zondag 26 mei 2013

helft van ABBA schrijft Eurovisie Songfestival anthem

Avicii, B & B and Choir: We write the story (73)

Zweden was dit jaar voor de vijfde keer het gastland waar de 58e editie van het Eurovisie Songfestival 2013 plaatsvond. De meest succesvolle songfestival act komt uit Zweden, denk maar aan ABBA dat in 1974 won met ‘Waterloo’ en sindsdien meer dan een half biljard albums verkocht.

Beatles verslaan

Elk jaar komen daar meer bij, want de verzamelalbums verkopen nog steeds goed. In het Verenigd Koninkrijk haalde ‘Gold’ (5,1 miljoen exemplaren) van het viertal de afgelopen week ‘Sgt. Pepper’s lonely hearts club band’ van the Beatles in. Het verschil: nog geen  15.000 exemplaren. ‘Greatest hits’ van Queen uit 1981 is met 5,9 miljoen nu nog het bestverkochte album daar, maar de vraag is hoelang.

museum

Sinds 7 mei heeft ABBA in de wijk Djurgarden in Stockholm, een eigen museum. Met uitzondering van Agnetha Fältskog (63), die het te druk had met het promoten van haar soloalbum ‘A’, waren alle leden er: Björn Ulvaeus (68), Benny Andersson (66) en Anni-Frid Lyngstad (67). Benny liet zijn ongenoegen over de afwezigheid van Agnetha niet onder stoelen of banken steken: “Ongelooflijk slechte timing”. De gewenste reünie (voor een goed doel), waarover Agnetha het onlangs had, kan ze nu zeker wel op haar buik schrijven.

Met zo’n succesvol muzikaal verleden was het voor Zweden een uitdaging om dit jaar het Eurovisie Songfestival te organiseren. En we kunnen concluderen, dat ze dat heel goed kunnen! Van meet af aan wilde SVT, de organiserende omroep, een Eurovision anthem, dat te horen zou zijn aan het begin van de finale. Voor het anthem werden musici van toen en nu benaderd.

generaties werken samen

Wie kan je dan beter vragen dan Benny Andersson en Björn Ulvaeus, de twee B’s in ABBA én de meest succesvolste dj/producer van dit moment: Tim Bergling oftwel  Avicii. B & B: “We waren zeer vereerd met het verzoek. Dit gaf ons de kans om samen te werken met Avicii, op basis van vriendschap en wederzijds begrip. Het was een plezier om het te doen en zeer inspirerend.”

‘We write the story’ kwam tot stand via de mail, ieder stuurt zijn deel en de ander vult het verder aan. Björn over het nummer: “Het nummer gaat over Europa, iets om trots op te zijn, iets dat ons bindt. Wellicht een idee voor een Europees volkslied.”
De opname van ‘We write the story’ vond in april plaats in de studio van Benny Andersson (achter het mengpaneel, Björn Ulvaeus kijkt toe) met een koor van zes mannen en zes vrouwen. Ze waren uitgekozen door Thérèse Löf, die zong in de musical ‘Mamma Mia!’, na een demo in december 2012. Onder de twaalf mensen zat Micke Grahn (bekend van de Zweedse tv-serie ‘Fame factory’) en Marica Lindé (zangeres die getourd heeft met ABBA coverbands als Anni-Frid). Op zaterdag 18 mei vond de finale plaats en zong een groot koor ‘We write the story’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten