vrijdag 23 november 2018

Hitflits: derde #1-album voor Mumford & Sons; Nienke Plas scoort elfde ‘vrijdag-hit’

Hits scoren de mannen van Mumford & Sons al een aantal jaren niet meer. En  hun voorlaatste album, Wilder Mind, ligt alweer drie jaar achter ons. Wel was dat in 2015 na Babel in 2012, hun tweede #1-album. En deze week scoort de Britse band met Delta hun derde #1-notering.
Delta is de vierde letter van het Griekse alfabet en (toevallig) ook het vierde album van de band. Van die vier haalde alleen Sigh No More niet de eerste plaats, maar bleef in 2010 steken op gamma, eh de derde plaats.

Delta nam Mumford & Sons op in de Church Studios in Noord Londen met componist/producer Paul Epworth (Adele, Rihanna). Niet minder dan honderd muzikanten werkten mee aan de sessies die voorafgingen aan het album. Van de 25 liedjes die ze opnamen, bleven er uiteindelijk veertien over.

Langer dan één week zal Mumford & Sons niet van de eerste plaats kunnen genieten, want vandaag verscheen Francis het nieuwe album van hiphopper Frenna. Het moet wel heel raar lopen wil hij daarmee niet volgende week zijn eerste #1-album mee scoren. De Kinderen voor Kinderen zullen dus nog even geduld moeten hebben …

ALBUM TOP 5

1. EW  Mumford & Sons: Delta (ook #1 in de Vinyl 33)
2. (4)   Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! Deel 39 (op ruim 17%)
De winst komt dankzij de TV-special die vorige week zaterdag, vooraan de intocht van Sinterklaas is herhaald. Het album staat nu voor de derde keer op de tweede plaats
3. EW  K3: Roller Disco
4. EW  Michael Bublë: Love (het spant er nog om Bublé de eerste pakt in de Britse albumlijst of Delta van Mumford & Sons)
5. EW  Mark Knopler: Down The Road Wherever

Simulation Theory van Muse, zakt in de tweede week van de eerste naar de tiende plaats.

Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 Boudewijn de Groot & the Dutch Eagles: Even Weg
#9 Little Mix: LMS
#17 Anneke van Giersbergen: Symphonized
#21 Anderson.Paak: Oxnard
#26 Jean Michel Jarre: Equinoxe Infinity
#27 Rolling Stones: Voodoo Lounge – Uncut Live
#38 Mariah Carey: Caution
#53 Fleetwood Mac: 50 Years – Don’t Stop
#55 Soundtrack: The Greatest Showman Reimagined
#63 Zaz: Effet Miroir
#74 Kate Bush: Remastered - Part 1 [+ Remastered in Vinyl 1 / Remastered in Vinyl II]
#79 the Smashing Pumpkins: Shiny And Oh So Bright Vol. 1

Alvorens we kijken naar de single-trackhits van deze week, nog even een blik op de zestiende worp albums in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music, dubbelalbums van Nederlandse artiesten uit de jaren 60 en 70. Van de vier dubbelalbums die vorige week vrijdag verschenen, krijgen de volgende drie een notering:
#65 Boudewijn de Groot
#80 Peter Koelewijn en zijn Rockets
#83 Rob de Nijs
Het totaal aantal noteringen in deze serie komt nu uit op 54. Een tweede deel van the Cats staat op #106 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Album Top 100.

SINGLES

Ze is onder andere bekend als presentatrice van het tv-programma ‘Zon, Zuipen, Ziekenhuis: Hier Is Het Feestje’ en als deelnemer aan ‘Expeditie Robinson’. Naast presenteren heeft ze op de theaterschool gezeten, zangles gehad en heeft ze een cabaretcursus gevolgd. En volgend jaar gaat haar grote droom in vervulling: een eigen theatershow.
En sinds deze week scoort vlogster Nienke Plas (Purmerend, 3 april 1986), moeder van zoon Frenky-Dean, ook nog een hit met ‘Vrijdag’, dat binnenkomt op de 25e plaats.

‘Vrijdag’ is geschreven door Bizzey (die ook in de videoclip is te zien), Caza en Jayh. De eerste twee zaten ook achter de successen van een andere vlogster die ook is gaan zingen, Famke Louise, maar dat (nog) niet zonder auto-tune kan.

elf keer de vrijdag

‘Vrijdag’ van Nienke Plas is de elfde hit waarin deze laatste dag van de werkweek wordt bezongen. De grootste ‘vrijdag-hit’ is ‘Friday On My Mind’ van the Easybeats (#1 in 1966). Onder de elf ‘vrijdag-hits’ zitten twee andere Nederlandstalige nummers en dat zijn:
-  Corry: Vrijdag de 13e Mei (#41 in 1981)
-  Vinzzent: Vrijdag Is Vrij (#66 in 2014)

SINGLE TOP 5

1. (1)   Davina Michel: Duurt Te Lang (derde week op #1)
2. (2)   the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv: Huts (op ruim 7%)
3. EW  Frenna & Priceless: Freak In The Weekend
4. (5)   Bizzey, Frenna, KM & Ramiks: Culo
5. (6)   Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd

Naast ‘Freak In The Weekend’ van Frenna & Priceless op #3, zijn er geen andere nieuwe noteringen bij de bovenste tien, dus snel over naar de andere eerste weeks noteringen:
#52 Young Felix feat. Zefanio & Ir Sais: Mr. Lova
#55 LouiVos: Pony-pak
#80 Panic! At The Disco: High Hopes (was in juni Veronica Vavorit en 3FM Megahit en de komende week Alarmschijf ...)
#83 Moni feat. Kevin: Wavey
#90 SIXTEEN: She Loves It
#95 Sheck Wes: Mo Bamba

Queen is niet te stoppen

Het succes van de film ‘Bohemian Rhapsody’ over de Britse formatie Queen, groeit met de week. Ook de muziek van de band staat weer volop in de belangstelling. Het titelnummer boekt twee plaatsjes winst en belandt in de dertigste week op de 54e plaats. Daarnaast gaat ‘Don’t Stop Me Now’ (#16 in 1979) op herhaling op de 97e plaats.

kersthits (2)

‘Last Christmas’ van Wham! is nog niet gesignaleerd, maar Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’ wel. Na vorige week voor de dertiende keer op herhaling te zijn gegaan, stijgt het nummer in de 50e week van de 86e naar de 51e plaats.