vrijdag 18 februari 2022

Hitflits: Bankzitters veroveren Nederland met Je Blik Richting Mij; hoogste notering voor Eddie Vedder

Een jaar geleden verdween hun eerste notering, ‘Stapelgek’, na twee weken uit de lijst. Hoogste plaats #37. In oktober volgden ‘Baldadig’ (#46) en ‘Factureren’ (#88). En daarmee leek het (voorlopig) klaar voor de Bankzitters. Maar deze week zijn ze terug met ‘Je Blik Richting Mij’, dat in de eerste week ruim 2 miljoen keer is gestreamd en binnenkomt op de eerste plaats van de Single Top 100.
De Bankzitters is een Nederlands YouTube-kanaal, dat in 2017 werd opgericht door een groep van zeven vrienden. In 2020 verlieten twee de groep en sindsdien bestaan de Bankzitters uit Koen van Heest, Matthyas Maarten het Lam, Milo ter Reegen, Raoul Joshua de Graaf en Rob Heiwan van de Graaf. Twee keer per week uploaden ze hun filmpjes. Voor de grap namen ze af en toe ook nummers op. Maar met een #1-notering voor ‘Je Blik Richting Mij’ is dat er wel zo’n beetje af.
 
remakes
 
‘Je Blik Richting Mij’ van de Bankzitters leunt muzikaal op ‘L’Amours Toujours’, de #1-hit van Gigi D’Agostino uit 2001/2002. Raoul daarover in het AD: “We zagen dat veel succesvolle nummers remakes zijn van bestaande liedjes. Dus wij wilden iets maken wat een beetje lijkt op een ander lied.” En dus kreeg Rutger Van Eck, ofwel producer Russo, het nummer van Gigi D’Agostino ter inspiratie mee. De tekst van ‘Je Blik Richting Mij’, schreven de Bankzitters zelf samen met Van Eck.
 
De Bankzitters is niet de eerste act dat het nummer ‘L’Amours Toujours’ van Gigi D’Agostino als inspiratie gebruikt. In 2015 scoorden Dzeke & Torres feat. Delaney Jane met ‘L’Amours Toujours (Tiësto remix)’, dat tot #92 reikte. Daarna was het Gigi D’Agostino zelf samen met Dynoro met het nummer ‘In My Mind’ (#3 in 2018). De basis voor ‘In My Mind’ lag in het gelijknamige nummer van Ivan Gough & Feenixpawl feat. Georgi Kay (#51 in 2012), dat de baslijn gebruikte van ‘L’Amours Toujours’ van Gigi D’Agostino.
 
naast de bank
 
Naast de vier noteringen van de Bankzitters, scoorden een aantal leden ook al een hit. In 2020 augustus bereikte ‘Geen Cartier’ van Koen van Heest als Koen de dertiende plaats. In diezelfde maand stond ‘Geldwolf’ van Matthy feat. Robbie, FC Roelie & Bassistent een weekje op de 70e plek. Met uitzondering van Bassistent, maken de andere drie deel uit van de Bankzitters.

SINGLE TOP 5
 
1. EW  de Bankzitters: Je Blik Richting Mij *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar: Amsterdam (op 2,92%)
3. (2)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan (op 10,64%)
4. (3)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
5. (6)   Tiësto & Ava Max: The Motto
 
Over naar de andere eerste weeks noteringen
#11 Josylvio: Zoveel Takkies
#46 Mula B: Mij Zijn
 
#52 Sor: Zo Zijn
Voor zijn deelname aan het tv-programma ‘Maestro’, de talentenjacht voor de beste dirigent, hadden nog maar weinig mensen gehoord van Sor. Op 16 januari won de 25-jarige Rosario Mussendijk, zijn echte naam, de finale van Simone Klijnsma. Zijn prijs: de gouden baton (dirigentstokje) en eind mei mag hij het Codarts Pop Orchestra in het Concertgebouw in Amsterdam dirigeren.
Na de finale zei hij zeker van plan te zijn door te gaan met klassieke muziek. En Sor heeft woord gehouden, want voor ‘Zo Zijn’ gebruikte hij de compositie ‘Gymnopédie No. 1’ van de Franse componist Erik Satie. ‘Zo Zijn’ is een ander nummer dan het gelijknamige nummer van S10 uit 2019, dat hij schreef en produceerde met Okke Punt.
 
#54 Dove Cameron: Boyfriend
Als Chloe Celeste Hosterman kwam ze op 15 januari 1996 ter wereld in Bainbridge Island, Washington. Na de dood van haar vader in 2011, veranderde ze haar naam in Dove Olivia Cameron. Hij noemde haar altijd Dove. Op haar achtste begon Cameron met acteren. Uiteindelijk leidde dit tot rollen in musicals.
 
Haar grote doorbraak kwam in 2015 in de Disney comedyserie ‘Liv and Maddie’, waar ze beide rollen voor haar rekening nam. In datzelfde jaar bracht ze haar eerste single uit ‘If Only’. Nu de single ‘Boyfriend’, sinds december uit, begint aan te slaan, is ze druk doende met een volledig album.
 
#73 Eves Laurent: Hollandse Zon

#86 Gabry Ponte x R3hab x Timmy Trompet: Call Me
Dit is een cover van Blondie (#12 in 1980). Het origineel werd geschreven voor de film ‘American Gigolo’ door de Italiaanse muzikant Giorgio Moroder en de Amerikaanse Deborah Harry. Moroder leverde haar een instrumentale versie met de werknaam ‘Man Machine’ (de film gaat over een gigolo). Vervolgens schreef Harry er een tekst bij, maar dan vanuit het oogpunt van een mannelijke prostituée, de hoofdpersoon van de film, gespeeld door Richard Gere.
 
#88 George Ezra: Anyone For You
#89 Bastille: Shut Off The Lights
 
#100 Ruth B.: Dandelions
Tweede hit na ‘Lost Boy’ (#41 in 2016) van de 26-jarige Ruth Berhe uit Edmonton, Alberta in Canada. ‘Dandelions’ is afkomstig van haar album Safe Haven uit 2017, dat sindsdien al meer dan 1 miljard keer is gestreamd. Het nummer scoort nu dankzij TikTok.

ALBUMS
 
Met zijn groep Pearl Jam scoorde zanger Eddie Vedder elf top 10-albums, waaronder een eerste plaats met Vs. in 1993. Met twee soloalbums kwam hij niet hoger dan de dertiende plek, dat was in 2011 met Ukulele Songs. Met Earthling, zijn vierde soloalbum, bereikt hij voor het eerst de top 10, want het album komt binnen op de vijfde plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Lil Kleine: Ibiza Stories (0) *** derde week op #1 ***
2. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (17), op 52,98%
3. (3)   Adele: 30 (34)
4. (4)   Soundtrack: Encanto (5)
5. EW  Eddie Vedder: Earthling (66)
 
Resten tot slot de andere nieuwe noteringen van deze week. Ook hier geven we tussen haakjes het aandeel fysiek weer.
 
#6 Big Thief: Dragon New Warm Mountain I Believe In You (79)
Vijfde album van de Amerikaanse groep Big Thief. De voorgaande twee noteringen, beide in 2019, kwamen niet hoger dan de 59e plaats.
In vier lange opnamesessies op vier totaal verschillende locaties, werden 45 nummers opgenomen, waarvan er 20 terecht kwamen op het album Dragon New Warm Mountain I Believe In You. Wellicht komen ze dit jaar met nog een album, zoals in 2019. Het nieuwe album is vooral populair op vinyl (dubbel), want het komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33.
 
#8 Alt-J: The Dream (64)
#11 Slash feat. Myles Kennedy: 4 (92)
 
#26 Amorphis: Halo (100)
Eerste album in vier jaar tijd van de Finse heavymetalband Amorphis. Halo is hun veertiende studioalbum, maar pas het tweede dat bij ons een notering krijgt. De eerste was Under The Red Clout (#50 in 2015).
 
#41 Spoon: Lucifer On The Sofa (91)
 
#46 the Delines: The Sea Drift (81)
Ook de Amerikaanse country-soulgroep the Delines is toe aan hun tweede notering. In 2019 bereikte hun album The Imperial de 92e plaats. Dan doet The Sea Drift het op #46 stukken beter. Op 22 april staat de groep in Tolhuistuin in Amsterdam en op 4 november in de Oosterpoort in Groningen.
 
#84 Snoop Dogg: Bodr (0)
 
#55 Voivod: Synchro Anarchy (100)
In 1990 bereikte de Canadese metalband Annihilator met het album Never, Neverland de 63e plaats in de Album Top 100. Wij kunnen ons sindsdien geen andere Canadese metalband heugen met een notering. Dan zou Voivod met Syncho Anarchy de tweede zijn met een notering in onze albumlijst.
Voivod bestaat sinds 1982 en bracht al veertien albums uit. Van de start in 1982, met vier muzikanten, zijn nog twee over: Michael Langevin (Away, drums) en Denis Bélanger (Snake, zang), De andere bandleden zijn Dominic Laroche (Rocky, bas) en Daniel Mongrain (Chewy, gitaar). Synchro Anarchy is het vijftiende studioalbum van Voivod.