vrijdag 7 oktober 2016

Hitflits: O’G3NE scoort met We Got This het allereerste #1 zussen album

Na de storing vorige week, waardoor we pas op zondag de definitieve Hitflits konden presenteren, is deze er gewoon weer op vrijdag. En opnieuw heeft de Album Top 100 een nieuwe lijstaanvoerder, want ook de Canadese zanger Shawn Mendes lukt het niet langer dan één week te imponeren met zijn album Illuminate.

derde keer raak

Hun vorige twee albums, nog uitgebracht onder hun eigen namen, Lisa, Amy & Shelley, reikten tot ver buiten de top 10: 300%  (#26 in 2008) en Sweet 16 (#45 in 2011).
Met  hun derde album, We Got This, maar nu als O’G3NE, met onder andere de geflopte single ‘Take The Money And Run’, is het raak. Het album knalt, mede dankzij een hoge voornotering bij Bol.com, binnen op de eerste plaats  en is het dertiende #1-album dit jaar. Vorig jaar op deze tijd stond de teller al op 29!

familiealbums

O’G3NE wordt gevormd door drie zussen Lisa, Amy & Shelley Vol. Nog maar één keer eerder bereikte een album van uitsluitend drie familieleden de eerste plaats. Dat was in 1999  One Night Only van Barry, Robin & Maurice Gibb, ofwel the Bee Gees.Daarnaast zijn er nog twee #1-albums waar drie broers aan meewerkten: The Seventh One van Toto in 1988 en Past To Present 1977 -1990, beide van Toto met de broers Jeff (drums), Mike (basgitaar) en Steve (keyboards) Porcaro. Ten tijde van Toto IV in 1988, waarop hij cello speelt, was Mike Porcaro nog geen officieel lid van de groep.

En hoe zit het met zussen?
Drie keer bereikte een album met zussen de eerste plaats, maar dat ging om twee zussen:
Jacqueline en Anna Govaert van Krezip. Met Nothing Less scoorde de groep in 2000 zelfs bijna het album van het jaar. Daarna haalden ze nog de eerste plaats met What Are You Waiting For (in 2005) en met Best Of Krezip (in 2008). Maar drie zussen die in hun eentje de top halen in de albumlijst? Dat is nog nooit eerder gebeurd. En dus is We Got This van O’G3NE het allereerste album van drie zussen dat de eerste plaats haalt in ons land!

the Voice

O’G3NE won in 2014 als eerste groep de vijfde editie van The Voice of Holland. Van de vier voorgaande winnaars en de winnaar na O’G3NE, scoorde alleen Ben Saunders een #1-album. Dat was in 2011 met You Thought You Knew Me By Now. Na The Voice, zetten de zussen zich in de kijker tijdens De Beste Zangers van Nederland.

tournee

Tot en met maart 2017 doet O’G3NE de nagenoeg uitverkochte theatertournee ‘Three Times A Lady’. Tijdens deze tournee wordt het album ook verkocht en die verkopen tellen ook mee voor een positie in de Album Top 100. Na de tour mag O’G3NE misschien wel aan de bak in Kiev, Oekraïne, om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

ALBUM TOP 5

1. EW  O’G3NE: We Got This
2. (1)   Shawn Mendes: Illuminate
3. (3)   Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong!
4. EW  EpicaThe Holographic Principle
5. (4)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2

Wederom een week met een stroom aan eerste weeks noteringen, dus hierbij het restant:
#7 Van Morrison: Keep Me Singing
#8 Bon Iver: 22, A Million
#11 Opeth: Sorceress
#13 Pixies: Head Carrier
#22 the Slow Show: Dream Darling
#25 Solange: A Seat At The Table
#36 Eric Clapton: Live In San Diego
#46 Jimi Hendrix: Machine Gun – The Fillmore East First Show 12/31/1969
#48 Yello: Toy

