bryan Ferry Orchestra. Het orkest van Ferry nam voor de soundtrack ook jazzversies van onder andere “Crazy in love’ van Beyoncé door Emelie Sandé.