#50 King of the World: Cincinnati
#55 Original Soundtrack: Hart Beat
#62 Craig David: Following My Intuïtion
#66 Drive-By Truckers: American Band
#77 Banks: The Altar
#96 Van Der Graaf Generator: Do Not Disturb
#98 Sela: Vreugde Van Mijn hart

SINGLE TOP 5

1. (1)   DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You (vierde week op #1)
2. (2)   the Chainsmokers feat. Halsey: Closer (op iets meer dan 4%)
3. (3)   Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water
4. (4)   Martin Garrix feat. Bebe Rexha: In The Name Of Love
5. (6)   Frenna feat. Jonna Fraser & Emms: My Love

In de vierde week maakt ‘The Greatest’ van Sia feat. Kendrick Lamar de sprong naar de top 10. Het nummer boekt drie plaatsen winst en belandt op de negende plek. Voor Lamar is het zijn eerste, voor Sia haar vijfde top 10-notering.


Tot slot de eerste weeks noteringen:
#33 Niall Horan: This Town
#58 Jay feat. SBMG & Broederliefde: Ballon
#60 the Chainsmokers feat. Phoebe Ryan: All We Know
#87 D.R.A.M. feat. Lil Yachty: Broccoli

De Hitflits, gewoon weer op vrijdag, en dus is er zondag ook gewoon weer een uitzending van de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2. En dan melden wij ons ook nog even weer.

zondag 2 oktober 2016

Megaman bij week 40 – 1 oktober 2016

‘Closer’ komt closer

En verder in deze Megaman:
-          the Weeknd komt met derde album
-          Broederliefde en Jan Smit maken ghettofish
-          Soufiane Eddyani blijft zich verontschuldigen
-          Anne-Marie leerde het zingen bij Rudimental
-          Calum Scott bouwt dancenummer om naar ballad
-          Alessia Cara gaat de strijd aan met schoonheidsidealen
-          Equalz werden getipt door Broederliefde

Na een bijna hitparade-loos weekend hebben we een nieuwe #1 in de Album Top 100. Wie? Je leest het in de definitieve Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Closer’ komt closer

#1 DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You
     *** derde week op #1 ***

Het verschil met ‘Closer’ van the Chainsmokers feat. Halsey wordt met de week kleiner. Vorige week nog 7% (op een derde plaats), deze week ruim 4% (gestegen naar de tweede plaats). Toch houdt ‘Let Me Love You’ van DJ Snake feat. Justin Bieber (moedig) stand op de eerste plaats, nu voor de derde week. We zullen zien hoelang nog.

the Weeknd komt met derde album

#9 the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
      *** hoogste eerste weeks ***

In één week is de videoclip ‘Starboy’ van the Weeknd feat. Daft Punk wereldwijd meer dan 20 miljoen keer bekeken. Daarnaast is het nummer wereldwijd meer dan 30 miljoen keer gestreamd, waarvan 800.000 keer in ons land. Niet vreemd dus dat ‘Starboy’ in veel landen de hoogste eerste weeks is, bij ons op de negende plaats.
Die hoge binnenkomst levert beide acts hun tweede top 10-notering op. De heren van het Franse Daft Punk hebben er drie jaar op moeten wachten, ‘Get Lucky’ feat. Pharrell Williams bereikte in 2013 de tweede plaats. The Weeknd, afkomstig uit Canada, scoorde zijn eerste top 10-hit pas vorig jaar: een derde plaats voor ‘Can’t Feel My Face’. ‘Starboy’ is de voorloper van zijn gelijknamige, derde, album dat op 25 november verschijnt.

correctie 7-10-2016:
‘Starboy’ is niet de tweede, maar derde top 10-notering voor the Weeknd. Zijn eerste top 10-hit scoorde hij begin 2015, met 'Earned It', dat in februari van dat jaar twee weken op de achtste plaats stond. Peter, dank voor je oplettendheid. Blijf ons volgen.

Broederliefde en Jan Smit maken ghettofish

#29 Jan Smit & Broederliefde: Kom Dichterbij Me

Het Rotterdamse hiphopgezelschap Broederliefde wilde al tijden een nummer opnemen met Jan Smit. Op 2 juni van dit jaar ontmoetten ze elkaar in de DINO-show van Dino Asporaat en hoorde Jan van hun ambitie. Daarop maakten ze een afspraak en schreven ‘Kom Dichterbij Me’.
‘Kom Dichterbij Me’ staat op 20, het jubileumalbum van Smit, dat vorige week #1 stond in de Album Top 100. De jongens van Broederliefde noemen het nummer, dat ze met Jan Smit op 29 september in de DINO-show brachten, ‘ghettofish’, een combinatie van palingsound en hiphop.

Soufiane Eddyani blijft zich verontschuldigen

#55 Soufiane Eddyani: God Vergeef Me

Op het nummer ‘Terug In De Tijd’ betuigde de Marokkaans-Belgische rapper Soufiane Eddyani (geboren in Borgerhout, Antwerpen), spijt tegenover zijn moeder over zijn foute keuzes. Ook  ‘God vergeef me’, zijn nieuwe single, is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De videoclip, inmiddels al meer dan 2 miljoen keer bekeken, nam hij op in Marokko.Soufiane over zijn clips: ““Ieder individu kan zich ergens in het verhaal plaatsen, aangezien spijt iets is dat iedereen op een bepaald ogenblik in het leven wel heeft gehad.”

Anne-Marie zong 2 jaar bij Rudimental

#80 Anne-Marie: Alarm

Straks krijgen we Calum Scott, die net als Anne-Marie afkomstig is uit Groot-Brittannië. Op haar zesde speelde Anne-Marie Nicholson (Essex, 7 april 1991) in de musical ‘Les Misérables’ en op haar twaalfde stond ze naar landgenote Jesse J in de musical ‘Whistle Down The Wind’. In 2013 nam Anne-Marie een demo op van het nummer ‘Summer Girl’.
Haar carrière kwam in een stroomversnelling toen ze zangeres werd bij de groep Rudiemental, waar net één van de zangeressen was vertrokken. Twee jaar tourde ze met de groep. Op hun label bracht ze de EP Karate uit. Inmiddels werkt ze aan haar debuutalbum, waarvan ‘Alarm’, mede door haar geschreven, begint door te breken.

Calum Scott bouwt dancenummer om naar ballad

#83 Calum Scott: Dancing On My Own

Calum Scott (Hull, 12 oktober 1988), was twaalf toen de Zweedse zangeres Robyn in eigen land in 2010 met ‘Dancing On My Own’ de eerste plaats haalde. Bij ons kon het nummer van de zangeres geen potten breken, maar komt nu dankzij de versie die Scott er van maakte, weer onder de aandacht. Dat Scott er nu wel succes mee heeft, komt doordat hij van het oorspronkelijke dance nummer nu een breekbare versie heeft gemaakt.

In 2011 won Calum Scott een talentenjacht in zijn woonplaats Hull. Vervolgens sloot hij zich aan bij Maroon 4, een Maroon 5 tribute band. Tijdens de negende editie van Britain’s Got Talent in 2015, zong hij ‘Dancing On My Own’ van Robyn. Scott hield het vol tot de finale op 31 mei 2016, waarin hij als zesde eindigde. Van ‘Dancing On My Own’, zijn eerste single, werden in eigen land meer dan 600.00 stuks verkocht, goed voor platina. Begin volgend jaar komt zijn debuutalbum uit.

Alessia Cara gaat de strijd aan met schoonheidsidealen

#87 Alessia Cara: Scars To Your Beautiful

In mode, films, tv-series, het zijn bijna altijd ‘mooie perfecte’ mensen die je te zien krijgt. Veel mensen, vooral vrouwen, hebben moeite met dit beeld, dat natuurlijk niet een weergave is van de echte wereld. Voor hen is bijna elke dag een strijd om aan de schoonheidsidealen te voldoen. In het nummer en de videoclip van ‘Scars To Your Beautiful’ draait de Canadese zangeres Alessia Cara het om. Niet zij moeten zich aanpassen, maar de wereld om hen heen. Want wie bepaalt wat mooi is? Jij zelf toch!

Equalz werden getipt door Broederliefde

#93 Equalz: Don’t Worry

Hé, maken the Equals, de groep van Eddy Grant, bekend van de wereldhit ‘Baby, Come Back’ uit 1966, nog muziek? Dat was de eerste ingeving toen we hoorden van een nummer van Equalz. Als je het uitspreekt lijkt het inderdaad om hetzelfde te gaan, maar in tekst scheelt het toch een letter: de z in plaats van de s. Daarnaast blijkt ‘Don’t Worry’ van Equalz Nederlandstalig te zijn (buiten de Engelstalige titel), en wij hebben Eddy Grant (inmiddels 68) nog nooit Nederlands horen zingen.

Net als Broederliefde, komen AlwaysBizzy (22) en Stylez (23), de twee leden van Equalz uit Rotterdam. In 2015 maakten ze samen de track ‘Onder Invloed’. Onlangs tipte Broederliefde Equalz zelfs als ‘the next big thing’, dus voorlopig zijn we nog niet van ze af! Sterker, binnenkort verschijnt hun nieuw EP met ‘vette samenwerkingen’.

We weten nog niet wat de echte namen zijn van AlwaysBizzy en Stylez (jij wel? Laat het ons weten!). Maar wel waarom ze zich zo noemen. AlwaysBizzy: “we waren eerst in totaal met 3 rappers, en we hadden het gevoel dat we alle 3 gelijk waren aan elkaar en we hadden dezelfde levensstijl vandaar de naam.” En Bizzy werd zo genoemd omdat het opviel dat hij vaak bezig was met verschillende bezigheden & Stylez noemde zichzelf zo omdat hij dat dope vond klinken.

Definitieve Hitflits: Shawn Mendes zeker van eerste plaats

Na een vrijdag-loze hitparadedag (zie de voorlopige Hitflits), zijn de problemen bij GfK Dutch Charts, de samenstellers van single en albumlijsten in Nederland, opgelost. Er is hard gewerkt in Amstelveen om de lijsten alsnog voor maandag klaar te hebben. Klasse! En dus kunnen we, twee dagen later, de definitieve Hitflits aan je presenteren.

Niet minder dan 13 tracks stonden er de afgelopen week van Shawn Mendes in de Spotify Top 200. Twaalf daarvan zijn afkomstig van Illuminate, zijn tweede album. Drie daarvan krijgen een notering in de Single Top 100, waarover dadelijk meer.

Al vanaf het begin van de week was duidelijk dat geen enkele andere artiest zijn #1-notering nog kon voorkomen. Toch bleef het spannend tot het laatste moment, omdat er op vrijdag geen lijsten konden worden gemaakt. Zou Illuminate die laatste twee dagen ook nog genoeg verkopen om echt #1 te komen, of zouden Jan Smit (instores) en wellicht Kinderen voor Kinderen (voor € 11,-- bij de Blokker) dat beletten?

Jonge zanger, maar niet de jongste

Uiteindelijk is het Shawn Mendes gelukt om beide ver van zich te houden en daarmee scoort hij zijn eerste #1-album. Met 18,15 jaar is hij de op één na jongste zanger met een #1-album. De jongste is al sinds 1997, Jan Smit, die ten tijde van zijn #1-notering, Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen, 11,38 jaar jong was. Toch is Smit niet de jongste ooit met een #1-album. Dat is Amira Willighagen met het album Amira in 2014. Zij was toen nog maar 10,03 jaar.

Nog even terug naar Shawn Mendes. Zijn album Handwritten uit 2015, met de hitsingle ‘Stitches’ (5x #5), beleefde pas in april 2016, in de 34e week, z’n hoogtepunt, een vijfde plaats. Dat was nadat Mendes op 17 april een signeersessie had gegeven in de Media Markt in Amsterdam en diezelfde avond een concert in Paradiso. Dat wordt dus een gekkenhuis, als de Canadese zanger op 1 mei 2017 naar de Ziggo Dome komt!

Zevende Canadees

Illuminate is het negentiende album van een Canadese act dat in ons land de eerste plaats haalt. Shawn Mendes is de zesde zanger die dat lukt. Neil Young is de enige zanger die solo (met twee albums) en als onderdeel van een groep, Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) de eerste plaats haalde. De andere drie zijn Amerikanen. De zevende Canadees is een zangeres, Céline Dion, die met zeven verschillende albums in totaal 39 weken op de eerste plaats stond!

In een eerder artikel spraken we over het achttiende album van een Canadese act, maar daarbij was CSNY over het hoofd gezien. Shawn Mendes blijft de zevende Canadees met een #1-album in ons land.

ALBUM TOP 5

1. EW  Shawn Mendes: Illuminate
2. (1)   Jan Smit: 20
3. EW  Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong!
4. (2)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
5. EW  Bruce Springsteen: Chapter And Verse

Gaan we direct door naar de andere eerste weeks noteringen:
#6 Marillion: F.E.A.R.
#7 Passenger: Young As The Morning Old As The Sea
#13 Joe Bonamassa: Live At The Greek Theatre
#22 Diggy Dex: Golven
#23 Tangarine: There And Back
#33 Vangelis: Rosetta
#39 Mooi Wark: D’r Op! Of Gien Vreten
#43 Warpaint: Heads Up
#63 Fleetwood Mac: Mirage – Deluxe Edition (2016)
#66 Kansas: The Prelude Implicit
#78 Chris De Burgh: A Better World
#80 David Bowie: Who Can I Be Now? (1974-1976)
#96 Airbourne: Breakin’ Outta Hell

SINGLE TOP 5

1. (1)   DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You (derde week op #1)
2. (3)   the Chainsmokers feat. Halsey: Closer (op ruim 4%)
3. (2)   Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water
4. (5)   Martin Garrix feat. Bebe Rexha: In The Name Of Love
5. (4)   Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho: Gass

Nieuw bij de bovenste tien, wat heet, helemaal nieuw in de Single Top 100 en daarmee de hoogste eerste weeks, is ‘Starboy’ van the Weeknd feat. Daft Punk. Het nummer komt na een week Megahit te zijn geweest op 3FM binnen op de negende plaats. Onbegrijpelijk dan ook dat het nummer de komende week Alarmschijf is op Radio 538.
Voor the Weeknd is ‘Starboy’ de opvolger van ‘Low Life’ (#91 in april), dat eigenlijk een single was van Future. Voor het Franse Daft Punk (dat we eigenlijk nauwelijks horen op ‘Starboy’), is het nummer het eerste nieuwe werk sinds ‘Get Lucky’ feat. Pharrell Williams (#2 in 2013).

In de Album Top 100 pakt Shawn Mendes de eerste plaats met zijn album Illuminate. Dat dankt de Canadees aan het streamen van alle twaalf tracks. Naast de single ‘Mercy’ (op #16, van #42), zijn er twee nummer die voldoende zijn gestreamd voor een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#91 Patience
#100 Don’t Be A Fool

Tot slot nog de andere eerste weeks noteringen:
#29 Jan Smit feat. Broederliefde: Kom Dichterbij Me
#55 Soufiane Eddyani: God Vergeef Me
#80 Anne-Marie: Alarm
#83 Calum Scott: Dancing On My Own
#87 Alessia Cara: Scars To Your Beautiful
#93 Equalz: Don’t Worry

Zo, ben je weer helemaal b(l)ij! De volledige lijsten vind je op Dutch Charts. Duiken wij nog even in de nieuwe noteringen in de Single Top 100. Later!